Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Wydrążamy dynie
Cebulę i imbir obieramy i drobno siekamy. Z 4 dyń odkrawamy górną część, nasiona wyjmujemy, miąższ wydrążamy, pozostawiając krawędź o grubości ok. 0,5 cm. Pozostałe dynie obieramy, pozbawiamy nasion, miąższ kroimy w kostkę, odważamy ok. 800 g.
Krok 2: Podsmażamy dynię
Cebulę i imbir podsmażamy na rozgrzanym maśle aż do zeszklenia. Dodajemy miąższ dyni i podsmażamy przez 5 minut. Dolewamy bulion i sok. Doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-12 minut.
Krok 3: Dodajemy jabłka
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy przez ok. 5 minut, aż będą miękkie. Wyjmujemy 1 nabierkę pokrojonych w kostkę jabłek i dyni. Pozostałą zupę dokładnie miksujemy, doprawiamy kwaśną śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Przelewamy do wydrążonych dyń, dekorujemy pokrojonymi w kostkę jabłkami i dyniami.
Wskazówki: możemy również użyć dużej dyni, która po wydrążeniu będzie służyła jako waza. Ewentualny nadmiar miąższu możemy zużyć na przykład na dżem lub zetrzeć i dodać do smażonych warzyw w stylu stir-fry.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Domek z piernika
- Mini burgery
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Śledź w oleju
- Pierniki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ryba z piekarnika
- Śledzie po kaszubsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Spaghetti carbonara
- Sernik pistacjowy
- Makowiec japoński
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ryba po japońsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
3098 dni temu
Witam, Jaki twaróg dodać do zupy? tłusty,półtłusty?
Odpowiedz
3095 dni temu
Drogi Gościu, jeśli chcesz dodać twarogu w celu udekorowania zupy, najlepiej sprawdzi się półtłusty :)
3308 dni temu
Świetna zupka, rozgrzała mnie, a dodatek imbiru był świetnym pomysłem. Starałam się robić dla jednej osoby więc porcje mniej więcej podzieliłam, a co do ilości dyni to kompletnie dodawałam to na oko bo przecież to ona powinna dominować w tej zupce krem.
Odpowiedz
3310 dni temu
Czy można by było podać ile faktycznie miąszu jest potrzebne do tej zupy?
Odpowiedz
3310 dni temu
Tak jak w przepisie - 800 g :)
3328 dni temu
Świetna zupa :) może też wyszła taka szczególna ze względu na warzywa i jabłka z ogrodu.
Odpowiedz