Placki z kaszy gryczanej i cukinii

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz

Krok 1: Ścieramy cukinię na tarce 

Kaszę gryczaną gotujemy, aż do rozgotowania. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, natkę pietruszki i jaja. Cukinię pozbawiamy gniazda nasiennego, zostawiamy tylko skórę i miąższ. Następnie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach i dodajemy do reszty składników. Placki smakują najlepiej, gdy ciasto jest zrobione tuż przed smażeniem, wtedy cukinia nie poci się i nie rozrzedza ciasta. Możemy też cukinię zetrzeć wcześniej, posolić i odstawić na kilka minut, a następnie odcedzić i taką dodać do reszty składników.

Krok 2: Smażymy placki

Całość mieszamy i dodajemy gęstą kwaśną śmietanę, posiekany czosnek, sól, pieprz, utarty w moździerzu kminek, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na gorącej płycie żeliwnej lub patelni smażymy na oleju ciasto partiami, formując okrągłe placki. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (36)

Avatar
  • Gość Gość
    293 dni temu
    Placki wyszły przepyszne, tylko nieco zmodyfikowałam przepis - dodałam więcej soli oraz mąki aby było gęściejsze, lepiej na patelnie się nakładało. Myślę też czy następnym razem nie dodać ząbek czosnku więcej oraz więcej natki pietruszki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    648 dni temu
    Chrupiące i przepyszne placki. Polecam do tego sos grzybowy własnej roboty ze świeżych grzybów leśnych i śmietanką 30 % , w takim duecie palce lizać :)

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    656 dni temu
    Robię często, bo mojej rodzinie bardzo posmakowały.Nie trzymam się ściśle przepisu, trochę na oko ,żeby konsystencja była odpowiednia.Zamiast cukini polecam startą na grubych oczkach marchewkę.

    odpowiedz

  • Agnes Agnes
    1008 dni temu
    Zrobiłam prawie wg przepisu, bo zamiast kminku dodałam oregano i majeranek. Zamiast mąki pszennej mąkę orkiszową typ 650. Bardzo dobre placuszki 🙂

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1074 dni temu
    Zrobiłam dokładnie wszystko wg. przepisu, jednak placki wgl. nie były chrupiące, ani zbyt smaczne. Nie polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1472 dni temu
    Pyszne placuszki, zwłaszcza z sosem grzybowym . Polecam 😋

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1484 dni temu
    Kwaśna śmietana to jest jaka? To ta standardowa dostępna w sklepie (najczęściej 12 lub 18%)? Mi się wydaje, że to jest słodka (???) Jaka w takim razie jest kwaśna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1484 dni temu
    W tym przepisie używamy standardowej śmietany 18%. To kwaśna śmietana. Słodkie śmietany, nazywane "śmietankami" lub "kremówkami" wykorzystywane najczęściej w cukiernictwie (choć istnieją również przepisy na zupy i sosy przygotowane na ich bazie) i są zazwyczaj dość tłuste (30-36%)
  • Ewelina Ewelina
    1484 dni temu
    Są dostępne śmietany kwaszone
  • Gość Gość
    1484 dni temu
    Smietana kwaśna, nosi nazwę śmietaną i jest 12,18,30 % Natomiast śmietana słodka nazywana jest śmietanką i też ma 12,18,30,36% Zazwyczaj śmietanką słodka jest w kartonikach, a śmietaną kwaśna w kubeczkach
  • Gość Gość
    1477 dni temu
    Taka która skwaśnieje, możesz dodać żywych kultur bakterii i odczekać 12 h i będzie kwaśna...
  • Gośćzxcv+ Gośćzxcv+
    1477 dni temu
    18% ma kwaskowy smak
  • Gość Gość
    1473 dni temu
    Slodka to np.30
  • Gość Gość
    1487 dni temu
    A moz a czymś zastąpić śmietanę? Coś nienabialowego.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1485 dni temu
    Trudno będzie zastąpić ten składnik. Możesz użyć wegańskiej, beznabiałowej śmietany dostępnej w Lidlu.
  • Gość Gość
    1488 dni temu
    Czy placki można mrozic?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1485 dni temu
    Można, choć po rozmrożeniu i odgrzaniu nie będą już tak chrupiące, jak tuż po usmażeniu.
  • Marcin Marcin
    1489 dni temu
    Zrobiłem zgodnie z proporcjami i zachowaniem kolejnosci. Ciasto za luźne, mokre, rozwalajace sie przy obracaniu placka. Cukinia byla dodana do ciasta odrazu przed smazeniem. Dopiero po dodaniu 3 łyżek mąki, placek, był plackiem. A nie czyms chrupiacym i wewnatrz mokrym. Jak dla mnie za duzo smietany, ktora sprawia, ze ciasto jest mokre. Jak dla mnie zbyt przekombinowane. .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1491 dni temu
    Czy można upiec w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1491 dni temu
    Możesz upiec placki w piekarniku-najlepiej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który warto lekko skropić oliwą, by placki nie przywarły. Przy takiej metodzie polecamy również odsączyć wcześniej startą cukinię z nadmiaru wody, by ciasto zbytnio się nie rozrzedziło. Placuszki piecz w temperaturze ok.190-200 stopni na złoty kolor (ok. 20 minut, czasem krócej, w zależności od grubości placuszka).
  • Gość Gość
    1494 dni temu
    Czy można mąkę pszenną zastąpić kukurydzianą, owsiana lub różową?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1494 dni temu
    *ryżową :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1491 dni temu
    Możesz poeksperymentować z użyciem takich zamienników, ale w każdym przypadku uzyskasz nieco inne ciasto. Przepis powstał w oparciu o mąkę pszenną i trudno nam przewidzieć efekt przy zamianie. Czasami dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie mieszanki mąk. Wypróbuj tę, którą akurat masz w kuchni i daj nam znać, jak wyszło!
  • Gość Gość
    1495 dni temu
    Kasza prażona czy biała?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1495 dni temu
    Drogi Gościu, to zależy od Ciebie :) Jeśli chcesz, aby placki miały łagodniejszy smak, wybierz kaszę niepaloną, czyli białą. Jeśli natomiast nie przeszkadza Ci wyrazisty smak kaszy gryczanej prażonej, jej także możesz użyć w tym przepisie :)
  • SebA SebA
    1501 dni temu
    Jedna cukinia czyli ile to? Warzywo może mieć masę 10dag jak również 50dag...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1499 dni temu
    Potrzebujesz ok. 500-600 g odsączonego z płynu miąższu cukinii.
  • Mikołaj Mikołaj
    1686 dni temu
    A można je upiec w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1686 dni temu
    Można :) Wyłóż placki na blachę z papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach aż ładnie się zezłocą :)
  • Ania Ania
    1848 dni temu
    Przepyszne...najlepsze na zimno lub odgrzewane...u nas podane z twarozkiem ....mysle ze rownie dobre beda z gulaszem.

    odpowiedz

  • Marylka Marylka
    2160 dni temu
    Zrobiłam. Pyszota!!! Polecam😄

    odpowiedz

  • Jasiek Jasiek
    2621 dni temu
    Dopiero zacząłem robić placki, ale już widzę, ze użycie 2 szklanek kaszy na 4 porcje placków, to chyba pomyłka. No, chyba, ze to porcje dla 4 przerośniętych drwali ;) Dla rodzinki 2+1 należy zmniejszyć proporcje o połowę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2569 dni temu
    myślę, że tu chodzi o dwie szklanki już ugotowanej kaszy :)
  • Gość Gość
    2442 dni temu
    Witam!Panie Jasiu od kiedy to 100g kaszy =2 szklanki .Chyba tu jest pomyłka!!Pozdrawiam!
  • Gość Gość
    1925 dni temu
    Ja zawsze porównuję przepisy między książką a stroną internetową (jeśli jest to możliwe). Książka mówi o 2 szklankach rozgotowanej a tu są 100 g surowej, dodatkowo książka nie mówi jaką śmietanę konkretnie a tu jest 18% - nie wiem z czego wynikają rozbieżności. Ale skorzystam z rad poprzedników i zrobię wg przepisu internetowego :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1924 dni temu
    100 g kaszy surowej da nam 2 szklanki ugotowanej kaszy. W związku z tym, że pojawiały się pytania o procentowość kwaśnej śmietany - doprecyzowaliśmy przepis :)

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!