Krem szparagowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Szparagi oczyszczamy z włókien, myjemy, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. W garnku podgrzewamy bulion, wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), solimy. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, musimy je zeszklić na maśle. Dodajemy do wywaru z ziemniakami i szparagami.

2 żółtka wbijamy do miseczki, rozkłócamy widelcem, wlewamy niewielką ilość bulionu spod szparagów, energicznie mieszamy, aż składniki połączą się. Zestawiamy garnek z zupą z ognia, dodajemy roztrzepane z bulionem żółtka. Stawiamy na chwilę na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy zupę z ognia, lekko przestudzamy, doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru i miksujemy.

Główki szparagów gotujemy na parze lub krótko blanszujemy.

Jak podawać

Przed podaniem kładziemy na powierzchni zupy po kilka główek szparagów oraz posypujemy ją posiekaną zieloną pietruszką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Nikodem Nikodem
    860 dni temu
    Na krem ze szparagów mam wypróbowany sposób. Problem jest z łykowatą skórką, więc ja szparagów nie obieram w ogóle. I nie odłamuję zdrewniałych końców. Zawsze istnieje ryzyko, że jakiś fragment łyka się ostanie, a i samo łyko to też smak.Po obcięciu główek gotuję je w całości. Gdy są już bardzo bardzo miękkie, przykrawam je na pół i tępą stroną noża zeskrobuję miąższ. Nie ma mowy aby łyko, czy jakaś zdrewniała część dostała się do zupy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    832 dni temu
    To przykre, że w Polsce większość przepisów zakłada że szparagi są "zdrewniałe". Zdrewniałe szparagi są stare i to wszystko. Ja w sezonie gotuję zupę szparagową przynajmniej raz w tygodniu i problemu ze "zdrewniałymi" nigdy nie miałem. Powód- zawsze używam świeżych. Zupy robię różne, zwykle kremowe (czytaj zblendowane). Łebki dodaję na koniec gotowania (gotować nie dłużej niż 4 minuty). Często robię z maleńkimi grzankami (kostka). Czasem szparagi blenduję i dodaję przy podaniu oczywiście łebki, ale też np. zielony groszek konserwowy. Możliwości jest wiele, ale zdrewniałych nie używam, bo gotuję dla ludzi. W tej chwili też gotuję zupę szparagową, tym razem na wywarze wieprzowym. Dodam jeszcze, że bardzo dobrze jest gotować szparagi (nie chodzi o zupę, chociaż też polecam) w wywarze z obierek ze szparagów. Masz pytania, niejasności - napisz do mnie (pomagam.gotować@onet.eu). W miarę możliwości postaram się Ci pomóc. Pozdrawiam
  • LAX LAX
    1164 dni temu
    Zupa pyszna! Jednak tak jak pisali poprzednicy, szparagi trzeba grubo obrać i drobno pokroić, żeby nie musieć później przepuszczać przez sitko

    odpowiedz

  • Mateusz Gruszka Mateusz Gruszka
    1179 dni temu
    Zupa jest rewelacyjna! Następnym razem spróbuję rad Agnieszki bo faktycznie żeby była idealna musiałem przez sitko ją przepuścić przed podaniem ;-)

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    1180 dni temu
    Polecam dodać jedną cebulę i to raczej małą. Ponadto pokrójcie szparagi na małe kawałki, białe szparagi są bardzo łykowate i ciężko jest zmiksować na gładką masę większe szparagi.

    odpowiedz

  • Julia Julia
    1182 dni temu
    beznzdziejna, zupełnie bez smaku

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1185 dni temu
    Drogi Gościu, zachęcamy do samodzielnego ugotowania bulionu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1185 dni temu
    A kostkę rozpuścić w jakiej ilości wody podanej na opakowaniu ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1194 dni temu
    Zupa bardzo sycaca i co najwazniejsze baaardzo smakowala mojemu 10-letniemu synkowi.Podana posypana ugotowanym jajkiem.

    odpowiedz

  • Melissa87 Melissa87
    1549 dni temu
    Zupka przepyszna pomimo tego, że pominęłam żółtka :)

    odpowiedz

  • Daria Daria
    1556 dni temu
    Przepyszna zupa:) bardzo prosta w wykonaniu, polecam !! :))

    odpowiedz

  • aragow ale ta mimo zachowanych wszystkich proporcji i detali wyszla raczej cebulowo-ziemniaczana, a szkoda :( aragow ale ta mimo zachowanych wszystkich proporcji i detali wyszla raczej cebulowo-ziemniaczana, a szkoda :(
    1562 dni temu
    No ja jestem niestety rozczarowana :( robilam juz wiele razy zupe ze szparagow i pomimo iz trzymalam sie przepisow wyszla raczej cebulowo-ziemniaczana, no nic szkoda :(

    odpowiedz

  • MamaiCórka MamaiCórka
    1567 dni temu
    bardzo dobra zupka. POLECAM!!!!!!! moja córka się w niej zakochała

    odpowiedz

  • wenus wenus
    1571 dni temu
    Zupka przepyszna, polecam wypróbować przepis.

    odpowiedz

  • NataliaS NataliaS
    1730 dni temu
    Bardzo dobra zupa, polecam przepis!

    odpowiedz

  • Helga Helga
    1867 dni temu
    Pyszne, wreszcie znalazłam jakieś danie ze szparagami, które mi naprawdę smakuje :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1874 dni temu
    Bardzo dobre :) lekkie i pyszniutkie :) bardzo szybki przepis, polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1885 dni temu
    Dobry przepis:) moja mama kiedyś robiła krem ze szparagów ale dało się go zjeść dopiero po wlaniu butelki maggi to talerza... ten nie wymagał podobnych sposobów ratunku.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram