Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • garnek o grubszym dnie
  • blender ręczny

Przygotuj wcześniej:

Dynię umyj, przekrój na pół i wydrąż gniazdo nasienne. Pokrój ją w grube plastry i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C, aż będzie miękka.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODPIEKAMY KASZĘ

Kaszę gryczaną mieszamy z 5 ml oliwy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kaszę pieczemy przez ok. 15 minut, aż będzie chrupka i zarumieniona.

KROK 2: GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Szalotkę i czosnek bardzo drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość małą kostkę. W garnku rozgrzewamy pozostałą oliwę i szklimy na niej szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki, kurkumę i bulion. Całość gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.

KROK 3: BLENDUJEMY ZUPĘ NA KREM

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy upieczoną dynię, mleko i odżywkę białkową. Całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

WSKAZÓWKA! Gdyby zupa była zbyt gęsta, można dodać do niej więcej mleka lub bulionu.

KROK 4: PODAJEMY KREM Z DYNI

Gotowy krem przelewamy do misek, oprószamy chrupiącą kaszą gryczaną i opcjonalnie dekorujemy odrobiną śmietany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!