Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
Krok 1: Ścieramy cukinię na tarce
Kaszę gryczaną gotujemy, aż do rozgotowania. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, natkę pietruszki i jaja. Cukinię pozbawiamy gniazda nasiennego, zostawiamy tylko skórę i miąższ. Następnie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach i dodajemy do reszty składników. Placki smakują najlepiej, gdy ciasto jest zrobione tuż przed smażeniem, wtedy cukinia nie poci się i nie rozrzedza ciasta. Możemy też cukinię zetrzeć wcześniej, posolić i odstawić na kilka minut, a następnie odcedzić i taką dodać do reszty składników.
Krok 2: Smażymy placki
Całość mieszamy i dodajemy gęstą kwaśną śmietanę, posiekany czosnek, sól, pieprz, utarty w moździerzu kminek, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na gorącej płycie żeliwnej lub patelni smażymy na oleju ciasto partiami, formując okrągłe placki. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
Zobacz podobne
przepisy
Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
Placki ziemniaczane mogą mieć wiele wcieleń. Poznaj to nietypowe, a zarazem bardzo pyszne – z białą kapustą.
Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis
Przygotuj rozgrzewające placuszki z dynią i imbirem! Dodanie gruszki sprawia, że to najlepsze połączenie jesiennych smaków.
Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
Przepisów na placki ziemniaczane jest wiele. Zobacz, jak przygotowuje je mistrz kuchni – Karol Okrasa!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik staropolski
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Świąteczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Kutia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kompot z suszu z cytryną
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (37)
51 dni temu
Bardzo dobre placuszki. Na pewno będę robić częściej :) Jedynie trzeba zadbać o dodanie odpowiedniej ilości mąki, aby ciasto nie było zbyt rzadkie. Dziękuję bardzo za przepis!
odpowiedz
532 dni temu
Placki wyszły przepyszne, tylko nieco zmodyfikowałam przepis - dodałam więcej soli oraz mąki aby było gęściejsze, lepiej na patelnie się nakładało. Myślę też czy następnym razem nie dodać ząbek czosnku więcej oraz więcej natki pietruszki.
odpowiedz
888 dni temu
Chrupiące i przepyszne placki. Polecam do tego sos grzybowy własnej roboty ze świeżych grzybów leśnych i śmietanką 30 % , w takim duecie palce lizać :)
odpowiedz
895 dni temu
Robię często, bo mojej rodzinie bardzo posmakowały.Nie trzymam się ściśle przepisu, trochę na oko ,żeby konsystencja była odpowiednia.Zamiast cukini polecam startą na grubych oczkach marchewkę.
odpowiedz
1247 dni temu
Zrobiłam prawie wg przepisu, bo zamiast kminku dodałam oregano i majeranek. Zamiast mąki pszennej mąkę orkiszową typ 650. Bardzo dobre placuszki 🙂
odpowiedz
1313 dni temu
Zrobiłam dokładnie wszystko wg. przepisu, jednak placki wgl. nie były chrupiące, ani zbyt smaczne. Nie polecam.
odpowiedz
1711 dni temu
Pyszne placuszki, zwłaszcza z sosem grzybowym . Polecam 😋
odpowiedz
1724 dni temu
Kwaśna śmietana to jest jaka? To ta standardowa dostępna w sklepie (najczęściej 12 lub 18%)? Mi się wydaje, że to jest słodka (???) Jaka w takim razie jest kwaśna?
odpowiedz
1723 dni temu
W tym przepisie używamy standardowej śmietany 18%. To kwaśna śmietana. Słodkie śmietany, nazywane "śmietankami" lub "kremówkami" wykorzystywane najczęściej w cukiernictwie (choć istnieją również przepisy na zupy i sosy przygotowane na ich bazie) i są zazwyczaj dość tłuste (30-36%)
1723 dni temu
Są dostępne śmietany kwaszone
1723 dni temu
Smietana kwaśna, nosi nazwę śmietaną i jest 12,18,30 % Natomiast śmietana słodka nazywana jest śmietanką i też ma 12,18,30,36% Zazwyczaj śmietanką słodka jest w kartonikach, a śmietaną kwaśna w kubeczkach
1716 dni temu
Taka która skwaśnieje, możesz dodać żywych kultur bakterii i odczekać 12 h i będzie kwaśna...
1716 dni temu
18% ma kwaskowy smak
1713 dni temu
Slodka to np.30
1726 dni temu
A moz a czymś zastąpić śmietanę? Coś nienabialowego.
odpowiedz
1724 dni temu
Trudno będzie zastąpić ten składnik. Możesz użyć wegańskiej, beznabiałowej śmietany dostępnej w Lidlu.
1727 dni temu
Czy placki można mrozic?
odpowiedz
1724 dni temu
Można, choć po rozmrożeniu i odgrzaniu nie będą już tak chrupiące, jak tuż po usmażeniu.
1728 dni temu
Zrobiłem zgodnie z proporcjami i zachowaniem kolejnosci. Ciasto za luźne, mokre, rozwalajace sie przy obracaniu placka. Cukinia byla dodana do ciasta odrazu przed smazeniem. Dopiero po dodaniu 3 łyżek mąki, placek, był plackiem. A nie czyms chrupiacym i wewnatrz mokrym. Jak dla mnie za duzo smietany, ktora sprawia, ze ciasto jest mokre. Jak dla mnie zbyt przekombinowane. .
odpowiedz
1730 dni temu
Czy można upiec w piekarniku?
odpowiedz
1730 dni temu
Możesz upiec placki w piekarniku-najlepiej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który warto lekko skropić oliwą, by placki nie przywarły. Przy takiej metodzie polecamy również odsączyć wcześniej startą cukinię z nadmiaru wody, by ciasto zbytnio się nie rozrzedziło. Placuszki piecz w temperaturze ok.190-200 stopni na złoty kolor (ok. 20 minut, czasem krócej, w zależności od grubości placuszka).
1733 dni temu
Czy można mąkę pszenną zastąpić kukurydzianą, owsiana lub różową?
odpowiedz
1733 dni temu
*ryżową :)
1730 dni temu
Możesz poeksperymentować z użyciem takich zamienników, ale w każdym przypadku uzyskasz nieco inne ciasto. Przepis powstał w oparciu o mąkę pszenną i trudno nam przewidzieć efekt przy zamianie. Czasami dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie mieszanki mąk. Wypróbuj tę, którą akurat masz w kuchni i daj nam znać, jak wyszło!
1734 dni temu
Kasza prażona czy biała?
odpowiedz
1734 dni temu
Drogi Gościu, to zależy od Ciebie :) Jeśli chcesz, aby placki miały łagodniejszy smak, wybierz kaszę niepaloną, czyli białą. Jeśli natomiast nie przeszkadza Ci wyrazisty smak kaszy gryczanej prażonej, jej także możesz użyć w tym przepisie :)
1740 dni temu
Jedna cukinia czyli ile to? Warzywo może mieć masę 10dag jak również 50dag...
odpowiedz
1738 dni temu
Potrzebujesz ok. 500-600 g odsączonego z płynu miąższu cukinii.
1925 dni temu
A można je upiec w piekarniku?
odpowiedz
1925 dni temu
Można :) Wyłóż placki na blachę z papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach aż ładnie się zezłocą :)
2087 dni temu
Przepyszne...najlepsze na zimno lub odgrzewane...u nas podane z twarozkiem ....mysle ze rownie dobre beda z gulaszem.
odpowiedz
2399 dni temu
Zrobiłam. Pyszota!!! Polecam😄
odpowiedz
2860 dni temu
Dopiero zacząłem robić placki, ale już widzę, ze użycie 2 szklanek kaszy na 4 porcje placków, to chyba pomyłka. No, chyba, ze to porcje dla 4 przerośniętych drwali ;) Dla rodzinki 2+1 należy zmniejszyć proporcje o połowę.
odpowiedz
2808 dni temu
myślę, że tu chodzi o dwie szklanki już ugotowanej kaszy :)
2681 dni temu
Witam!Panie Jasiu od kiedy to 100g kaszy =2 szklanki .Chyba tu jest pomyłka!!Pozdrawiam!
2164 dni temu
Ja zawsze porównuję przepisy między książką a stroną internetową (jeśli jest to możliwe). Książka mówi o 2 szklankach rozgotowanej a tu są 100 g surowej, dodatkowo książka nie mówi jaką śmietanę konkretnie a tu jest 18% - nie wiem z czego wynikają rozbieżności. Ale skorzystam z rad poprzedników i zrobię wg przepisu internetowego :)
2163 dni temu
100 g kaszy surowej da nam 2 szklanki ugotowanej kaszy. W związku z tym, że pojawiały się pytania o procentowość kwaśnej śmietany - doprecyzowaliśmy przepis :)
zobacz wszystkie