Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę
- blender
Krok 1: Przygotowujemy kotleciki
6 jajek gotujemy, jedno pozostawiamy nieugotowane. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem, drobno pokrojoną papryczką chili i pozostawionym, surowym jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy owalne kotleciki. Panierujemy w bułce tartej, na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane i smażymy kotlety na średnim ogniu aż do uzyskania złotego koloru.
Krok 2: Gotujemy marchewkę
Umyte i obrane marchewki kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem i uzupełniamy wodą tak, aby były przykryte. Gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Łyżką cedzakową wyjmujemy marchewki (część płynu odlewamy do szklanki) i przekładamy do naczynia blendera. Miksujemy na gładką masę z łyżką masła. Gdy konsystencja będzie zbyt gęsta, rozrzedzamy wodą z mlekiem, w której gotowaliśmy marchewki. Doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku.
Krok 3: Łączymy składniki sałatki
Liście sałaty dokładnie myjemy, następnie osuszamy na ręczniku papierowym i rwiemy na nieco mniejsze kawałki. Śmietanę mieszamy z octem spirytusowym, miodem, odrobiną soli i posiekanym koperkiem. Kotleciki podajemy z purée marchewkowym oraz sałatą polaną przygotowaną śmietaną.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Nuggetsy z kurczaka
- Pierniki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciasto na pierogi
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Makówki śląskie
- Boczek pieczony
- Sernik pistacjowy
- Kutia
- Piernik świąteczny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
1352 dni temu
Ile wychodzi z tej porcji kotlecików?
Odpowiedz
1352 dni temu
Droga Milo, wszystko zależy od tego, jakiej wielkości kotleciki zrobisz. Przepis jest przewidziany na 4 porcje :)
1352 dni temu
A mniej więcej ile sztuk wychodzi na każdą z tych 4 porcji?
1352 dni temu
Około 2 sztuk :)
2830 dni temu
Pyszne! Dziękuję bardzo za przepis zrobiłam purre i kotleciki sałaty niestety nie miałam ale następnym razem zrobię razem z sałatą. Mi i mężowi bardzo smakowało, polecamy! P.S. Do kotletow dałam łyżeczkę musztardy i na czubku ostrej papryki bo nie miałam akurat w domu świeżej papryczki chili.
Odpowiedz