zobacz film Szybkie lasagne

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • piekarnik rozgrzany do 180°C
  • dużą patelnię
  • dużą miskę
  • 2 średniej wielkości garnki
  • trzepaczkę
  • duże naczynie żaroodporne

Krok 1

Farsz do lasagne doprawiamyListki oderwane z kilku gałązek tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy na cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy, po czym podsmażamy czosnek, tymianek i przesiekaną kiszoną kapustę. Dodajemy 2 łyżeczki miodu, posiekaną papryczkę chili i czarny pieprz. Smażymy jeszcze chwilę, co jakiś czas mieszając. Kapustę przekładamy do miski. Na tej samej patelni na odrobinie oliwy smażymy 2 rodzaje mięsa mielonego. Następnie łączymy z przygotowaną wcześniej kapustą. Jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pomidory pelati. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Farsz do lasagne doprawiamy odrobiną miodu, pieprzem, solą i papryczką chili. Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i mieszamy.

Krok 2

Gotujemy sos beszamelowySiekamy bazylię, pozostawiając kilka gałązek do ozdoby gotowego dania. Na dnie garnka podgrzewamy odrobinę wody. Następnie dodajemy mleko i zagotowujemy. Doprawiamy gałką muszkatołową i dodajemy posiekane ząbki czosnku. W drugim garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy, ciągle mieszając, aż do uzyskania jasnozłotego koloru. Do gorącego mleka dodajemy porcjami zasmażkę i intensywnie mieszamy trzepaczką aż do uzyskania gładkiego, niezbyt gęstego sosu. Doprawiamy solą, białym pieprzem, bazylią i łyżką drobno pokrojonych, suszonych pomidorów. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

Krok 3

Lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnikaPiekarnik rozgrzewamy do 180°C. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Na dno wylewamy odrobinę sosu beszamelowego. Nakładamy płaty makaronu, porcję beszamelu oraz farsz mięsny. Czynność powtarzamy do całkowitego wypełnienia naczynia. W zależności od wielkości naczynia powstaną 3-4 warstwy. Ostatnią warstwę makaronu polewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy startym serem grana padano. Lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy minimum 45 minut. Upieczone lasagne kroimy na prostokątne porcje i podajemy udekorowane listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    491 dni temu
    Lasagne wyśmienite, nawet bez baszamelu wychodzą świetnie o ile mamy odpowiednią ilosc sosu pomidorowego.

    odpowiedz

  • Lokis64 Lokis64
    772 dni temu
    Extra, palce lizać. Zrobiłem pierwszy raz, ale zapisałem sobie w ulubionych :). Poza tym świetnie poprowadzona instrukcja. Dzięki, akurat dla faceta, który nie ustaje w trudzie nauczenia sie smacznie gotować i czerpie z tego przyjemność. Wszystko fajnie, co ważne krótko ale rzeczowo. Gratulacje

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    770 dni temu
    Lokis64, liczymy, że będziesz do nas wracał po kolejne przepisy i kulinarne wskazówki! :)
  • Gość Gość
    785 dni temu
    Fajne;-) pomysł dobry i smaczny

    odpowiedz

  • Rajscy Rajscy
    828 dni temu
    Karol, jak to dwie godziny??? Samo przygotowanie lasagne do pieczenia zabrało nam dwie godziny, a jeśli doliczyć czas zmywania wszystkich garnków i in. to trzy godziny w sumie jak nic! Ale dobra, lasagne jest pyszna, tylko ustaliliśmy, że będziemy ją robić raz w roku, na Święto Niepodległości ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    826 dni temu
    Rajscy, świetna nowa tradycja :) Pozdrawiamy!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram