Śniadania - Jajka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Jajka en cocotte z kozim serem
Jajka en cocotte. Spróbuj tego prostego w przygotowaniu dania! Aromat wędzonego boczku w połączeniu z jajkami, cebulą i serem kozim daje doskonały efekt i cieszy każde podniebienie. Nie czekaj, sprawdź przepis!
![Jajka en cocotte z kozim serem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bf8535096ecc-0d87a03bb335-kw28-kuchnia-lidla-kinga-paruzel-jajka-en-cocotte-z-kozim-serem.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Hummshuka
Hummshuka, czyli połączenie hummusu i szakszuki! To pomysł na pełne smaku i aromatu śniadanie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu, które nasyci i zachwyci każdego domownika.
![Hummshuka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/54b0ee887d6a-1461a9fc1071-kw22-kinga-paruzel-humushuka-1250x700PX.webp)
Kanapka z pieczonym jajkiem i szparagami
Pyszna kanapka z nietypowym pieczonym jajkiem w chmurce, delikatnymi szparagami i kremowym awokado. Przygotuj ją i zaskocz bliskich nowym pomysłem na wiosenne śniadanie!
![Kanapka z pieczonym jajkiem i szparagami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/69c98c0a14be-a308df1bdf11-kuchnia-lidla-kw19-paula-bonowicz-golec-kanapka-z-jajkiem-1250x700.webp)
Angielskie śniadanie — przepis
Śniadanie angielskie to ikona brytyjskiej tradycji kulinarnej, które znane jest od wieków. Od chrupiącego bekonu po soczyste pomidory i jajka w różnych postaciach — śniadanie angielskie to uczta, która nasyci Cię na całą pierwszą połowę dnia! Poznaj sposób na autentyczne pełne angielskie śniadanie, który skradnie Ci serce.
![Angielskie śniadanie — przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6e31c52ce4ed-7b1fd2afaecf-Angielskie śniadanie_1250x700.webp)
Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
Takich jajek na Wielkanoc jeszcze nie było! Różowo-zielone, z pysznym i lekko pikantnym nadzieniem i kruszonką z pistacji i natki pietruszki.
![Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/84c193f8ed0e-caf374946985-kuchnia-lidla-karol-okrasa-faszerowane-jaja.webp)
Jajka na miękko
Jajka to jedne z podstawowych składników kulinarnych — ich wartość jest właściwie niepodważalna. Jajka można dodawać do potraw i wypieków jako środek spulchniający, ale równie często podaje się je jako samodzielne danie, gotując na wiele różnych sposobów. Jednym z tych najpopularniejszych jest przepis na jajka na miękko.
![Jajka na miękko](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2bccabb2a9da-0feca4ba6b0f-jajka na miekko_1250x700.webp)
Jajecznica z kurkami
Jajecznica z kurkami to danie, które cieszy się popularnością w sezonie na kurki, ale nie tylko! To połączenie puszystych jajek z delikatnymi, lekko słodkawymi grzybami tworzy duet idealny. Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę z kurkami? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
![Jajecznica z kurkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6537bd506420-439fc986473e-jajecznica z kurkami_1250x700.webp)
Zielona pasta jajeczna
Niesamowicie prosta w przygotowaniu i smaczna – właśnie taka jest ta zielona pasta jajeczna. Sprawdź ten przepis i poznaj nowy pomysł na pyszne kanapki!
![Zielona pasta jajeczna](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8a5a1d634957-b29d64b6d1bf-Paula-Bonowicz-Golec-pasta-jajeczna.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Frittata keto
Frittata, która idealnie sprawdzi się jako sycące śniadanie dla każdego, kto lubi dietę keto. Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem tego serowo-jajecznego, pieczonego w piekarniku dania.
![Frittata keto](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/517627f2bf5a-12cdcc2b0e58-Kinga-Paruzel-keto-fritata-1250x700.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto
Wytrawne muffinki bez mąki? Jak najbardziej! Takie właśnie są muffinki jajeczne z dodatkiem sera cheddar, szpinaku i aromatycznego prosciutto. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie.
![Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/92836b10d7cf-491cca82dcb5-Kinga-Paruzel-muffinki-1250x700.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
Świetny pomysł na kolorowe i pełne smaku danie na śniadanie wielkanocne, czyli faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach! Wypróbuj przepis Kingi i spróbuj czegoś nowego w te święta.
![Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3356a2db7e95-34f6da62b984-Kinga-Paruzel-jajka-faszerowane-koszyczki-1250x700.webp)
Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
Wytrawne gofry? Czemu nie! Polecamy zwłaszcza takie z dodatkiem szpinaku, podane z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie!
![Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/95d2062c7420-e3464993f192-kw09-2024-lidl-gofry-szpinakowe-z-jajkiem-sadzonym-i-wedzonym-lososiem.webp)
Mnóstwo sposobów na przyrządzenie jajka!
Jajka jadamy zwykle na miękko lub na twardo. To jednocześnie najprostszy i najszybszy sposób ich przyrządzenia, który sprawdza się wyśmienicie w przypadku śniadania. Częstą praktyką kulinarną jest również serwowanie jajka sadzonego, np. na kanapce czy też w towarzystwie takich dodatków jak tortilla i bekon. O wiele rzadszym, ale niezwykle ciekawym pomysłem na wykorzystanie jajek, jest podanie jajek w koszulce lub w szklance. Pierwszy ze sposobów został dokładnie opisany w przepisie Kuchni Lidla na jajka po benedyktyńsku, a o drugim sposobie serwowania jajek – jajkach po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami przeczytacie, zaglądając do kolejnego przepisu. Pamiętajcie też o jajkach nadziewanych różnego rodzaju pastami. Jajka faszerowane to jeden z przysmaków polskiej kuchni. A jeśli chcecie poznać również inne sposoby na przyrządzenie jajka, to spójrzcie na pozostałe przepisy Kuchni Lidla:
- jajka w sosie bazyliowym z purée
- jajka cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
- jajka w kokilkach
- awokado zapiekane z jajkiem
- wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
- jajka z blaszki
- zapiekane jajka z salami i papryką
- jajko zapiekane w bagietce
- tostowe koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem
Ile czasu gotować jajka na miękko?
Gotowanie jajek na miękko rodzi zazwyczaj wiele wątpliwości. I nie chodzi tutaj wyłącznie o to, jak ugotować idealne jajko, którego skorupa nie pęka, a białko nie wycieka podczas wrzenia wody. Głównym dylematem jest natomiast to, ile minut powinno się gotować jajka, aby w efekcie ugotować je na miękko. Otóż, zgodnie ze wskazówką Kuchni Lidla, którą znajdziecie w przepisie na jajka w sosie bazyliowym z purée z groszku i ziemniaków, jajka gotujemy na miękko przez ok. 3-4 minuty. Jeśli wolimy półmiękkie – wydłużamy czas do 6 minut. Pamiętajmy jednak, że jajka różnią się między sobą wielkością, dlatego jeśli zależy nam, żeby były ugotowane na miękko, to gotujmy razem te o zbliżonym rozmiarze.
Jaka faszerowane – sprawdź nasze propozycje!
Jajka faszerowane czy też inaczej nadziewane to doskonała propozycja śniadania. Jeśli więc planujecie je przygotować, to sprawdźcie pomysły Kuchni Lidla na jajka faszerowane awokado, łososiem, a także wieloma innymi, równie pysznymi dodatkami. Oto przepisy na jajka z awokado lub z łososiem oraz kilka innych inspirujących pomysłów na ten przysmak: