Dyniowe lasagne z farszem twarogowo-szpinakowym

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot Monsieur Cuisine
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • naczynie żaroodporne
  • tarkę o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

Krok 1:  PRZYGOTOWUJEMY SOS DYNIOWY

Dynię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę o wymiarach 3 x 3 cm. Do misy urządzenia MCS wlewamy 1 l wody i nakładamy na nie kosz parowy. Pokrojoną w kostkę dynię przekładamy do sita kosza parowego. Zamykamy pokrywę. Wybieramy program gotowanie na parze, ustawiamy  temperaturę 120°C, czas 30 minut.

Po upływie wskazanego czasu ostrożnie zdejmujemy kosz parowy i wylewamy wodę z misy urządzenia. Ugotowaną na parze dynię przekładamy do opróżnionej misy urządzenia wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami sosu. Miksujemy, wybierając program gotowanie według własnych ustawień, czas 15 sekund/obroty 6.

Gotowy sos przekładamy do miski. Myjemy misę urządzenia Monsieur Cuisine.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ TWAROGOWO-SZPINAKOWY

Do misy urządzenia MSC przekładamy obraną cebulę i ząbki czosnku. Miksujemy, wybierając program gotowanie według własnych ustawień, czas 5 sekund/obroty 8.

Zgarniamy cebulę z boków misy i dodajemy 20 g oliwy. Całość smażymy, wybierając program gotowanie według własnych ustawień, temperatura 120°C/czas 5 minut/obroty 1 – bez górnej miarki.

Po tym czasie dodajemy szpinak i dusimy całość, wybierając program gotowanie według własnych ustawień, temperatura 100°C/czas 5 minut/obroty 1 – pokrywa z zamkniętą miarką.

Z misy urządzenia wyjmujemy połowę przygotowanego szpinaku, dodajemy twaróg, sól oraz 10 g oliwy. Miksujemy, wybierając program gotowanie według własnych ustawień, czas 5 sekund/obroty 7.

Dodajemy wyjęty wcześniej szpinak i mieszamy całość, wybierając program gotowanie według własnych ustawień, czas 8 sekund/obroty 2.

Krok 3: GOTUJEMY MAKARON LASAGNE

Płaty makaronu lasagne podgotowujemy w garnku, w mocno osolonej wodzie ok. 2-3 minut.

Krok 4: SKŁADAMY LASAGNE

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, a jego dno wykładamy podgotowanymi płatami makaronu lasagne. Na warstwę makaronu wykładamy połowę sosu dyniowego i równo rozprowadzamy go po całej powierzchni.

Na warstwę sosu wykładamy farsz twarogowo-szpinakowy. Całość oprószamy ⅓ sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach. Farsz przykrywamy płatami podgotowanego makaronu i w analogiczny sposób składamy kolejne dwie warstwy lasagne.

Lasagne oprószamy z wierzchu 50 g startego sera cheddar, parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach oraz pestkami dyni.

Krok 5: PIECZEMY LASAGNE

Lasagne pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie wskazanego czasu wyjmujemy naczynie z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut, by ułatwić krojenie lasagne.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • A A
    59 dni temu
    9 blatów lazanii to za mało na taką ilość farszu.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!