Zapiekane jajka z salami i papryką

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • 6 żaroodpornych foremek (150 ml jedna)
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

KROK 1: KROIMY WARZYWA I ZIOŁA

Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w drobną kostkę. Salami kroimy na małe kawałki. Zioła drobno siekamy.

KROK 2: NAPEŁNIAMY FOREMKI

Paprykę i cebulę podsmażamy na gorącej oliwie przez 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką, dodajemy salami i smażymy kolejne 2-3 minuty. Mieszamy z ziołami i przekładamy do 6 żaroodpornych foremek (po 150 ml). Każdą skrapiamy 1 łyżką śmietany, a następnie wbijamy po 1 jajku.

KROK 3: PIECZEMY JAJKA

Foremki wkładamy do żaroodpornego naczynia, a następnie wlewamy wrzącą wodę do ⅔ ich wysokości. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 175°C, przez 12-15 minut (w zależności od tego, jak bardzo jajka mają być ścięte). Przed podaniem lekko doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z tostami lub bagietką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe

Połówki ugotowanych na twardo jajek wypełnione farszem o wyrazistym smaku. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska.

Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Placki z kaszy gryczanej i cukinii

Kasza gryczana, cukinia i aromatyczne przyprawy. To przepis Karola Okrasy na chrupiące i przepyszne placki.

Placki z kaszy gryczanej i cukinii

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny

Faszerowane jaja to pyszna przekąska. Z sosem wielkanocnym smakują znakomicie!

Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!