Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
Przygotowanie
Ciasto
Delikatnie podgrzewamy mleko. Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z podgrzanym mlekiem i odstawiamy na kilkanaście minut, aż zaczną pracować (pojawią się pęcherzyki powietrza). Mąkę z solą przesiewamy na stolnicę. Formujemy wgłębienie i energicznie wlewamy w nie drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy ciasto stopniowo, dodając oliwę oraz wodę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Farsz cebulowy
Cebule kroimy w krążki, szklimy na oleju. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Cebule mieszamy z boczkiem, odstawiamy w misce do ostygnięcia.
Roztrzepujemy 3 jajka. Żółty ser trzemy na tarce.
Do cebuli i boczku dodajemy śmietanę, roztrzepane jaja, żółty ser oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
Blachę wykładamy pergaminem i posypujemy mąką. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy na blachę. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Masę cebulową równomiernie wykładamy na ciasto i posypujemy posiekaną cebulą dymką. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30-35 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.
Pizza xxl
Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!
Banica xxl
Zawijane, wypełnione słonym serem ciasto to esencja kuchni bułgarskiej. Wraz z sałatką stanowi idealny pomysł na obiad.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Błyskawiczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wigilijny makowiec
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik krakowski
- Sałatka gyros
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
1701 dni temu
Dziś, pięknie wykonałam ten zacny i pyszny placek. Składniki są świetnie podane, placek pięknie rośnie i jest naprawdę dobry. Widziałam go już wczoraj na Waszej stronie i przyśnił mi się w nocy więc po prostu musiałam go upiec. Służę radami jeśli ktoś będzie się bał, że mu nie wyjdzie. Wierzę, że uda się na pewno, każdemu. Użyłam mąki z Lubelli ponieważ jestem z Lublina i zamiast oliwy dodałam roztopionego smalcu, bo tka czynią gospodynie na wsi i przez to placek jest bardziej swojski, nie pizzowy a chlebowy. https://photos.app.goo.gl/h5H8yN6WyuHTRPTz5
odpowiedz
1701 dni temu
Dziś, pięknie wykonałam ten zacny i pyszny placek. Składniki są świetnie podane, placek pięknie rośnie i jest naprawdę dobry. Widziałam go już wczoraj na Waszej stronie i przyśnił mi się w nocy więc po prostu musiałam go upiec. Służę radami jeśli ktoś będzie się bał, że mu nie wyjdzie. Wierzę, że uda się na pewno, każdemu. Użyłam mąki z Lubelli ponieważ jestem z Lublina i zamiast oliwy dodałam roztopionego smalcu, bo tka czynią gospodynie na wsi i przez to placek jest bardziej swojski, nie pizzowy a chlebowy. https://photos.app.goo.gl/h5H8yN6WyuHTRPTz5
odpowiedz
3207 dni temu
czy jak użyję mąki innej marki, i jajka kupione od "kobiety na targu" to uda mi się zrobić ten placek, czy jednak muszę kupić produkty tych konkretnych marek?
odpowiedz
3205 dni temu
rafi, wszystko powinno się udać :)
4053 dni temu
Jeśli nie masz czasu na gotowanie, może zainspirują Cię proste do przygotowania, ale za to bardzo smaczne, kotleciki z łososia? https://kuchnialidla.pl/Kotleciki-z-lososia
odpowiedz
4053 dni temu
Pycha...potrawa prosta i bardzo smaczna,jak dla mnie,bo nie mam czasu na skomplikowane przepisy i stać pół dnia przy garach
odpowiedz
4080 dni temu
pycha!!! ciasto super wyrosło chociaż robiłam pierwszy raz w życie. Cebule też super, chociaż bałam się , ze czerwona jest za twarada już po usmażeniu
odpowiedz
4192 dni temu
Zrobiłam wczoraj wyszło bez rewelacji ale to raczej ze względu na grubość ciasta które bardzo wyrosło w małej formie tak że zaburzyły się proporcje ciasta do ilości farszu.
odpowiedz
4289 dni temu
Rewelacyjny przepis! nawet moje wybredne smakowo dzieciaki zajadały się plackiem :)) szczerze polecam! a przepis dodaję do ulubionych :)
odpowiedz
4290 dni temu
Lidlowicze :-) Dzisiaj zrobiłam placek cebulowy noramlnie mucha nie siada, palce lizać, maż jak zwykle zadowolony ze smacznego dania zmodyfikowałam przepis tylko o dodanie czosnku bo go uwielbiamy. olecam ten przepis wszystkim
odpowiedz
4291 dni temu
Ciasto drożdżowe wychodzi rewelacyjnie i chyba nie ma siły aby je spartolić. Jedynie trochę zmodyfikowalam przepis dodając suche drożdże do mąki :-) Farsz pierwsza klasa.
odpowiedz
4304 dni temu
Ale pyszna pizza cebulowa,właśnie takiego przepisu szukałam,podejrzewam że będzie pyszna:)
odpowiedz
4309 dni temu
placek był super, dzisiaj robię go drugi raz. Ja tylko zmniejszyłam ilość cebulki i podałam z sosom czosnkowym- palce lizać!!!
odpowiedz
zobacz wszystkie