Kulebiak z łososiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

Blachę i papier do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg).

Przygotowanie

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Cebulkę kroimy w kostkę, następnie siekamy. 125 g pieczarek myjemy (jeśli blaszki są widoczne, trzeba pieczarki obrać). Pieczarki kroimy w półtalarki. 2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki, solimy. Całość smażymy na patelni, często mieszając.
Do czystej miski wkładamy usmażoną cebulę i pieczarki, następnie ugotowany ryż. Pół pęczka pietruszki siekamy i wrzucamy do ryżu, cebuli i pieczarek. Mieszamy. Bierzemy 2 filety łososia (2 filety), myjemy je pod wodą, osuszamy. Wlewamy 1 szklankę mleka do garnka, dodajemy pieprz i wrzucamy 2 filety z łososia. Gotujemy mniej więcej 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wyciągamy łososia z mleka (łosoś nie jest do końca ścięty). Za pomocą łyżki oddzielamy mięso od skóry, skórę łososia wyrzucamy. Oddzielone od skóry małe kawałki mięsa łososia wrzucamy do miski z ryżem i innymi składnikami. Delikatnie mieszamy, nie za szybko, niezbyt energicznie. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Ponownie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Ciasto francuskie kroimy wzdłuż tak, żeby jeden płat był szerszy od drugiego (mniejszy płat ma mieć szerokość 11 cm, a większy płat – 14 cm).
Mniejszy płat ciasta wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem, następnie nakładamy farsz z miski, zostawiając 1-1,5 cm od brzegów ciasta.

Do czystej miski dodajemy żółtko i troszeczkę wody, mieszamy. Smarujemy brzegi ciasta jajkiem. Bierzemy szerszy płat i przykrywamy nim mniejszy płat z farszem, dokładnie dociskamy brzegi ciasta za pomocą widelca, następnie dociskamy palcem. Całość smarujemy pozostałym żółtkiem, na samym wierzchu robimy wzorek widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.

Sos

60 ml białego wina i 2 opakowania śmietany 30% wlewamy na patelnię, dodajemy sól, pieprz, redukujemy sos na patelni. Siekamy pół pęczka natki pietruszki.

Jak podawać

Wyciągamy kulebiak z pieca, przekrawamy na pół, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Na talerz wykładamy niewielką ilość miksu sałat, polewamy oliwą z oliwek. Kawałki kulebiaka kładziemy na sałatę, do sosu na patelni wrzucamy pietruszkę, mieszamy. Sos przelewamy do sosjerki, na kawałki kulebiaka nakładamy pietruszkę do dekoracji.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (33)

Avatar
  • annamaria-2006 annamaria-2006
    333 dni temu
    Czy farsz po upieczeniu nie jest sypki? Nie widzę w składnikach żadnego produktu sklejającego wszystko razem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    330 dni temu
    Zdecydowanie nie musisz się martwić, że farsz będzie sypki. Wykorzystane składniki zapewniają mu odpowiednią konsystencję :)
  • Gość Gość
    334 dni temu
    Mój nieodłączny przepis na Boże Narodzenie. Raz zrobiony na święta pozostał już od kilku lat;) zapisał się w tradycje wigilijnego stołu. To jest wyśmienite i nieszablonowe❤️

    odpowiedz

  • A A
    336 dni temu
    Dawno nie jadłam czegoś tak smacznego. Sos niby prosty, a jednak super efektowny.

    odpowiedz

  • Ewelina Ewelina
    2899 dni temu
    Dziekuje za odpowiedz :) A w przepisie nie pisze jaka pojemność ma być tej śmietanki bardzo proszę o podanie i z góry dziękuję :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2899 dni temu
    1 opakowanie ma 200 ml, więc w sumie 400 ml :)
  • Gość Gość
    2901 dni temu
    Czy może mi ktoś powiedzieć jaka to ma być śmietana i jakie wino? Bardzo proszę :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2901 dni temu
    Wino białe wytrawne, a śmietanka 30% :)
  • Gość Gość
    2967 dni temu
    coś tu jest nie tak! https://kuchnialidla.pl/Swiateczne-sledzie-po-cygansku

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2967 dni temu
    Rzeczywiście, dziękujemy za zgłoszenie!
  • madzix madzix
    3323 dni temu
    czy kulebiak może być przystawką na zimno? czy należy go wyłącznie podawać po upieczeniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3321 dni temu
    Madzix, kulebiak można podać na zimno, jednak najlepiej smakuje na ciepło! :)
  • kasia kasia
    3455 dni temu
    przepyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4087 dni temu
    Pychota. Najbardziej smakuje mojemu mężowi :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4088 dni temu
    bardzo dobre, polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4132 dni temu
    bardzo dobre, efektownie wyglada

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4164 dni temu
    Danie dobre, jednak brakuje mi w nim jakiegoś wyrazistego smaku. Dobre lecz nie zachwyca.

    odpowiedz

  • Aniia Aniia
    4168 dni temu
    Bardzo smaczne.

    odpowiedz

  • mi mi
    4254 dni temu
    czy może być łosoś wędzony?

    odpowiedz

  • Joanna Baran Joanna Baran
    4274 dni temu
    Kulebiak zawsze wychodzi przepyszny i pięknie wygląda! :)

    odpowiedz

  • Monia Monia
    4285 dni temu
    fantastyczna potrawa, prosta w przygotowaniu i pyszna, brawo!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4285 dni temu
    normalnie love ya, Pascal. Pyszne i proste :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4294 dni temu
    mam pytanie, ile jest ml śmietanki w 2 opakowaniach?

    odpowiedz

  • dorota dorota
    4296 dni temu
    Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4297 dni temu
    w filmiku Pacsal mówi, żę śmietana kwaśna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4297 dni temu
    kupisz w lidlu 30% z firmy pilos. 2 sztuki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4298 dni temu
    Ta śmietana to ma być słodka czy kwaśna i ile dokładnie ma jej być????

    odpowiedz

  • Renatta Renatta
    4300 dni temu
    sos jest pyszny :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4300 dni temu
    Robiłam raz...z pewną taka nieśmiałością.Danie świetne.Proste,smaczne, robiace wrażenie.Dzisiaj przygotowuję dwa kulebiaki.Jeden w prezencie dla koleżanki z okazji zblizających się imienin.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4302 dni temu
    Pyszne, łatwe w przygotowaniu. Rewelacja. Robiłam już kilka razy. Nie ma mowy, żeby nie wyszło. Polecam. Tym daniem można zabłysnąć przed znajomymi. Polecam.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    4307 dni temu
    Polecam w 100%, wszystko jest rewelacyjne, łącznie z pysznym sosem :)

    odpowiedz

  • Aga Aga
    4307 dni temu
    Pyszne , rewelacyjny pomysł na rybę - potrawa "pochłonięta" przez dzieci :):)

    odpowiedz

  • agik agik
    4308 dni temu
    Rewelacyjny przepis!!!! Kulebiak mniam, można też świetnie urozmaicać, np. z kaszą jaglaną. Polecam:))))

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!