zobacz film Lazania - szybka wersja

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • piekarnik rozgrzany do 180°C
  • dużą patelnię
  • dużą miskę
  • 2 średniej wielkości garnki
  • trzepaczkę
  • duże naczynie żaroodporne

Krok 1

Farsz do lasagne doprawiamyListki oderwane z kilku gałązek tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy na cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy, po czym podsmażamy czosnek, tymianek i przesiekaną kiszoną kapustę. Dodajemy 2 łyżeczki miodu, posiekaną papryczkę chili i czarny pieprz. Smażymy jeszcze chwilę, co jakiś czas mieszając. Kapustę przekładamy do miski. Na tej samej patelni na odrobinie oliwy smażymy 2 rodzaje mięsa mielonego. Następnie łączymy z przygotowaną wcześniej kapustą. Jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pomidory pelati. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Farsz do lasagne doprawiamy odrobiną miodu, pieprzem, solą i papryczką chili. Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i mieszamy.

Krok 2

Gotujemy sos beszamelowySiekamy bazylię, pozostawiając kilka gałązek do ozdoby gotowego dania. Na dnie garnka podgrzewamy odrobinę wody. Następnie dodajemy mleko i zagotowujemy. Doprawiamy gałką muszkatołową i dodajemy posiekane ząbki czosnku. W drugim garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy, ciągle mieszając, aż do uzyskania jasnozłotego koloru. Do gorącego mleka dodajemy porcjami zasmażkę i intensywnie mieszamy trzepaczką aż do uzyskania gładkiego, niezbyt gęstego sosu. Doprawiamy solą, białym pieprzem, bazylią i łyżką drobno pokrojonych, suszonych pomidorów. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

Krok 3

Lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnikaPiekarnik rozgrzewamy do 180°C. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Na dno wylewamy odrobinę sosu beszamelowego. Nakładamy płaty makaronu, porcję beszamelu oraz farsz mięsny. Czynność powtarzamy do całkowitego wypełnienia naczynia. W zależności od wielkości naczynia powstaną 3-4 warstwy. Ostatnią warstwę makaronu polewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy startym serem grana padano. Lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy minimum 45 minut. Upieczone lasagne kroimy na prostokątne porcje i podajemy udekorowane listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    637 dni temu
    nieprawdą jest że to "szybkie lasagne" tak samo wolne jak każde inne. przygotowanie dwóch sosów, długie duszenie jednego z nich, pieczenie, to nie jest danie ekspersowe, ani nawet szybkie do przygotowania. dobrze jest zareserwować sobie 2-3 godzinki ;-) ale efekt wow, bardzo smaczuśne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    637 dni temu
    Smaczos.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    856 dni temu
    Pomocy, ten macaroni ma byc ugotowany, suchy czy tylko podgotowany? (Nie znam sie)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    855 dni temu
    Makaronu lasagne zazwyczaj nie trzeba podgotowywać przed rozpoczęciem układania warstw. Dzięki użyciu sosu beszamelowego powinien się on ugotować podczas pieczenia. Najlepiej jednak przed przygotowaniem dania, sprawdzić, co zaleca producent makaronu, którego używasz.
  • chris chris
    1399 dni temu
    Dawno tu juz chyba nikt nie zaglądał, bo zamiast filmiku odnosnie lasagne wyswietla sie founde 5 serów :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1399 dni temu
    chris, zgadza się, wiemy o problemie i pracujemy nad jego rozwiązaniem. W tej chwili przy niektórych filmach mogą zdarzać się takie niespodzianki, ale zapewniamy, że niebawem wszystko wróci do normy :) Dziękujemy za czujność!
  • Gość Gość
    1536 dni temu
    ale szypko

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1536 dni temu
    ale szypko

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2466 dni temu
    Wait, 2h to szybko? :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2969 dni temu
    Lasagne wyśmienite, nawet bez baszamelu wychodzą świetnie o ile mamy odpowiednią ilosc sosu pomidorowego.

    odpowiedz

  • Lokis64 Lokis64
    3251 dni temu
    Extra, palce lizać. Zrobiłem pierwszy raz, ale zapisałem sobie w ulubionych :). Poza tym świetnie poprowadzona instrukcja. Dzięki, akurat dla faceta, który nie ustaje w trudzie nauczenia sie smacznie gotować i czerpie z tego przyjemność. Wszystko fajnie, co ważne krótko ale rzeczowo. Gratulacje

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3249 dni temu
    Lokis64, liczymy, że będziesz do nas wracał po kolejne przepisy i kulinarne wskazówki! :)
  • Gość Gość
    3264 dni temu
    Fajne;-) pomysł dobry i smaczny

    odpowiedz

  • Rajscy Rajscy
    3306 dni temu
    Karol, jak to dwie godziny??? Samo przygotowanie lasagne do pieczenia zabrało nam dwie godziny, a jeśli doliczyć czas zmywania wszystkich garnków i in. to trzy godziny w sumie jak nic! Ale dobra, lasagne jest pyszna, tylko ustaliliśmy, że będziemy ją robić raz w roku, na Święto Niepodległości ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3305 dni temu
    Rajscy, świetna nowa tradycja :) Pozdrawiamy!

zobacz wszystkie


Szybka lazania (lasagne) Karola Okrasy      

Wprost przepadasz za lasagne? Chciałbyś przygotować to danie w kuchni, ale zniechęca Cię obawa przed godzinami spędzonymi w Kuchni? W takim razie jesteś w dobrym miejscu. Lazania Karola Okrasy to ekspresowa wersja jednego z najważniejszych i najpopularniejszych na całym świecie dań kuchni włoskiej. To lasagne bolognese, którą przygotujesz już w dwie godziny. Pragniemy zaznaczyć, że to kuchnia włoska z twistem. A zatem brawurowe połączenie tradycji z Italii z tymi znad Wisły! Przytoczony przepis zaliczamy do tych o umiarkowanym poziomie trudności. A więc kierujemy go nie tylko do mistrzów kuchni, ale też do ambitnych poszukiwaczy nowych smaków. Trzymając się wskazanych przez nas proporcji składników, przygotujesz lazanię z mięsem mielonym dla sześciu wygłodniałych osób!

Zanim opiszemy krok po kroku, jak powstaje lasagne, upewnij się, że masz wszystkie wymienione składniki. A ponadto, że nie zabraknie Ci żadnego z potrzebnych sprzętów kuchennych. Oprócz piekarnika, bo to chyba oczywiste, nieodzowna będzie duża patelnia i spora miska. Oprócz tego do gotowania lasagne przydadzą się dwa garnki średniej wielkości, trzepaczka oraz naczynie żaroodporne. Wszystko jest? Znakomicie. Przyjrzyjmy się zatem szczegółom przepisu na interesującą nas potrawę!

Prosty i szybki przepis na lazanię

Od czego zacząć realizację przepisu na szybką lazanię Karola Okrasy? Nieszablonowo, bowiem od tymianku. Listki bardzo drobno potnij, a następnie rozdrobnij 2 ząbki czosnku (do rozdrobnienia warzywa możesz wykorzystać też tarkę albo specjalną praskę do czosnku). Teraz sięgnij po patelnię. Wszystkie wymienione składniki musisz podsmażyć wraz z kiszoną kapustą. Koniecznie zwróć uwagę na to, że w naszym prostym przepisie na lasagne z mięsem mielonym piszemy, jakimi dodatkami powinieneś zaszczycić warzywa znajdujące się na patelni – mowa o miodzie, papryczce chili i czarnym pieprzu. Dopiero taka mieszanka stwarza odpowiednie warunki do smażenia mięsa. Pamiętaj jednak, że zgodnie z przepisem na lasagne najpierw musisz zdjąć z patelni kapustę i włożyć ją do osobnego naczynia. Trzymaj ją jednak pod ręką – przyda się zaraz. Będziesz musiał bowiem połączyć ja z mięsem mielonym. W naszym bardzo dobrym przepisie na lasagne znajdziesz informację, co dalej z farszem i jakie składniki wykorzystać – to m.in. pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i suszone pomidory. Jak pisze Karol Okrasa w przepisie na lasagne, całość musi dusić się przez kwadrans. Opisaliśmy już pierwszy krok w realizacji przepisu na lazanię – teraz musisz skupić się na nieodzownym, jednym w swoim rodzaju sosie beszamelowym!

Jak zrobić lazanię w domu? Sos beszamelowy

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić lazanię w domu, sporo uwagi musisz poświęcić sosowi beszamelowemu. To tradycyjne składnik włoskiej lasagne bolognese, który nie tylko wzbogaca smak potrawy – na zasadzie kontrastu doskonale współgra z ostrymi papryczkami – ale też zapewnia jej słynną kremową konsystencję. Dlatego właśnie poradnik Okrasy „jak się robi lasagne” bardzo dużo miejsca poświęca przygotowaniu tego unikalnego sosu.

Podobnie jak przy przygotowywaniu farszu, w pierwszej kolejności zajmij się ziołami. Posiekaj bazylię – przyda się nieco później. W naszym przepisie, jak zrobić lasagne, Karol Okrasa szczegółowo ukazuje sposób ugotowanie tego sosu. Czy wiesz, że bardzo niewielkim nakładem pracy możesz przygotować jedną z ciekawych wersji alternatywnych tego dodatku? Oczywiście za pierwszym razem radzimy Ci kurczowo trzymać się opisu. Podczas jednego z następnych razów możesz natomiast zdecydować się na ugotowanie sosu beszamelowego z cebulą lub startym serem (choćby parmezanem czy cheddarem), musztardą czy – uwaga, to opcja wyłącznie dla pełnoletnich smakoszy – białym winem. Czy wiesz, że możesz zdecydować się też na sos wegański? Sztuczka polega oczywiście na dobraniu roślinnych odpowiedników dla produktów odzwierzęcych. Masło zastąp tłuszczem roślinnym, mleko – tzw. napojem sojowym lub np. migdałowym. Rzecz jasna, żeby ten wegański wybieg miał sens, musisz znaleźć też zastępstwo za mięso wieprzowe i wołowe. Na rynku na szczęście bez problemu znajdziesz mięso wegańskie, granulat sojowy albo też przyrządzisz własne z tofu. Sprawdzi się tu także czerwona soczewica.

Jak długo i w jakiej temperaturze piec lazanię (lasagne)?     

Przygotowałaś (lub przygotowałeś) farsz oraz pyszny sos beszamelowy. Coraz częściej pewnie zerkasz na piekarnik, zastanawiając się, ile piec lasagne. Nadszedł ten wielki czas – rozgrzej go do 180°C. Wiesz, co robić dalej – pokryć naczynie żaroodporne masłem, później sosem beszamelowym. Teraz pora na wzniesienie pysznej, wielopoziomowej konstrukcji! Na naniesione warstwy połóż makaron do lasagne, na niego – beszamel, później farsz. I tak znowu. Ile się da! Celuj jednak w 3–4 warstwy. Co natomiast począć z ostatnią warstwą makaronu? Pokryj ją beszamel i startym serem. Stawialiśmy na grana padano, ale możesz też wybrać parmezan czy cheddar. Albo położyć na makaron nieco mozzarelli. Ile piec lasagne? Otóż lazania powinna piec się przynajmniej przez 45 minut. W przepisie sugerowaliśmy, aby podawać ją z bazylią. Masz jednak także kilka innych opcji. Jeśli chodzi o zioła, oprócz bazylii sprawdzi się też natka pietruszki, oregano czy tymianek. Możesz skropić lazanię oliwą z oliwek, albo posypać ją pieprzem. Uwielbiasz chrupać? W takim razie pomyśl też o bułce tartej połączonej z parmezanem. Ta mieszanka nada też potrawie dodatkowych walorów wizualnych.

A może oprócz tego, ile piec lasagne, zastanawiasz się, z czym łączyć tę potrawę? Dobre będą oczywiście sałatki warzywne, choćby klasyczna sałatka Cezara. Nie popełnisz błędu, stawiając na sałatę, rukolę, pomidory, paprykę czy cebulę. Lasagne dobrze wypada też w towarzystwie warzyw gotowanych, smażonych czy pieczonych mieszanek. Cukinia, bakłażany czy szparagi to niektóre z naszych typów. Szybka lasagna z przepisu Karola Okrasy świetnie wypada też w towarzystwie pieczywa – możesz urozmaicić jego smak masłem lub oliwą. A co po lasagne? Oczywiście coś dobrego do picia, aromatyczna kawa lub herbata, oraz pyszny deser – np. lody, ciasto, odrobina czekolady lub tiramisu!

Doskonale wiesz już jak i ile piec lasagne i jak dopełnić każdy z poprzedzających pieczenie etapów przygotowywania potrawy. W związku z tym pozostało nam już tylko życzyć Ci smacznego i zachęcić do wypróbowania innych przepisów Kuchni Lidla. Przede wszystkim zatem namawiamy Cię do zapoznania się z przepisem na lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami. To ekspresowa, łatwa do przygotowania lasagne, która może pojawić się w Twojej kuchni już w 55 minut! Jeśli kochasz połączenie mozzarelli i suszonych pomidorów, nie masz nad czym się dłużej zastanawiać! Co dalej? Kolejna z naszych rekomendacji to lasagne ze szpinakiem i pomidorami. Oprócz wymienionych warzyw goszczą w niej tak smakowite dodatki jak sery grana padano, ricotta, a więc nie mamy co do tego wątpliwości, że to godne zastępstwo za tradycyjną mięsną lasagne. Skoro nie boisz się eksperymentować, mamy pewność, że zaciekawi Cię także lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami. To kolejny z przepisów, które pozwolą Ci poznać klasykę od nieco innej strony. Co takiego decyduje o wyjątkowości tejże potrawy? Jest tego sporo. Wymieńmy choćby dynię hokkaido, suszone pomidory, miód i mozzarellę. Podobnie jak w przypadku propozycji poprzedniej mowa o daniu wymarzonym dla miłośniczek i miłośników kuchni bezmięsnej. Jeszcze jeden pomysł na bezmięsne danie to lasagne, przepis, który zawsze wychodzi. Gdybyś jednak nie wyobrażała lub nie wyobrażał sobie tego dania bez mięsnych składników, zerknij na odchudzone lasagne, w którym mięso wieprzowe lub wołowe zastępuje kurczak. Białe mięso rzecz jasna występuje w doborowym towarzystwie – to cukinia, bakłażan, kasza manna i grana padano.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!