zobacz film Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Folię aluminiową, blachę i papier do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
Przed przystąpieniem do gotowania zawiń buraki (umyte, ale nie obrane) w folię aluminiową i piecz w temperaturze 170°C (termoobieg) do miękkości (mniej więcej przez 1-1,5 godziny).

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w całości i w mundurkach.

Kawałki łososia myjemy, osuszamy, odcinamy skórę. Przygotowujemy 4 liście kapusty, rozgniatamy ząbek czosnku. Do każdego z 4 liści kapusty wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek (ok. 1 łyżeczki na liść), smarujemy dokładnie listek od środka, następnie do każdego liścia wkładamy po 1 kawałku łososia, na każdym kawałku łososia układamy po kilka kawałków rozgniecionego ząbka czosnku.

Cytrynę myjemy i kroimy na mniejsze kawałeczki, układamy w liściach po 2-3 kawałeczki cytryny przy kawałkach łososia. Korzeń natki pietruszki ( łodygi) miażdżymy i układamy obok ryby. Niewielką ilość korzenia chrzanu ścieramy na łososia. Całość dekorujemy listkami pietruszki i doprawiamy solą i białym pieprzem.

Kroimy cebulę na mniejsze cząstki, kilka cząstek kładziemy obok łososia. Na sam koniec całość skrapiamy niewielką ilością miodu. Bierzemy 4 kawałki folii aluminiowej, każdy z nich smarujemy niewielką ilością oliwy, liście kapusty zawijamy do środka, następnie zawijamy wszystko w folię aluminiową i skręcamy końce folii. Rozgrzewamy patelnię. Zawinięte w folię łososie w liściach smażymy na mocno nagrzanej patelni (2 minuty na każdą stronę).

Upieczone i obrane buraki kroimy, odkrawamy końce buraków (będziemy ich używać do sosu), resztę kroimy w kosteczkę. Odkrojone końcówki buraków wkładamy do pojemnika miksera, dodajemy sok z 2 limonek, mniej więcej 1 łyżeczkę miodu i musztardy. Miksujemy.
W międzyczasie zdejmujemy łososie z patelni, przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180°C na mniej więcej 10-15 minut.

Do zmiksowanych buraczków dodajemy odrobinę przegotowanej wody i jeszcze raz miksujemy. Po wstępnym miksowaniu dodajemy resztę oliwy z oliwek, cały czas miksując.

Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy, przerzucamy do garnka, dodajemy masło, ścieramy korzeń chrzanu (ilość wg smaku), całość ugniatamy aż do momentu uzyskania purée, doprawiamy niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu. Mieszamy.

Jak podawać

Na patelnię wlewamy niewielką ilość miodu (ok. 2 łyżeczek). Gdy miód się rozpuści dodajemy resztę pokrojonych w kosteczkę buraków. Dodajemy startą skórkę z limonki (do smaku) i sok z 1/2 limonki. Wyciągamy łososia z piekarnika, odwijamy, kroimy na mniejsze kawałki. Na talerz wykładamy sos z buraków, następnie buraki z patelni, purée, na purée kładziemy kawałki łososia w kapuście.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • ko2ak ko2ak
    1415 dni temu
    Danie wspaniałe, przesadziliśmy z ilością ziemniaka, ;) ale smak skusi nas do powtórzenia. Lecimy testować następne dania :)

    odpowiedz

  • LenaSzynia LenaSzynia
    1429 dni temu
    Robiłam, jadłam, polecam! Rybka marzenie i świetne dodatki mniaaaaaaaaaaaam

    odpowiedz

  • Anka Anka
    1539 dni temu
    ten przepis to poezja już na zawsze zagości w naszych ulubionych daniach

    odpowiedz

  • Krzysiek Krzysiek
    1764 dni temu
    Polecam każdemu ten przepis rewelacja!!!

    odpowiedz

  • Czaki Czaki
    1806 dni temu
    jesteś kotem

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1835 dni temu
    mniam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram