• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Blachę i papier do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg).

Przygotowanie

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Cebulkę kroimy w kostkę, następnie siekamy. 125 g pieczarek myjemy (jeśli blaszki są widoczne, trzeba pieczarki obrać). Pieczarki kroimy w półtalarki. 2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki, solimy. Całość smażymy na patelni, często mieszając.
Do czystej miski wkładamy usmażoną cebulę i pieczarki, następnie ugotowany ryż. Pół pęczka pietruszki siekamy i wrzucamy do ryżu, cebuli i pieczarek. Mieszamy. Bierzemy 2 filety łososia (2 filety), myjemy je pod wodą, osuszamy. Wlewamy 1 szklankę mleka do garnka, dodajemy pieprz i wrzucamy 2 filety z łososia. Gotujemy mniej więcej 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wyciągamy łososia z mleka (łosoś nie jest do końca ścięty). Za pomocą łyżki oddzielamy mięso od skóry, skórę łososia wyrzucamy. Oddzielone od skóry małe kawałki mięsa łososia wrzucamy do miski z ryżem i innymi składnikami. Delikatnie mieszamy, nie za szybko, niezbyt energicznie. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Ponownie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Ciasto francuskie kroimy wzdłuż tak, żeby jeden płat był szerszy od drugiego (mniejszy płat ma mieć szerokość 11 cm, a większy płat – 14 cm).
Mniejszy płat ciasta wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem, następnie nakładamy farsz z miski, zostawiając 1-1,5 cm od brzegów ciasta.

Do czystej miski dodajemy żółtko i troszeczkę wody, mieszamy. Smarujemy brzegi ciasta jajkiem. Bierzemy szerszy płat i przykrywamy nim mniejszy płat z farszem, dokładnie dociskamy brzegi ciasta za pomocą widelca, następnie dociskamy palcem. Całość smarujemy pozostałym żółtkiem, na samym wierzchu robimy wzorek widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.

Sos

60 ml białego wina i 2 opakowania śmietany 30% wlewamy na patelnię, dodajemy sól, pieprz, redukujemy sos na patelni. Siekamy pół pęczka natki pietruszki.

Jak podawać

Wyciągamy kulebiak z pieca, przekrawamy na pół, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Na talerz wykładamy niewielką ilość miksu sałat, polewamy oliwą z oliwek. Kawałki kulebiaka kładziemy na sałatę, do sosu na patelni wrzucamy pietruszkę, mieszamy. Sos przelewamy do sosjerki, na kawałki kulebiaka nakładamy pietruszkę do dekoracji.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (29)

Avatar
  • Ewelina Ewelina
    497 dni temu
    Dziekuje za odpowiedz :) A w przepisie nie pisze jaka pojemność ma być tej śmietanki bardzo proszę o podanie i z góry dziękuję :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    497 dni temu
    1 opakowanie ma 200 ml, więc w sumie 400 ml :)
  • Gość Gość
    498 dni temu
    Czy może mi ktoś powiedzieć jaka to ma być śmietana i jakie wino? Bardzo proszę :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    498 dni temu
    Wino białe wytrawne, a śmietanka 30% :)
  • Gość Gość
    564 dni temu
    coś tu jest nie tak! https://kuchnialidla.pl/product/Swiateczne-sledzie-po-cygansku

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    564 dni temu
    Rzeczywiście, dziękujemy za zgłoszenie!
  • madzix madzix
    920 dni temu
    czy kulebiak może być przystawką na zimno? czy należy go wyłącznie podawać po upieczeniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    918 dni temu
    Madzix, kulebiak można podać na zimno, jednak najlepiej smakuje na ciepło! :)
  • kasia kasia
    1052 dni temu
    przepyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1685 dni temu
    Pychota. Najbardziej smakuje mojemu mężowi :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1685 dni temu
    bardzo dobre, polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1729 dni temu
    bardzo dobre, efektownie wyglada

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1762 dni temu
    Danie dobre, jednak brakuje mi w nim jakiegoś wyrazistego smaku. Dobre lecz nie zachwyca.

    odpowiedz

  • Aniia Aniia
    1765 dni temu
    Bardzo smaczne.

    odpowiedz

  • mi mi
    1851 dni temu
    czy może być łosoś wędzony?

    odpowiedz

  • Joanna Baran Joanna Baran
    1871 dni temu
    Kulebiak zawsze wychodzi przepyszny i pięknie wygląda! :)

    odpowiedz

  • Monia Monia
    1882 dni temu
    fantastyczna potrawa, prosta w przygotowaniu i pyszna, brawo!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1883 dni temu
    normalnie love ya, Pascal. Pyszne i proste :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1891 dni temu
    mam pytanie, ile jest ml śmietanki w 2 opakowaniach?

    odpowiedz

  • dorota dorota
    1893 dni temu
    Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1895 dni temu
    w filmiku Pacsal mówi, żę śmietana kwaśna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1895 dni temu
    kupisz w lidlu 30% z firmy pilos. 2 sztuki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1895 dni temu
    Ta śmietana to ma być słodka czy kwaśna i ile dokładnie ma jej być????

    odpowiedz

  • Renatta Renatta
    1897 dni temu
    sos jest pyszny :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1898 dni temu
    Robiłam raz...z pewną taka nieśmiałością.Danie świetne.Proste,smaczne, robiace wrażenie.Dzisiaj przygotowuję dwa kulebiaki.Jeden w prezencie dla koleżanki z okazji zblizających się imienin.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1899 dni temu
    Pyszne, łatwe w przygotowaniu. Rewelacja. Robiłam już kilka razy. Nie ma mowy, żeby nie wyszło. Polecam. Tym daniem można zabłysnąć przed znajomymi. Polecam.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1905 dni temu
    Polecam w 100%, wszystko jest rewelacyjne, łącznie z pysznym sosem :)

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1905 dni temu
    Pyszne , rewelacyjny pomysł na rybę - potrawa "pochłonięta" przez dzieci :):)

    odpowiedz

  • agik agik
    1905 dni temu
    Rewelacyjny przepis!!!! Kulebiak mniam, można też świetnie urozmaicać, np. z kaszą jaglaną. Polecam:))))

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram