Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Gotujemy ziemniaki z groszkiem
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Dodajemy mrożony groszek i gotujemy przez kolejne 10-15 minut do miękkości.
KROK 2: Przygotowujemy sos bazyliowy
Cebule dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Listki bazylii z 1 doniczki obrywamy, grubo siekamy i odkładamy na bok. Pozostałe listki ze wszystkimi łodygami obcinamy, myjemy i osączamy. Podsmażamy z dymkami na 40 g roztopionego masła. Dolewamy wywar, śmietankę i zagotowujemy. Gotujemy około 5 minut, aż sos się zredukuje, a następnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 3: Gotujemy jajka
Jajka gotujemy na miękko przez 7 minut. Studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupki i przekrawamy na pół.
KROK 4: Podajemy jajka z purée
Groszek z ziemniakami odcedzamy, grubo rozgniatamy. Dodajemy pozostałe masło i śmietanę 18%. Doprawiamy do smaku i podajemy wraz z jajkami i sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
Połówki ugotowanych na twardo jajek wypełnione farszem o wyrazistym smaku. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska.
Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
Faszerowane jaja to pyszna przekąska w wykonaniu Doroty. Z sosem wielkanocnym smakują znakomicie!
Omlet z makaronem
Jak smakuje omlet ze smażonym makaronem? Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam!
Kotleciki jajeczne
Ugotowałeś za dużo jajek na śniadanie? Na obiad przyrządź z nich kotleciki z dodatkiem purée z marchwi i sałatą masłową ze śmietaną!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy krem z groszku
- Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Schab w sosie paprykowym
- Dorsz owinięty w szynkę
- Jajka po benedyktyńsku
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Smażona ryba na purée z groszku
- Warstwowa sałatka z kurczakiem
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Puszyste bułeczki z sałatką
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
- Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
- Tarta makowa
- Sałatka z quinoą i truskawkami
- Wegańska chałka
- Karp winiarza i francuska zapiekanka
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
- Jajka w sosie bazyliowym z purée
- Jogurt z miodem i sałatką z moreli
- Sałatka z białej fasoli
- Sałatka z kolorowych ziemniaków
- Budyń waniliowo-migdałowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)