Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Gotujemy ziemniaki z groszkiem
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Dodajemy mrożony groszek i gotujemy przez kolejne 10-15 minut do miękkości.
KROK 2: Przygotowujemy sos bazyliowy
Cebule dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Listki bazylii z 1 doniczki obrywamy, grubo siekamy i odkładamy na bok. Pozostałe listki ze wszystkimi łodygami obcinamy, myjemy i osączamy. Podsmażamy z dymkami na 40 g roztopionego masła. Dolewamy wywar, śmietankę i zagotowujemy. Gotujemy około 5 minut, aż sos się zredukuje, a następnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 3: Gotujemy jajka
Jajka gotujemy na miękko przez 7 minut. Studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupki i przekrawamy na pół.
KROK 4: Podajemy jajka z purée
Groszek z ziemniakami odcedzamy, grubo rozgniatamy. Dodajemy pozostałe masło i śmietanę 18%. Doprawiamy do smaku i podajemy wraz z jajkami i sosem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pieczona ryba po grecku
- Śledź w oleju
- Pistacjowy sernik baskijski
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto marchewkowe
- Ryba po japońsku
- Mini burgery
- Domek z piernika
- Sałatka gyros
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)