Śniadania - Jajka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Omlet sernikowy z airfryera
Delikatny omlet sernikowy z dodatkiem serka wiejskiego i budyniu waniliowego przygotowany w airfryerze to świetny pomysł na sycący posiłek. Skuś się na to śniadanie na słodko bez dodatku cukru!

Jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim to niezwykle lubiana przystawka, którą zwykle przyrządza się na Wielkanoc. Delikatne jajka idealnie komponują się z wyrazistym, kremowym sosem. Sprawdź jak zrobić pyszne jajka, które staną się smaczną ozdobą twojego stołu nie tylko od święta!

Panierowane jajka z pastą z tuńczyka
Zaskakujące panierowane białka, które kryją w sobie farsz z pysznych żółtek i aromatycznego tuńczyka. To przekąska, której nie może zabraknąć na Twoim stole wielkanocnym!

Jajecznica w cieście francuskim
Kremowa jajecznica z pysznym wędzonym boczkiem i ciągnącą się mozzarellą w wyjątkowej odsłonie, czyli zapieczona w cieście francuskim.

Omlet cesarski
Najbardziej puszysty omlet, który swoją konsystencją przypomina naleśniki, czyli omlet cesarski! Podzielony na niewielkie kawałki i podany z pysznym sosem oraz świeżymi owocami sprawi, że Twoje śniadania na słodko zyskają zupełnie nową jakość.

Omlet z wędzonym łososiem z pistacjami
Delikatny omlet w stylu francuskim z dodatkiem kremowego awokado i wyjątkowego łososia wędzonego z pistacjami. Wypróbuj ten świetny przepis na pyszne śniadanie.

Jajka w koszulkach z airfryera
Jajka w koszulkach z airfryera to najprostszy sposób na ich przygotowanie. Wychodzą kształtne, idealne w środku i przepyszne!

Jajka z majonezem i awokado
Jajka z majonezem i awokado, czyli Twój najnowszy pomysł na śniadanie! Dzięki dodatkowi szczypiorku i rzodkiewki są nie tylko pyszne, ale też pachną wiosną.

Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka faszerowane tuńczykiem to szybka i smaczna przekąska, idealna na różne okazje. Połączenie kremowego żółtka i tuńczyka tworzy wyrazisty, delikatnie słony smak, który doskonale komponuje się z dodatkiem majonezu lub musztardy czy innych składników. To danie jest proste do przygotowania, a jednocześnie efektowne na talerzu, szczególnie gdy udekorujesz je świeżymi ziołami.

Omlet francuski z sałatką
Jaki jest omlet francuski? Lekki, puszysty i zawinięty w zgrabny rulon. W dodatku podany z sałatką z serem camembert i klasycznym winegretem może być pysznym i sycącym śniadaniem.

Jajka po grecku
Znacie pewnie jajka po turecku, a dzisiaj czas na ich grecką odsłonę! Dodatek sera feta, oliwy i oregano wniesie ich smak na zupełnie nowy poziom. Przygotuj je w domu i ciesz się pysznym śniadaniem!

Wytrawne dutch baby z jajkiem w koszulce
Klasyczny pofalowany pieczony naleśnik, czyli dutch baby, w wersji wytrawnej! Do tego delikatne jajko w koszulce, aromatyczna szynka szwarcwaldzka i idealne śniadanie gotowe.

Mnóstwo sposobów na przyrządzenie jajka!
Jajka jadamy zwykle na miękko lub na twardo. To jednocześnie najprostszy i najszybszy sposób ich przyrządzenia, który sprawdza się wyśmienicie w przypadku śniadania. Częstą praktyką kulinarną jest również serwowanie jajka sadzonego, np. na kanapce czy też w towarzystwie takich dodatków jak tortilla i bekon. O wiele rzadszym, ale niezwykle ciekawym pomysłem na wykorzystanie jajek, jest podanie jajek w koszulce lub w szklance. Pierwszy ze sposobów został dokładnie opisany w przepisie Kuchni Lidla na jajka po benedyktyńsku, a o drugim sposobie serwowania jajek – jajkach po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami przeczytacie, zaglądając do kolejnego przepisu. Pamiętajcie też o jajkach nadziewanych różnego rodzaju pastami. Jajka faszerowane to jeden z przysmaków polskiej kuchni. A jeśli chcecie poznać również inne sposoby na przyrządzenie jajka, to spójrzcie na pozostałe przepisy Kuchni Lidla:
- jajka w sosie bazyliowym z purée
- jajka cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
- jajka w kokilkach
- awokado zapiekane z jajkiem
- wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
- jajka z blaszki
- zapiekane jajka z salami i papryką
- jajko zapiekane w bagietce
- tostowe koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem
Ile czasu gotować jajka na miękko?
Gotowanie jajek na miękko rodzi zazwyczaj wiele wątpliwości. I nie chodzi tutaj wyłącznie o to, jak ugotować idealne jajko, którego skorupa nie pęka, a białko nie wycieka podczas wrzenia wody. Głównym dylematem jest natomiast to, ile minut powinno się gotować jajka, aby w efekcie ugotować je na miękko. Otóż, zgodnie ze wskazówką Kuchni Lidla, którą znajdziecie w przepisie na jajka w sosie bazyliowym z purée z groszku i ziemniaków, jajka gotujemy na miękko przez ok. 3-4 minuty. Jeśli wolimy półmiękkie – wydłużamy czas do 6 minut. Pamiętajmy jednak, że jajka różnią się między sobą wielkością, dlatego jeśli zależy nam, żeby były ugotowane na miękko, to gotujmy razem te o zbliżonym rozmiarze.
Jaka faszerowane – sprawdź nasze propozycje!
Jajka faszerowane czy też inaczej nadziewane to doskonała propozycja śniadania. Jeśli więc planujecie je przygotować, to sprawdźcie pomysły Kuchni Lidla na jajka faszerowane awokado, łososiem, a także wieloma innymi, równie pysznymi dodatkami. Oto przepisy na jajka z awokado lub z łososiem oraz kilka innych inspirujących pomysłów na ten przysmak: