Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie i obierz ze skorupek.
Sposób przygotowania
Sałatę oraz rukolę myjemy i rwiemy na małe kawałki. Jajka obieramy i kroimy w ćwiartki. Fetę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Drobno posiekany koperek, posiekaną dymkę, oliwę z oliwek i sok z cytryny dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sałaty, mieszamy i podajemy.
Wskazówka: Do sosu sałatkowego możemy dodać aromatyczną mieszankę ziół.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Zachęcający zapach i świeże, apetyczne składniki – taka właśnie jest sałatka z ryżem i tuńczykiem. Ten przepis to doskonały wybór wszystkich osób, które cenią sobie smaczne, a zarazem lekkie dania. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo można przyrządzić sałatkę z dodatkiem tuńczyka i ryżu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Kiedy zbliżają się ciepłe dni, zaczyna chodzić nam po głowie otwarcie sezonu grillowego. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do grilla. Ten przepis jest nie tylko niezwykle na czasie, ale także wykorzystuje pewien magiczny składnik, czyli smashed potatoes. Sałatka z gniecionymi ziemniakami, wzbogacona o świeżą zieleninę jest równie rześka, co sycąca.
Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.
Sałatka z makaronem i kurczakiem
To idealna propozycja dla fanów makaronowych sałatek. Treściwa i pełna smaku – doskonale sprawdzi się jako obiadowy dodatek lub wypełnienie wrapów!
Ser feta to jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów kuchni śródziemnomorskiej, który na stałe zakorzenił się także w jadłospisie Polaków. Historia tego słonego sera sięga daleko wstecz, ale to właśnie dziś osiągnął on szczyt swojej popularności. Fetę dodaje się do zapiekanek, makaronów i inny potraw, ale zdecydowanie najczęściej spotkać można ją w sałatkach. Jak przyrządzić pyszne sałatki z dodatkiem sera feta? Tego dowiesz się już za chwilę!
Sałatka z fetą — trochę historii
Ser feta to produkt grecki, który tradycyjnie wytwarzany jest z mleka koziego lub owczego. Sama nazwa odnosi się do greckiego słowa „fetta”, które oznacza kawałek (czegoś). Pierwotnie ser był produktem ubocznym przechowywania mleka w trudnych warunkach (ciepłym, wilgotnym klimacie), a dziś uchodzi za przysmak! Obecnie ser produkuje się z głównie z mleka krowiego i owczego, a jego smak zdobył fanów na całym świecie. Do popularności fety przyczyniła się najbardziej znana, grecka potrawa, czyli sałatka grecka, ale to nie jedyny sposób na wykorzystanie tego pysznego składnika w sałatkowych kompozycjach.
Przepisów na sałatki z fetą jest nieskończenie wiele i nie sposób byłoby pomieścić ich w jednej książce kucharskiej. Jednym z ciekawszych pomysłów na użycie fety jest sałatka z fetą z dodatkiem jajka naszego autorstwa. Ta szybka sałatka z serem feta robi się praktycznie sama, a jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. Ten prosty sposób na sałatę z fetą nasyci Cię na wiele godzin.
Feta jest niezastąpionym składnikiem wielu sałatek, gdyż wdzięcznie łączy się z różnorodnymi składnikami. Spotkać ją można w przepisie na sałatkę z serem feta i granatem, a także w sałatce z jajkiem i pomidorem. Chcesz poznać więcej pomysłów na sałatkę z fety? Zdradzimy Ci je w dalszej części tekstu.
Sałatka z fety — z czym łączyć słony ser feta?
Sałatka z sera feta może stać się pysznym dodatkiem do obiadu lub samodzielnym posiłkiem, w zależności od tego, jakie składniki użyje się do jej przyrządzania. Klasyczny przepis na sałatkę z fetą zawiera pomidora, ogórka, oliwki i czerwoną cebulę i idealnie sprawdza się do dań z grilla lub smażonego mięsa. Z fetą można połączyć także kapustą i majonezem i stworzyć z niej pyszną surówkę.
Jakie inne składniki pasują do sera feta? Ten słony ser genialnie pasuje do granata i świeżego ogórka. Taka lekka sałatka z fetą będzie mocno odświeżająca, dlatego warto zaserwować ją jako dodatek do pieczonych mięs lub owoców morza. Jak wykorzystać fetę w bardziej jesiennych przepisach? Spróbuj dodać ją do pieczonej dyni i buraka — ten przepis na sałatkę z fetą sprawi, że nie będziesz chciał jeść już nic innego!
Szybka sałatka z fetą
Nie masz zbyt wiele czasu, a marzy Ci się sałatka z serem feta? Mamy dla Ciebie kilka pomysłów na szybką sałatkę z fetą, której przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut i to z zegarkiem w ręku!
Najszybszym i najprostszym sposobem na pyszną sałatkę z dodatkiem sera feta jest wykorzystanie sera, pomidora oraz sałaty. Jak ją przygotować? Wystarczy, że sparzysz i pokroisz pomidory, porwiesz sałatę i fetę, a potem wymieszasz wraz z oliwą. Ta sałatka z serem feta i sałatą lodową sprawdzi się jako szybka przekąska na kolację lub lunch do pracy.
Doskonałym pomysłem na wykorzystanie fety w sałatce jest połączenie jej z arbuzem i świeżymi ziołami. Jeśli masz nieco więcej czasu, możesz delikatnie podgrillować arbuza, by podkręcić jego smak. Te propozycje nie przypadły Ci do gustu? Skorzystaj z zamieszczonego wyżej przepisu na sałatkę z fetą i jajkiem oraz mixem sałat. Ten prosty przepis to wspaniała baza do kuchennych eksperymentów — gorąco zachęcamy do jego wszelkich modyfikacji, aby Twoja sałatka z serem feta smakowała jeszcze lepiej!
Pyszna sałatka z serem feta — bardziej wykwintne kompozycje
Ser sałatkowy feta to także doskonała baza do bardziej wyrafinowanych kompozycji kulinarnych. Jeśli szukasz nietypowych połączeń smakowych, musisz koniecznie spróbować połączenia fety z krewetkami. Sałatka z mixem sałat (np. sałatą lodową i radicchio), fetą i krewetkami oblana kremowym dressingiem z dodatkiem soku z pomarańczy zrobi wrażenie nawet na najbardziej wymagających kubkach smakowych.
Co jeszcze można przygotować z dodatkiem greckiego sera? Jeśli eksperymenty kulinarne są bliskie Twojemu sercu, to obowiązkowo powinieneś spróbować sałatki z orzechami włoskimi i fetą oraz pieczonym jarmużem i prażoną ciecierzycą. Jesteś fanem jajek i dodajesz je do każdego dania? Wykorzystaj je do przyrządzenia pysznej sałatki z sałaty lodowej, z jajkiem poche oraz grillowanym, wędzonym pomidorem.
Sałatka z fetą — jak zrobić?
Co zrobić, aby Twoja sałata z jajkiem i sałatą lodową smakowała tak dobrze, jak od najlepszych szefów kuchni? Kluczem do uzyskania dobrego smaku sałatki składającej się z mixu sałat i fety lub innych produktów, są świeże składniki oraz zachowanie balansu. Nawet najlepszy przepis na sałatkę z fetą i rukolą lub innymi dodatkami można zepsuć, jeśli przesadzi się z ilością niektórych składników.
Dobre dania cechują się tym, że łączą w sobie różne grupy smakowe — słodkość, słoność, kwas, goryczkę, a czasem także ostrość. Wykorzystaj ten sposób myślenia do stworzenia swojej sałatki z roszponką i fetą, a osiągniesz efekt jak z gwiazdkowej restauracji. Nie zapomnij także o tej zasadzie, komponując sos do sałatki z fetą — jeśli sałatka jest świeża, słona i lekko słodka, dodaj do niej odrobinę kwasu w postaci cytrusowego dressingu.
Sałatka z fetą — przepis
Poszukujesz łatwego przepisu na sałatkę z fetą, która zachwyci gości? Poznaj nasz pomysł na szybką i pyszną sałatkę na grilla z fetą i pomidorami. Do przyrządzenia sałatki z roszponką, fetą i pomidorami potrzebujesz tylko tytułowych trzech składników oraz dobrej jakości oliwy, soku z pomarańczy, pestek słonecznika, soli oraz pieprzu.
Przygotowania do sałatki z fetą i pomidorami, zacznij od starannego obrania lub sparzenia pomidorów, w celu ściągnięcia z nich skórki. Umyj roszponkę i wsadź ją do miski. Pomidory pokrój na ósemki, a fetę porwij na kawałki i dodaj do sałaty. W kubku zmieszaj oliwę ze świeżym sokiem z pomarańczy, solą oraz pieprzem. Mieszaj energicznie, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, a potem oblej gotowym sosem sałatkę. Na sam koniec dodaj nasiona słonecznika i porządnie wymieszaj. Sałatkę z pomidorami i fetą podawaj dopiero po schłodzeniu jej w lodówce, aby składniki się przegryzły.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Domek z piernika
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grochem
- Wigilijny makowiec
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Piernik staropolski
- Ryba po japońsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
3280 dni temu
Bardzo smaczna, poszedłem tylko troche na łatwiznę i dałem gotową mieszankę sałat z rukolą ale i tak pycha :-)
odpowiedz
3394 dni temu
Warto do niej dodać coś mięsnego, np. łososia . Ideaalnie pasuje.
odpowiedz
3430 dni temu
Bardzo smaczna i lekka:)
odpowiedz