Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne
- tarkę o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS DYNIOWY
Dynię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę o wymiarach 3 x 3 cm. Do misy urządzenia MC Smart wlewamy 1 l wody i nakładamy na nie kosz parowy. Pokrojoną w kostkę dynię przekładamy do sita kosza parowego. Zamykamy pokrywę. Wybieramy program gotowanie na parze, ustawiamy temperaturę 120°C, czas 30 minut.
Po upływie wskazanego czasu ostrożnie zdejmujemy kosz parowy i wylewamy wodę z misy urządzenia. Ugotowaną na parze dynię przekładamy do opróżnionej misy urządzenia wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami sosu. Miksujemy, wybierając program gotowanie według własnych ustawień, czas 15 sekund/obroty 6.
Gotowy sos przekładamy do miski. Myjemy misę urządzenia MC Smart.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ TWAROGOWO-SZPINAKOWY
Do misy urządzenia MC Smart przekładamy obraną cebulę i ząbki czosnku. Miksujemy, wybierając program gotowanie według własnych ustawień, czas 5 sekund/obroty 8.
Zgarniamy cebulę z boków misy i dodajemy 20 g oliwy. Całość smażymy, wybierając program gotowanie według własnych ustawień, temperatura 120°C/czas 5 minut/obroty 1 – bez górnej miarki.
Po tym czasie dodajemy szpinak i dusimy całość, wybierając program gotowanie według własnych ustawień, temperatura 100°C/czas 5 minut/obroty 1 – pokrywa z zamkniętą miarką.
Z misy urządzenia wyjmujemy połowę przygotowanego szpinaku, dodajemy twaróg, sól oraz 10 g oliwy. Miksujemy, wybierając program gotowanie według własnych ustawień, czas 5 sekund/obroty 7.
Dodajemy wyjęty wcześniej szpinak i mieszamy całość, wybierając program gotowanie według własnych ustawień, czas 8 sekund/obroty 2.
Krok 3: GOTUJEMY MAKARON LASAGNE
Płaty makaronu lasagne podgotowujemy w garnku, w mocno osolonej wodzie ok. 2-3 minut.
Krok 4: SKŁADAMY LASAGNE
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, a jego dno wykładamy podgotowanymi płatami makaronu lasagne. Na warstwę makaronu wykładamy połowę sosu dyniowego i równo rozprowadzamy go po całej powierzchni.
Na warstwę sosu wykładamy farsz twarogowo-szpinakowy. Całość oprószamy ⅓ sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach. Farsz przykrywamy płatami podgotowanego makaronu i w analogiczny sposób składamy kolejne dwie warstwy lasagne.
Lasagne oprószamy z wierzchu 50 g startego sera cheddar, parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach oraz pestkami dyni.
Krok 5: PIECZEMY LASAGNE
Lasagne pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie wskazanego czasu wyjmujemy naczynie z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut, by ułatwić krojenie lasagne.
Zobacz podobne
przepisy
Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!
Lazania - szybka wersja
Karol Okrasa udowadnia, że można połączyć kuchnię w stylu włoskim z kuchnią polską - sprawdź!
Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
Klasyka kuchni inspirowanej Włochami w najlepszym wydaniu! Przygotuj lasagne z sosem pomidorowym, beszamelowym i warzywami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Sernik piernikowy
- Sernik krakowski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kompot z suszu z cytryną
- Pieczona ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
299 dni temu
9 blatów lazanii to za mało na taką ilość farszu.
odpowiedz