Krem z dyni
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty.

Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Jak podawać

Zupę przelewamy na talerze, do każdej porcji dodając łyżkę śmietany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (132)

Avatar
  • Ana Ana
    638 dni temu
    Przepis prosty, składniki niewyszukane, realizacja bez komplikacji. Super!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    971 dni temu
    Przepyszna ! Polecam przepis ! Zajadamy ciągle

    odpowiedz

  • Gość Gość
    992 dni temu
    Robiłam w tym sezonie już 2 razy zupkę dyniowa .Bardzo smaczna lekka zupka .Dynia była kupiona właśnie z Lidla.Córka mówi do mnie ze nie lubi zupy dyniowej-zrobiłam i posmakowała była zachwycona smakiem od dzisiaj ulubiona zupka dyniowa Pozdrawiam i polecam zupę dyniowa 🎃

    odpowiedz

  • Gość33 Gość33
    1013 dni temu
    jest git, zalezy co kto lubi

    odpowiedz

  • Prem Prem
    1620 dni temu
    Dzien Dobry, jak wyglada kwestia kalorii?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1620 dni temu
    Prem, aktualnie publikując przepisy nie podajemy kaloryczności dań, ale dziękujemy za sugestię-rozważymy wprowadzenie takiej sekcji przy dalszym rozwoju portalu.
  • Gość Gość
    2076 dni temu
    Czy osoba zapisująca przepisy jest półanalfabetą? Może warto aby najpierw dowiedziała się co to jest oliwa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2076 dni temu
    W czym tkwi problem? :)
  • Gość Gość
    1970 dni temu
    ~~ facet nie kompromituj się , jak chcesz zabłysnąć to wytłumacz to jest oliwa (z oliwek) , ponieważ o takową chodzi autorowi przepisu . Jestem ciekaw jak to opiszesz będąc pełnym...........ą .
  • Gość Gość
    1740 dni temu
    Może niech Gość się nie czepia. Albo wpisze w google co to jest oliwa jak nie wie. Cały czas coś komuś nie pasuje zamiast docenić że super przepis. Polecam i nie obrażam nikogo od półanalfabetów.
  • Gość Gość
    1727 dni temu
    Każdy inteligentny człowiek wie że chodzi o oliwę z oliwek ...
  • Gość Gość
    2081 dni temu
    Dzień dobry Panie Karolu, bardzo lubię oglądać Pana programy i stosować przepisy, nie mogę jednak rozgrzeszyć Pana z błędnego stosowania oliwy z oliwek do smażenia. Oliwa ani żaden roślinny olej nie nadaje się do smażenia.Smażyć należy na klarowanym maśle ewentualnie na gęsim smalcu, a jeżeli dla kogoś jest to zbyt drogi wariant to na świńskim smalcu. Broń Boże na oliwie z oliwek!!! Serdecznie pozdrawiam, Marianna Olszak

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2081 dni temu
    Zależy, czy smażymy czy podsmażamy. Podsmażać, blanszować na patelni możemy z udziałem oliwy z oliwek. Co więcej oliwa z oliwek rafinowana jest jednym z najlepszych tłuszczy do smażenia, zaraz obok oleju rzepakowego.
  • Gość Gość
    1967 dni temu
    napisz proszę jak się teraz czujesz alfo i omego .Chcąc krytykować i do tego używać tak niestosownych słów trzeba mieć wiedzę w danym temacie .
  • Maksymilian Kolanko Maksymilian Kolanko
    1739 dni temu
    Pani Marianno, przed przystąpieniem do krytyki, sugeruję zgłębić dokładnie temat, gdyż jedyny efekt, który Pani osiągnęła tym wpisem, to wywołanie uśmiechu pełnego politowania na twarzach użytkowników :)
  • Gosia L. Gosia L.
    998 dni temu
    Chyba nie do końca tak jest, że nie można. Podczas mojego ostatniego pobytu w Grecji przy kupowaniu oliwy z oliwek sprzedająca zwróciła mi uwagę na jedną rzecz. Na butelkach z oliwą były takie oznaczenia, jak ułamki dziesiętne (zakres chyba od 0,1 do 0,7). Podobno to oznaczenie wskazuje, która oliwa nadaje się tylko i wyłącznie na zimno, a która również do smażenia. Niestety, na żadnej oliwie kupowanej w Polsce tego wskaźnika nie widziałam🤷
  • Gość Gość
    2269 dni temu
    Bardzo szybki krem na obiad zwłaszcza po niedzieli kiedy zostaje rosół jest przepyszny ja podałam z jogurtem naturalnym, prażonymi pestkami dyni i zieloną pietruszką. Pychotka na gorące dni polecam ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2269 dni temu
    Brzmi pysznie! :)
  • Gość Gość
    2442 dni temu
    Przeeeeeeepyszna!

    odpowiedz

  • Andzinsan Andzinsan
    2485 dni temu
    Super! Właśnie cała rodzinka zjadła ze smakiem :) Polecam gorąco, z natką pietruszki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2490 dni temu
    ja dodaję jeszcze kawałek imbiru - jeśli nie masz świeżego to dodaj suszony

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2692 dni temu
    Zapomniałam dodać że użyłam dyni mrozonej w kawałkach.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2692 dni temu
    Super szybko, super łatwo (mój 1 krem z dyni) i pyszne wyszło :-) Dzięki "kuchnia Lidla"!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2691 dni temu
    Polecamy się! :)
  • Dyzia Dyzia
    2728 dni temu
    Bardzo fajny przepis i szybki. A zupka pycha :)

    odpowiedz

  • Marta_emka Marta_emka
    2765 dni temu
    Super przepis ....polecam, ja dodaję jeszcze 2 ziemniaki żeby się gotowały razem z warzywami, wtedy jest bardziej kremowa.

    odpowiedz

  • stive stive
    2819 dni temu
    ok

    odpowiedz

  • Anczita Anczita
    2793 dni temu
    Nam bardzo smakuje ten przepis! :)
  • lol lol
    2819 dni temu
    no

    odpowiedz

  • dominik dominik
    2822 dni temu
    dobre :)

    odpowiedz

  • Malinka Malinka
    2827 dni temu
    Pycha! :)

    odpowiedz

  • Katalog Katalog
    2830 dni temu
    Zupka przepyszna!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2833 dni temu
    Zupa pyszna. Dodalam troche imbiru i na koniec posypalam prazonymi pestkami dyni

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2832 dni temu
    Imbir nadaje świetnego smaku zupie :)
  • Gość Gość
    2830 dni temu
    dobry pomysł!
  • Gość Gość
    2833 dni temu
    Fajny przepis, zupka wyszła dobra :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2834 dni temu
    Zupa z dyni nie wymaga trupa, taka uwaga chyba delikatna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2836 dni temu
    Ja mam przepis na zupę dyniową następujący:mała dynia obrana i pokrojona w kostkę,marchew, kawałek selera, pora, pietruszki,oraz 3 ziemniaki i cebula także pokrojone, zalane wodą z 2 kostkami rosołku drobiowego- gotujemy 15 minut ,dodajemy dynię i gotujemy ok 5-8 min. Gaz wyłączamy, wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, nalewamy do kokilek i podajemy z plamą śmietany i pokrojoną w kromki bagietką "muśniętą masłem, zmiażdżonym czosnkiem i upieczoną na suchej patelni.....niebo w gębie.. smacznego!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2842 dni temu
    Zupa rewelacyjna. Cała rodzina się zachwyca :) musiałam ją tylko troszkę zmodyfikować bo okazało się że nie mam marchewki, więc zamiast niej dodałam paprykę czerwoną i troszkę imbiru. Zrobiłam do tego jeszcze grzanki ziołowe i całość bardzo smakowała :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2842 dni temu
    Świetny pomysł :)
  • Gość Gość
    2853 dni temu
    zupka rzeczywiście pyszna. nigdy nie przepadałam za kremem z dyni, ale ten jest pyszny ! dodałam troszke imbiru do zupki !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2852 dni temu
    Dynia z imbirem świetnie się komponuje!
  • Gość Gość
    2857 dni temu
    dla osób z chorobą nowotworową nie dodawać oliwy i nie podsmażać, zalać wodą, a zamiast bulionu po prostu dorzucić do wszystkiego włoszczyznę (seler, pietruszka), można dodać też olej lniany, imbir, gałkę muszkatołową, a zamiast śmietany jogurt pitny, ewentualnie mleko i co bardzo ważne - nie solić.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2859 dni temu
    zupa jest dobra

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2866 dni temu
    Zupa mi smakuje natomiast mojej rodzinie średnio...:(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2865 dni temu
    to tak jak u mnie. Dla mnie pycha, rodzina omija.
  • Gość Gość
    2867 dni temu
    Czy 1kg dyni rozumiecie jako jej wagę po obraniu ze skóry i wydrążeniu? Czy mowa o wadze dyni przed obróbką?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2866 dni temu
    1 kg dyni przed obraniem i wydrążeniem :)
  • Rafał B. Rafał B.
    2888 dni temu
    Bardzo prosty przepis a efekt niesamowity. Naprawdę pyszności. Polecam! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2875 dni temu
    Bardzo łatwe i szybkie przygotowanie, pyszna zupa-krem. Polecam ;)
  • Gość Gość
    2902 dni temu
    Polecam przepis. Bardzo smaczny krem :)

    odpowiedz

  • NATALIA NATALIA
    3079 dni temu
    ZAMIAST ŚMIETANY POLECAM MLEKO KOKOSOWE

    odpowiedz

  • Jaca Jaca
    3083 dni temu
    Zrobiłem też tą zupkę według przepisu. Moje ogromne odkrycie, to lekki posmak kwaskowatej śmietany. Ten kwasek dodaje czegoś nieprawdopodobnego tej zupie. Zaryzykowałbym stwierdzenie ,że jest to oprócz oczywiście dyni ,tajemnica tego smaku. Być może możnaby czymś innym lekko zakwasić ,ale nie rozumiem przepisów bez użycia śmietany.

    odpowiedz

  • Jacek Jacek
    1388 dni temu
    są osoby takie jak ja które nie moga jeść nabiału wtedy zaczyna sie rozumieć przepisy bez użycia smietany...
  • Agnieszka Kudlak Agnieszka Kudlak
    3153 dni temu
    Potwierdzam, zupa super, też dodałam troche imbiru.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3171 dni temu
    Na prawdę bardzo dobra dodałam odrobinkę imbiru świetna i szybko się gotuje

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3171 dni temu
    Świetny pomysł z imbirem!
  • Gość Gość
    3183 dni temu
    Pyszna, słodziutka i przede wszystkim bardzo prosta, polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3182 dni temu
    Cieszymy się, że zupa smakowała :) Zapraszamy do próbowania też innych potraw z Kuchni Lidla :)
  • zanyah zanyah
    3188 dni temu
    wlasnie dzisiaj robie z tesciowa i zobaczymy jak wyjdzie :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3191 dni temu
    Super przepis! Wyszło pysznie. Dodałam chipsy z boczku i posypałam słonecznikiem. Ale co kto lubi:-)

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3193 dni temu
    Proponuję dodać imbir podkręca smak całkowicie.

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    3194 dni temu
    czytałam że można dać chili, ile jej dać żeby nie była za ostra?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3194 dni temu
    Patrycjo, chili świetnie pasuje do kremu z dyni. Najlepiej będzie, jak będziesz wsypywała chili małymi partiami i na bieżąco próbowała. Wtedy uzyskasz taki stopień ostrości, który odpowiada Tobie najbardziej:)
  • koala koala
    3196 dni temu
    Pierwszy raz robiłam krem z dyni. Wyszedł super! :]

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3203 dni temu
    Idealny przepis:-]

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3205 dni temu
    Właśnie zrobiłam, dawno nie jadłam takiego dobrego kremu :)

    odpowiedz

  • Gosc Gosc
    3206 dni temu
    Pychota. W raz na zaspokojenie glodu i rozgrzanie :) Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3226 dni temu
    A co uważacie o dodaniu ziemniaka do tej pysznej zupki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3224 dni temu
    Gościu, możesz dodać ziemniaka - będzie pasował do tego kremu :)
  • losianna losianna
    3208 dni temu
    ja dziś zrobiłam wersję z batatem zamiast marchewki i też wyszła pyszna. właściwie nie zauważyłam różnicy. próbuj, smak ziemniaka nie jest na tyle wyrazisty żeby mógł coś zepsuć ;)
  • Gość Gość
    3231 dni temu
    Pyszna, szybka i zdrowa. Mniam!

    odpowiedz

  • Mike Mike
    3231 dni temu
    A nie można zamiast kostki drobiowej z glutaminianem sodu,zrobić swój własny wywar z włoszczyzny i kurczaka...? Ludzie ogarnijcie się. Gotowanie z kostki....mmmm mistrzostwo świata i samo zdrowie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3231 dni temu
    Mike, w przepisie nie wspominamy słowem o kostce :) Oczywiście najlepiej przygotować własny bulion, który stanowi bazę wielu zup :)
  • Pawel Pawel
    3257 dni temu
    Bardzo dobra zupa polecam☺

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3257 dni temu
    Pyszna! Moja pierwsza zupa krem :) Skorzystałam z rad co do różnych kompozycji przypraw w komentarzach innych czytelników i użyłam bulionu warzywnego. Na pewno niebawem ugotuję ją jeszcze raz!

    odpowiedz

  • pelasia pelasia
    3342 dni temu
    pycha zupka ja dodaje jeszcze imbir i swiezy koperek

    odpowiedz

  • grabiu grabiu
    3423 dni temu
    Świetny, zdrowy przepis! Zamiast śmietany dodaje parmezan. Polecam!

    odpowiedz

  • rzabaa rzabaa
    3514 dni temu
    Mojemu mężowi tak posmakowała tak zupa, że aż w szoku jestem! Naprawdę bardzo dobra zupa :)

    odpowiedz

  • janika janika
    3534 dni temu
    Dziś jadłam taką zupę i zapytałam o przepis, bo pyszna była. Oprócz podanych składników dodano jeden ziemniak i świeży imbir. Dzięki ziemniakowi zupa była aksamitna i kremowa, a imbir dodał ciekawą nutkę smakową. Podana była z pestkami dyni.

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    3542 dni temu
    Przepis super, jak dla mnie tylko za mało wyrazista. Do swojej wersji dodałam przecier pomidorowy, gałkę muszkatołową, 4 zamiast 2 ząbków czosnku, pieprz cayenne, curry, kurkuma, imbir. Zupę podałam z gęstą śmietaną, kolendrą i miksem uprażonych pestek (słonecznik, dynia, soja itp...) do przegryzienia francuskie pałeczki serowe. Śmiało podawać gościom, polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3544 dni temu
    Dziękujemy Wam za alternatywne sposoby podawania :) Brzmi smacznie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3548 dni temu
    Bardzo smaczny przepis przy czym zamiast śmietany proponuje mascarpone

    odpowiedz

  • kari kari
    3548 dni temu
    Wyśmienita. Dodalam przyprswy curry . I jest idealna. Polecam.

    odpowiedz

  • kuchareczka kuchareczka
    3553 dni temu
    wypróbowałam bardzo dobre. proponuję tylko więcej czosnku i dodałam na koniec papryczkę chilli

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3553 dni temu
    jot, dziękujemy!

    odpowiedz

  • jot jot
    3555 dni temu
    zupa super :) dodałam 2 pomidory, trochę czosnku i oregano :) macie tu naprawdę świetne przepisy!!! :)

    odpowiedz

  • Myszor Myszor
    3556 dni temu
    Potwierdzam, że szczypta gałki muszkatołowej i imbiru nadaje zupie charakteru!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3556 dni temu
    Właśnie zaczęłam gotować tę zupę...zobaczymy ja się uda...ale na początek nastawiłam bulion:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3557 dni temu
    Drogi Gościu, brzmi bardzo smacznie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3557 dni temu
    Rewelacja, trochę dłużej poddusiłam warzywa na oliwie i dorzuciłam jeszcze (poza wspomnianą wyżej gałką:) ) odrobinę cynamonu i kurkumę. Idealny krem na jesienne popołudnie ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3562 dni temu
    Zupka super dodałam troszkę imbiru, gałki muszkatołowej i odrobinę kardamonu efekt piorunujący mój narzeczony bez wahania zjadł dwa talerze z groszkiem ptysiowym :)

    odpowiedz

  • K K
    3565 dni temu
    genialna! pychotka, polecam każdemu! :)

    odpowiedz

  • magda magda
    3566 dni temu
    Gdzieś znalazłam przepis w którym rekomendowano dodanie soku z cytryny oraz niewielkiej ilości sosu sojowego - wysło super :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3567 dni temu
    Drogi Gościu, zupa ta jest raczej niskokaloryczna, można więc ją jeść na diecie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3568 dni temu
    Doskonała!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3570 dni temu
    jestem osobą na diecie wiec podstawowym pytaniem jest czy zupa ta ma dużo kalorii?

    odpowiedz

  • MałgosiaGość MałgosiaGość
    3571 dni temu
    Przyprawiam jeszcze odrobinką cuury i imbiru

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3576 dni temu
    ja dodaje jeszcze łyżkę masła i doprawiam ostrą i słodką papryka ;)

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3586 dni temu
    A ja dodaję do tej zupy przed miksowaniem trochę sera typu feta :)

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3592 dni temu
    Przepis przepyszny;) również polecam. Ja zamiast śmietany do dekoracji dałam pieczone pestki dyni i smażony boczek pokrojony w kostke ;)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3593 dni temu
    Krem przepyszny ! polecam gorąco ! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3594 dni temu
    Przepyszna! Super prosta zupa nawet dla początkujących kucharzy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3596 dni temu
    Do zupy warto dodać szczyptę gałki muszkatołowej.

    odpowiedz

  • faron faron
    3599 dni temu
    Zupa bardzo fajna, smaczna, choć nieco brakuje mi kropki nad i. Tego czegoś co sprawi, że smak tej zupy zapadnie w pamięć. Poniżej inni testerzy zdradzają swoje dodatki do tej zupy, np. migdały, imbir, ... , ja zaś dodałam świeże liście bazylii. Pozdrawiam wszystkich czytelników :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3783 dni temu
    Drogi Gościu, bulion jest kwestią upodobań smakowych. My rekomendujemy przygotowanie własnego, ale jeśli brakuje czasu lub chęci na długie gotowanie domowego bulionu, można przygotować go z pomocą kostek rosołowych.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3784 dni temu
    Mam pytanie..czy ten bulion to zrobić swój czy taki z kostek rosołowych?

    odpowiedz

  • Olcia Olcia
    3836 dni temu
    Zupa pyszna, tylko ja zamiast śmietany wierzch zupy posypuję prażonymi płatkami migdałów! Warto spróbować :)

    odpowiedz

  • Mo To Mo To
    3858 dni temu
    Zupa pycha, ja dodaje jeszcze szafan i galke muszkatolowa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3868 dni temu
    Mniam ta zupa to cudo no i oczywiście mleczko kokosowe mile widziane

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3917 dni temu
    Jeśli używamy mleczko kokosowe, należy dodać je do gotującej się jeszcze zupy. Śmietanę stosujemy jedynie do dekoracji i możemy użyć jej także w zupie z dodatkiem mleczka kokosowego :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3918 dni temu
    mleczko kokosowe dodaje się zamiast śmietany?

    odpowiedz

  • zancia zancia
    3921 dni temu
    Krem z dyni po prostu rewelacja:)))Co roku będzie ten przepis gościł na moim stole rodzinnym, bo krem się rozpływa w ustach:)) Każdy kto zasmakuje raz już będzie zawsze ją jadł:))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3923 dni temu
    Michale jeśli dodajesz imbir do zupy możesz go drobno pokroić i przesmażyć na patelni razem z warzywami i całość zmiksować na krem. Wówczas jego smak będzie nieco łagodniejszy, niż gdy dodasz go bezpośrednio do zupy.

    odpowiedz

  • Michał Michał
    3924 dni temu
    Zupa wyszła bardzo dobra, tylko trochę za ostra. Pytanie ile i w jakiej postaci dodać imbiru? Ja starłem trochę tuż przed miksowaniem i trochę zdominował smak zupy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3924 dni temu
    właśnie zrobiłam i jest pyszna !! nawet moje dzieci zjadły wszystko :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3924 dni temu
    rewelacyjna

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3925 dni temu
    Zupa z dyni pycha ja dodaję imbir i gałkę muszkatułową .Naprawdę pycha !!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3934 dni temu
    Pyszna zupa, naprawdę się nie spodziewałam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3938 dni temu
    "Dynie halloween" jak najbardziej służą nie tylko do dekoracji, ale też do jedzenia :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3941 dni temu
    dołączam się do pytania , czy dynia hallowen z lidla jest jadalna czy służy tylko do ozdoby ??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3941 dni temu
    Czy dynia z lidla "Dynia halloween" nadaj się do tej zupy ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3941 dni temu
    Czy dynia z lidla "Dynia halloween" Nadaje się do tej zupy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3942 dni temu
    Hasek, potwierdzamy - mleczko kokosowe jest tu super dodatkiem! :)

    odpowiedz

  • Hasek Hasek
    3943 dni temu
    Zupa rewelka, polecam dodać troche mleka kokosowego

    odpowiedz

  • MonikaB MonikaB
    3948 dni temu
    Zupa jest łatwa do zrobienia i do tego bardzo smaczna. Wręcz przepyszna. Mniam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3958 dni temu
    Faktycznie imbir jest doskonałym dodatkiem do tej zupy! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3958 dni temu
    I IMBIR koniecznie :))))))))))

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3960 dni temu
    Uwielbiam takie kremy, robiłam już z dyni, tylko z mleczkiem kokosowym, zrobiłam zapas na tygodniu azjatyckim :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3963 dni temu
    Bardzo smakowicie wygląda,jutro idę do Lidla po dynię i zrobię tą pyszną zupkę :)

    odpowiedz

  • Izzis Izzis
    3177 dni temu
    bardzo fajny przepis, Podoba mi się polaczenie marchewki z dynią rewelacja, tylko zamiast smietany, dodałam jogurt naturalny,

zobacz wszystkie


Zupa z dyni krem — jesienny klasyk!

Krem z dyni to jesienny klasyk, który rozgrzewa i cieszy swoim wyjątkowym smakiem. Ta pyszna zupa krem z dyni jest nie tylko pożywna, ale także niezwykle estetyczna. Gładka konsystencja i bogaty, lekko słodki smak dyni sprawiają, że zupa dyniowa krem jest ulubieńcem wielu osób. Przygotowanie tej zupy jest proste i szybkie, co czyni ją świetnym wyborem na codzienny obiad czy bardziej wykwintną kolację. Przepis na krem z dyni można zmodyfikować na wiele sposobów, dodając ulubione przyprawy i inne dodatki, które podkreślą jej smak i aromat.

Dyniowy krem jest ulubieńcem wielu nie tylko ze względu na swój smak, ale także na wszechstronność. Można go podawać na wiele różnych sposobów – z grzankami, prażonymi pestkami dyni, odrobiną śmietany czy kroplą oliwy truflowej. W zależności od preferencji, do kremu można dodać imbir, czosnek, czy nawet chilli, aby dodać mu odrobiny pikanterii. Tytułowa zupa krem z dyni to pyszne danie, które zawsze robi wrażenie, niezależnie od okazji. Dzięki swojej prostocie i możliwościom modyfikacji na pewno przypadnie do gustu wszystkim fanom kuchennych eksperymentów!

Zupa krem z dyni — przepis z użyciem różnych odmian dyni

Do kremu dyniowego można użyć różnych rodzajów dyni, ale najlepiej smakuje krem z dyni hokkaido lub piżmowej. Zupa krem z dyni piżmowej będzie słodsza w smaku z wyczuwalnymi maślanymi nutami. Dynia piżmowa charakteryzuje się gładką konsystencją i wyjątkowym aromatem, który idealnie komponuje się z przyprawami takimi jak imbir, gałka muszkatołowa, czy cynamon. Aby przygotować zupę krem z dyni piżmowej, wystarczy pokroić dynię na kawałki, upiec ją w piekarniku do miękkości, a następnie zmiksować z bulionem warzywnym i śmietaną. Dynia piżmowa zyskuje na smaku, gdy doda się do niej odrobinę oliwy z oliwek.

Zupa krem z dyni hokkaido to inny wariant tego pysznego dania, który wyróżnia się bardziej intensywnym kolorem i lekko orzechowym smakiem. Dynia hokkaido nie wymaga obierania, co znacznie ułatwia jej przygotowanie. Wystarczy pokroić dynię na kawałki, upiec ją lub podsmażyć z cebulą i czosnkiem, a następnie dodać bulion i gotować do miękkości. Po zmiksowaniu całości uzyskujemy gładki i aksamitny krem, który można doprawić świeżymi ziołami, jak tymianek czy rozmaryn. Zupa z hokkaido świetnie smakuje z dodatkiem grzanek lub kleksem jogurtu naturalnego.

Zupa dyniowa krem — przepis z dodatkowymi składnikami

Dyniowa zupa krem to wszechstronne danie, które można wzbogacić różnorodnymi dodatkowymi składnikami, aby uzyskać jeszcze bardziej złożony i interesujący smak. Przepis na zupę krem z dyni i ziemniaków jest jednym z popularniejszych wariantów, wyjątkowo lubianych przez najmłodszych smakoszy. Krem z dyni z ziemniakami można wzbogacić odrobiną śmietanki oraz świeżymi ziołami i w kilka chwil da się przyrządzić pełnowartościowy obiad dla rodziny. Ziemniaki można zastąpić batatami, które dodadzą zupie słodszego smaku.

Przepis na zupę krem z dyni można wzbogacić także o szparagi czy cukinię, aby nadać zupie świeżości i subtelnego, zielonego akcentu. Do kremu dyniowego warto dodać różnorodne przyprawy, np. curry, imbir, kurkuma by nadać zupie nieco egzotycznego charakteru. Jeśli przepadasz za lżejszymi zupami, warto rozważyć przygotowanie kremu z dyni i pomidorów. Do tego rodzaju zupy warto dodać również pieczoną paprykę, która wzmocni i urozmaici jej smak. Przyrządzając krem dyniowy warto eksperymentować z różnymi przyprawami — gałka muszkatołowa, cynamon, czy świeży rozmaryn mogą nadać zupie wyjątkowego aromatu. Ciekawym wariantem jest także użycie piklowanej lub kiszonej dyni jako dodatku do zupy.

Przepis na zupę z dyni krem na ostro

Przygotowanie kremu z dyni na ostro to doskonały sposób na dodanie nieco pikanterii do tego jesiennegoklasyka. Aby uzyskać intensywny smak, do przepisu na dyniową zupę krem warto dodać ostrą paprykę chili. Jeśli lubisz umiarkowanie pikantne potrawy rozważ dodanie do zupy pieprzu cayenne. Zupę można doprawić także marynowanym jalapeno czy papryczkami piri piri.

Innym pomysłem jest użycie ostrzejszych odmian papryki chili, na przykład habanero. Warto eksperymentować z różnymi przyprawami, takimi jak czarny pieprz, który nie tylko wzmocni pikantność, ale także doda zupie głębi. Pikantny krem z dyni to doskonały wybór na rozgrzanie się od środka kiedy przyjdą chłodniejsze dni.

Zupa krem z dyni z imbirem

Przygotowanie kremu dyniowego z imbirem to doskonały sposób na nadanie tej zupie charakterystycznego, lekko korzennego aromatu. Imbir, dodany do zupy, nie tylko wzbogaca jej smak, ale również ma działanie rozgrzewające, jednak nie jest aż tak ostry w smaku jak papryczki chili czy pieprz cayenne. Można użyć świeżego imbiru, który należy drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, aby uwolnić jego intensywny aromat podczas gotowania zupy.

Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak kremu dyniowego z imbirem, warto rozważyć dodanie innych przypraw i aromatycznych składników. Doskonale sprawdzi się tutaj korzenna gałka muszkatołowa. Można dodać także szczyptę cynamonu, która podkreśli słodkawy smak dyni i nada zupie dodatkowego charakteru. A dla odważnych polecamy dodać do takiej zupy odrobinę kardamonu, który kompletnie odmieni jej charakter!

Zupa krem dyniowa z dodatkiem imbiru doskonale komponuje się z różnymi dodatkami — ziołami, pestkami, kiszonkami lub mleczkiem kokosowym. Dodatek świeżej kolendry lub natki pietruszki doda jej świeżości i lekkości. Miłośnicy i miłośniczki intensywniejszych smaków powinni spróbować dodać do zupy wybrane kiszonki lub pikle albo doprawić zupę marynowanym imbirem, którego zwykle używa się do sushi.

Zupa krem z dyni mrożonej — ekspresowy sposób na pyszną zupę

Zupa krem z mrożonej dyni to szybki i wygodny sposób na przygotowanie tego aromatycznego dania, szczególnie gdy skończy się na nią sezon i nie ma się dostępu do świeżej dyni. Mrożona dynia jest łatwo dostępna, co czyni ją idealnym wyborem do przygotowania kremowej zupy o pełnym smaku i konsystencji. Przygotowanie takiego kremu jest prostsze, ponieważ nie trzeba obierać ani kroić dyni — wystarczy ją rozmrozić, ugotować i zblendować.

Aby wzbogacić smak kremu z dyni mrożonej, warto rozważyć dodatek aromatycznych przypraw i składników. Świetnym wyborem jest dodanie do zupy odrobiny curry lub kurkumy, które nadadzą jej delikatnego, orientalnego charakteru. Można również dodać szczyptę cynamonu, który podkreśli naturalną słodycz dyni. Dodatek śmietany, napoju sojowego, migdałowego lub mleczka kokosowego wzbogaci krem, złagodzi jego smak i nada mu bardziej kremowej konsystencji. Zupa krem z mrożonej dyni to doskonały wybór na zimowe wieczory, kiedy chcemy cieszyć się smakiem tej klasycznej zupy bez konieczności stania w kuchni przez długi czas.

Zupa krem z dyni dla dzieci

Zupa krem z dyni dla dzieci? Czemu nie! Taka dyniowa zupa krem może stać się świetnym pomysłem na pełnowartościowy posiłek dla maluchów. Aby przygotować tę zupę, należy najpierw obrać i pokroić dynię na mniejsze kawałki, a następnie gotować ją na małym ogniu, aż będzie miękka i łatwa do zmiksowania na gładki krem. W przypadku większych dzieci można pokusić się o upieczenie dyni wraz z cebulą i marchewką i przyrządzenie zupy krem z ich udziałem.

Co dodać do przepisu na krem z dyni dla dzieci? Taka zupa powinna być dość delikatna w smaku, dlatego doskonale sprawdzi się tu marchewka oraz odrobina śmietanki lub mleczka kokosowego. Można także dodać do zupy odrobinę cynamonu, aby wzbogacić smak zupy i nadać jej delikatny, korzenny aromat, który z czasem może wprowadzić dzieci w świat bardziej wyrazistych smaków. Gotową zupę warto podać z grzankami albo lanymi kluseczkami. A jeśli dziecko lubi, można dodać do niej także odrobinę jogurtu naturalnego i natkę pietruszki.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!