Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
Przygotowanie
Ciasto
Delikatnie podgrzewamy mleko. Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z podgrzanym mlekiem i odstawiamy na kilkanaście minut, aż zaczną pracować (pojawią się pęcherzyki powietrza). Mąkę z solą przesiewamy na stolnicę. Formujemy wgłębienie i energicznie wlewamy w nie drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy ciasto stopniowo, dodając oliwę oraz wodę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Farsz cebulowy
Cebule kroimy w krążki, szklimy na oleju. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Cebule mieszamy z boczkiem, odstawiamy w misce do ostygnięcia.
Roztrzepujemy 3 jajka. Żółty ser trzemy na tarce.
Do cebuli i boczku dodajemy śmietanę, roztrzepane jaja, żółty ser oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
Blachę wykładamy pergaminem i posypujemy mąką. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy na blachę. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Masę cebulową równomiernie wykładamy na ciasto i posypujemy posiekaną cebulą dymką. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30-35 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.
Pizza xxl
Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!
Banica xxl
Zawijane, wypełnione słonym serem ciasto to esencja kuchni bułgarskiej. Wraz z sałatką stanowi idealny pomysł na obiad.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak z Chorizo i serem Manchego
- Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
- Grillowana kukurydza
- Leczo
- Strucla makowo-orzechowa
- Konfitowana kaczka
- Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
- Dżem z bananów z białą czekoladą
- Konfitura dyniowo-gruszkowa
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Ryba z frytkami
- Makaron z łososiem i awokado
- Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- ORZEŹWIAJĄCY KOMPOT Z RABARBARU
- Brownie z chałwą
- Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym
- Wykwintne roladki rybne
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Pesto z papryki
- Ciasto marchewkowe
- Owsiane babeczki śniadaniowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
1676 dni temu
Dziś, pięknie wykonałam ten zacny i pyszny placek. Składniki są świetnie podane, placek pięknie rośnie i jest naprawdę dobry. Widziałam go już wczoraj na Waszej stronie i przyśnił mi się w nocy więc po prostu musiałam go upiec. Służę radami jeśli ktoś będzie się bał, że mu nie wyjdzie. Wierzę, że uda się na pewno, każdemu. Użyłam mąki z Lubelli ponieważ jestem z Lublina i zamiast oliwy dodałam roztopionego smalcu, bo tka czynią gospodynie na wsi i przez to placek jest bardziej swojski, nie pizzowy a chlebowy. https://photos.app.goo.gl/h5H8yN6WyuHTRPTz5
odpowiedz
1676 dni temu
Dziś, pięknie wykonałam ten zacny i pyszny placek. Składniki są świetnie podane, placek pięknie rośnie i jest naprawdę dobry. Widziałam go już wczoraj na Waszej stronie i przyśnił mi się w nocy więc po prostu musiałam go upiec. Służę radami jeśli ktoś będzie się bał, że mu nie wyjdzie. Wierzę, że uda się na pewno, każdemu. Użyłam mąki z Lubelli ponieważ jestem z Lublina i zamiast oliwy dodałam roztopionego smalcu, bo tka czynią gospodynie na wsi i przez to placek jest bardziej swojski, nie pizzowy a chlebowy. https://photos.app.goo.gl/h5H8yN6WyuHTRPTz5
odpowiedz
3183 dni temu
czy jak użyję mąki innej marki, i jajka kupione od "kobiety na targu" to uda mi się zrobić ten placek, czy jednak muszę kupić produkty tych konkretnych marek?
odpowiedz
3181 dni temu
rafi, wszystko powinno się udać :)
4028 dni temu
Jeśli nie masz czasu na gotowanie, może zainspirują Cię proste do przygotowania, ale za to bardzo smaczne, kotleciki z łososia? https://kuchnialidla.pl/Kotleciki-z-lososia
odpowiedz
4028 dni temu
Pycha...potrawa prosta i bardzo smaczna,jak dla mnie,bo nie mam czasu na skomplikowane przepisy i stać pół dnia przy garach
odpowiedz
4056 dni temu
pycha!!! ciasto super wyrosło chociaż robiłam pierwszy raz w życie. Cebule też super, chociaż bałam się , ze czerwona jest za twarada już po usmażeniu
odpowiedz
4168 dni temu
Zrobiłam wczoraj wyszło bez rewelacji ale to raczej ze względu na grubość ciasta które bardzo wyrosło w małej formie tak że zaburzyły się proporcje ciasta do ilości farszu.
odpowiedz
4264 dni temu
Rewelacyjny przepis! nawet moje wybredne smakowo dzieciaki zajadały się plackiem :)) szczerze polecam! a przepis dodaję do ulubionych :)
odpowiedz
4265 dni temu
Lidlowicze :-) Dzisiaj zrobiłam placek cebulowy noramlnie mucha nie siada, palce lizać, maż jak zwykle zadowolony ze smacznego dania zmodyfikowałam przepis tylko o dodanie czosnku bo go uwielbiamy. olecam ten przepis wszystkim
odpowiedz
4266 dni temu
Ciasto drożdżowe wychodzi rewelacyjnie i chyba nie ma siły aby je spartolić. Jedynie trochę zmodyfikowalam przepis dodając suche drożdże do mąki :-) Farsz pierwsza klasa.
odpowiedz
4279 dni temu
Ale pyszna pizza cebulowa,właśnie takiego przepisu szukałam,podejrzewam że będzie pyszna:)
odpowiedz
4285 dni temu
placek był super, dzisiaj robię go drugi raz. Ja tylko zmniejszyłam ilość cebulki i podałam z sosom czosnkowym- palce lizać!!!
odpowiedz
zobacz wszystkie