Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • moździerz

Krok 1: Ścieramy cukinię na tarce 

Kaszę gryczaną gotujemy, aż do rozgotowania. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, natkę pietruszki i jaja. Cukinię pozbawiamy gniazda nasiennego, zostawiamy tylko skórę i miąższ. Następnie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach i dodajemy do reszty składników. Placki smakują najlepiej, gdy ciasto jest zrobione tuż przed smażeniem, wtedy cukinia nie poci się i nie rozrzedza ciasta. Możemy też cukinię zetrzeć wcześniej, posolić i odstawić na kilka minut, a następnie odcedzić i taką dodać do reszty składników.

Krok 2: Smażymy placki

Całość mieszamy i dodajemy gęstą kwaśną śmietanę, posiekany czosnek, sól, pieprz, utarty w moździerzu kminek, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na gorącej płycie żeliwnej lub patelni smażymy na oleju ciasto partiami, formując okrągłe placki. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Mikołaj Mikołaj
    15 dni temu
    A można je upiec w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    15 dni temu
    Można :) Wyłóż placki na blachę z papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach aż ładnie się zezłocą :)
  • Ania Ania
    177 dni temu
    Przepyszne...najlepsze na zimno lub odgrzewane...u nas podane z twarozkiem ....mysle ze rownie dobre beda z gulaszem.

    odpowiedz

  • Marylka Marylka
    489 dni temu
    Zrobiłam. Pyszota!!! Polecam😄

    odpowiedz

  • Jasiek Jasiek
    950 dni temu
    Dopiero zacząłem robić placki, ale już widzę, ze użycie 2 szklanek kaszy na 4 porcje placków, to chyba pomyłka. No, chyba, ze to porcje dla 4 przerośniętych drwali ;) Dla rodzinki 2+1 należy zmniejszyć proporcje o połowę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    898 dni temu
    myślę, że tu chodzi o dwie szklanki już ugotowanej kaszy :)
  • Gość Gość
    771 dni temu
    Witam!Panie Jasiu od kiedy to 100g kaszy =2 szklanki .Chyba tu jest pomyłka!!Pozdrawiam!
  • Gość Gość
    254 dni temu
    Ja zawsze porównuję przepisy między książką a stroną internetową (jeśli jest to możliwe). Książka mówi o 2 szklankach rozgotowanej a tu są 100 g surowej, dodatkowo książka nie mówi jaką śmietanę konkretnie a tu jest 18% - nie wiem z czego wynikają rozbieżności. Ale skorzystam z rad poprzedników i zrobię wg przepisu internetowego :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    253 dni temu
    100 g kaszy surowej da nam 2 szklanki ugotowanej kaszy. W związku z tym, że pojawiały się pytania o procentowość kwaśnej śmietany - doprecyzowaliśmy przepis :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram