Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- garnek o grubszym dnie
- blender ręczny
Przygotuj wcześniej:
Dynię umyj, przekrój na pół i wydrąż gniazdo nasienne. Pokrój ją w grube plastry i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C, aż będzie miękka.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODPIEKAMY KASZĘ
Kaszę gryczaną mieszamy z 5 ml oliwy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kaszę pieczemy przez ok. 15 minut, aż będzie chrupka i zarumieniona.
KROK 2: GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Szalotkę i czosnek bardzo drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość małą kostkę. W garnku rozgrzewamy pozostałą oliwę i szklimy na niej szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki, kurkumę i bulion. Całość gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
KROK 3: BLENDUJEMY ZUPĘ NA KREM
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy upieczoną dynię, mleko i odżywkę białkową. Całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
WSKAZÓWKA! Gdyby zupa była zbyt gęsta, można dodać do niej więcej mleka lub bulionu.
KROK 4: PODAJEMY KREM Z DYNI
Gotowy krem przelewamy do misek, oprószamy chrupiącą kaszą gryczaną i opcjonalnie dekorujemy odrobiną śmietany.
Zobacz podobne
przepisy
Dyniowe lasagne z farszem twarogowo-szpinakowym
Wegetariańska wersja klasycznych lasagne z sosem beszamelowym zrobionym z dyni i niezwykle aromatycznym szpinakowym twarogiem. Spróbuj, jak smakuje jesień!
Dyniowe latte i milkshake
Korzenne przyprawy w połączeniu z dynią to baza dwóch pysznych napojów Kingi! Wypróbuj latte i milkshake’a, by rozgrzać się w jesienne popołudnia!
Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
Zobacz, jak połączyć marchew, pomarańcze i kilka kromek chleba w smaczną, aromatyczną zupę krem.
Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
Niepowtarzalny smak swojskich borowików doskonale komponuje się z podsmażanymi grzankami. Musisz tego spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
- Krem z dyni
- Pieczona dynia w ziołach
- Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
- Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
- Zupa z dyni i makaronem z szynki
- Faszerowana dynia
- Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
- Sernik na zimno z malinami
- Donuty dyniowe
- Hreczanyki z wegańską okrasą
- Prosta zupa z kaszą gryczaną
- Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado
- Galette gryczany z pomidorami
- Racuchy bez drożdży ze śliwkami
- Klasyczne croquetas z szynką serrano
- Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
- Pieczona makrela w chlebku pita
- Pizza z tortilli
- Kanapkowe szaszłyki
- Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
- Klasyczna jajecznica
- Kurek w ziołach
- Purée z pieczonych ziemniaków
- Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
- Farsz do pierogów z serem parmigiano reggiano
- Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny
- Klasyczny mus czekoladowy
- Herbata imbirowo-pomarańczowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)