zobacz film Chrupiący łosoś z purpurową owsianką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

  • Upiecz buraki w piekarniku do miękkości (pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez mniej więcej 2 godziny).
  • Przygotuj papier pergaminowy i blachę do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg).

Przygotowanie

Do garnka z gotującą się wodą dodajemy 1 małą łyżeczkę cynamonu oraz 1 małą łyżeczkę posiekanego imbiru. Do gotującej się wody dodajemy 150 g płatków owsianych (ilość wody zależy od szerokości naczynia). Płatki gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając (płatki powinny być rozklejone). Gdy płatki wchłoną całą wodę, zmniejszamy ogień. Podgrzewamy. Jeśli woda zbyt mocno odparuje z płatków (płatki osiadają na dnie naczynia), dodajemy niewielką ilość wody.

Upieczone lub ugotowane i pokrojone buraki przekładamy do miski. Do buraków dodajemy skórkę startą z 1 limonki, sok z 1/2 limonki, 1 małą łyżeczkę miodu kremowego, 1 łyżeczkę bardzo drobno posiekanego imbiru oraz 1/2 pęczka świeżej, posiekanej kolendry. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą oraz 1/2 łyżki oleju rzepakowego. Dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy sokiem z 1/2 limonki (do smaku) i 1 łyżeczką sosu sojowego. Mieszamy i odstawiamy na mniej więcej 10 minut.

Filety z łososia, oczyszczone ze skóry, doprawiamy pieprzem z obu stron oraz skórką z limonki. Pozostałą część płatków owsianych (100 g) siekamy. 1/2 pęczka świeżej kolendry siekamy (kilka listków pozostawiamy do dekoracji). Posiekaną kolendrę mieszamy z posiekanymi płatkami owsianymi. Jaja roztrzepujemy w czystym naczyniu, mąkę przesypujemy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety z łososia obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i posiekanych płatkach owsianych wymieszanych z kolendrą, następnie smażymy na patelni z obu stron. Przesmażone filety z łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) na 3-4 minuty.

Do owsianki dodajemy masło i 3/4 zamarynowanych buraków, całość podgrzewamy i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, odrobiną soku z limonki i 1 łyżeczką miodu kremowego. Mieszamy, lekko podgrzewamy.

Pozostałe buraki skrapiamy olejem rzepakowym. Owsiankę wykładamy na talerz. Filety wykładamy na owsiankę. Całość posypujemy szczypiorkiem. Na sam koniec wykładamy buraczki, całość doprawiamy pieprzem i kilkoma listkami kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • mkk3a mkk3a
    715 dni temu
    Czym mozna zastąpic buraki? Bo ich nie znoszę, ale sam przepis ogólnie wygląda naprawdę ciekawie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    714 dni temu
    Do buraków użyte są tak wyraziste smaki, że bardzo ciężko znaleźć warzywo, które swoim smakiem nie zepsuje potrawy. Proponujemy wypróbować dynię, która już pojawiła się w Lidlu i świetnie pasuje do imbiru i kolendry. Dobrym zamiennikiem może być również marchewka. Jeśli jednak to dalej nie to, najprościej będzie zastąpić buraka parmezanem, który sprawi, że owsianka będzie bardziej kremowa, ale nie wpłynie znacząco na smak.
  • Serek Serek
    1642 dni temu
    Gdzie można zadawać pytania z innej beczki? :) Czy Okrasa tutaj w ogóle zagląda. Mam pytanie do takich kucharzy jak ON. Dlaczego wszyscy gotują na kuchenkach gazowych? Waham się pomiędzy gazową a indukcyjną. I nie daje mi to spokoju, że prawie wszystkie programy kulinarne mają kuchenki gazowe :)

    odpowiedz

  • Iwcia Iwcia
    1645 dni temu
    Uwielbiam łososia na pewno ten przepis znajdzie się w moim menu

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1645 dni temu
    Uwielbiam łososia, taki w chrupiącej panierce musi być pyszny, byłam już w Lidlu i kupiłam składniki, fajnie że łosoś jest wpromocji :)

    odpowiedz

  • Emilia Emilia
    1647 dni temu
    Wyśmienite polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram