Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne
- tarkę o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS DYNIOWY
Dynię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę o wymiarach 3 x 3 cm. Do misy urządzenia MC Smart wlewamy 1 l wody i nakładamy na nie kosz parowy. Pokrojoną w kostkę dynię przekładamy do sita kosza parowego. Zamykamy pokrywę. Wybieramy program gotowanie na parze, ustawiamy temperaturę 120°C, czas 30 minut.
Po upływie wskazanego czasu ostrożnie zdejmujemy kosz parowy i wylewamy wodę z misy urządzenia. Ugotowaną na parze dynię przekładamy do opróżnionej misy urządzenia wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami sosu. Miksujemy, wybierając program gotowanie według własnych ustawień, czas 15 sekund/obroty 6.
Gotowy sos przekładamy do miski. Myjemy misę urządzenia MC Smart.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ TWAROGOWO-SZPINAKOWY
Do misy urządzenia MC Smart przekładamy obraną cebulę i ząbki czosnku. Miksujemy, wybierając program gotowanie według własnych ustawień, czas 5 sekund/obroty 8.
Zgarniamy cebulę z boków misy i dodajemy 20 g oliwy. Całość smażymy, wybierając program gotowanie według własnych ustawień, temperatura 120°C/czas 5 minut/obroty 1 – bez górnej miarki.
Po tym czasie dodajemy szpinak i dusimy całość, wybierając program gotowanie według własnych ustawień, temperatura 100°C/czas 5 minut/obroty 1 – pokrywa z zamkniętą miarką.
Z misy urządzenia wyjmujemy połowę przygotowanego szpinaku, dodajemy twaróg, sól oraz 10 g oliwy. Miksujemy, wybierając program gotowanie według własnych ustawień, czas 5 sekund/obroty 7.
Dodajemy wyjęty wcześniej szpinak i mieszamy całość, wybierając program gotowanie według własnych ustawień, czas 8 sekund/obroty 2.
Krok 3: GOTUJEMY MAKARON LASAGNE
Płaty makaronu lasagne podgotowujemy w garnku, w mocno osolonej wodzie ok. 2-3 minut.
Krok 4: SKŁADAMY LASAGNE
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, a jego dno wykładamy podgotowanymi płatami makaronu lasagne. Na warstwę makaronu wykładamy połowę sosu dyniowego i równo rozprowadzamy go po całej powierzchni.
Na warstwę sosu wykładamy farsz twarogowo-szpinakowy. Całość oprószamy ⅓ sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach. Farsz przykrywamy płatami podgotowanego makaronu i w analogiczny sposób składamy kolejne dwie warstwy lasagne.
Lasagne oprószamy z wierzchu 50 g startego sera cheddar, parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach oraz pestkami dyni.
Krok 5: PIECZEMY LASAGNE
Lasagne pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie wskazanego czasu wyjmujemy naczynie z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut, by ułatwić krojenie lasagne.
Zobacz podobne
przepisy
Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!
Szybkie lasagne
Karol Okrasa udowadnia, że można połączyć kuchnię w stylu włoskim z kuchnią polską - sprawdź!
Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
Klasyka kuchni inspirowanej Włochami w najlepszym wydaniu! Przygotuj lasagne z sosem pomidorowym, beszamelowym i warzywami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chrupiące ciasteczka czekoladowe
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Pieczony pstrąg w pomidorach i oliwkach
- Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
- Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
- Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem
- Lasagne z bakłażanem i cukinią
- Faszerowana dynia
- Domowa kapusta kiszona
- Sernik dyniowy na korzennym spodzie
- Karp w galarecie
- Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
- Lasagne ze szpinakiem i beszamelem
- Wegański makowiec w polewie czekoladowej
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ragoût z jajek z warzywami
- Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Sałatka z grillowanym bakłażanem
- Spaghetti alla puttanesca
- Ser pavé zapiekany w chlebie
- Sycylijski makaron z kalafiorem
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Czekoladowe tiramisu z truskawkami
- Nocna owsianka ze skyrem i truskawkami
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
232 dni temu
9 blatów lazanii to za mało na taką ilość farszu.
odpowiedz