Placki dyniowo-imbirowe z twarożkiem i gruszkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • ręcznik kuchenny

Krok 1: Ścieramy składniki

Dynię hokkaido obieramy, kroimy na pół, nasiona i włókniste wnętrze usuwamy. Miąższ ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dymkę oczyszczamy, imbir obieramy, oba składniki drobno siekamy. Mieszamy z dynią, jajkami i mąką i doprawiamy solą i cynamonem.

Krok 2: Smażymy placki dyniowe

Z masy smażymy placki jeden po drugim na odrobinie gorącego oleju przez ok. 3 minuty z każdej strony. Osączamy na papierze kuchennym i trzymamy w cieple.

Krok 3: Gruszki mieszamy z twarogiem

W międzyczasie twaróg mieszamy z miodem i skórką cytryny. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do twarogu i mieszamy, podajemy z plackami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    364 dni temu
    To prawda, te placki to katastrofa, w środku mazia, niesmaczne, no tragedia 🤦

    odpowiedz

  • Tomek Tomek
    686 dni temu
    Placki beznadziejne, rozlatują się i są niesmaczne. Jedno wielkie rozczarowanie 😪 tylko sos smaczny

    odpowiedz

  • Jola Jola
    691 dni temu
    A dlaczego nie zrobić zdrowszych? Można mąkę pszenną zastąpić jakąś zdrowszą i upiec w piekarniku!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    691 dni temu
    Oczywiście, możesz tak zrobić :)
  • Gość Gość
    696 dni temu
    Nie wolno smażyć na oleju słonecznikowym - ma on niski punkt dymienia i szybko tworzą się związki toksyczne dla zdrowia. Smażyć powinno się wyłącznie na oleju rzepakowym, oliwie z oliwek lub maśle klarowanym.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    269 dni temu
    Co za bzdury.. Nie wolno smażyć na oliwie z oliwek, używa się ją tylko na chłodno, do sałatek itp. Podgrzana oliwa z oliwek wytwarza toksyczne związki, które są bardzo szkodliwe ;)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    269 dni temu
    Sprawa ze smażeniem nie jest taka jednoznaczna i prosta. Wszystko zależy od czasu smażenia oraz punktu dymienia. Oliwa z oliwek ma bardzo wysoki punkt dymienia, dlatego przy krótkotrwałej obróbce termicznej jest odpowiednia, a nawet lepsza, niż niektóre oleje :)
  • Gość Gość
    1478 dni temu
    Słabe, bardzo słabe te placki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1815 dni temu
    Do przepisu używamy 1 dymki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1486 dni temu
    a twaróg jaki ?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1484 dni temu
    doskonale sprawdzi się półtłusty :)
  • Seiko Seiko
    1815 dni temu
    Placki dyniowo- imbirowe... Gdzie w składnikach jest dymka??? Też ten błąd zauważyłem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1815 dni temu
    w składnikach nie ma dymki, a w wykonaniu tak, czy na pewno ma ten składnik? jeśli tak to ile? Pozdrawiam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!