zobacz film Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg)

Sos z mango

Z limonki za pomocą obieraczki do warzyw odkrawamy 2 kawałki skórki. Do garnka dodajemy 100 ml octu winnego i 50 g cukru, dodajemy 2 pokrojone ząbki czosnku, 2 kawałki skórki z limonki oraz kilka gałązek świeżego tymianku (w całości). Całość gotujemy, aż cukier się rozpuści, następnie zmniejszamy ogień, gdy cały płyn odparuje (ocet z cukrem rozpuszczą się), dodajemy mango (mniej więcej w połowie gotowania). Gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (owoce mango w gęstym syropie).

Purée z buraków

Do czystego garnka przekładamy upieczone wcześniej i pokrojone buraki, dodajemy posiekany tymianek, doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ścieramy niewielką ilość skórki z limonki, startej na tarce. Podgrzewamy. Gdy masło się rozpuści, a buraki podgrzeją, dodajemy niewielką ilość wody (masło ponownie powinno zrobić się kremowe). Dodajemy niebieski ser pleśniowy – ilość zależy od preferencji smakowych. Całość miksujemy za pomocą blendera. Na sam koniec dodajemy niewielką ilość soku z limonki, sól i biały, mielony pieprz. Całość mieszamy.

Piersi indyka

Umyte, osuszone i oczyszczone piersi indyka porcjujemy, aby wszystkie kawałki były tej samej grubości. Doprawiamy je solą i białym mielonym pieprzem z jednej i drugiej strony. Płatki kukurydziane delikatnie kruszymy w dłoniach, następnie dodajemy niewielką ilość posiekanego tymianku i dokładnie mieszamy razem z płatkami. Piersi indyka panierujemy w mące, jajku i płatkach wymieszanych z tymiankiem.

Smażymy na złoty kolor na patelni, na której uprzednio rozgrzaliśmy niewielką ilość oliwy z oliwek (patelnia nie może być zbyt gorąca). Następnie piersi wykładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i przed samym podaniem wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160°C na 5-8 minut.

Jak podawać

Na talerz wykładamy purée z buraków, na purée – pierś indyka pokrojoną na mniejsze części oraz sos z mango. Dekorujemy świeżym tymiankiem polanym oliwą z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar
  • Kuba Kuba
    209 dni temu
    Pozdrowienia dla Karola. Danie w całości, faktycznie nie dla wszystkich. Smak puree z buraka specyficzny, mnie bardzo odpowiada, dla mojej drugiej połowy nie do przyjęcia, natomiast pozostałe składniki rewelacyjnie zestawione. Indyk w chrupiącej panierce przepyszny, a sos z mango ideał (do wykorzystania w połączeniu z innymi rodzajami mięs). Przydałaby się tylko informacja, że czas przygotowania wydłuża się o czas potrzebny na upieczenie buraków.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1728 dni temu
    Mi to danie nie przypadło do gustu chyba nie moje smaki :]

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1748 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli nie lubisz sera z niebieską pleśnią, świetnie sprawdzi się tutaj także ser kozi (twarożek), który podobnie do sera z niebieską pleśnią charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Ser pleśniowy typu camembert lub brie niestety nie ma właściwej konsystencji, a jego smak jest dużo delikatniejszy, dlatego nie będzie odpowiedni w tym przepisie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1749 dni temu
    Czy można niebieski ser pleśniowy zastąpić innym serem albo zwykłym serem pleśniowym???

    odpowiedz

  • Serek Serek
    1749 dni temu
    Zrobiłam i było pyszne!!! Buraki takie większe piekłam około 1h i 20min i jeszcze było trochę za krótko. Sos z mango cud miód :) Uwielbiam słodkie dodatki do mięsa. Lubię też do mięsa dodawać coś innego, niż ziemniaki. Buraczki były pyszne! :)

    odpowiedz

  • dunkjer1979 dunkjer1979
    1756 dni temu
    Właśnie gotowałem to danie drugi raz. Teraz nie żałowałem sera pleśniowego - i to jest to!!! Genialnie komponuje się z burakami. Ktoś pytał ile czasu buraki się pieką - średnie u mnie trochę ponad godzinę.

    odpowiedz

  • Anna Jasińska Anna Jasińska
    1759 dni temu
    Jak zwykle przepisy Lidla trafiają w mój gust, tak to danie było najgorszą rzeczą jaką kiedykolwiek jadłam. Chociaż nie powiem - siostra z mamą twierdziły, że jest smaczne.

    odpowiedz

  • Agaska Agaska
    1765 dni temu
    dziś zrobiliśmy to danie; palce lizać! pycha! jedyna modyfikacja: do sosu wycisnęłam małą limonkę - polecam; bravo Okrasa!!!

    odpowiedz

  • NataliaS NataliaS
    1765 dni temu
    zabieram sie do roboty!:)

    odpowiedz

  • Gościówa Gościówa
    1766 dni temu
    Zrobiliśmy dziś to danie na obiad i efekt był powalający. To chyba najbardziej wyszukane dania jakie robił duet pascal-okrasa. Małe zmiany które zrobiłam to brązowy cukier, płatki fitness zamiast kukurydzianych i ciemny ocet winny bo takie składniki akurat miałam. Danie wyszło super, buraki rewelacja, można upiec więcej niż 3 bo efekt naprawdę dobry. a i nie żałowaliśmy sera pleśniowego!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1767 dni temu
    Serku, tak, ksylitol również się tutaj sprawdzi :)

    odpowiedz

  • Serek Serek
    1767 dni temu
    Można dodać ksylitol-cukier brzozowy zamiast zwykłego cukru?

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1769 dni temu
    Zrobiłam pierś z kurczaka w płatkach,wyszła pyszna i soczysta a do tego buracki z serem fata :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1770 dni temu
    Drogi Gościu, zgodnie z zapisem w przepisie: "Dodajemy niebieski ser pleśniowy – ilość zależy od preferencji smakowych. Całość miksujemy za pomocą blendera." Buraki natomiast pieczemy do miękkości - w zależności jak duże będą mogą piec się od 30 minut do 1,5 godziny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1771 dni temu
    Witam, Prośba o podanie czasu pieczenia buraków w piekarniku. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Zbychu Zbychu
    1772 dni temu
    CHCEMY PASCALA!

    odpowiedz

  • Cookie Monster Cookie Monster
    1772 dni temu
    Właśnie, czemu nie mogę zobaczyć przepisu Pascala ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1772 dni temu
    Czemu w przepisie do Purée z buraków nie jest podany ser pleśniowy?

    odpowiedz

  • Robett Di H. Robett Di H.
    1772 dni temu
    Super to wygląda. Poziom restauracyjny i to jest wspaniałe. Muszę to zrobić

    odpowiedz

  • Zbigniew Sadowski Zbigniew Sadowski
    1772 dni temu
    Kuchnio Lidla, dlaczego nie otwiera sie strona z pascalem? zrobcie coś z tym.......

    odpowiedz

  • Gabi Gabi
    1772 dni temu
    Czy w promocji są piersi z indyka, czy tylko kurczak ?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram