Świąteczne śledzie po cygańsku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Śledzie moczymy w wodzie z octem od 3 do 4 godzin. Następnie dobrze je płuczemy, osączamy i kroimy w dużą kostkę.
Ogórki konserwowe i cebulę kroimy w dużą kostkę. Por kroimy w plasterki, a następnie w połówki. Czosnek obieramy i miażdżymy.
Mieszamy delikatnie cukier ze szczyptą ostrej papryki oraz pieprzu. Stopniowo dodajemy na zmianę: musztardę, ketchup oraz olej, przez cały czas mieszając, tak aby sos się nie rozwarstwił.

Jak podawać

Przekładamy śledzie do miski, dodajemy ogórki konserwowe, cebulę, por oraz czosnek. Dodajemy przygotowany wcześniej sos i całość dokładnie mieszamy. Gotowe danie podajemy schłodzone.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    276 dni temu
    Jaka proporcja octu do wody?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    276 dni temu
    Śledzie należy umieścić w misce i zalać taką ilością wody, aby znalazły się one pod jej powierzchnią. Do tego dodajemy 3 łyżki octu. Jeżeli lubisz jednak wyraźniejszy smak, możesz dodać go nieco więcej. Rekomendujemy jednak, aby nie przekraczać ilości 4 łyżek octu.
  • Gość Gość
    2473 dni temu
    Jak długo można przechowywać tak przygotowane śledzie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2473 dni temu
    Do kilku dni, oczywiście w lodówce ;)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3198 dni temu
    Zalej śledzie zimną wodą i dodaj odrobinę octu (2-3 łyżeczki).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3198 dni temu
    Ile potrzeba wody i octu do moczenia śledzi?

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3215 dni temu
    Mniam,również fajny przepis na śledzika,na imprezy i przyjęcia jak znalazł :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!