Jajko pieczone w awokado
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.

Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.

Na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną tłuszczu wkładamy plasterki boczku i obsmażamy z dwóch stron. Zdejmujemy boczek z patelni, a gdy ostygnie, kruszymy go na mniejsze kawałki.

Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy odrobiną chrupiącego boczku oraz posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (28)

Avatar
  • Gość Gość
    1660 dni temu
    Co zrobić kiedy awokado na surowo jest słodkie, a po upieczeniu robi się gorzkie??????? (awokado dojrzałe)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1660 dni temu
    Spróbuj przed pieczeniem skropić awokado sokiem wyciśniętym z cytryny lub limonki.
  • Gość Gość
    1555 dni temu
    Dać kurom
  • Gość Gość
    1778 dni temu
    Okropne, nie polecam. Zrobiłem, spróbowałem i wyrzuciłem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2015 dni temu
    Pyszne ! Dałam dojrzałe awokado a boczek piekłam razem ze wszystkim

    odpowiedz

  • Marta Marta
    2395 dni temu
    Niestety nie jest to smaczne. Całe szczęście jest szczypiorek i nieco ratuje smak, ale wg mnie takie awokado jest paskudne. Może jakby dodać trochę czosnku miało by to lepsze walory. Jestem rozczarowana.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2392 dni temu
    Marto, awokado rzeczywiście inaczej smakuje, kiedy jest zapieczone. Nie każdemu będzie ten smak odpowiadał :)
  • Gość Gość
    2271 dni temu
    awokado NIE powinna się do piekarnika wkładać !!!! i dlatego taki paskudne
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2271 dni temu
    Awokado musi być przede wszystkim dojrzałe. Wówczas goryczka jest ledwo wyczuwalna.
  • Gość Gość
    1660 dni temu
    Ledwo wyczuwalna goryczka????????????????o_O chyba ledwo wyczuwalny inny smak niż goryczka XD
  • Gość Gość
    2419 dni temu
    Wygląda dobrze i na tym koniec. Niestety w ogóle nie jest smaczne. Nigdy więcej nie zrobię. Nie polecam 😑

    odpowiedz

  • MiejskoWiejskoPl MiejskoWiejskoPl
    2883 dni temu
    Wyglada ciekawie ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2892 dni temu
    AWOKADO POD WPŁYWEM TEMPERATURY ZMIENIA SMAK NA GORZKI. CZY W TYM PRZEPISIE RÓWNIEŻ AWOKADO GORZKNIEJE?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2892 dni temu
    Jeśli awokado jest niedojrzałe, będzie gorzkie i na ciepło, i na zimno. Awokado musi być miękkie, tak żeby miąższ łatwo odchodził od skórki - wtedy potrawa na pewno, nie będzie gorzka :)
  • Gość Gość
    1660 dni temu
    Dojrzałe awokado również zgorzkniało pod wpływem temperatury.
  • Adi Adi
    1503 dni temu
    Ja dziś robiłem mi nie zgorzknialo
  • Gość Gość
    2938 dni temu
    piec na termoobiegu czy gora dol w 200 st 10-15 min? Dziekuje za podpowiedz

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2938 dni temu
    Pieczemy w trybie góra-dół ;)
  • Gość Gość
    3199 dni temu
    musi być przepyszne

    odpowiedz

  • Hans Hans
    3260 dni temu
    super przepis, świetna alternatywa dla jajka sadzonego

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3363 dni temu
    Próbowałam to zrobić dzisiaj, ale po 20 min. w 200stopniach w piekarniku jajko nadal było surowe... Wkurzyłam się i włożyłam je do mikrofali ;D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3392 dni temu
    Tragiczny przepis , skusilam sie ladnym zdjeciem i lubie awokado i jakko ale te polaczenie jest bardzo mdle, szkoda awokado na taka przystawke

    odpowiedz

  • Syla Syla
    3710 dni temu
    Bardzo fajny i pyszny przepis, czegoś takiego jeszcze nie było :-)

    odpowiedz

  • Monia Monia
    3883 dni temu
    Ekstra! Odkąd przeszłam na owowegetarianizm i często jadam jajka w różnej postaci, mam poważny problem ze znalezieniem nowych, ciekawych przepisów - a ten na jajka zapiekane w awokado jest świetny, ale muszę je przygotować bez tego boczku!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2271 dni temu
    Lepiej nie dawać awokado do piekarnika bo szkoda ! Będzie gorzkie smak
  • Ewa Ewa
    3908 dni temu
    dziś zrobiłam....pychotka na przystawkę....polecam

    odpowiedz

  • Pamaj Pamaj
    3911 dni temu
    Zamiast całego jajka wbiłam tylko żółtka (miałam jaja L-ki) i boczek włożyłam pod żółtka (na awokado) tak aby oddał trochę swojego smaku. Smakuje genialnie pod warunkiem, że awokado jest bardzo dojrzałe i miękkie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2334 dni temu
    ci co piszą że jak że awokado jest gorzkie lub niesmaczne pewnie piekli awokado które było jeszcze niedojrzałe awokado musi być miękkie i wtedy jest dobre jeszcze jedno jajko nie wbijamy całego tylko raczej samo żółtko z odrobiną białka bo nigdy wam się tak nie zetnie

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!