Awokado - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wrapy w sałacie
Lekki i szybki pomysł na zdrową przekąskę! Wrapy w liściach sałaty to idealna alternatywa dla klasycznych tortilli – świeże warzywa, soczysty kurczak i chrupiąca cebulka tworzą wyjątkowo smaczną kompozycję.
-30.webp)
Sushi salad
Wypróbuj przepis Kingi na sushi salad! Dodaj ulubione składniki i rozsmakuj się w zupełnie nowej formie sushi – bez zwijania.

Guacahummus
Wypróbuj prosty przepis na hummus z ciecierzycy i awokado, czyli połączenie kremowej konsystencji i wyrazistych smaków, które zadowoli Twoje podniebienie! Ten zdrowy dip dodaje energii i jest idealny na każdą okazję.


Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem
Pełna smaku i białka pyszna sałatka z chrupiącym ryżem, łososiem i fasolką edamame. To idealny pomysł na lunch do pracy lub kolację, które przygotujesz w swoim airfryerze.

Omlet z wędzonym łososiem z pistacjami
Delikatny omlet w stylu francuskim z dodatkiem kremowego awokado i wyjątkowego łososia wędzonego z pistacjami. Wypróbuj ten świetny przepis na pyszne śniadanie.

Kanapka z tuńczykiem
Kanapka z tuńczykiem na śniadanie czy lunch? Czemu nie! Nasza nietypowa pasta z tuńczyka, wzbogacona o suszone pomidory i awokado z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom pożywnych kanapek. Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie codziennego menu, ten przepis na kanapki jest dla ciebie idealny!

Smażony kurczak z ryżem w sosie sezamowym
Pyszny smażony kurczak z ryżem z frytkownicy beztłuszczowej! Rozsmakuj się w tym pysznym daniu z dodatkiem aromatycznego sosu sezamowego i zaskocz bliskich nowym pomysłem na obiad.

Kotlety z bakłażana
Delikatne plastry bakłażana w chrupiącej i aromatycznej panierce z mielonych pestek dyni i sera grana padano. Brzmi jak pyszny obiad? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis Darii!

Jajka z majonezem i awokado
Jajka z majonezem i awokado, czyli Twój najnowszy pomysł na śniadanie! Dzięki dodatkowi szczypiorku i rzodkiewki są nie tylko pyszne, ale też pachną wiosną.

Sałatka meksykańska
Nasza sałatka meksykańska to pyszna kompozycja, która zachwyci każdego miłośnika wyrazistych smaków. Soczysty kurczak, kremowe awokado i aromatyczna fasola to tylko początek – całość wzbogacają świeże warzywa, pikantne przyprawy i inne smakowite dodatki. To idealna propozycja na lekki obiad lub kolację z meksykańskim akcentem!

Domowe biszkopty z awokado
Niezwykle szybkie w przygotowaniu biszkopty z dodatkiem awokado to pyszny pomysł na przekąskę. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że nawet z trzech składników może powstać coś smacznego!

Domowe nachosy wg Lacha
Przerwa w meczu? To świetny czas, by przygotować domowe nachosy według przepisu Lacha. Uwaga, podobnie jak w grze o najwyższą stawkę, może być ostro! Przekonaj się, jakie to pyszne i proste!

Jak smakuje awokado?
Awokado to jeden z tych owoców, których smak trudno jednoznacznie określić. Nie jest on ani zdecydowanie słodki, ani gorzki. Dojrzały owoc na pewno rozpływa się w ustach i jest delikatny. Ale dopiero po dodaniu różnych przypraw zyskuje wyraźny smak.
Ile kalorii ma awokado?
Często jemy owoce, gdyż są mniej kaloryczne od słodyczy. Awokado, które nie jest typowym słodkim owocem, kalorii ma bardzo dużo, bo100 g jego miąższu dostarcza aż 160 kcal. Cały owoc ważący średnio 140 g to 224 kcal.
Co zawiera awokado?
Awokado, oprócz sporych rozmiarów pestki, kryje w sobie także wiele składników odżywczych. Choć ma bardzo dużo tłuszczu (ok. 20-30%), są w nim fitosterole, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Owoc bogaty jest w kwasy oleinowe, a także witaminy z grupy B. Dużo w nim również potasu.
Ile białka ma awokado?
W 100 g awokado znajdują się 2 g białka. Owoc jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które podwyższają poziom dobrego cholesterolu we krwi. Warto stosować awokado jako zamiennik masła. Jednak gdy jesteśmy na diecie – nie powinniśmy zjadać więcej niż ½ sztuki dziennie.
Jak jeść awokado?
Awokado świetnie smakuje zarówno na surowo, jak i pieczone. Można je w kuchni wykorzystać na wiele sposobów. To doskonały dodatek do sałatek, koktajli czy kanapek (tu może także zastąpić masło!). Można je także zapiec z jajkiem wbitym do otworu pozostałego po pestce. Ale chyba największą popularnością cieszy się dip zwany guacamole. Z owocu wytwarza się także olej.
Jak jeść awokado na surowo?
Awokado już jakiś czas temu na dobre zagościło na naszych talerzach. Dojrzałe wspaniale nadaje się do sałatek czy kanapek. Zielone koktajle to kolejny pomysł na wykorzystanie tego owocu. Wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie i imprezy nie mogą się chyba dzisiaj obejść bez guacamole. Sos ten świetnie smakuje z nachos lub grissini.
Co zrobić, żeby awokado nie ściemniało?
Awokado należy do owoców, które po przekrojeniu szybko ciemnieją. Potrawy nie wyglądają wówczas tak apetycznie. Jak temu zapobiec? Najlepszy będzie świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Wystarczy, że skropisz nim owoc. Przy okazji cytryna nada potrawom z awokado przyjemny, orzeźwiający posmak.
Jak wybrać awokado?
Sztuką jest kupić odpowiednio dojrzałe awokado. Dotknij owocu – skórka musi się lekko uginać pod naciskiem. Awokado nie może być jednak zbyt miękke, gdyż oznacza to, że przejrzało. Czasem lepiej kupić twardy owoc i poczekać kilka dni, aż dojrzeje. Nie warto jeść go wcześniej – będzie twardy i gorzki. Jest zresztą kilka sposobów na przyspieszenie jego dojrzewania.
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?
Aby awokado dojrzało, czyli zmiękło i nadawało się do jedzenia, musi czasem poleżeć nawet kilka dni. Nie trzymaj go wtedy w lodówce, bo niska temperatura na pewno tu nie pomoże. Są jednak sposoby, aby przyspieszyć dojrzewanie owocu. Na przykład zawinięcie awokado w folię i włożenie na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika (ok. 100°C). Niestety smak owocu może się wtedy nieco zmienić. Prostą metodą na przyspieszenie dojrzewania bez zmiany smaku jest włożenie awokado do papierowej torebki razem z innym owocem, który tak jak ono wydziela etylen, czyli roślinny hormon. Może to być np. jabłko, banan, brzoskwinia czy pomidor. W ten sposób dojrzałym owocem będziesz się cieszyć już po dwóch dniach.
Jak przechowywać awokado?
Dojrzałe awokado można przechowywać w lodówce do 3 dni. Przekrojone wytrzyma w niej 1-2 dni. Przedłużyć jego trwałość może skropienie sokiem z cytryny i zawinięcie w folię spożywczą. Jeśli owoc jest niedojrzały, a nie zamierzasz go jeść od razu, w lodówce poleży nawet do 3 tygodni.
Co zrobić z pestką awokado?
Nie tylko miąższ awokado jest bardzo wartościowy. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak zdrowa jest pestka tego owocu. Zawiera aż 70% więcej przeciwutleniaczy niż miąższ. Jest także bogata w błonnik. Po wyjęciu trzeba oczyścić ją z miąższu i suszyć przez kilka dni, a następnie zmielić w blenderze. W takiej postaci może być dodawana do potraw. Pestkę można też zasadzić i wyhodować własne drzewko.
Jak obrać awokado?
Owoc należy przekroić wzdłuż na pół, nie krojąc pestki! Następnie przekręcamy połówki w przeciwne strony i rozdzielamy. Pestka zostanie w jednej połówce. Możemy wbić w nią ostry nóż i w ten sposób wyjąć lub tylko lekko podważyć ją nożem. Jeśli robimy guacamole, miąższ z połówek owocu możemy bez problemu wyjąć łyżką. Jeśli chcemy pokroić awokado na kanapki lub do sałatki, wystarczy obrać je wcześniej z twardej i niesmacznej skórki.
Co dobrego można zrobić z awokado?
Awokado świetnie się sprawdza w sosach, dipach, sałatkach. Doskonale smakuje również w deserach – czekoladowy mus z awokado jest absolutnym hitem! Sprawdź również inne przepisy z wykorzystaniem awokado!
- Na śniadanie: jajko pieczone w awokado, zielona maślanka, pasty rybne na kanapki.
- Na obiad: pieczone nadziewane ziemniaki z awokado, tosty żytnie z indykiem i dipem z awokado, kasza bulgur z awokado, tortille z polędwicą i sałatką z awokado.
Jak widzisz, awokado powinno znaleźć się w Twojej diecie w całości, razem z pestką. Aż trudno uwierzyć, jak zbawienny wpływ ma na nasz organizm. Wzbogaca nasze posiłki w cenne wartości odżywcze. Odpowiednio doprawione i podane doskonale uzupełnia smaki innych potraw. Trudno wyobrazić sobie dania kuchni meksykańskiej, a imprezowe przekąski bez popularnego guacamole.