
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.
Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.
Na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną tłuszczu wkładamy plasterki boczku i obsmażamy z dwóch stron. Zdejmujemy boczek z patelni, a gdy ostygnie, kruszymy go na mniejsze kawałki.
Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy odrobiną chrupiącego boczku oraz posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Ciasto na pierogi
- Pancakes z borówkami
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Krem z dyni
- Zapiekanka ziemniaczana
- Sernik na zimno w słoiku
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Guacamole
- Chłodnik z botwiny
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Ryż smażony z warzywami
- Zupa pho z wołowiną
- Ryż z jabłkami i cynamonem
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (28)
1938 dni temu
Co zrobić kiedy awokado na surowo jest słodkie, a po upieczeniu robi się gorzkie??????? (awokado dojrzałe)
Odpowiedz
1938 dni temu
Spróbuj przed pieczeniem skropić awokado sokiem wyciśniętym z cytryny lub limonki.
1834 dni temu
Dać kurom
2056 dni temu
Okropne, nie polecam. Zrobiłem, spróbowałem i wyrzuciłem.
Odpowiedz
2293 dni temu
Pyszne ! Dałam dojrzałe awokado a boczek piekłam razem ze wszystkim
Odpowiedz
2674 dni temu
Niestety nie jest to smaczne. Całe szczęście jest szczypiorek i nieco ratuje smak, ale wg mnie takie awokado jest paskudne. Może jakby dodać trochę czosnku miało by to lepsze walory. Jestem rozczarowana.
Odpowiedz
2670 dni temu
Marto, awokado rzeczywiście inaczej smakuje, kiedy jest zapieczone. Nie każdemu będzie ten smak odpowiadał :)
2549 dni temu
awokado NIE powinna się do piekarnika wkładać !!!! i dlatego taki paskudne
2549 dni temu
Awokado musi być przede wszystkim dojrzałe. Wówczas goryczka jest ledwo wyczuwalna.
1938 dni temu
Ledwo wyczuwalna goryczka????????????????o_O chyba ledwo wyczuwalny inny smak niż goryczka XD
2697 dni temu
Wygląda dobrze i na tym koniec. Niestety w ogóle nie jest smaczne. Nigdy więcej nie zrobię. Nie polecam 😑
Odpowiedz
3161 dni temu
Wyglada ciekawie ;)
Odpowiedz
3170 dni temu
AWOKADO POD WPŁYWEM TEMPERATURY ZMIENIA SMAK NA GORZKI. CZY W TYM PRZEPISIE RÓWNIEŻ AWOKADO GORZKNIEJE?
Odpowiedz
3170 dni temu
Jeśli awokado jest niedojrzałe, będzie gorzkie i na ciepło, i na zimno. Awokado musi być miękkie, tak żeby miąższ łatwo odchodził od skórki - wtedy potrawa na pewno, nie będzie gorzka :)
1938 dni temu
Dojrzałe awokado również zgorzkniało pod wpływem temperatury.
1781 dni temu
Ja dziś robiłem mi nie zgorzknialo
3216 dni temu
piec na termoobiegu czy gora dol w 200 st 10-15 min? Dziekuje za podpowiedz
Odpowiedz
3216 dni temu
Pieczemy w trybie góra-dół ;)
3477 dni temu
musi być przepyszne
Odpowiedz
3538 dni temu
super przepis, świetna alternatywa dla jajka sadzonego
Odpowiedz
3641 dni temu
Próbowałam to zrobić dzisiaj, ale po 20 min. w 200stopniach w piekarniku jajko nadal było surowe... Wkurzyłam się i włożyłam je do mikrofali ;D
Odpowiedz
3670 dni temu
Tragiczny przepis , skusilam sie ladnym zdjeciem i lubie awokado i jakko ale te polaczenie jest bardzo mdle, szkoda awokado na taka przystawke
Odpowiedz
3988 dni temu
Bardzo fajny i pyszny przepis, czegoś takiego jeszcze nie było :-)
Odpowiedz
4161 dni temu
Ekstra! Odkąd przeszłam na owowegetarianizm i często jadam jajka w różnej postaci, mam poważny problem ze znalezieniem nowych, ciekawych przepisów - a ten na jajka zapiekane w awokado jest świetny, ale muszę je przygotować bez tego boczku!
Odpowiedz
2549 dni temu
Lepiej nie dawać awokado do piekarnika bo szkoda ! Będzie gorzkie smak
4186 dni temu
dziś zrobiłam....pychotka na przystawkę....polecam
Odpowiedz
4189 dni temu
Zamiast całego jajka wbiłam tylko żółtka (miałam jaja L-ki) i boczek włożyłam pod żółtka (na awokado) tak aby oddał trochę swojego smaku. Smakuje genialnie pod warunkiem, że awokado jest bardzo dojrzałe i miękkie :)
Odpowiedz
2612 dni temu
ci co piszą że jak że awokado jest gorzkie lub niesmaczne pewnie piekli awokado które było jeszcze niedojrzałe awokado musi być miękkie i wtedy jest dobre jeszcze jedno jajko nie wbijamy całego tylko raczej samo żółtko z odrobiną białka bo nigdy wam się tak nie zetnie
zobacz wszystkie