• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Wydrążamy dynie

Cebulę i imbir obieramy i drobno siekamy. Z 4 dyń odkrawamy górną część, nasiona wyjmujemy, miąższ wydrążamy, pozostawiając krawędź o grubości ok. 0,5 cm. Pozostałe dynie obieramy, pozbawiamy nasion, miąższ kroimy w kostkę, odważamy ok. 800 g.

Krok 2: Podsmażamy dynię

Cebulę i imbir podsmażamy na rozgrzanym maśle aż do zeszklenia. Dodajemy miąższ dyni i podsmażamy przez 5 minut. Dolewamy bulion i sok. Doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-12 minut.

Krok 3: Dodajemy jabłka

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy przez ok. 5 minut, aż będą miękkie. Wyjmujemy 1 nabierkę pokrojonych w kostkę jabłek i dyni. Pozostałą zupę dokładnie miksujemy, doprawiamy kwaśną śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Przelewamy do wydrążonych dyń, dekorujemy pokrojonymi w kostkę jabłkami i dyniami.

Wskazówki: możemy również użyć dużej dyni, która po wydrążeniu będzie służyła jako waza. Ewentualny nadmiar miąższu możemy zużyć na przykład na dżem lub zetrzeć i dodać do smażonych warzyw w stylu stir-fry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    353 dni temu
    Witam, Jaki twaróg dodać do zupy? tłusty,półtłusty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    351 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli chcesz dodać twarogu w celu udekorowania zupy, najlepiej sprawdzi się półtłusty :)
  • Monika Monika
    563 dni temu
    Świetna zupka, rozgrzała mnie, a dodatek imbiru był świetnym pomysłem. Starałam się robić dla jednej osoby więc porcje mniej więcej podzieliłam, a co do ilości dyni to kompletnie dodawałam to na oko bo przecież to ona powinna dominować w tej zupce krem.

    odpowiedz

  • Nuta25 Nuta25
    566 dni temu
    Czy można by było podać ile faktycznie miąszu jest potrzebne do tej zupy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    566 dni temu
    Tak jak w przepisie - 800 g :)
  • Gość Gość
    583 dni temu
    Świetna zupa :) może też wyszła taka szczególna ze względu na warzywa i jabłka z ogrodu.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram