Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Gotujemy ziemniaki z groszkiem
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Dodajemy mrożony groszek i gotujemy przez kolejne 10-15 minut do miękkości.
KROK 2: Przygotowujemy sos bazyliowy
Cebule dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Listki bazylii z 1 doniczki obrywamy, grubo siekamy i odkładamy na bok. Pozostałe listki ze wszystkimi łodygami obcinamy, myjemy i osączamy. Podsmażamy z dymkami na 40 g roztopionego masła. Dolewamy wywar, śmietankę i zagotowujemy. Gotujemy około 5 minut, aż sos się zredukuje, a następnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 3: Gotujemy jajka
Jajka gotujemy na miękko przez 7 minut. Studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupki i przekrawamy na pół.
KROK 4: Podajemy jajka z purée
Groszek z ziemniakami odcedzamy, grubo rozgniatamy. Dodajemy pozostałe masło i śmietanę 18%. Doprawiamy do smaku i podajemy wraz z jajkami i sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
Połówki ugotowanych na twardo jajek wypełnione farszem o wyrazistym smaku. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska.
Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
Faszerowane jaja to pyszna przekąska w wykonaniu Doroty. Z sosem wielkanocnym smakują znakomicie!
Omlet z makaronem
Jak smakuje omlet ze smażonym makaronem? Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam!
Kotleciki jajeczne
Ugotowałeś za dużo jajek na śniadanie? Na obiad przyrządź z nich kotleciki z dodatkiem purée z marchwi i sałatą masłową ze śmietaną!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto marchewkowe
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Sernik krakowski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kutia
- Śledzie po kaszubsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)