Zupa dyniowa z imbirem

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Wydrążamy dynie

Cebulę i imbir obieramy i drobno siekamy. Z 4 dyń odkrawamy górną część, nasiona wyjmujemy, miąższ wydrążamy, pozostawiając krawędź o grubości ok. 0,5 cm. Pozostałe dynie obieramy, pozbawiamy nasion, miąższ kroimy w kostkę, odważamy ok. 800 g.

Krok 2: Podsmażamy dynię

Cebulę i imbir podsmażamy na rozgrzanym maśle aż do zeszklenia. Dodajemy miąższ dyni i podsmażamy przez 5 minut. Dolewamy bulion i sok. Doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-12 minut.

Krok 3: Dodajemy jabłka

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy przez ok. 5 minut, aż będą miękkie. Wyjmujemy 1 nabierkę pokrojonych w kostkę jabłek i dyni. Pozostałą zupę dokładnie miksujemy, doprawiamy kwaśną śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Przelewamy do wydrążonych dyń, dekorujemy pokrojonymi w kostkę jabłkami i dyniami.

Wskazówki: możemy również użyć dużej dyni, która po wydrążeniu będzie służyła jako waza. Ewentualny nadmiar miąższu możemy zużyć na przykład na dżem lub zetrzeć i dodać do smażonych warzyw w stylu stir-fry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Zupa z batatów i dyni

Dynia piżmowa, lekko orzechowa, słodkie bataty, a do tego wyrazista kolendra i imbir. Idealne połączenie!

Zupa z batatów i dyni

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Zupa z dyni i makaronem z szynki

Zupa, którą będą się zajadać najmłodsi? Tak to możliwe! Krem z dyni z oryginalnym mięsnym makaronem!

Zupa z dyni i makaronem z szynki

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi

Sycący, pachnący, zdrowy i pyszny! Warzywny krem to świetny pomysł na obiad. Mnóstwo witamin w jednej miseczce!

Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Krem z dyni

Jest prosty, zdrowy i bardzo smaczny. Przepis na zupę krem z dyni to wspaniała propozycja na letni posiłek.

Krem z dyni

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    2977 dni temu
    Witam, Jaki twaróg dodać do zupy? tłusty,półtłusty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2974 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli chcesz dodać twarogu w celu udekorowania zupy, najlepiej sprawdzi się półtłusty :)
  • Monika Monika
    3187 dni temu
    Świetna zupka, rozgrzała mnie, a dodatek imbiru był świetnym pomysłem. Starałam się robić dla jednej osoby więc porcje mniej więcej podzieliłam, a co do ilości dyni to kompletnie dodawałam to na oko bo przecież to ona powinna dominować w tej zupce krem.

    odpowiedz

  • Nuta25 Nuta25
    3189 dni temu
    Czy można by było podać ile faktycznie miąszu jest potrzebne do tej zupy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3189 dni temu
    Tak jak w przepisie - 800 g :)
  • Gość Gość
    3207 dni temu
    Świetna zupa :) może też wyszła taka szczególna ze względu na warzywa i jabłka z ogrodu.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!