Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- blachę
- papier do pieczenia
- Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej:
Buraki dokładnie umyj, ułóż na blaszce i piecz w temperaturze 200°C (funkcja grzania góra-dół) przez ok. 60-90 minut, aż będą miękkie. Upieczone buraki obierz i pokrój w dość dużą kostkę.
Sos z mango
Z limonki za pomocą obieraczki do warzyw odkrawamy 2 kawałki skórki. Mango kroimy w drobną kostkę. Do garnka dodajemy 100 ml octu winnego i 50 g cukru, dodajemy 2 pokrojone w plastry ząbki czosnku, 2 kawałki skórki z limonki oraz kilka gałązek świeżego tymianku (w całości). Całość gotujemy, aż cukier się rozpuści, następnie zmniejszamy ogień, gdy cały płyn odparuje (ocet z cukrem rozpuszczą się), dodajemy mango (mniej więcej w połowie gotowania). Gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (owoce mango w gęstym syropie).
Purée z buraków
Do czystego garnka przekładamy upieczone wcześniej i pokrojone buraki, dodajemy drobno posiekany tymianek, doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ścieramy niewielką ilość skórki z limonki, startej na tarce. Podgrzewamy. Gdy masło się rozpuści, a buraki podgrzeją, dodajemy niewielką ilość wody (masło ponownie powinno zrobić się kremowe). Dodajemy niebieski ser pleśniowy – ilość zależy od preferencji smakowych. Całość miksujemy za pomocą blendera. Na sam koniec dodajemy niewielką ilość soku z limonki, sól i biały, mielony pieprz. Całość mieszamy.
Piersi indyka
Umyte, osuszone i oczyszczone piersi indyka porcjujemy, aby wszystkie kawałki były tej samej grubości. Doprawiamy je solą i białym mielonym pieprzem z jednej i drugiej strony. Płatki kukurydziane delikatnie kruszymy w dłoniach, następnie dodajemy niewielką ilość posiekanego tymianku i dokładnie mieszamy razem z płatkami. Piersi indyka panierujemy w mące, jajku i płatkach wymieszanych z tymiankiem.
Smażymy na złoty kolor na patelni, na której uprzednio rozgrzaliśmy niewielką ilość oliwy z oliwek (patelnia nie może być zbyt gorąca). Następnie piersi wykładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i przed samym podaniem wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160°C na 5-8 minut.
Jak podawać
Na talerz wykładamy purée z buraków, na purée – pierś indyka pokrojoną na mniejsze części oraz sos z mango. Dekorujemy świeżym tymiankiem polanym oliwą z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla
Potrawy z grilla także mogą być bardzo wyrafinowane. Dowód? Roladki z faszerowanego indyka.
Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.
Indyk z gruszkowym nadzieniem
Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.
Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
Wypróbuj przepis na połączenie idealne: kurczak z aromatycznym tymiankiem oraz wykwintne clafoutis z bakłażana.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak z Chorizo i serem Manchego
- Kanapka ciao ciabatta
- Zupa z mango z imbirem i limonką
- Trufle z białą czekoladą
- Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
- Amerykańskie naleśniki
- Chutney z pomidorów i mango
- Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety
- Chutney z ananasa
- Sałatka z awokado i ananasem z orzechowym dressingiem
- Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Syrniki
- Klopsiki zapiekane z serem provolone
- Miodowy kurczak w stylu koreańskim
- Miniomlety pomidorowe
- Domowe lody szparagowe
- Żelki pomarańczowo-marchewkowe
- Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
- Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych
- Tarta z boczkiem, porem i fasolką szparagową
- Orzechowiec
- Ryba z frytkami
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Świąteczny karp w ziołowej panierce
- Wegański falafel burger z portobello
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Kabanosy w cieście francuskim
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (21)
2409 dni temu
Pozdrowienia dla Karola. Danie w całości, faktycznie nie dla wszystkich. Smak puree z buraka specyficzny, mnie bardzo odpowiada, dla mojej drugiej połowy nie do przyjęcia, natomiast pozostałe składniki rewelacyjnie zestawione. Indyk w chrupiącej panierce przepyszny, a sos z mango ideał (do wykorzystania w połączeniu z innymi rodzajami mięs). Przydałaby się tylko informacja, że czas przygotowania wydłuża się o czas potrzebny na upieczenie buraków.
odpowiedz
3928 dni temu
Mi to danie nie przypadło do gustu chyba nie moje smaki :]
odpowiedz
3949 dni temu
Drogi Gościu, jeśli nie lubisz sera z niebieską pleśnią, świetnie sprawdzi się tutaj także ser kozi (twarożek), który podobnie do sera z niebieską pleśnią charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Ser pleśniowy typu camembert lub brie niestety nie ma właściwej konsystencji, a jego smak jest dużo delikatniejszy, dlatego nie będzie odpowiedni w tym przepisie.
odpowiedz
3949 dni temu
Czy można niebieski ser pleśniowy zastąpić innym serem albo zwykłym serem pleśniowym???
odpowiedz
3950 dni temu
Zrobiłam i było pyszne!!! Buraki takie większe piekłam około 1h i 20min i jeszcze było trochę za krótko. Sos z mango cud miód :) Uwielbiam słodkie dodatki do mięsa. Lubię też do mięsa dodawać coś innego, niż ziemniaki. Buraczki były pyszne! :)
odpowiedz
3956 dni temu
Właśnie gotowałem to danie drugi raz. Teraz nie żałowałem sera pleśniowego - i to jest to!!! Genialnie komponuje się z burakami. Ktoś pytał ile czasu buraki się pieką - średnie u mnie trochę ponad godzinę.
odpowiedz
3959 dni temu
Jak zwykle przepisy Lidla trafiają w mój gust, tak to danie było najgorszą rzeczą jaką kiedykolwiek jadłam. Chociaż nie powiem - siostra z mamą twierdziły, że jest smaczne.
odpowiedz
3965 dni temu
dziś zrobiliśmy to danie; palce lizać! pycha! jedyna modyfikacja: do sosu wycisnęłam małą limonkę - polecam; bravo Okrasa!!!
odpowiedz
3965 dni temu
zabieram sie do roboty!:)
odpowiedz
3966 dni temu
Zrobiliśmy dziś to danie na obiad i efekt był powalający. To chyba najbardziej wyszukane dania jakie robił duet pascal-okrasa. Małe zmiany które zrobiłam to brązowy cukier, płatki fitness zamiast kukurydzianych i ciemny ocet winny bo takie składniki akurat miałam. Danie wyszło super, buraki rewelacja, można upiec więcej niż 3 bo efekt naprawdę dobry. a i nie żałowaliśmy sera pleśniowego!
odpowiedz
3967 dni temu
Serku, tak, ksylitol również się tutaj sprawdzi :)
odpowiedz
3968 dni temu
Można dodać ksylitol-cukier brzozowy zamiast zwykłego cukru?
odpowiedz
3969 dni temu
Zrobiłam pierś z kurczaka w płatkach,wyszła pyszna i soczysta a do tego buracki z serem fata :)
odpowiedz
3971 dni temu
Drogi Gościu, zgodnie z zapisem w przepisie: "Dodajemy niebieski ser pleśniowy – ilość zależy od preferencji smakowych. Całość miksujemy za pomocą blendera." Buraki natomiast pieczemy do miękkości - w zależności jak duże będą mogą piec się od 30 minut do 1,5 godziny.
odpowiedz
3971 dni temu
Witam, Prośba o podanie czasu pieczenia buraków w piekarniku. Pozdrawiam
odpowiedz
3972 dni temu
CHCEMY PASCALA!
odpowiedz
3972 dni temu
Właśnie, czemu nie mogę zobaczyć przepisu Pascala ?
odpowiedz
3973 dni temu
Czemu w przepisie do Purée z buraków nie jest podany ser pleśniowy?
odpowiedz
3973 dni temu
Super to wygląda. Poziom restauracyjny i to jest wspaniałe. Muszę to zrobić
odpowiedz
3973 dni temu
Kuchnio Lidla, dlaczego nie otwiera sie strona z pascalem? zrobcie coś z tym.......
odpowiedz
3973 dni temu
Czy w promocji są piersi z indyka, czy tylko kurczak ?
odpowiedz
zobacz wszystkie