Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Folię aluminiową, blachę i papier do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
Przed przystąpieniem do gotowania zawiń buraki (umyte, ale nie obrane) w folię aluminiową i piecz w temperaturze 170°C (termoobieg) do miękkości (mniej więcej przez 1-1,5 godziny).
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w całości i w mundurkach.
Kawałki łososia myjemy, osuszamy, odcinamy skórę. Przygotowujemy 4 liście kapusty, rozgniatamy ząbek czosnku. Do każdego z 4 liści kapusty wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek (ok. 1 łyżeczki na liść), smarujemy dokładnie listek od środka, następnie do każdego liścia wkładamy po 1 kawałku łososia, na każdym kawałku łososia układamy po kilka kawałków rozgniecionego ząbka czosnku.
Cytrynę myjemy i kroimy na mniejsze kawałeczki, układamy w liściach po 2-3 kawałeczki cytryny przy kawałkach łososia. Korzeń natki pietruszki ( łodygi) miażdżymy i układamy obok ryby. Niewielką ilość korzenia chrzanu ścieramy na łososia. Całość dekorujemy listkami pietruszki i doprawiamy solą i białym pieprzem.
Kroimy cebulę na mniejsze cząstki, kilka cząstek kładziemy obok łososia. Na sam koniec całość skrapiamy niewielką ilością miodu. Bierzemy 4 kawałki folii aluminiowej, każdy z nich smarujemy niewielką ilością oliwy, liście kapusty zawijamy do środka, następnie zawijamy wszystko w folię aluminiową i skręcamy końce folii. Rozgrzewamy patelnię. Zawinięte w folię łososie w liściach smażymy na mocno nagrzanej patelni (2 minuty na każdą stronę).
Upieczone i obrane buraki kroimy, odkrawamy końce buraków (będziemy ich używać do sosu), resztę kroimy w kosteczkę. Odkrojone końcówki buraków wkładamy do pojemnika miksera, dodajemy sok z 2 limonek, mniej więcej 1 łyżeczkę miodu i musztardy. Miksujemy.
W międzyczasie zdejmujemy łososie z patelni, przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180°C na mniej więcej 10-15 minut.
Do zmiksowanych buraczków dodajemy odrobinę przegotowanej wody i jeszcze raz miksujemy. Po wstępnym miksowaniu dodajemy resztę oliwy z oliwek, cały czas miksując.
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy, przerzucamy do garnka, dodajemy masło, ścieramy korzeń chrzanu (ilość wg smaku), całość ugniatamy aż do momentu uzyskania purée, doprawiamy niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu. Mieszamy.
Jak podawać
Na patelnię wlewamy niewielką ilość miodu (ok. 2 łyżeczek). Gdy miód się rozpuści dodajemy resztę pokrojonych w kosteczkę buraków. Dodajemy startą skórkę z limonki (do smaku) i sok z 1/2 limonki. Wyciągamy łososia z piekarnika, odwijamy, kroimy na mniejsze kawałki. Na talerz wykładamy sos z buraków, następnie buraki z patelni, purée, na purée kładziemy kawałki łososia w kapuście.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
Delikatne rybne filety zapieczone z orzechami i szpinakowo-serowym farszem. Smakowity pomysł na lekki i zdrowy posiłek.
Kulebiak z łososiem
Kulebiak wcale nie musi być z kapustą. Decydując się na łososia też stworzysz wspaniałe danie. Wypróbuj nasz przepis.
Łosoś w sosie curry
Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.
Soczysty łosoś z sosem z rukoli
Kasza, sos, gruszki i pieczona w niskiej temperaturze ryba to intrygujące, a zarazem zdrowe i lekkie połączenie smaków.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą
- Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora
- Dorsz owinięty w szynkę
- Proste tortille z serem i pieczarkami
- Zapiekane naleśniki z ratatouille
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
- Placki ziemniaczane z pieca
- Ziemniaki Hasselback
- Wegeburger z tatarem buraczanym
- Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
- BROWNIE Z GRILLA
- Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba
- Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Napoleonka waniliowa
- Wegańskie kiełbaski z sałatką
- Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
- Schab ze smażonymi bananami
- Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
- Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
- Pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Babeczki leśny mech
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem
- Tarta z warzywami na patelnię
- Sałatka z buraków z miętą i serem
- Domowy blok czekoladowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
3876 dni temu
Danie wspaniałe, przesadziliśmy z ilością ziemniaka, ;) ale smak skusi nas do powtórzenia. Lecimy testować następne dania :)
odpowiedz
3889 dni temu
Robiłam, jadłam, polecam! Rybka marzenie i świetne dodatki mniaaaaaaaaaaaam
odpowiedz
3999 dni temu
ten przepis to poezja już na zawsze zagości w naszych ulubionych daniach
odpowiedz
4224 dni temu
Polecam każdemu ten przepis rewelacja!!!
odpowiedz
4267 dni temu
jesteś kotem
odpowiedz
4295 dni temu
mniam
odpowiedz