
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- garnek o grubszym dnie
- blender ręczny
Przygotuj wcześniej:
Dynię umyj, przekrój na pół i wydrąż gniazdo nasienne. Pokrój ją w grube plastry i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C, aż będzie miękka.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODPIEKAMY KASZĘ
Kaszę gryczaną mieszamy z 5 ml oliwy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kaszę pieczemy przez ok. 15 minut, aż będzie chrupka i zarumieniona.
KROK 2: GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Szalotkę i czosnek bardzo drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość małą kostkę. W garnku rozgrzewamy pozostałą oliwę i szklimy na niej szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki, kurkumę i bulion. Całość gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
KROK 3: BLENDUJEMY ZUPĘ NA KREM
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy upieczoną dynię, mleko i odżywkę białkową. Całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
WSKAZÓWKA! Gdyby zupa była zbyt gęsta, można dodać do niej więcej mleka lub bulionu.
KROK 4: PODAJEMY KREM Z DYNI
Gotowy krem przelewamy do misek, oprószamy chrupiącą kaszą gryczaną i opcjonalnie dekorujemy odrobiną śmietany.
Zobacz podobne
przepisy
Dyniowe lasagne z farszem twarogowo-szpinakowym
Wegetariańska wersja klasycznych lasagne z sosem beszamelowym zrobionym z dyni i niezwykle aromatycznym szpinakowym twarogiem. Spróbuj, jak smakuje jesień!


Dyniowe latte i milkshake
Korzenne przyprawy w połączeniu z dynią to baza dwóch pysznych napojów Kingi! Wypróbuj latte i milkshake’a, by rozgrzać się w jesienne popołudnia!

Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
Zobacz, jak połączyć marchew, pomarańcze i kilka kromek chleba w smaczną, aromatyczną zupę krem.

Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
Niepowtarzalny smak swojskich borowików doskonale komponuje się z podsmażanymi grzankami. Musisz tego spróbować!

Zobacz przepisy
na święta
- Pasztet z ciecierzycy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Babeczki waniliowe – przepis
- Marmolada z fig i wanilii
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Gravlax z tartymi buraczkami
- Pasztet z dzika
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Muffinki wielkanocne
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Jajko pieczone w awokado
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Pascha
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)