Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wałek
- papier do pieczenia
- blender
- rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg)
Ciasto
Do miski wsypujemy 500 g wcześniej przesianej mąki pszennej, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i wbijamy 2 żółtka (zwiążą one całość i nadadzą charakterystyczny żółty kolor). Dodajemy 150 ml ciepłej wody.
Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie miękkie i bardzo gładkie. Dobrze wyrobione wykładamy na posypany mąką blat i jeszcze chwilę zagniatamy. Następnie rozciągamy ciasto i formujemy z niego duży płat. Robimy w nim mały dołek i skrapiamy ciasto olejem rzepakowym (1-2 łyżki), nadal je wyrabiając.
Z zagniecionego ciasta formujemy kulkę, oprószamy ją mąką i zawijamy w papier do pieczenia. Odstawiamy.
Farsz
3 ząbki czosnku rozcieramy z solą, siekamy natkę pietruszki.
Do miski wrzucamy dobrze pokruszony ser sałatkowy typu greckiego, dodajemy 2 żółtka, ząbki czosnku dobrze roztarte z solą i 3 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą część będziemy rozwałkowywać na dużej desce do krojenia. Deskę do krojenia posypujemy mąką i wałkujemy pierwszą z 3 części (bardzo cienko, uważając, żeby nie porwać ciasta). Ciasto rozwałkowujemy na szerokość deski do krojenia.
Nadmiar ciasta odcinamy z brzegów deski za pomocą wałka. W garnku roztapiamy 50 g masła.
Przed posmarowaniem ciasta roztopionym masłem i wyłożeniem farszu musimy być pewni, że ciasto się nie przykleja do deski. Ciasto na desce należy jeszcze raz obrócić. Pierwszy płat ciasta smarujemy roztopionym masłem. Całość posypujemy farszem, zostawiając ok. 2 cm z jednej strony, żeby ciasto dobrze nam się zlepiło. Ciasto z nałożonym farszem zwijamy w rulon, któremu następnie nadajemy kształt ślimaka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierwszą część ślimaka smarujemy roztopionym masłem. Wszystkie czynności powtarzamy z 2 pozostałymi kawałkami ciasta. Po uformowaniu kolejnych 2 rulonów z farszem doklejamy je do pierwszej części, tworząc coraz większego ślimaka. Całość smarujemy roztopionym masłem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na około 35 minut. Pieczemy do momentu, aż ciasto uzyska złoty kolor.
Sałata
Kroimy pomidorki koktajlowe na połówki. 1 łyżkę musztardy, 1 łyżkę miodu i sok z 1 cytryny mieszamy za pomocą blendera. Cały czas miksując, dodajemy około 100 ml oliwy z oliwek (dolewamy małym strumieniem). Odstawiamy sos. Do miski wsypujemy miks sałat, na sałacie układamy 170 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki, karczochy i zielone oliwki. Nie mieszamy. Sałatę polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.
Pizza xxl
Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!
Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.
Tatar z łososia
Oryginalny pomysł na wędzonego łososia – delikatny tatar podany z marynowanymi grzybkami, chrzanem i sosem sojowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kanapka ciabattella
- Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
- Terrina z łososia z serem feta
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków
- Roladki z indyka z papryką i kaparami
- Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
- Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
- Tarta ze szpinakiem i serem kozim
- Stek z jelenia
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Empanada galicyjska
- Kumpir w stylu greckim
- Puszyste bułeczki z sałatką
- Pizza capriciosa
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Spaghetti z wołowym ragu
- Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
- Babeczki leśny mech
- Lizaki bezowe
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Szaszłyki z warzywami i owocami
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Tosty francuskie z bananami
- Świąteczny talerz obfitości
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (41)
1111 dni temu
Przepis jest beznadziejny, złe proporcje. Ciasto twarde, trzeba mieć duuużo siły by je rozwałkować a i tak wszystko się rwie. Upieczone jest twarde jak kamień. Do tego nie rozumiem w jakim celu należy dodać soli skoro ser już sam w sobie jest słony.
odpowiedz
2960 dni temu
Żenada, od kiedy to do ciasta na banicę dodaje się jajka? Nowość! Do tego czosnek i ser który nijak ma się do sirene. Nic tylko pogratulować braku wiedzy.
odpowiedz
2960 dni temu
Drogi Gościu, kuchnia jest doskonałym miejscem do eksperymentów oraz łączenia sprawdzonych rozwiązań z wielu kuchni świata. Banica, inspirowana kuchnią bułgarską, w wykonaniu Karola jest smaczna i można ją wykonać ze składników powszechnie dostępnych w naszym kraju :)
3938 dni temu
ciasto dość trudne w wyrabianiu i wałkowaniu, namęczyłam się porządnie, ale udało się :-) coś nowego, coś innego, warto poznawać nowe smaki, oczywiście jeśli się danie udaje, nie było łatwo, ale efekt końcowy fajny :-) niestety nie powtórzę tego dania właśnie ze względu na to, że się trochę za dużo namachałam przy cieście, na filmie wygląda to zdecydowanie prościej.
odpowiedz
3940 dni temu
Podziwiam tych wszystkich i gratuluję im, że dali radę wyrobić to ciasto tak jak należy. Musiałam dolać wody bo ciasto było jak wiór, nawet z dwoma łyżkami oleju. Pomimo wyrobienia na gładką masę, można było popełnić samobójstwo przy rozwałkowaniu. Cisto powinno być bardzo cienkie, ale tego nie dało się rozwałkować. Może zbyt długo wyrabiałam to ciasto? Farsz pyszny, ale całość mi się nie udała :-( Poza tym według mnie na zdjęciu widać, że ciasto posmarowane jest białkiem, czego w przepisie nie ujęto.
odpowiedz
3943 dni temu
Bardzo fajny przepis, dziś wypróbowałam. Niektórzy piszą, że farszu jest za mało - mi się też tak wydawało, ale po upieczeniu jest dobrze. Gdyby było więcej farszu, to chyba by proporcje smakowe się zachwiały, bo ten ser jest przecież dość intensywny w smaku. A tak smakuje super.
odpowiedz
3958 dni temu
Cookie Monster, widzimy, że menu sylwestrowe już planujesz, więc pewnie to świąteczne masz już dopięte na ostatni guzik! Zazdrościmy :)
odpowiedz
3961 dni temu
Rewelacja ! Zrobiłam dzisiaj, i powtórzę ten przepis na sylwestra !!!
odpowiedz
4167 dni temu
To danie to obłęd. Kocham je jeść
odpowiedz
4190 dni temu
przepis jest tragiczny: złe proporcje mąki do reszty w cieście. Trzeba dać dwa razy tyle wody i jajek. Złe proporcje w farszu: 750 g fety może by było ok. 500 g starcza tylko na dwa kawałki, a nie na 3! Po upieczeniu wygląda to jak suchy rogal. Ciasto przez 35 min się nie upiecze w środku. Nie wiem kto tu wstawia pozytywne komentarze... beznadzieja
odpowiedz
4254 dni temu
Potrawa stała się moją ulubioną ale do sera feta dodałam podsmażone pieczarki z cebulą. Jeszcze smaczniejsze i trochę tańsze. Do zrobienia długiego pasma ciasta używam maszynki do makaronu i już nie trzeba fragmentów łączyć. Potrawa zagościła na stałe na moim stole i ma ważną zaletę bo jest wegetariańska. :-)
odpowiedz
4259 dni temu
Zrobiłam, od razu mi wyszło. Genialna potrawa. Piękny delikatny zapach czosnku po wyjęciu z piekarnika! Najlepiej smakuje od razu na ciepło. Jeśli na drugi dzień pozostałą część włożyłam do piekarnika nie było juz to samo (wiadomo) ale nadal smakowało. Dlatego polecam zrobić i od razu zjeść!
odpowiedz
4346 dni temu
Kolejna smaczna propozycja :) troche musiałem się napocić przy wyrabianiu ciasta, ale efekt wart tego :) bardzo bardzo dobre :) polecam !!!
odpowiedz
4381 dni temu
po prostu sklepy lidla nie sa przygotowane na zmasowane ataki ludzi chcacych zrobic wszytsko zgodnie z przepisem. sklpey za młao zamawiają prosuktów z przepisów, nie biora w ogole pod uwagę, że jak przepsi jest dobry to ludzie do niego wracają
odpowiedz
4384 dni temu
Obawiałam się, że będzie za sucha, ale wyszła pyszna!
odpowiedz
4388 dni temu
Potrawa niezła w smaku , ciasto smaczne a farsz super. Mnie i moim gościom bardzo smakowała/
odpowiedz
4397 dni temu
Okrasa: Dobre przepis ale nazywaj to Tiropita albo strifto. Nie ma nic bardziej greckiego niż ciasto filo z serem feta albo z kremem semolina (bougatsa) albo ze szpinakiem (spanakopita). Pozdrawiam.
odpowiedz
2622 dni temu
popieram - typowo greckie danie. ps Zamiast meczyc sie z robieniem tego ciasta po prostu kupujesz gotowe "ciasto filo", a farsz kazdy robi inaczej
4397 dni temu
Wyszło bardzo smaczne, choć mi nie wyszło. Tzn ciasto było twarde i robiłam to 1,5h, bo nie mogłam ani ugnieść ani rozwałkować. Gdyby nie pomoc męża, to chyba wywaliłabym to do kosza.... Wiem, że coś zrobiłam nie tak, ale nie wiem co? Zły rodzaj mąki? Za dużo wody? Nie mam pojęcia, ale co najciekawsze, to danie i tak było bardzo dobre w smaku. To przez ten mega pyszny farsz :) Ale raczej już nie zrobię, bo za dużo roboty, a nie wiem co poprawić, żeby to się nie powtórzyło....
odpowiedz
4399 dni temu
Jestem zachwycona smakiem, zapachem... wprowadziłam kilka poprawek i przede wszystkim zmieniłam proporcje na 1 kg sera bo poprzednia była dla nas za mała
odpowiedz
4406 dni temu
Dobra Banica!!!
odpowiedz
4408 dni temu
to jest super
odpowiedz
4409 dni temu
Wczoraj narobiłem bałaganu, więc dzisiaj karczochy się znalazły. Nieźle się ukryły, troszkę się naszukałem ale najważniejsze, że są. Nie pozostało więc nic innego jak wziąć się za moją banice :D Wyszła jak dla mnie idealna, zwłaszcza, że to mój pierwszy raz :D Bardzo smaczna i sycąca. 15 min temu wyszła z pieca i już zniknęła. Sześć osób najedzonych do syta :D http://i47.tinypic.com/fa6kwj.jpg
odpowiedz
4410 dni temu
Niko, najlepiej kroić banicę jak pizzę lub tort – na trójkątne kawałki.
odpowiedz
4410 dni temu
a jak to jeść? Kroić na kawałki jak pizzę? Czy odrywać kawałki dookoła?
odpowiedz
4410 dni temu
Zachęcam do zapoznania się z moją niesponsorowaną recenzją tegoż przepisu :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/09/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-7-Vol-2.html
odpowiedz
4411 dni temu
W gnieźnieńskim LiDL'u też nie ma karczochów:(
odpowiedz
4411 dni temu
to musi być pyszne,ale jeszcze nie teraz..... hi,hi
odpowiedz
4412 dni temu
W moim lidlu też brak karczochów!!!!
odpowiedz
4412 dni temu
Jakoś nie mogę znaleźć w "swoim" Lidlu karczochów. W poprzednim tygodniu, kiedy na "tapecie" była kaczka, też był problem, ale OK rozumiem, kaczka w takiej cenie... . Odnoszę wrażenie, ze im dłużej trwa akcja gotowania tym trudniej coś dostać, a przecież jedną z podstawowych zalet tej promocji jest to, że wszystkie produkty można kupić w jednym miejscu. Czy też Macie takie odczucie?
odpowiedz
4412 dni temu
banica rewelacja, z sałatką.. mmmmniam. tylko czy jest ona rozmiarów XXL? no u mnie nie. ale może to jest kwestia wielkości deski:) dziękuję autorowi za przepis
odpowiedz
4412 dni temu
Macieju, banica jest daniem bezmięsnym, a jeśli nie dodasz do pizzy salami to także otrzymasz danie jarskie. A przyszłości w Kuchni Lidla na pewno pojawią się jeszcze jakieś dania dla wegetarian.
odpowiedz
4412 dni temu
Ciasto phyllo robi się łącząc w odpowiednich proporcjach mąkę, wodę, oliwę i sól. Po dokładnym wyrobieniu ciasta i odstawieniu go na kilka godzin, żeby odpoczęło, trzeba je wałkować je tak długo, aż otrzyma się cieniutkie jak pergamin płaty ciasta.
odpowiedz
4412 dni temu
Witam Czy będzie coś dla wegetarian?
odpowiedz
4412 dni temu
A jak się robi ciasto phyllo?
odpowiedz
4412 dni temu
Wawrzyńcu, polecam Ci doprawić mięso tak, jak do faszerowanej papryki wg Okrasy. Pomiń tylko ryż, ale przyprawy i ser możesz dodać takie same. Mięsa nie podsmażaj – banica będzie piekła się na tyle długo ( 35 minut na termoobiegu), że mięso „dojdzie”. Życzymy udanego eksperymentu z mięsną banicą :-)
odpowiedz
4412 dni temu
Te mięso mielone które można dodać do banicy to ma być usmażone? jak doprawione? Proszę o radę. Tydzień temu zrobiłem kaczkę po azjatycku i udała się chociaż nie mam pojęcia o gotowaniu.Dzięki za filmiki Pozdrawiam
odpowiedz
4412 dni temu
Macius Masieski- ciasto na banicę nie zawiera masła, nie listuje więc podczas pieczenia, jak ciasto francuskie. Ważne w cieście na banicę jest jego bardzo cienkie rozwałkowanie, czego nie da się zrobić z ciastem francuskim. Ale oczywiście, możesz zastąpić oryginalne ciasto ciastem francuskim tylko wtedy nie będzie to już prawdziwa, oryginalna banica.
odpowiedz
4413 dni temu
Przepis rewelacja:D Dziś zrobiłem i powiem szczerze, że dawno nie jadłem czegoś tak smacznego:) Danie urozmaiciłem dodając do farszu trochę szynki drobno pokrojonej i wyszło na prawdę super! A sos do sałaty - rewelacja! Szczerze polecam! :)
odpowiedz
4413 dni temu
a mozna to zrobic z ciastem francuskim?
odpowiedz
4413 dni temu
brawo, wreszcie coś z bułgarskiej kuchni, proszę o więcej
odpowiedz
zobacz wszystkie