Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 2 blachy do pieczenia
- papier do pieczenia
- słoik
- folię spożywczą
- tłuczek do mięsa
- ręcznik papierowy
- pędzelek
- rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg)
Marynata
Do miseczki dodajemy 2 łyżki musztardy, 2 łyżki miodu i łyżkę oliwy z oliwek. Całość mieszamy. Odstawiamy.
Eskalopki
Plastry schabu myjemy, następnie usuwamy białe błonki. Mięso wykładamy na folię spożywczą, przykrywamy drugim kawałkiem folii. Kawałki schabu ubijamy delikatnie za pomocą tłuczka. Zdejmujemy folię, mięso przyprawiamy pieprzem i solą z obu stron. Na rozgrzaną patelnię kładziemy plastry boczku, smażymy. Usmażone plastry boczku wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Nadmiar tłuszczu z patelni odlewamy i smażymy kolejną porcję plastrów. Wszystkie plastry wykładamy na talerz. Odstawiamy.
Do kolejnej miseczki wbijamy żółtka z 2 jaj, dodajemy 1 łyżkę wody, następnie całość roztrzepujemy za pomocą widelca do momentu uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Blat kuchenny posypujemy mąką. Ciasto francuskie obtaczamy w mące z obu stron, następnie zdejmujemy nadmiar mąki. Każdy płat ciasta dzielimy na 4 części (potrzebujemy w sumie 8 części).
Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Plastry schabu obtaczamy w marynacie z miodu, musztardy i oliwy i układamy na płatach ciasta francuskiego.
Na każdy kawałek schabu kładziemy po 3 plastry boczku. Suszone śliwki kroimy w paseczki i posypujemy nimi kawałki mięsa. Żółtkiem smarujemy wystające brzegi ciasta. Każdą z 4 porcji zakrywamy kolejnymi płatami ciasta francuskiego, dobrze dociskamy brzegi za pomocą widelca. 4 porcje przekładamy na blachy do pieczenia. Każdą porcję smarujemy z wierzchu żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut (najpierw na 10 minut na 200°C (termoobieg), po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180°C).
Sałata
W słoiku mieszamy 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki octu białego, 4 łyżeczki oliwy z oliwek. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mix sałat wykładamy do miski, całość polewamy sosem. Delikatnie mieszamy.
Jak podawać
Sałatę z sosem przekładamy na talerz. Wyjmujemy z piekarnika eskalopki w cieście i układamy je na sałacie.
Zobacz podobne
przepisy
Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!
Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Placek cebulowy
Proste, sycące i smaczne danie na cieście drożdżowym, które jest alternatywą dla klasycznej pizzy. Palce lizać!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku
- Placuszki z kurczaka i szynki
- Kanapka wyścigowa wyścigówka
- Biała kiełbasa nadziewana śliwkami z grilla
- Kabanosy w cieście
- Karp duszony w kiszonej kapuście
- Kanapka z suszonymi owocami
- Palak paneer – szpinak z domowym twarogiem
- Chlebek mięsny po grecku z tzatziki
- Mus miętowy z limonką
- Odwrócona zielona tarta
- Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
- Jajecznica na ostro
- Koreczki z kiełkami
- Puszysty omlet na słodko
- DESER SZAMPAŃSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto z profiterolkami
- Miniomlety pomidorowe
- Palia w cytrynach
- Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
- Naleśniki jogurtowe z syropem kokosowym z sałatką z truskawek i ogórka
- Napój marchewkowo-imbirowy z pomarańczą
- Czerstwy chleb na 3 sposoby: tarta, spaghetti i bułka na mleku
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Ciasto chałwowe Elida
- Baklawa
- Risotto z krewetkami i szafranem
- Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (26)
3881 dni temu
Danie super , rewelacyjny smak.
odpowiedz
3959 dni temu
Rewelacyjne danie!
odpowiedz
4144 dni temu
danie ok. jeśli ktoś lubi na słodko. Zrobiłam kilka ms temu i na razie przepisu nie potórzyłam.
odpowiedz
4241 dni temu
Robiłam kilka razy danie jest pyszne i szybkie. mam ju swoją wersje z polędwiczką wieprzowa i żurawiną.
odpowiedz
4287 dni temu
Super ,na pewno będzie w niedziele na obiad!!!:)
odpowiedz
4292 dni temu
pychotka :)
odpowiedz
4300 dni temu
Gorąco polecamy to pyszne danie!!! Porcja jest na prawdę duuuuża, dlatego też to danie nie nadaje się w sytuacji, gdy zaraz po obiedzie chce się uprawiać gorący sex:) mimo wszystko polecamy!
odpowiedz
4300 dni temu
Rewelacja, aczkolwiek następnym razem dam trochę mniej śliwek. I pytanie, czemu schab w tej marynacie nie może poleżeć chociażby przez 10 min. tylko posmarowane od razu do ciasta.
odpowiedz
4307 dni temu
przepis jest świetny i bardzo inspirujący :) Zrobiłam też z innym nadzieniem i wyszło super! :)
odpowiedz
4384 dni temu
Kapitalny przepis, smak genialny! Na pewno nieraz wrócę do tego przepisu :)
odpowiedz
4388 dni temu
Danie jest wprost genialne! Palce lizać! Pascal robi świetne dania. Już większość z nich robiłam i naprawdę polecam. Są bardzo proste i bardzo smaczne:)
odpowiedz
4392 dni temu
Danie przepyszne :) Palce lizać. Co do wielkości to faktycznie wychodzą duże ale mieszczą się na jednej blaszce przy umiejętnym rozłożeniu ;) Gorąco polecam przepis.
odpowiedz
4392 dni temu
Mam pytanie. Kiedy nasi fenomenalni kucharze ugotują fenomenalne zupy.
odpowiedz
4393 dni temu
Czy na jedną blachę wejdą 4 eskalopki? Czy one są tak wielkie, że nie da rady?
odpowiedz
4394 dni temu
Pascal jest wybitny, przepisy lidla pascala są dosyć kreatywne, oraz widać wpływ chęci zostania cukiernikiem z młodzieńczych lat. Już któryś przepis z rzędu jest rewelacyjny a dla wielu polaków innowacyjny, ale na tyle niewymyślaty, że przy tym pożywny. Good job
odpowiedz
4395 dni temu
Miki, Pascal, jak każdy kucharz, szuka inspiracji wszędzie. A my wiemy z dobrze poinformowanego źródła, że ostatnio naszego mistrza kuchni bardzo inspirują sami użytkownicy Kuchni Lidla – ich opinie i komentarze. Dlatego zapraszamy do jak najczęstszego komentowania i opisywania swoich wrażeń ze smakowania potraw!
odpowiedz
4395 dni temu
Erre, ogólna zasada mówi, że nie korzystając z niego, ustawiasz temperaturę o 20°C wyższą niż z termoobiegiem.
odpowiedz
4396 dni temu
ale to bylo pyszne...
odpowiedz
4396 dni temu
w lidlu bylam, ciasta francuzkiego nie zastalam, czulam ze nie ma bo juz Pani przede mna wydobyla glosny jęk zawodu, boczek parzony tez wszedl to juz sliwki nawet nie szukalam :) karygodne! trudno smigac co dzien do lidla patrzec czy juz boczek wylozyli... na szczesciie mam samochod i nawet podjechalam do lidla dalej i kupilam, ale ... :)
odpowiedz
4397 dni temu
Wydaje mi sie, że mięso powinno sie umyc nawet wyjmując z hermetycznie zamknietego opakowania:(
odpowiedz
4397 dni temu
Świetny przepis! Polecam.
odpowiedz
4398 dni temu
Wyszło fantastycznie! Zdecydowanie polecam! Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a według mnie to najsmaczniejszy z dotychczasowych przepisów Pascala i Okrasy :)
odpowiedz
4398 dni temu
A na ile stopni włożyć do piekarnika bez termoobiegu?
odpowiedz
4398 dni temu
Świetny przepis, uwielbiam nowe smaki a ten pieścił (dosłownie) moje podniebienie, polecam dalej innym. Extra
odpowiedz
4398 dni temu
Wyszło pyszne, mięso mogło być trochę bardziej wyraziste ale jak na pierwszy raz wyszło też bardzo smaczne:) wszystkim polecam wypróbować tez przepis:)
odpowiedz
4398 dni temu
Skąd ty bierzesz te super pomysły.
odpowiedz
zobacz wszystkie