
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do 180°C
- dużą patelnię
- dużą miskę
- 2 średniej wielkości garnki
- trzepaczkę
- duże naczynie żaroodporne
Krok 1
Listki oderwane z kilku gałązek tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy na cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy, po czym podsmażamy czosnek, tymianek i przesiekaną kiszoną kapustę. Dodajemy 2 łyżeczki miodu, posiekaną papryczkę chili i czarny pieprz. Smażymy jeszcze chwilę, co jakiś czas mieszając. Kapustę przekładamy do miski. Na tej samej patelni na odrobinie oliwy smażymy 2 rodzaje mięsa mielonego. Następnie łączymy z przygotowaną wcześniej kapustą. Jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pomidory pelati. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Farsz do lasagne doprawiamy odrobiną miodu, pieprzem, solą i papryczką chili. Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i mieszamy.
Krok 2
Siekamy bazylię, pozostawiając kilka gałązek do ozdoby gotowego dania. Na dnie garnka podgrzewamy odrobinę wody. Następnie dodajemy mleko i zagotowujemy. Doprawiamy gałką muszkatołową i dodajemy posiekane ząbki czosnku. W drugim garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy, ciągle mieszając, aż do uzyskania jasnozłotego koloru. Do gorącego mleka dodajemy porcjami zasmażkę i intensywnie mieszamy trzepaczką aż do uzyskania gładkiego, niezbyt gęstego sosu. Doprawiamy solą, białym pieprzem, bazylią i łyżką drobno pokrojonych, suszonych pomidorów. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Krok 3
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Na dno wylewamy odrobinę sosu beszamelowego. Nakładamy płaty makaronu, porcję beszamelu oraz farsz mięsny. Czynność powtarzamy do całkowitego wypełnienia naczynia. W zależności od wielkości naczynia powstaną 3-4 warstwy. Ostatnią warstwę makaronu polewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy startym serem grana padano. Lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy minimum 45 minut. Upieczone lasagne kroimy na prostokątne porcje i podajemy udekorowane listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!

Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
Spróbuj przygotować lasagne w nowej odsłonie - z wykorzystaniem mozzareli i aromatycznych suszonych pomidorów.

Spaghetti bolognese
Pyszne spaghetti według przepisu prawdziwego Włocha - Stefano Terrazzino!

Komentarze (15)
81 dni temu
nieprawdą jest że to "szybkie lasagne" tak samo wolne jak każde inne. przygotowanie dwóch sosów, długie duszenie jednego z nich, pieczenie, to nie jest danie ekspersowe, ani nawet szybkie do przygotowania. dobrze jest zareserwować sobie 2-3 godzinki ;-) ale efekt wow, bardzo smaczuśne.
odpowiedz
81 dni temu
Smaczos.
odpowiedz
300 dni temu
Pomocy, ten macaroni ma byc ugotowany, suchy czy tylko podgotowany? (Nie znam sie)
odpowiedz
300 dni temu
Makaronu lasagne zazwyczaj nie trzeba podgotowywać przed rozpoczęciem układania warstw. Dzięki użyciu sosu beszamelowego powinien się on ugotować podczas pieczenia. Najlepiej jednak przed przygotowaniem dania, sprawdzić, co zaleca producent makaronu, którego używasz.
844 dni temu
Dawno tu juz chyba nikt nie zaglądał, bo zamiast filmiku odnosnie lasagne wyswietla sie founde 5 serów :)
odpowiedz
844 dni temu
chris, zgadza się, wiemy o problemie i pracujemy nad jego rozwiązaniem. W tej chwili przy niektórych filmach mogą zdarzać się takie niespodzianki, ale zapewniamy, że niebawem wszystko wróci do normy :) Dziękujemy za czujność!
981 dni temu
ale szypko
odpowiedz
981 dni temu
ale szypko
odpowiedz
1911 dni temu
Wait, 2h to szybko? :D
odpowiedz
2414 dni temu
Lasagne wyśmienite, nawet bez baszamelu wychodzą świetnie o ile mamy odpowiednią ilosc sosu pomidorowego.
odpowiedz
2696 dni temu
Extra, palce lizać. Zrobiłem pierwszy raz, ale zapisałem sobie w ulubionych :). Poza tym świetnie poprowadzona instrukcja. Dzięki, akurat dla faceta, który nie ustaje w trudzie nauczenia sie smacznie gotować i czerpie z tego przyjemność. Wszystko fajnie, co ważne krótko ale rzeczowo. Gratulacje
odpowiedz
2694 dni temu
Lokis64, liczymy, że będziesz do nas wracał po kolejne przepisy i kulinarne wskazówki! :)
2709 dni temu
Fajne;-) pomysł dobry i smaczny
odpowiedz
2751 dni temu
Karol, jak to dwie godziny??? Samo przygotowanie lasagne do pieczenia zabrało nam dwie godziny, a jeśli doliczyć czas zmywania wszystkich garnków i in. to trzy godziny w sumie jak nic! Ale dobra, lasagne jest pyszna, tylko ustaliliśmy, że będziemy ją robić raz w roku, na Święto Niepodległości ;)
odpowiedz
2750 dni temu
Rajscy, świetna nowa tradycja :) Pozdrawiamy!
zobacz wszystkie