Zupa krem z dyni - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Jesienią czy zimą bywa niezastąpionym daniem, które skutecznie rozgrzewa. Zupa krem z dyni jest jednak nie tylko doskonała na chłodniejsze pory roku. Równie dobrze można ją przygotować w lżejszej wersji już pod koniec wakacji, kiedy sezon na dynię uważa się za rozpoczęty. Łagodniejsza w smaku będzie też idealną potrawą dla najmłodszych. Jak zatem zrobić zupę krem z dyni na różne sposoby? Sprawdźcie już teraz!

Zupa krem z dyni – sprawdź nasze przepisy

Pomysły na zupę krem z dyni mnożą się jak grzyby po deszczu, a mimo to o dobry, a do tego prosty przepis wcale nie jest łatwo. W końcu, ile rodzajów zup w postaci kremu z dyni, tyle gustów kulinarnych. Nie każdy polubi przecież wszystkie dodatki, które często wzbogacają smak tej zupy. W przepisie na zupę krem z dyni coraz rzadziej spotkać się można ze składem, w którym główną rolę odgrywa dynia. Jest wiele przepisów na zupę krem z dyni i marchewki albo papryki, a nawet na zupę z większą ilością innych warzyw, np. na zupę krem z dynią, marchewką i ziemniakami. Coraz częściej znaleźć można zupę krem z dyni i pomidorów, a nawet batatu. Bez względu na obecność i proporcje dodatkowych warzyw zupę, jaką jest krem z dyni, przyprawia się zazwyczaj w dwóch wariantach: na ostro i na słodko. Pikantna koniecznie musi być z imbirem, najlepiej w postaci świeżego korzenia. Łagodniejszą przyrządza się natomiast zwykle z curry. Dla zachowania równowagi smaku zupy często krem z dyni łączy się z imbirem i jednocześnie pomarańczą. A jeśli warzywa i przyprawy to dla Was zbyt mało, to weźcie pod uwagę jeszcze inną wersję zupy – krem z dyni serwowany z serkiem topionym, grzankami, a nawet z kurczakiem. Możliwości jest naprawdę sporo, wystarczy spojrzeć na pomysły Kuchni Lidla.

Zupa krem z dyni – przepisy:

Zupa krem z dyni – jakiej dyni użyć?

Planując przygotowanie kremowej zupy z dyni, trzeba pamiętać o wyborze odpowiedniego warzywa. Nie każda dynia będzie się nadawać do tego rodzaju potrawy. Odmiany dyni różnią się między sobą nie tylko wyglądem, ale również smakiem, aromatem i strukturą miąższu. Z tego względu najlepsze zupy w postaci kremu wychodzą z japońskiej dyni hokkaido lub z dyni piżmowej, kształtem przypominającej gruszkę. Obie charakteryzują się sporą uniwersalnością, bo nadają się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Bez problemu możecie więc przyrządzić z nich zupę krem w różnych wersjach smakowych. Unikajcie natomiast miąższu z dyni makaronowej ze względu na dość specyficzną strukturę, która zdecydowanie utrudnia wykorzystanie go w zupie. Ten gatunek dyni nadaje się raczej do makaronów czy sosów aniżeli do zup, tym bardziej kremów.  

Zupa krem z dyni dla najmłodszych

Zupa pod postacią kremu z dyni stanowi znakomitą propozycję dania dla dzieci. Mogą jej skosztować nawet najmłodsi, bo najprostsza zupa krem z dyni nie zawiera pikantnych przypraw. Dobrym rozwiązaniem jest także złagodzenie jej smaku przez dodanie jabłka czy batatu, które idealnie komponują się z dynią.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!