Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- papier pergaminowy
- blachę do pieczenia
- Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg).
Przygotuj wcześniej:
Upiecz buraki w piekarniku do miękkości (pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez mniej więcej 2 godziny). Po przestudzeniu obierz je i pokrój w kostkę.
Przygotowanie
Do garnka z gotującą się wodą dodajemy 1 małą łyżeczkę cynamonu oraz 1 małą łyżeczkę obranego i posiekanego imbiru. Do gotującej się wody dodajemy 150 g płatków owsianych (ilość wody zależy od szerokości naczynia). Płatki gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając (płatki powinny być rozklejone). Gdy płatki wchłoną całą wodę, zmniejszamy ogień. Podgrzewamy. Jeśli woda zbyt mocno odparuje z płatków (płatki osiadają na dnie naczynia), dodajemy niewielką ilość wody.
Upieczone lub ugotowane i pokrojone buraki przekładamy do miski. Do buraków dodajemy skórkę startą z 1 limonki, sok z 1/2 limonki, 1 małą łyżeczkę miodu kremowego, 1 łyżeczkę bardzo drobno posiekanego imbiru oraz 1/2 pęczka świeżej, posiekanej kolendry. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą oraz 1/2 łyżki oleju rzepakowego. Dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy sokiem z 1/2 limonki (do smaku) i 1 łyżeczką sosu sojowego. Mieszamy i odstawiamy na mniej więcej 10 minut.
Filety z łososia, oczyszczone ze skóry, doprawiamy pieprzem z obu stron oraz skórką z limonki. Pozostałą część płatków owsianych (100 g) siekamy. 1/2 pęczka świeżej kolendry siekamy (kilka listków pozostawiamy do dekoracji). Posiekaną kolendrę mieszamy z posiekanymi płatkami owsianymi. Jaja roztrzepujemy w czystym naczyniu, mąkę przesypujemy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety z łososia obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i posiekanych płatkach owsianych wymieszanych z kolendrą, następnie smażymy na patelni z obu stron. Przesmażone filety z łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) na 3-4 minuty.
Do owsianki dodajemy masło i 3/4 zamarynowanych buraków, całość podgrzewamy i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, odrobiną soku z limonki i 1 łyżeczką miodu kremowego. Mieszamy, lekko podgrzewamy.
Pozostałe buraki skrapiamy olejem rzepakowym. Owsiankę wykładamy na talerz. Filety wykładamy na owsiankę. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Na sam koniec wykładamy buraczki, całość doprawiamy pieprzem i kilkoma listkami kolendry.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.
Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.
Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.
Paupiette z indyka nadziewane ricottą i pieczarkami z pieczoną papryką, winogronem i oliwkami
Czy wiesz, jak Francuzi przygotowują zrazy? Zaraz wszystko będzie jasne. Szykuj się na smakowitą niespodziankę.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
- Świąteczny karp w ziołowej panierce
- Piersi kurczaka w chipsach z sosem musztardowym
- Chrupiący owsiany kurczak
- Kalafior w cieście piwnym
- Pierś kurczaka z bakłażanem
- Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
- Racuchy z jabłkami
- Owsianka z musem jabłkowym
- Szakszuka
- Przekąska z pieczonej ciecierzycy na słodko
- Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw
- Nuggetsy z tempehu
- Pieczona owsianka à la brownie
- Jesienna owsianka
- Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
- Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
- Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
- Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
- Pudding sernikowy z owocami
- Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
- Malinowe serduszka
- Sałatka z makaronem i krewetkami
- Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
- Tarta z masą krówkową i figami
- Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
- Mus czekoladowy z awokado i bananami
- Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią
- Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
- Puszysta pływająca wyspa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
3006 dni temu
Czym mozna zastąpic buraki? Bo ich nie znoszę, ale sam przepis ogólnie wygląda naprawdę ciekawie.
odpowiedz
3005 dni temu
Do buraków użyte są tak wyraziste smaki, że bardzo ciężko znaleźć warzywo, które swoim smakiem nie zepsuje potrawy. Proponujemy wypróbować dynię, która już pojawiła się w Lidlu i świetnie pasuje do imbiru i kolendry. Dobrym zamiennikiem może być również marchewka. Jeśli jednak to dalej nie to, najprościej będzie zastąpić buraka parmezanem, który sprawi, że owsianka będzie bardziej kremowa, ale nie wpłynie znacząco na smak.
3933 dni temu
Gdzie można zadawać pytania z innej beczki? :) Czy Okrasa tutaj w ogóle zagląda. Mam pytanie do takich kucharzy jak ON. Dlaczego wszyscy gotują na kuchenkach gazowych? Waham się pomiędzy gazową a indukcyjną. I nie daje mi to spokoju, że prawie wszystkie programy kulinarne mają kuchenki gazowe :)
odpowiedz
3936 dni temu
Uwielbiam łososia na pewno ten przepis znajdzie się w moim menu
odpowiedz
3937 dni temu
Uwielbiam łososia, taki w chrupiącej panierce musi być pyszny, byłam już w Lidlu i kupiłam składniki, fajnie że łosoś jest wpromocji :)
odpowiedz
3938 dni temu
Wyśmienite polecam
odpowiedz