
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Wydrążamy dynie
Cebulę i imbir obieramy i drobno siekamy. Z 4 dyń odkrawamy górną część, nasiona wyjmujemy, miąższ wydrążamy, pozostawiając krawędź o grubości ok. 0,5 cm. Pozostałe dynie obieramy, pozbawiamy nasion, miąższ kroimy w kostkę, odważamy ok. 800 g.
Krok 2: Podsmażamy dynię
Cebulę i imbir podsmażamy na rozgrzanym maśle aż do zeszklenia. Dodajemy miąższ dyni i podsmażamy przez 5 minut. Dolewamy bulion i sok. Doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-12 minut.
Krok 3: Dodajemy jabłka
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy przez ok. 5 minut, aż będą miękkie. Wyjmujemy 1 nabierkę pokrojonych w kostkę jabłek i dyni. Pozostałą zupę dokładnie miksujemy, doprawiamy kwaśną śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Przelewamy do wydrążonych dyń, dekorujemy pokrojonymi w kostkę jabłkami i dyniami.
Wskazówki: możemy również użyć dużej dyni, która po wydrążeniu będzie służyła jako waza. Ewentualny nadmiar miąższu możemy zużyć na przykład na dżem lub zetrzeć i dodać do smażonych warzyw w stylu stir-fry.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z batatów i dyni
Dynia piżmowa, lekko orzechowa, słodkie bataty, a do tego wyrazista kolendra i imbir. Idealne połączenie!

Zupa z dyni i makaronem z szynki
Zupa, którą będą się zajadać najmłodsi? Tak to możliwe! Krem z dyni z oryginalnym mięsnym makaronem!

Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
Sycący, pachnący, zdrowy i pyszny! Warzywny krem to świetny pomysł na obiad. Mnóstwo witamin w jednej miseczce!

Krem z dyni
Jest prosty, zdrowy i bardzo smaczny. Przepis na zupę krem z dyni to wspaniała propozycja na letni posiłek.

Zobacz przepisy
na święta
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Serniczki na owsianym spodzie
- Zupa buraczkowa
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Serniczkowe zajączki
- Ciastka pisanki
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Terrina z łososia z serem feta
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Tarta Cytrynowa
- Wegański łosoś z papryki
- Babka orzechowo-migdałowa
- Awokado zapiekane z jajkiem
- Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
- Świąteczny talerz obfitości
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- Babka z niespodzianką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2887 dni temu
Witam, Jaki twaróg dodać do zupy? tłusty,półtłusty?
odpowiedz
2884 dni temu
Drogi Gościu, jeśli chcesz dodać twarogu w celu udekorowania zupy, najlepiej sprawdzi się półtłusty :)
3097 dni temu
Świetna zupka, rozgrzała mnie, a dodatek imbiru był świetnym pomysłem. Starałam się robić dla jednej osoby więc porcje mniej więcej podzieliłam, a co do ilości dyni to kompletnie dodawałam to na oko bo przecież to ona powinna dominować w tej zupce krem.
odpowiedz
3099 dni temu
Czy można by było podać ile faktycznie miąszu jest potrzebne do tej zupy?
odpowiedz
3099 dni temu
Tak jak w przepisie - 800 g :)
3117 dni temu
Świetna zupa :) może też wyszła taka szczególna ze względu na warzywa i jabłka z ogrodu.
odpowiedz