Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • moździerz

Krok 1: Ścieramy cukinię na tarce 

Kaszę gryczaną gotujemy, aż do rozgotowania. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, natkę pietruszki i jaja. Cukinię pozbawiamy gniazda nasiennego, zostawiamy tylko skórę i miąższ. Następnie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach i dodajemy do reszty składników. Placki smakują najlepiej, gdy ciasto jest zrobione tuż przed smażeniem, wtedy cukinia nie poci się i nie rozrzedza ciasta. Możemy też cukinię zetrzeć wcześniej, posolić i odstawić na kilka minut, a następnie odcedzić i taką dodać do reszty składników.

Krok 2: Smażymy placki

Całość mieszamy i dodajemy gęstą kwaśną śmietanę, posiekany czosnek, sól, pieprz, utarty w moździerzu kminek, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na gorącej płycie żeliwnej lub patelni smażymy na oleju ciasto partiami, formując okrągłe placki. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Marylka Marylka
    91 dni temu
    Zrobiłam. Pyszota!!! Polecam😄

    odpowiedz

  • Jasiek Jasiek
    552 dni temu
    Dopiero zacząłem robić placki, ale już widzę, ze użycie 2 szklanek kaszy na 4 porcje placków, to chyba pomyłka. No, chyba, ze to porcje dla 4 przerośniętych drwali ;) Dla rodzinki 2+1 należy zmniejszyć proporcje o połowę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    500 dni temu
    myślę, że tu chodzi o dwie szklanki już ugotowanej kaszy :)
  • Gość Gość
    373 dni temu
    Witam!Panie Jasiu od kiedy to 100g kaszy =2 szklanki .Chyba tu jest pomyłka!!Pozdrawiam!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram