zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

1. PUSZYSTY OMLET NA SŁODKO

Łączymy składniki marynaty

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia – mieszamy energicznie za pomocą trzepaczki. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pianę przekładamy do żółtek i delikatnie mieszamy.

Patelnię natłuszczamy odrobiną oleju. Masę wylewamy na zimną patelnię. Smażymy na małym ogniu. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Gdy omlet się zetnie, dopiekamy go z góry w piekarniku na złoty kolor. Na omlecie rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Polewamy jogurtem.

 

2. OMLET Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I AWOKADO

 Farsz nakładamy na schab

Jajka wbijamy do miski i mieszamy widelcem. Doprawiamy pieprzem. Cebulkę dymkę kroimy w kostkę i przesmażamy. Kawałek papryczki siekamy i dodajemy do cebulki. Na warzywa wylewamy jajka, masę delikatnie mieszamy.

Do miski wrzucamy awokado pokrojone w kostkę, odrobinę posiekanej papryczki i szczypioru. Doprawiamy cytryną i oliwą, mieszamy.

Omlet zwijamy, kroimy na kawałki, na które nakładamy plastry łososia i odrobinę sałatki z awokado.

 

3. OMLET SOJOWY Z WARZYWAMI

Łączymy składniki marynaty

Jajka wbijamy do miski. Dolewamy sos sojowy i mieszamy (nie ubijamy). Patelnię smarujemy cienką warstwą oleju. Na rozgrzaną patelnię wylewamy cienką warstwę masy i smażymy na małym ogniu. Gdy omlet się zetnie, wykładamy na połowę warzywa i pokruszoną fetę. Omlet zwijamy.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1415 dni temu
    czy nawet ci wielcy kucharze nie mogą się nauczyć .... co to jest smietana 18% ???????????? slodka czy kwasna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1415 dni temu
    Chodzi o kwaśną śmietanę :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram