Eskalopki w cieście ze śliwkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

2 blachy do pieczenia, papier do pieczenia, słoik, folię spożywczą, tłuczek do mięsa, ręcznik papierowy i pędzelek.
Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg).

Marynata

Do miseczki dodajemy 2 łyżki musztardy, 2 łyżki miodu i łyżkę oliwy z oliwek. Całość mieszamy. Odstawiamy.

Eskalopki

Plastry schabu myjemy, następnie usuwamy białe błonki. Mięso wykładamy na folię spożywczą, przykrywamy drugim kawałkiem folii. Kawałki schabu ubijamy delikatnie za pomocą tłuczka. Zdejmujemy folię, mięso przyprawiamy pieprzem i solą z obu stron. Na rozgrzaną patelnię kładziemy plastry boczku, smażymy. Usmażone plastry boczku wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Nadmiar tłuszczu z patelni odlewamy i smażymy kolejną porcję plastrów. Wszystkie plastry wykładamy na talerz. Odstawiamy.

Do kolejnej miseczki wbijamy żółtka z 2 jaj, dodajemy 1 łyżkę wody, następnie całość roztrzepujemy za pomocą widelca do momentu uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Blat kuchenny posypujemy mąką. Ciasto francuskie obtaczamy w mące z obu stron, następnie zdejmujemy nadmiar mąki. Każdy płat ciasta dzielimy na 4 części (potrzebujemy w sumie 8 części).

Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Plastry schabu obtaczamy w marynacie z miodu, musztardy i oliwy i układamy na płatach ciasta francuskiego.

Na każdy kawałek schabu kładziemy po 3 plastry boczku. Suszone śliwki kroimy w paseczki i posypujemy nimi kawałki mięsa. Żółtkiem smarujemy wystające brzegi ciasta. Każdą z 4 porcji zakrywamy kolejnymi płatami ciasta francuskiego, dobrze dociskamy brzegi za pomocą widelca. 4 porcje przekładamy na blachy do pieczenia. Każdą porcję smarujemy z wierzchu żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut (najpierw na 10 minut na 200°C (termoobieg), po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180°C).

Sałata

W słoiku mieszamy 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki octu białego, 4 łyżeczki oliwy z oliwek. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mix sałat wykładamy do miski, całość polewamy sosem. Delikatnie mieszamy.

Jak podawać

Sałatę z sosem przekładamy na talerz. Wyjmujemy z piekarnika eskalopki w cieście i układamy je na sałacie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Avatar
  • Piotr Sokołowski Piotr Sokołowski
    1417 dni temu
    Danie super , rewelacyjny smak.

    odpowiedz

  • Anna Jasińska Anna Jasińska
    1495 dni temu
    Rewelacyjne danie!

    odpowiedz

  • dg21 dg21
    1679 dni temu
    danie ok. jeśli ktoś lubi na słodko. Zrobiłam kilka ms temu i na razie przepisu nie potórzyłam.

    odpowiedz

  • bzyk bzyk
    1777 dni temu
    Robiłam kilka razy danie jest pyszne i szybkie. mam ju swoją wersje z polędwiczką wieprzowa i żurawiną.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1822 dni temu
    Super ,na pewno będzie w niedziele na obiad!!!:)

    odpowiedz

  • J J
    1828 dni temu
    pychotka :)

    odpowiedz

  • Anna i Krzysztof Anna i Krzysztof
    1836 dni temu
    Gorąco polecamy to pyszne danie!!! Porcja jest na prawdę duuuuża, dlatego też to danie nie nadaje się w sytuacji, gdy zaraz po obiedzie chce się uprawiać gorący sex:) mimo wszystko polecamy!

    odpowiedz

  • Muerte Muerte
    1836 dni temu
    Rewelacja, aczkolwiek następnym razem dam trochę mniej śliwek. I pytanie, czemu schab w tej marynacie nie może poleżeć chociażby przez 10 min. tylko posmarowane od razu do ciasta.

    odpowiedz

  • Dori Dori
    1843 dni temu
    przepis jest świetny i bardzo inspirujący :) Zrobiłam też z innym nadzieniem i wyszło super! :)

    odpowiedz

  • AdriaN AdriaN
    1920 dni temu
    Kapitalny przepis, smak genialny! Na pewno nieraz wrócę do tego przepisu :)

    odpowiedz

  • kasek kasek
    1924 dni temu
    Danie jest wprost genialne! Palce lizać! Pascal robi świetne dania. Już większość z nich robiłam i naprawdę polecam. Są bardzo proste i bardzo smaczne:)

    odpowiedz

  • kagar kagar
    1928 dni temu
    Danie przepyszne :) Palce lizać. Co do wielkości to faktycznie wychodzą duże ale mieszczą się na jednej blaszce przy umiejętnym rozłożeniu ;) Gorąco polecam przepis.

    odpowiedz

  • Miki Miki
    1928 dni temu
    Mam pytanie. Kiedy nasi fenomenalni kucharze ugotują fenomenalne zupy.

    odpowiedz

  • erre erre
    1929 dni temu
    Czy na jedną blachę wejdą 4 eskalopki? Czy one są tak wielkie, że nie da rady?

    odpowiedz

  • Mike Rsk Mike Rsk
    1930 dni temu
    Pascal jest wybitny, przepisy lidla pascala są dosyć kreatywne, oraz widać wpływ chęci zostania cukiernikiem z młodzieńczych lat. Już któryś przepis z rzędu jest rewelacyjny a dla wielu polaków innowacyjny, ale na tyle niewymyślaty, że przy tym pożywny. Good job

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1931 dni temu
    Miki, Pascal, jak każdy kucharz, szuka inspiracji wszędzie. A my wiemy z dobrze poinformowanego źródła, że ostatnio naszego mistrza kuchni bardzo inspirują sami użytkownicy Kuchni Lidla – ich opinie i komentarze. Dlatego zapraszamy do jak najczęstszego komentowania i opisywania swoich wrażeń ze smakowania potraw!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1931 dni temu
    Erre, ogólna zasada mówi, że nie korzystając z niego, ustawiasz temperaturę o 20°C wyższą niż z termoobiegiem.

    odpowiedz

  • uz uz
    1932 dni temu
    ale to bylo pyszne...

    odpowiedz

  • uz uz
    1932 dni temu
    w lidlu bylam, ciasta francuzkiego nie zastalam, czulam ze nie ma bo juz Pani przede mna wydobyla glosny jęk zawodu, boczek parzony tez wszedl to juz sliwki nawet nie szukalam :) karygodne! trudno smigac co dzien do lidla patrzec czy juz boczek wylozyli... na szczesciie mam samochod i nawet podjechalam do lidla dalej i kupilam, ale ... :)

    odpowiedz

  • fionka fionka
    1932 dni temu
    Wydaje mi sie, że mięso powinno sie umyc nawet wyjmując z hermetycznie zamknietego opakowania:(

    odpowiedz

  • ZawodowyKucharz2 ZawodowyKucharz2
    1933 dni temu
    Świetny przepis! Polecam.

    odpowiedz

  • Aga Tuszyńska Aga Tuszyńska
    1934 dni temu
    Wyszło fantastycznie! Zdecydowanie polecam! Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a według mnie to najsmaczniejszy z dotychczasowych przepisów Pascala i Okrasy :)

    odpowiedz

  • erre erre
    1934 dni temu
    A na ile stopni włożyć do piekarnika bez termoobiegu?

    odpowiedz

  • Monika Wiatrzyk Monika Wiatrzyk
    1934 dni temu
    Świetny przepis, uwielbiam nowe smaki a ten pieścił (dosłownie) moje podniebienie, polecam dalej innym. Extra

    odpowiedz

  • Katrin235 Katrin235
    1934 dni temu
    Wyszło pyszne, mięso mogło być trochę bardziej wyraziste ale jak na pierwszy raz wyszło też bardzo smaczne:) wszystkim polecam wypróbować tez przepis:)

    odpowiedz

  • Miki Miki
    1934 dni temu
    Skąd ty bierzesz te super pomysły.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram