Jajko pieczone w awokado
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.

Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.

Na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną tłuszczu wkładamy plasterki boczku i obsmażamy z dwóch stron. Zdejmujemy boczek z patelni, a gdy ostygnie, kruszymy go na mniejsze kawałki.

Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy odrobiną chrupiącego boczku oraz posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • Marta Marta
    177 dni temu
    Niestety nie jest to smaczne. Całe szczęście jest szczypiorek i nieco ratuje smak, ale wg mnie takie awokado jest paskudne. Może jakby dodać trochę czosnku miało by to lepsze walory. Jestem rozczarowana.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    173 dni temu
    Marto, awokado rzeczywiście inaczej smakuje, kiedy jest zapieczone. Nie każdemu będzie ten smak odpowiadał :)
  • Gość Gość
    52 dni temu
    awokado NIE powinna się do piekarnika wkładać !!!! i dlatego taki paskudne
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    52 dni temu
    Awokado musi być przede wszystkim dojrzałe. Wówczas goryczka jest ledwo wyczuwalna.
  • Gość Gość
    200 dni temu
    Wygląda dobrze i na tym koniec. Niestety w ogóle nie jest smaczne. Nigdy więcej nie zrobię. Nie polecam 😑

    odpowiedz

  • MiejskoWiejskoPl MiejskoWiejskoPl
    665 dni temu
    Wyglada ciekawie ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    674 dni temu
    AWOKADO POD WPŁYWEM TEMPERATURY ZMIENIA SMAK NA GORZKI. CZY W TYM PRZEPISIE RÓWNIEŻ AWOKADO GORZKNIEJE?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    673 dni temu
    Jeśli awokado jest niedojrzałe, będzie gorzkie i na ciepło, i na zimno. Awokado musi być miękkie, tak żeby miąższ łatwo odchodził od skórki - wtedy potrawa na pewno, nie będzie gorzka :)
  • Gość Gość
    720 dni temu
    piec na termoobiegu czy gora dol w 200 st 10-15 min? Dziekuje za podpowiedz

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    719 dni temu
    Pieczemy w trybie góra-dół ;)
  • Gość Gość
    980 dni temu
    musi być przepyszne

    odpowiedz

  • Hans Hans
    1042 dni temu
    super przepis, świetna alternatywa dla jajka sadzonego

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1144 dni temu
    Próbowałam to zrobić dzisiaj, ale po 20 min. w 200stopniach w piekarniku jajko nadal było surowe... Wkurzyłam się i włożyłam je do mikrofali ;D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1174 dni temu
    Tragiczny przepis , skusilam sie ladnym zdjeciem i lubie awokado i jakko ale te polaczenie jest bardzo mdle, szkoda awokado na taka przystawke

    odpowiedz

  • Syla Syla
    1492 dni temu
    Bardzo fajny i pyszny przepis, czegoś takiego jeszcze nie było :-)

    odpowiedz

  • Monia Monia
    1665 dni temu
    Ekstra! Odkąd przeszłam na owowegetarianizm i często jadam jajka w różnej postaci, mam poważny problem ze znalezieniem nowych, ciekawych przepisów - a ten na jajka zapiekane w awokado jest świetny, ale muszę je przygotować bez tego boczku!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    52 dni temu
    Lepiej nie dawać awokado do piekarnika bo szkoda ! Będzie gorzkie smak
  • Ewa Ewa
    1690 dni temu
    dziś zrobiłam....pychotka na przystawkę....polecam

    odpowiedz

  • Pamaj Pamaj
    1693 dni temu
    Zamiast całego jajka wbiłam tylko żółtka (miałam jaja L-ki) i boczek włożyłam pod żółtka (na awokado) tak aby oddał trochę swojego smaku. Smakuje genialnie pod warunkiem, że awokado jest bardzo dojrzałe i miękkie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    116 dni temu
    ci co piszą że jak że awokado jest gorzkie lub niesmaczne pewnie piekli awokado które było jeszcze niedojrzałe awokado musi być miękkie i wtedy jest dobre jeszcze jedno jajko nie wbijamy całego tylko raczej samo żółtko z odrobiną białka bo nigdy wam się tak nie zetnie

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram