Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Blachę i papier do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg).
Przygotowanie
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulkę kroimy w kostkę, następnie siekamy. 125 g pieczarek myjemy (jeśli blaszki są widoczne, trzeba pieczarki obrać). Pieczarki kroimy w półtalarki. 2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki, solimy. Całość smażymy na patelni, często mieszając.
Do czystej miski wkładamy usmażoną cebulę i pieczarki, następnie ugotowany ryż. Pół pęczka pietruszki siekamy i wrzucamy do ryżu, cebuli i pieczarek. Mieszamy. Bierzemy 2 filety łososia (2 filety), myjemy je pod wodą, osuszamy. Wlewamy 1 szklankę mleka do garnka, dodajemy pieprz i wrzucamy 2 filety z łososia. Gotujemy mniej więcej 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wyciągamy łososia z mleka (łosoś nie jest do końca ścięty). Za pomocą łyżki oddzielamy mięso od skóry, skórę łososia wyrzucamy. Oddzielone od skóry małe kawałki mięsa łososia wrzucamy do miski z ryżem i innymi składnikami. Delikatnie mieszamy, nie za szybko, niezbyt energicznie. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Ponownie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Ciasto francuskie kroimy wzdłuż tak, żeby jeden płat był szerszy od drugiego (mniejszy płat ma mieć szerokość 11 cm, a większy płat – 14 cm).
Mniejszy płat ciasta wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem, następnie nakładamy farsz z miski, zostawiając 1-1,5 cm od brzegów ciasta.
Do czystej miski dodajemy żółtko i troszeczkę wody, mieszamy. Smarujemy brzegi ciasta jajkiem. Bierzemy szerszy płat i przykrywamy nim mniejszy płat z farszem, dokładnie dociskamy brzegi ciasta za pomocą widelca, następnie dociskamy palcem. Całość smarujemy pozostałym żółtkiem, na samym wierzchu robimy wzorek widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.
Sos
60 ml białego wina i 2 opakowania śmietany 30% wlewamy na patelnię, dodajemy sól, pieprz, redukujemy sos na patelni. Siekamy pół pęczka natki pietruszki.
Jak podawać
Wyciągamy kulebiak z pieca, przekrawamy na pół, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Na talerz wykładamy niewielką ilość miksu sałat, polewamy oliwą z oliwek. Kawałki kulebiaka kładziemy na sałatę, do sosu na patelni wrzucamy pietruszkę, mieszamy. Sos przelewamy do sosjerki, na kawałki kulebiaka nakładamy pietruszkę do dekoracji.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.
Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.
Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
- Filet z łososia w peperonacie
- Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
- Naleśniki z farszem
- Truskawkowo-ogórkowy lassi
- Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
- Polędwica wieprzowa w cieście francuskim
- Bajgle z sałatką z kurczaka
- Omlet z makaronem
- Wegańska tarta z malinami
- Tort sernikowy z polewą ze smoothie
- Ciabatta z indykiem
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
- Wegetariańskie kofty z soczewicy
- Kanapki z ceviche z łososia
- Dim sum z farszem z mięsa mielonego
- Ziemniaki Hasselback
- Odwrócona zielona tarta
- Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
- Dorsz z ratatouille
- Burger z cieciorki z dipem ananasowym
- Pstrąg grillowany w papilotach
- Brownie kokosowe
- Mega muffinki czekoladowe
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
- Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
- Makaron chow mein z woka
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (33)
333 dni temu
Czy farsz po upieczeniu nie jest sypki? Nie widzę w składnikach żadnego produktu sklejającego wszystko razem.
odpowiedz
330 dni temu
Zdecydowanie nie musisz się martwić, że farsz będzie sypki. Wykorzystane składniki zapewniają mu odpowiednią konsystencję :)
334 dni temu
Mój nieodłączny przepis na Boże Narodzenie. Raz zrobiony na święta pozostał już od kilku lat;) zapisał się w tradycje wigilijnego stołu. To jest wyśmienite i nieszablonowe❤️
odpowiedz
336 dni temu
Dawno nie jadłam czegoś tak smacznego. Sos niby prosty, a jednak super efektowny.
odpowiedz
2899 dni temu
Dziekuje za odpowiedz :) A w przepisie nie pisze jaka pojemność ma być tej śmietanki bardzo proszę o podanie i z góry dziękuję :)
odpowiedz
2899 dni temu
1 opakowanie ma 200 ml, więc w sumie 400 ml :)
2901 dni temu
Czy może mi ktoś powiedzieć jaka to ma być śmietana i jakie wino? Bardzo proszę :)
odpowiedz
2901 dni temu
Wino białe wytrawne, a śmietanka 30% :)
2967 dni temu
coś tu jest nie tak! https://kuchnialidla.pl/Swiateczne-sledzie-po-cygansku
odpowiedz
2967 dni temu
Rzeczywiście, dziękujemy za zgłoszenie!
3323 dni temu
czy kulebiak może być przystawką na zimno? czy należy go wyłącznie podawać po upieczeniu?
odpowiedz
3321 dni temu
Madzix, kulebiak można podać na zimno, jednak najlepiej smakuje na ciepło! :)
3455 dni temu
przepyszne
odpowiedz
4087 dni temu
Pychota. Najbardziej smakuje mojemu mężowi :)
odpowiedz
4088 dni temu
bardzo dobre, polecam.
odpowiedz
4132 dni temu
bardzo dobre, efektownie wyglada
odpowiedz
4164 dni temu
Danie dobre, jednak brakuje mi w nim jakiegoś wyrazistego smaku. Dobre lecz nie zachwyca.
odpowiedz
4168 dni temu
Bardzo smaczne.
odpowiedz
4254 dni temu
czy może być łosoś wędzony?
odpowiedz
4274 dni temu
Kulebiak zawsze wychodzi przepyszny i pięknie wygląda! :)
odpowiedz
4285 dni temu
fantastyczna potrawa, prosta w przygotowaniu i pyszna, brawo!
odpowiedz
4285 dni temu
normalnie love ya, Pascal. Pyszne i proste :)
odpowiedz
4294 dni temu
mam pytanie, ile jest ml śmietanki w 2 opakowaniach?
odpowiedz
4296 dni temu
Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie.
odpowiedz
4297 dni temu
w filmiku Pacsal mówi, żę śmietana kwaśna.
odpowiedz
4297 dni temu
kupisz w lidlu 30% z firmy pilos. 2 sztuki
odpowiedz
4298 dni temu
Ta śmietana to ma być słodka czy kwaśna i ile dokładnie ma jej być????
odpowiedz
4300 dni temu
sos jest pyszny :)
odpowiedz
4300 dni temu
Robiłam raz...z pewną taka nieśmiałością.Danie świetne.Proste,smaczne, robiace wrażenie.Dzisiaj przygotowuję dwa kulebiaki.Jeden w prezencie dla koleżanki z okazji zblizających się imienin.
odpowiedz
4302 dni temu
Pyszne, łatwe w przygotowaniu. Rewelacja. Robiłam już kilka razy. Nie ma mowy, żeby nie wyszło. Polecam. Tym daniem można zabłysnąć przed znajomymi. Polecam.
odpowiedz
4307 dni temu
Polecam w 100%, wszystko jest rewelacyjne, łącznie z pysznym sosem :)
odpowiedz
4307 dni temu
Pyszne , rewelacyjny pomysł na rybę - potrawa "pochłonięta" przez dzieci :):)
odpowiedz
4308 dni temu
Rewelacyjny przepis!!!! Kulebiak mniam, można też świetnie urozmaicać, np. z kaszą jaglaną. Polecam:))))
odpowiedz
zobacz wszystkie