
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik kuchenny
Krok 1: Ścieramy składniki
Dynię hokkaido obieramy, kroimy na pół, nasiona i włókniste wnętrze usuwamy. Miąższ ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dymkę oczyszczamy, imbir obieramy, oba składniki drobno siekamy. Mieszamy z dynią, jajkami i mąką i doprawiamy solą i cynamonem.
Krok 2: Smażymy placki dyniowe
Z masy smażymy placki jeden po drugim na odrobinie gorącego oleju przez ok. 3 minuty z każdej strony. Osączamy na papierze kuchennym i trzymamy w cieple.
Krok 3: Gruszki mieszamy z twarogiem
W międzyczasie twaróg mieszamy z miodem i skórką cytryny. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do twarogu i mieszamy, podajemy z plackami.
Zobacz podobne
przepisy
Muffinki dyniowe
Jak wykorzystać dynię? Upiecz pyszne muffiny według pomysłu Pawła Małeckiego!

Zupa dyniowa z imbirem
Nic bardziej nie rozgrzewa niż dynia, a imbir jest znany na całym świecie ze swoich właściwości leczniczych. Połącz te składniki i przygotuj pyszną zupę.

Zupa z batatów i dyni
Dynia piżmowa, lekko orzechowa, słodkie bataty, a do tego wyrazista kolendra i imbir. Idealne połączenie!

Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.

Komentarze (13)
950 dni temu
To prawda, te placki to katastrofa, w środku mazia, niesmaczne, no tragedia 🤦
odpowiedz
1272 dni temu
Placki beznadziejne, rozlatują się i są niesmaczne. Jedno wielkie rozczarowanie 😪 tylko sos smaczny
odpowiedz
1278 dni temu
A dlaczego nie zrobić zdrowszych? Można mąkę pszenną zastąpić jakąś zdrowszą i upiec w piekarniku!
odpowiedz
1278 dni temu
Oczywiście, możesz tak zrobić :)
1283 dni temu
Nie wolno smażyć na oleju słonecznikowym - ma on niski punkt dymienia i szybko tworzą się związki toksyczne dla zdrowia. Smażyć powinno się wyłącznie na oleju rzepakowym, oliwie z oliwek lub maśle klarowanym.
odpowiedz
855 dni temu
Co za bzdury.. Nie wolno smażyć na oliwie z oliwek, używa się ją tylko na chłodno, do sałatek itp. Podgrzana oliwa z oliwek wytwarza toksyczne związki, które są bardzo szkodliwe ;)
855 dni temu
Sprawa ze smażeniem nie jest taka jednoznaczna i prosta. Wszystko zależy od czasu smażenia oraz punktu dymienia. Oliwa z oliwek ma bardzo wysoki punkt dymienia, dlatego przy krótkotrwałej obróbce termicznej jest odpowiednia, a nawet lepsza, niż niektóre oleje :)
2064 dni temu
Słabe, bardzo słabe te placki
odpowiedz
2401 dni temu
Do przepisu używamy 1 dymki :)
odpowiedz
2072 dni temu
a twaróg jaki ?
2070 dni temu
doskonale sprawdzi się półtłusty :)
2401 dni temu
Placki dyniowo- imbirowe... Gdzie w składnikach jest dymka??? Też ten błąd zauważyłem.
odpowiedz
2402 dni temu
w składnikach nie ma dymki, a w wykonaniu tak, czy na pewno ma ten składnik? jeśli tak to ile? Pozdrawiam
odpowiedz
zobacz wszystkie