Awokado - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Miseczki z tortilli w stylu meksykańskim
Lubisz meksykański styl? Jeśli tak, to spodoba Ci się przepis Kingi na miseczki z tortilli! Przepyszne mięso wołowe razem ze śmietaną, guacamole, warzywami i przyprawami zachwyci podniebienie niejednego smakosza!
Sałatka z kuskusem i warzywami
Szukasz orzeźwiającej sałatki, która będzie idealnym lunchem do pracy lub kolacją w ciepły wieczór? Oto ona! Przygotuj tę prostą sałatkę z perłowej kaszy kuskus i sprawdź, jak wspaniale smakuje.
Sałatka cobb z makaronem proteinowym
Ta sałatka zachwyci Was smakiem i łatwością przygotowania. Idealna kompozycja składników potrafi pozytywnie zaskoczyć! Sprawdźcie przepis Kingi na sałatkę cobb z makaronem proteinowym, której wachlarz smaków wzbogaca doskonały dressing!
Kanapka z pieczonym jajkiem i szparagami
Pyszna kanapka z nietypowym pieczonym jajkiem w chmurce, delikatnymi szparagami i kremowym awokado. Przygotuj ją i zaskocz bliskich nowym pomysłem na wiosenne śniadanie!
Curly fries z pulled pork i sosem musztardowo-miodowym
Przepis Kingi na curly fries z pulled pork i sosem musztardowo-miodowym to doskonałe połączenie smaków, które zachwyci Wasze podniebienia. Naprawdę nie ma na co czekać! Przygotujcie sobie to wyjątkowe danie.
Arepas z pastą z kurczaka i awokado
Danie rodem z Ameryki Południowej w wydaniu Kingi! Sprawdźcie przepis na arepas z pastą z kurczaka i awokado. Będziecie zaskoczeni tym niezwykle delikatnym i pożywnym połączeniem małych tortilli arepas z tworzącymi finalny smak dodatkami.
Tostadas z wołowiną
Już czeka na Was prosty, a przede wszystkim smaczny – przepis Kingi na tostadas z wołowiną! Wyśmienita tortilla połączona ze złocistą wołowiną z dodatkiem pysznych warzyw, oliwek, awokado i sera cheddar. Nie zwlekajcie! Sprawdźcie ten wyjątkowy przepis!
Sushi w miseczkach
Wyjątkowe danie wykorzystujące równie wyjątkowy czarny ryż, czyli sushi w miseczkach! Sprawdź, jak wspaniale smakuje, i zaskocz bliskich nową potrawą w japońskim stylu.
Fioletowe wegańskie wrapy
Dodaj koloru swoim posiłkom! Spróbuj pełnych świeżych warzyw i aromatycznej pasty z fasoli fioletowych wrapów i skończ z nudą na talerzu.
Kolorowe wrapy z falafelami
Łatwy, smaczny i przyjemny! Właśnie taki jest przepis Kingi na delikatne i pożywne wrapy z falafelami! Bądźcie gotowi na kulinarne cuda po połączeniu buraczanej tortilli z falafelem, warzywami i hummusem!
Sałatka z chrupiącym kalmarami
Lekka sałatka ze świeżym dressingiem i dodatkiem chrupiących smażonych kalmarów. Przygotuj ją w domu i sprawdź, jak dobrze smakuje!
Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado
Istnieje uniwersum, w którym kulinarne tradycje łączą się z futurystycznymi smakami dzięki naszemu przepisowi na onigirazu! Możesz się w nim znaleźć! Wyobraź sobie elektryzujący smak warstw pikantnych składników umieszczonych między arkuszami wodorostów i poznaj smak nocy przeżytej w zaawansowanym technologicznie świecie.
Jak smakuje awokado?
Awokado to jeden z tych owoców, których smak trudno jednoznacznie określić. Nie jest on ani zdecydowanie słodki, ani gorzki. Dojrzały owoc na pewno rozpływa się w ustach i jest delikatny. Ale dopiero po dodaniu różnych przypraw zyskuje wyraźny smak.
Ile kalorii ma awokado?
Często jemy owoce, gdyż są mniej kaloryczne od słodyczy. Awokado, które nie jest typowym słodkim owocem, kalorii ma bardzo dużo, bo100 g jego miąższu dostarcza aż 160 kcal. Cały owoc ważący średnio 140 g to 224 kcal.
Co zawiera awokado?
Awokado, oprócz sporych rozmiarów pestki, kryje w sobie także wiele składników odżywczych. Choć ma bardzo dużo tłuszczu (ok. 20-30%), są w nim fitosterole, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Owoc bogaty jest w kwasy oleinowe, a także witaminy z grupy B. Dużo w nim również potasu.
Ile białka ma awokado?
W 100 g awokado znajdują się 2 g białka. Owoc jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które podwyższają poziom dobrego cholesterolu we krwi. Warto stosować awokado jako zamiennik masła. Jednak gdy jesteśmy na diecie – nie powinniśmy zjadać więcej niż ½ sztuki dziennie.
Jak jeść awokado?
Awokado świetnie smakuje zarówno na surowo, jak i pieczone. Można je w kuchni wykorzystać na wiele sposobów. To doskonały dodatek do sałatek, koktajli czy kanapek (tu może także zastąpić masło!). Można je także zapiec z jajkiem wbitym do otworu pozostałego po pestce. Ale chyba największą popularnością cieszy się dip zwany guacamole. Z owocu wytwarza się także olej.
Jak jeść awokado na surowo?
Awokado już jakiś czas temu na dobre zagościło na naszych talerzach. Dojrzałe wspaniale nadaje się do sałatek czy kanapek. Zielone koktajle to kolejny pomysł na wykorzystanie tego owocu. Wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie i imprezy nie mogą się chyba dzisiaj obejść bez guacamole. Sos ten świetnie smakuje z nachos lub grissini.
Co zrobić, żeby awokado nie ściemniało?
Awokado należy do owoców, które po przekrojeniu szybko ciemnieją. Potrawy nie wyglądają wówczas tak apetycznie. Jak temu zapobiec? Najlepszy będzie świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Wystarczy, że skropisz nim owoc. Przy okazji cytryna nada potrawom z awokado przyjemny, orzeźwiający posmak.
Jak wybrać awokado?
Sztuką jest kupić odpowiednio dojrzałe awokado. Dotknij owocu – skórka musi się lekko uginać pod naciskiem. Awokado nie może być jednak zbyt miękke, gdyż oznacza to, że przejrzało. Czasem lepiej kupić twardy owoc i poczekać kilka dni, aż dojrzeje. Nie warto jeść go wcześniej – będzie twardy i gorzki. Jest zresztą kilka sposobów na przyspieszenie jego dojrzewania.
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?
Aby awokado dojrzało, czyli zmiękło i nadawało się do jedzenia, musi czasem poleżeć nawet kilka dni. Nie trzymaj go wtedy w lodówce, bo niska temperatura na pewno tu nie pomoże. Są jednak sposoby, aby przyspieszyć dojrzewanie owocu. Na przykład zawinięcie awokado w folię i włożenie na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika (ok. 100°C). Niestety smak owocu może się wtedy nieco zmienić. Prostą metodą na przyspieszenie dojrzewania bez zmiany smaku jest włożenie awokado do papierowej torebki razem z innym owocem, który tak jak ono wydziela etylen, czyli roślinny hormon. Może to być np. jabłko, banan, brzoskwinia czy pomidor. W ten sposób dojrzałym owocem będziesz się cieszyć już po dwóch dniach.
Jak przechowywać awokado?
Dojrzałe awokado można przechowywać w lodówce do 3 dni. Przekrojone wytrzyma w niej 1-2 dni. Przedłużyć jego trwałość może skropienie sokiem z cytryny i zawinięcie w folię spożywczą. Jeśli owoc jest niedojrzały, a nie zamierzasz go jeść od razu, w lodówce poleży nawet do 3 tygodni.
Co zrobić z pestką awokado?
Nie tylko miąższ awokado jest bardzo wartościowy. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak zdrowa jest pestka tego owocu. Zawiera aż 70% więcej przeciwutleniaczy niż miąższ. Jest także bogata w błonnik. Po wyjęciu trzeba oczyścić ją z miąższu i suszyć przez kilka dni, a następnie zmielić w blenderze. W takiej postaci może być dodawana do potraw. Pestkę można też zasadzić i wyhodować własne drzewko.
Jak obrać awokado?
Owoc należy przekroić wzdłuż na pół, nie krojąc pestki! Następnie przekręcamy połówki w przeciwne strony i rozdzielamy. Pestka zostanie w jednej połówce. Możemy wbić w nią ostry nóż i w ten sposób wyjąć lub tylko lekko podważyć ją nożem. Jeśli robimy guacamole, miąższ z połówek owocu możemy bez problemu wyjąć łyżką. Jeśli chcemy pokroić awokado na kanapki lub do sałatki, wystarczy obrać je wcześniej z twardej i niesmacznej skórki.
Co dobrego można zrobić z awokado?
Awokado świetnie się sprawdza w sosach, dipach, sałatkach. Doskonale smakuje również w deserach – czekoladowy mus z awokado jest absolutnym hitem! Sprawdź również inne przepisy z wykorzystaniem awokado!
- Na śniadanie: jajko pieczone w awokado, zielona maślanka, pasty rybne na kanapki.
- Na obiad: pieczone nadziewane ziemniaki z awokado, tosty żytnie z indykiem i dipem z awokado, kasza bulgur z awokado, tortille z polędwicą i sałatką z awokado.
Jak widzisz, awokado powinno znaleźć się w Twojej diecie w całości, razem z pestką. Aż trudno uwierzyć, jak zbawienny wpływ ma na nasz organizm. Wzbogaca nasze posiłki w cenne wartości odżywcze. Odpowiednio doprawione i podane doskonale uzupełnia smaki innych potraw. Trudno wyobrazić sobie dania kuchni meksykańskiej, a imprezowe przekąski bez popularnego guacamole.