Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.
Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.
Na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną tłuszczu wkładamy plasterki boczku i obsmażamy z dwóch stron. Zdejmujemy boczek z patelni, a gdy ostygnie, kruszymy go na mniejsze kawałki.
Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy odrobiną chrupiącego boczku oraz posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski: pieczarki faszerowane masą szpinakową z suszonymi pomidorami i serem.
Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado to zdrowa i sycąca przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i eleganckim przyjęciu.
Faszerowane pomidorki koktajlowe
Niespodziewana wizyta gości? Warto mieć w zanadrzu szybki przepis na ciepłą pomidorową przekąskę z serowym farszem.
Jajka faszerowane pastą z kawioru
Pyszna przekąska na przyjęcie – jajka faszerowane wyśmienitą pastą z kawioru, podane z gałązką koperku i pieczywem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
- Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Faszerowane jajka z pistacjami
- Chrupiący owsiany kurczak
- Welsch z północnej Francji z serem cheddar
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Zapiekane naleśniki z ratatouille
- Jajko zapiekane w bagietce
- Tortilla z jajkiem i bekonem
- Śniadaniowy bowl z kaszą
- Hash browns z jajkiem sadzonym i boczkiem
- Panini z grillowanymi warzywami
- Tosty z awokado i jajkiem
- Żytnia kanapka z jajkiem i szynką
- Hummus grzybowy
- Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
- Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
- Budyń migdałowy z chia
- Ciastka pisanki
- Wieniec wielkanocny
- Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Nalewka z głogu
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (28)
1637 dni temu
Co zrobić kiedy awokado na surowo jest słodkie, a po upieczeniu robi się gorzkie??????? (awokado dojrzałe)
odpowiedz
1637 dni temu
Spróbuj przed pieczeniem skropić awokado sokiem wyciśniętym z cytryny lub limonki.
1532 dni temu
Dać kurom
1755 dni temu
Okropne, nie polecam. Zrobiłem, spróbowałem i wyrzuciłem.
odpowiedz
1992 dni temu
Pyszne ! Dałam dojrzałe awokado a boczek piekłam razem ze wszystkim
odpowiedz
2372 dni temu
Niestety nie jest to smaczne. Całe szczęście jest szczypiorek i nieco ratuje smak, ale wg mnie takie awokado jest paskudne. Może jakby dodać trochę czosnku miało by to lepsze walory. Jestem rozczarowana.
odpowiedz
2369 dni temu
Marto, awokado rzeczywiście inaczej smakuje, kiedy jest zapieczone. Nie każdemu będzie ten smak odpowiadał :)
2248 dni temu
awokado NIE powinna się do piekarnika wkładać !!!! i dlatego taki paskudne
2248 dni temu
Awokado musi być przede wszystkim dojrzałe. Wówczas goryczka jest ledwo wyczuwalna.
1637 dni temu
Ledwo wyczuwalna goryczka????????????????o_O chyba ledwo wyczuwalny inny smak niż goryczka XD
2396 dni temu
Wygląda dobrze i na tym koniec. Niestety w ogóle nie jest smaczne. Nigdy więcej nie zrobię. Nie polecam 😑
odpowiedz
2860 dni temu
Wyglada ciekawie ;)
odpowiedz
2869 dni temu
AWOKADO POD WPŁYWEM TEMPERATURY ZMIENIA SMAK NA GORZKI. CZY W TYM PRZEPISIE RÓWNIEŻ AWOKADO GORZKNIEJE?
odpowiedz
2869 dni temu
Jeśli awokado jest niedojrzałe, będzie gorzkie i na ciepło, i na zimno. Awokado musi być miękkie, tak żeby miąższ łatwo odchodził od skórki - wtedy potrawa na pewno, nie będzie gorzka :)
1637 dni temu
Dojrzałe awokado również zgorzkniało pod wpływem temperatury.
1480 dni temu
Ja dziś robiłem mi nie zgorzknialo
2915 dni temu
piec na termoobiegu czy gora dol w 200 st 10-15 min? Dziekuje za podpowiedz
odpowiedz
2915 dni temu
Pieczemy w trybie góra-dół ;)
3176 dni temu
musi być przepyszne
odpowiedz
3237 dni temu
super przepis, świetna alternatywa dla jajka sadzonego
odpowiedz
3340 dni temu
Próbowałam to zrobić dzisiaj, ale po 20 min. w 200stopniach w piekarniku jajko nadal było surowe... Wkurzyłam się i włożyłam je do mikrofali ;D
odpowiedz
3369 dni temu
Tragiczny przepis , skusilam sie ladnym zdjeciem i lubie awokado i jakko ale te polaczenie jest bardzo mdle, szkoda awokado na taka przystawke
odpowiedz
3687 dni temu
Bardzo fajny i pyszny przepis, czegoś takiego jeszcze nie było :-)
odpowiedz
3860 dni temu
Ekstra! Odkąd przeszłam na owowegetarianizm i często jadam jajka w różnej postaci, mam poważny problem ze znalezieniem nowych, ciekawych przepisów - a ten na jajka zapiekane w awokado jest świetny, ale muszę je przygotować bez tego boczku!
odpowiedz
2248 dni temu
Lepiej nie dawać awokado do piekarnika bo szkoda ! Będzie gorzkie smak
3885 dni temu
dziś zrobiłam....pychotka na przystawkę....polecam
odpowiedz
3888 dni temu
Zamiast całego jajka wbiłam tylko żółtka (miałam jaja L-ki) i boczek włożyłam pod żółtka (na awokado) tak aby oddał trochę swojego smaku. Smakuje genialnie pod warunkiem, że awokado jest bardzo dojrzałe i miękkie :)
odpowiedz
2311 dni temu
ci co piszą że jak że awokado jest gorzkie lub niesmaczne pewnie piekli awokado które było jeszcze niedojrzałe awokado musi być miękkie i wtedy jest dobre jeszcze jedno jajko nie wbijamy całego tylko raczej samo żółtko z odrobiną białka bo nigdy wam się tak nie zetnie
zobacz wszystkie