Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 1 duże naczynie żaroodporne
- 4 mniejsze naczynia żaroodporne
- ręcznik papierowy
- Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg)
Przygotowanie
Trybujemy kurczaka: odcinamy skrzydełka przy pierwszej torebce stawowej (odstawiamy, nie będziemy ich używać). Następnie wycinamy uda, nacinamy skórę i mięso tuż przy torebce stawowej (staramy się pozostawić przy korpusie jak najmniej mięsa). Wycinamy 2 polędwiczki znajdujące się w pobliżu ud. Odcinamy skrzydełka przy drugiej torebce stawowej. Piersi przy korpusie odcinamy, wbijając nóż tuż przy kości, delikatnie, końcówką noża, oddzielając mięso od kości. Gdy dotrzemy do przedniej torebki stawowej, nóż prowadzimy wzdłuż kości i torebki stawowej w dół (powinniśmy odciąć piersi z kawałkami skrzydełek). Uda oczyszczamy z kości (nacinamy skórę, skrobiemy nożem ku dołowi, odcinamy oczyszczoną kość), następnie za pomocą końcówki noża wycinamy mięso, aż poczujemy kość, którą wycinamy (staramy się przy tym nie pozostawić przy kości mięsa). Korpus i pozostałe części kurczaka (używamy ud, piersi i polędwiczek) pozostawiamy na rosół.
Palcem podnosimy skórę piersi kurczaka (nie odrywamy jej zupełnie). Między skórę i mięso wkładamy ser gorgonzola, który przyciskamy do mięsa. Ser przykrywamy skórą i delikatnie naciskamy, aby ser równomiernie rozłożył się na mięsie. Uda pozbawione kości również faszerujemy serem gorgonzola, zawijamy (powinno zostać ok. 20 g sera na wyłożenie na wierzch mięsa). Mięso doprawiamy z obu stron pieprzem i niewielką ilością soli.
Za pomocą widelca lub noża delikatnie nakłuwamy pomidorki koktajlowe i przekładamy je do naczynia żaroodpornego wraz z pozbawioną gniazd nasiennych cukinią pokrojoną w słupki. Na warzywach układamy kurczaka. Oliwki odsączamy, dodajemy je do naczynia żaroodpornego, całość zalewamy winem. Dodajemy pół pęczka świeżego tymianku pociętego za pomocą nożyczek. Na wierzch wykładamy pozostałą część sera gorgonzola oraz 10 g masła. Brzegi naczynia żaroodpornego smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 30-40 minut.
Clafoutis z bakłażana
W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Na gorącym tłuszczu smażymy pierwszą część bakłażana pokrojonego w kostkę, od czasu do czasu mieszając (najpierw bakłażany kroimy na pół, solimy, odczekujemy pół godziny, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę). Podsmażamy bakłażana na gorącej oliwie do uzyskania delikatnie złotego koloru. Następnie bakłażan wkładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym (w celu pozbycia się tłuszczu). Czynność powtarzamy z pozostałą częścią bakłażana.
Do czystej miski dodajemy 3 jaja, dodajemy śmietanę (niewielką ilość śmietany odstawiamy). 1 łyżeczkę skrobi mieszamy z pozostałą ilością śmietany, tak by nie pojawiły się grudki, dodajemy do jajek. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą oraz pociętym świeżym tymiankiem (niewielką ilością, pozostałą ilość pozostawiamy do dekoracji). Całość mieszamy. Bakłażan rozdzielamy równo do 4 mniejszych naczyń żaroodpornych. Równomiernie do wszystkich naczyń rozdzielamy kozi ser (kładziemy go na wierzch). Całość zalewamy jajkami ze śmietaną i tymiankiem, za pomocą łyżki wyrównujemy wierzch clafoutis. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15-20 minut.
Jak podawać
Clafoutis i kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Dekorujemy świeżym tymiankiem.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Łatwa saltimbocca z kurczaka
Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango
Delikatny indyk i słodko-ostry chutney z mango to danie, w którym można się zakochać! Lekkie, sycące, wyraziste, pyszne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Uszka z grzybami
- Piernik staropolski
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Kutia
- Kompot z suszu z cytryną
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
3991 dni temu
Pomyłka, teraz zauważyłem, że są wymienione, tylko razem z tymiankiem...
odpowiedz
3991 dni temu
W liście składników zapomnieliście o pomidorach...
odpowiedz
3992 dni temu
Kacper, mamy nadzieję, że powalisz teściów kulinarnym kunsztem :)
odpowiedz
3993 dni temu
Nareszcie film działa :) Już się bałem ze nie będe miał skąd wziąć przepis na jutrzejszy obiad, bo teściowie przychodzą więc trzeba zabłysnąć.
odpowiedz
3995 dni temu
No.. W końcu działa...
odpowiedz
3996 dni temu
Niestety mi również film nie działa, co ciekawe tylko ten Error loading player: No playable sources found Stąd ta przewaga Karola w tym tygodniu?? :>
odpowiedz
3996 dni temu
Niestety film się nie odtwarza. Szkoda bo po kilku ostatnich przepisach polubiłem gust kulinarny Pascala. Mam nadzieję, że błąd zostanie poprawiony jeszcze w tym tygodniu, gdyż jest to zapewne wybitne danie i pragnę je zrobić. Pozdrawiam
odpowiedz
3996 dni temu
Dlaczego mój komentarz został usunięty ? Lidl chce zamazać wszelkie ślady po tej usterce ? Zabawne.....
odpowiedz
3996 dni temu
W przepisie jest potrzebne wino, ale w składnikami nie podano, ile jest go potrzeba. Szklanka czy wiecej?
odpowiedz
3996 dni temu
Film nie działą... Okrasy jest ok a Pascala nie wyrzuca błąd.
odpowiedz