zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

1. PUSZYSTY OMLET NA SŁODKO

Łączymy składniki marynaty

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia – mieszamy energicznie za pomocą trzepaczki. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pianę przekładamy do żółtek i delikatnie mieszamy.

Patelnię natłuszczamy odrobiną oleju. Masę wylewamy na zimną patelnię. Smażymy na małym ogniu. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Gdy omlet się zetnie, dopiekamy go z góry w piekarniku na złoty kolor. Na omlecie rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Polewamy jogurtem.

 

2. OMLET Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I AWOKADO

 Farsz nakładamy na schab

Jajka wbijamy do miski i mieszamy widelcem. Doprawiamy pieprzem. Cebulkę dymkę kroimy w kostkę i przesmażamy. Kawałek papryczki siekamy i dodajemy do cebulki. Na warzywa wylewamy jajka, masę delikatnie mieszamy.

Do miski wrzucamy awokado pokrojone w kostkę, odrobinę posiekanej papryczki i szczypioru. Doprawiamy cytryną i oliwą, mieszamy.

Omlet zwijamy, kroimy na kawałki, na które nakładamy plastry łososia i odrobinę sałatki z awokado.

 

3. OMLET SOJOWY Z WARZYWAMI

Łączymy składniki marynaty

Jajka wbijamy do miski. Dolewamy sos sojowy i mieszamy (nie ubijamy). Patelnię smarujemy cienką warstwą oleju. Na rozgrzaną patelnię wylewamy cienką warstwę masy i smażymy na małym ogniu. Gdy omlet się zetnie, wykładamy na połowę warzywa i pokruszoną fetę. Omlet zwijamy.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    602 dni temu
    czy nawet ci wielcy kucharze nie mogą się nauczyć .... co to jest smietana 18% ???????????? slodka czy kwasna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    602 dni temu
    Chodzi o kwaśną śmietanę :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram