
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Blachę i papier do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg).
Przygotowanie
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulkę kroimy w kostkę, następnie siekamy. 125 g pieczarek myjemy (jeśli blaszki są widoczne, trzeba pieczarki obrać). Pieczarki kroimy w półtalarki. 2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki, solimy. Całość smażymy na patelni, często mieszając.
Do czystej miski wkładamy usmażoną cebulę i pieczarki, następnie ugotowany ryż. Pół pęczka pietruszki siekamy i wrzucamy do ryżu, cebuli i pieczarek. Mieszamy. Bierzemy 2 filety łososia (2 filety), myjemy je pod wodą, osuszamy. Wlewamy 1 szklankę mleka do garnka, dodajemy pieprz i wrzucamy 2 filety z łososia. Gotujemy mniej więcej 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wyciągamy łososia z mleka (łosoś nie jest do końca ścięty). Za pomocą łyżki oddzielamy mięso od skóry, skórę łososia wyrzucamy. Oddzielone od skóry małe kawałki mięsa łososia wrzucamy do miski z ryżem i innymi składnikami. Delikatnie mieszamy, nie za szybko, niezbyt energicznie. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Ponownie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Ciasto francuskie kroimy wzdłuż tak, żeby jeden płat był szerszy od drugiego (mniejszy płat ma mieć szerokość 11 cm, a większy płat – 14 cm).
Mniejszy płat ciasta wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem, następnie nakładamy farsz z miski, zostawiając 1-1,5 cm od brzegów ciasta.
Do czystej miski dodajemy żółtko i troszeczkę wody, mieszamy. Smarujemy brzegi ciasta jajkiem. Bierzemy szerszy płat i przykrywamy nim mniejszy płat z farszem, dokładnie dociskamy brzegi ciasta za pomocą widelca, następnie dociskamy palcem. Całość smarujemy pozostałym żółtkiem, na samym wierzchu robimy wzorek widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.
Sos
60 ml białego wina i 2 opakowania śmietany 30% wlewamy na patelnię, dodajemy sól, pieprz, redukujemy sos na patelni. Siekamy pół pęczka natki pietruszki.
Jak podawać
Wyciągamy kulebiak z pieca, przekrawamy na pół, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Na talerz wykładamy niewielką ilość miksu sałat, polewamy oliwą z oliwek. Kawałki kulebiaka kładziemy na sałatę, do sosu na patelni wrzucamy pietruszkę, mieszamy. Sos przelewamy do sosjerki, na kawałki kulebiaka nakładamy pietruszkę do dekoracji.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.

Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.

Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.


Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.

Komentarze (29)
1583 dni temu
Dziekuje za odpowiedz :) A w przepisie nie pisze jaka pojemność ma być tej śmietanki bardzo proszę o podanie i z góry dziękuję :)
odpowiedz
1583 dni temu
1 opakowanie ma 200 ml, więc w sumie 400 ml :)
1584 dni temu
Czy może mi ktoś powiedzieć jaka to ma być śmietana i jakie wino? Bardzo proszę :)
odpowiedz
1584 dni temu
Wino białe wytrawne, a śmietanka 30% :)
1651 dni temu
coś tu jest nie tak! https://kuchnialidla.pl/product/Swiateczne-sledzie-po-cygansku
odpowiedz
1650 dni temu
Rzeczywiście, dziękujemy za zgłoszenie!
2006 dni temu
czy kulebiak może być przystawką na zimno? czy należy go wyłącznie podawać po upieczeniu?
odpowiedz
2004 dni temu
Madzix, kulebiak można podać na zimno, jednak najlepiej smakuje na ciepło! :)
2138 dni temu
przepyszne
odpowiedz
2771 dni temu
Pychota. Najbardziej smakuje mojemu mężowi :)
odpowiedz
2772 dni temu
bardzo dobre, polecam.
odpowiedz
2816 dni temu
bardzo dobre, efektownie wyglada
odpowiedz
2848 dni temu
Danie dobre, jednak brakuje mi w nim jakiegoś wyrazistego smaku. Dobre lecz nie zachwyca.
odpowiedz
2852 dni temu
Bardzo smaczne.
odpowiedz
2938 dni temu
czy może być łosoś wędzony?
odpowiedz
2957 dni temu
Kulebiak zawsze wychodzi przepyszny i pięknie wygląda! :)
odpowiedz
2968 dni temu
fantastyczna potrawa, prosta w przygotowaniu i pyszna, brawo!
odpowiedz
2969 dni temu
normalnie love ya, Pascal. Pyszne i proste :)
odpowiedz
2977 dni temu
mam pytanie, ile jest ml śmietanki w 2 opakowaniach?
odpowiedz
2979 dni temu
Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie.
odpowiedz
2981 dni temu
w filmiku Pacsal mówi, żę śmietana kwaśna.
odpowiedz
2981 dni temu
kupisz w lidlu 30% z firmy pilos. 2 sztuki
odpowiedz
2981 dni temu
Ta śmietana to ma być słodka czy kwaśna i ile dokładnie ma jej być????
odpowiedz
2983 dni temu
sos jest pyszny :)
odpowiedz
2984 dni temu
Robiłam raz...z pewną taka nieśmiałością.Danie świetne.Proste,smaczne, robiace wrażenie.Dzisiaj przygotowuję dwa kulebiaki.Jeden w prezencie dla koleżanki z okazji zblizających się imienin.
odpowiedz
2986 dni temu
Pyszne, łatwe w przygotowaniu. Rewelacja. Robiłam już kilka razy. Nie ma mowy, żeby nie wyszło. Polecam. Tym daniem można zabłysnąć przed znajomymi. Polecam.
odpowiedz
2991 dni temu
Polecam w 100%, wszystko jest rewelacyjne, łącznie z pysznym sosem :)
odpowiedz
2991 dni temu
Pyszne , rewelacyjny pomysł na rybę - potrawa "pochłonięta" przez dzieci :):)
odpowiedz
2991 dni temu
Rewelacyjny przepis!!!! Kulebiak mniam, można też świetnie urozmaicać, np. z kaszą jaglaną. Polecam:))))
odpowiedz
zobacz wszystkie