Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • moździerz

Krok 1: Ścieramy cukinię na tarce 

Kaszę gryczaną gotujemy, aż do rozgotowania. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, natkę pietruszki i jaja. Cukinię pozbawiamy gniazda nasiennego, zostawiamy tylko skórę i miąższ. Następnie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach i dodajemy do reszty składników. Placki smakują najlepiej, gdy ciasto jest zrobione tuż przed smażeniem, wtedy cukinia nie poci się i nie rozrzedza ciasta. Możemy też cukinię zetrzeć wcześniej, posolić i odstawić na kilka minut, a następnie odcedzić i taką dodać do reszty składników.

Krok 2: Smażymy placki

Całość mieszamy i dodajemy gęstą kwaśną śmietanę, posiekany czosnek, sól, pieprz, utarty w moździerzu kminek, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na gorącej płycie żeliwnej lub patelni smażymy na oleju ciasto partiami, formując okrągłe placki. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (31)

Avatar
  • Gość Gość
    173 dni temu
    Pyszne placuszki, zwłaszcza z sosem grzybowym . Polecam 😋

    odpowiedz

  • Gość Gość
    186 dni temu
    Kwaśna śmietana to jest jaka? To ta standardowa dostępna w sklepie (najczęściej 12 lub 18%)? Mi się wydaje, że to jest słodka (???) Jaka w takim razie jest kwaśna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    186 dni temu
    W tym przepisie używamy standardowej śmietany 18%. To kwaśna śmietana. Słodkie śmietany, nazywane "śmietankami" lub "kremówkami" wykorzystywane najczęściej w cukiernictwie (choć istnieją również przepisy na zupy i sosy przygotowane na ich bazie) i są zazwyczaj dość tłuste (30-36%)
  • Ewelina Ewelina
    185 dni temu
    Są dostępne śmietany kwaszone
  • Gość Gość
    185 dni temu
    Smietana kwaśna, nosi nazwę śmietaną i jest 12,18,30 % Natomiast śmietana słodka nazywana jest śmietanką i też ma 12,18,30,36% Zazwyczaj śmietanką słodka jest w kartonikach, a śmietaną kwaśna w kubeczkach
  • Gość Gość
    179 dni temu
    Taka która skwaśnieje, możesz dodać żywych kultur bakterii i odczekać 12 h i będzie kwaśna...
  • Gośćzxcv+ Gośćzxcv+
    178 dni temu
    18% ma kwaskowy smak
  • Gość Gość
    175 dni temu
    Slodka to np.30
  • Gość Gość
    188 dni temu
    A moz a czymś zastąpić śmietanę? Coś nienabialowego.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    187 dni temu
    Trudno będzie zastąpić ten składnik. Możesz użyć wegańskiej, beznabiałowej śmietany dostępnej w Lidlu.
  • Gość Gość
    189 dni temu
    Czy placki można mrozic?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    187 dni temu
    Można, choć po rozmrożeniu i odgrzaniu nie będą już tak chrupiące, jak tuż po usmażeniu.
  • Marcin Marcin
    190 dni temu
    Zrobiłem zgodnie z proporcjami i zachowaniem kolejnosci. Ciasto za luźne, mokre, rozwalajace sie przy obracaniu placka. Cukinia byla dodana do ciasta odrazu przed smazeniem. Dopiero po dodaniu 3 łyżek mąki, placek, był plackiem. A nie czyms chrupiacym i wewnatrz mokrym. Jak dla mnie za duzo smietany, ktora sprawia, ze ciasto jest mokre. Jak dla mnie zbyt przekombinowane. .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    192 dni temu
    Czy można upiec w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    192 dni temu
    Możesz upiec placki w piekarniku-najlepiej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który warto lekko skropić oliwą, by placki nie przywarły. Przy takiej metodzie polecamy również odsączyć wcześniej startą cukinię z nadmiaru wody, by ciasto zbytnio się nie rozrzedziło. Placuszki piecz w temperaturze ok.190-200 stopni na złoty kolor (ok. 20 minut, czasem krócej, w zależności od grubości placuszka).
  • Gość Gość
    196 dni temu
    Czy można mąkę pszenną zastąpić kukurydzianą, owsiana lub różową?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    196 dni temu
    *ryżową :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    192 dni temu
    Możesz poeksperymentować z użyciem takich zamienników, ale w każdym przypadku uzyskasz nieco inne ciasto. Przepis powstał w oparciu o mąkę pszenną i trudno nam przewidzieć efekt przy zamianie. Czasami dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie mieszanki mąk. Wypróbuj tę, którą akurat masz w kuchni i daj nam znać, jak wyszło!
  • Gość Gość
    196 dni temu
    Kasza prażona czy biała?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    196 dni temu
    Drogi Gościu, to zależy od Ciebie :) Jeśli chcesz, aby placki miały łagodniejszy smak, wybierz kaszę niepaloną, czyli białą. Jeśli natomiast nie przeszkadza Ci wyrazisty smak kaszy gryczanej prażonej, jej także możesz użyć w tym przepisie :)
  • SebA SebA
    203 dni temu
    Jedna cukinia czyli ile to? Warzywo może mieć masę 10dag jak również 50dag...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    201 dni temu
    Potrzebujesz ok. 500-600 g odsączonego z płynu miąższu cukinii.
  • Mikołaj Mikołaj
    387 dni temu
    A można je upiec w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    387 dni temu
    Można :) Wyłóż placki na blachę z papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach aż ładnie się zezłocą :)
  • Ania Ania
    549 dni temu
    Przepyszne...najlepsze na zimno lub odgrzewane...u nas podane z twarozkiem ....mysle ze rownie dobre beda z gulaszem.

    odpowiedz

  • Marylka Marylka
    861 dni temu
    Zrobiłam. Pyszota!!! Polecam😄

    odpowiedz

  • Jasiek Jasiek
    1322 dni temu
    Dopiero zacząłem robić placki, ale już widzę, ze użycie 2 szklanek kaszy na 4 porcje placków, to chyba pomyłka. No, chyba, ze to porcje dla 4 przerośniętych drwali ;) Dla rodzinki 2+1 należy zmniejszyć proporcje o połowę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1270 dni temu
    myślę, że tu chodzi o dwie szklanki już ugotowanej kaszy :)
  • Gość Gość
    1144 dni temu
    Witam!Panie Jasiu od kiedy to 100g kaszy =2 szklanki .Chyba tu jest pomyłka!!Pozdrawiam!
  • Gość Gość
    626 dni temu
    Ja zawsze porównuję przepisy między książką a stroną internetową (jeśli jest to możliwe). Książka mówi o 2 szklankach rozgotowanej a tu są 100 g surowej, dodatkowo książka nie mówi jaką śmietanę konkretnie a tu jest 18% - nie wiem z czego wynikają rozbieżności. Ale skorzystam z rad poprzedników i zrobię wg przepisu internetowego :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    626 dni temu
    100 g kaszy surowej da nam 2 szklanki ugotowanej kaszy. W związku z tym, że pojawiały się pytania o procentowość kwaśnej śmietany - doprecyzowaliśmy przepis :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram