Śniadania - Jajka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Omlet sernikowy z airfryera
Delikatny omlet sernikowy z dodatkiem serka wiejskiego i budyniu waniliowego przygotowany w airfryerze to świetny pomysł na sycący posiłek. Skuś się na to śniadanie na słodko bez dodatku cukru!

Omlet cesarski
Najbardziej puszysty omlet, który swoją konsystencją przypomina naleśniki, czyli omlet cesarski! Podzielony na niewielkie kawałki i podany z pysznym sosem oraz świeżymi owocami sprawi, że Twoje śniadania na słodko zyskają zupełnie nową jakość.

Omlet z wędzonym łososiem z pistacjami
Delikatny omlet w stylu francuskim z dodatkiem kremowego awokado i wyjątkowego łososia wędzonego z pistacjami. Wypróbuj ten świetny przepis na pyszne śniadanie.

Jajka w koszulkach z airfryera
Jajka w koszulkach z airfryera to najprostszy sposób na ich przygotowanie. Wychodzą kształtne, idealne w środku i przepyszne!

Jajka z majonezem i awokado
Jajka z majonezem i awokado, czyli Twój najnowszy pomysł na śniadanie! Dzięki dodatkowi szczypiorku i rzodkiewki są nie tylko pyszne, ale też pachną wiosną.

Jajka po grecku
Znacie pewnie jajka po turecku, a dzisiaj czas na ich grecką odsłonę! Dodatek sera feta, oliwy i oregano wniesie ich smak na zupełnie nowy poziom. Przygotuj je w domu i ciesz się pysznym śniadaniem!

Hummshuka
Hummshuka, czyli połączenie hummusu i szakszuki! To pomysł na pełne smaku i aromatu śniadanie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu, które nasyci i zachwyci każdego domownika.

Kanapka z pieczonym jajkiem i szparagami
Pyszna kanapka z nietypowym pieczonym jajkiem w chmurce, delikatnymi szparagami i kremowym awokado. Przygotuj ją i zaskocz bliskich nowym pomysłem na wiosenne śniadanie!

Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
Takich jajek na Wielkanoc jeszcze nie było! Różowo-zielone, z pysznym i lekko pikantnym nadzieniem i kruszonką z pistacji i natki pietruszki.

Zielona pasta jajeczna
Niesamowicie prosta w przygotowaniu i smaczna – właśnie taka jest ta zielona pasta jajeczna. Sprawdź ten przepis i poznaj nowy pomysł na pyszne kanapki!


Omlet marchewkowy
Pyszny, puszysty i prosty! Taki właśnie jest ten omlet marchewkowy na słodko, z dodatkiem proteinowej odżywki o smaku ciasteczkowym.

Śniadaniowe gniazdka z cukinii
Śniadaniowe gniazdka z cukinii, czyli szybkie w przygotowaniu śniadanie z jajkami i serem feta. Sprawdź, jak prosto można je przygotować, i ciesz się tym pysznym daniem!

Mnóstwo sposobów na przyrządzenie jajka!
Jajka jadamy zwykle na miękko lub na twardo. To jednocześnie najprostszy i najszybszy sposób ich przyrządzenia, który sprawdza się wyśmienicie w przypadku śniadania. Częstą praktyką kulinarną jest również serwowanie jajka sadzonego, np. na kanapce czy też w towarzystwie takich dodatków jak tortilla i bekon. O wiele rzadszym, ale niezwykle ciekawym pomysłem na wykorzystanie jajek, jest podanie jajek w koszulce lub w szklance. Pierwszy ze sposobów został dokładnie opisany w przepisie Kuchni Lidla na jajka po benedyktyńsku, a o drugim sposobie serwowania jajek – jajkach po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami przeczytacie, zaglądając do kolejnego przepisu. Pamiętajcie też o jajkach nadziewanych różnego rodzaju pastami. Jajka faszerowane to jeden z przysmaków polskiej kuchni. A jeśli chcecie poznać również inne sposoby na przyrządzenie jajka, to spójrzcie na pozostałe przepisy Kuchni Lidla:
- jajka w sosie bazyliowym z purée
- jajka cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
- jajka w kokilkach
- awokado zapiekane z jajkiem
- wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
- jajka z blaszki
- zapiekane jajka z salami i papryką
- jajko zapiekane w bagietce
- tostowe koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem
Ile czasu gotować jajka na miękko?
Gotowanie jajek na miękko rodzi zazwyczaj wiele wątpliwości. I nie chodzi tutaj wyłącznie o to, jak ugotować idealne jajko, którego skorupa nie pęka, a białko nie wycieka podczas wrzenia wody. Głównym dylematem jest natomiast to, ile minut powinno się gotować jajka, aby w efekcie ugotować je na miękko. Otóż, zgodnie ze wskazówką Kuchni Lidla, którą znajdziecie w przepisie na jajka w sosie bazyliowym z purée z groszku i ziemniaków, jajka gotujemy na miękko przez ok. 3-4 minuty. Jeśli wolimy półmiękkie – wydłużamy czas do 6 minut. Pamiętajmy jednak, że jajka różnią się między sobą wielkością, dlatego jeśli zależy nam, żeby były ugotowane na miękko, to gotujmy razem te o zbliżonym rozmiarze.
Jaka faszerowane – sprawdź nasze propozycje!
Jajka faszerowane czy też inaczej nadziewane to doskonała propozycja śniadania. Jeśli więc planujecie je przygotować, to sprawdźcie pomysły Kuchni Lidla na jajka faszerowane awokado, łososiem, a także wieloma innymi, równie pysznymi dodatkami. Oto przepisy na jajka z awokado lub z łososiem oraz kilka innych inspirujących pomysłów na ten przysmak: