
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do 180°C
- dużą patelnię
- dużą miskę
- 2 średniej wielkości garnki
- trzepaczkę
- duże naczynie żaroodporne
Krok 1
Listki oderwane z kilku gałązek tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy na cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy, po czym podsmażamy czosnek, tymianek i przesiekaną kiszoną kapustę. Dodajemy 2 łyżeczki miodu, posiekaną papryczkę chili i czarny pieprz. Smażymy jeszcze chwilę, co jakiś czas mieszając. Kapustę przekładamy do miski. Na tej samej patelni na odrobinie oliwy smażymy 2 rodzaje mięsa mielonego. Następnie łączymy z przygotowaną wcześniej kapustą. Jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pomidory pelati. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Farsz do lasagne doprawiamy odrobiną miodu, pieprzem, solą i papryczką chili. Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i mieszamy.
Krok 2
Siekamy bazylię, pozostawiając kilka gałązek do ozdoby gotowego dania. Na dnie garnka podgrzewamy odrobinę wody. Następnie dodajemy mleko i zagotowujemy. Doprawiamy gałką muszkatołową i dodajemy posiekane ząbki czosnku. W drugim garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy, ciągle mieszając, aż do uzyskania jasnozłotego koloru. Do gorącego mleka dodajemy porcjami zasmażkę i intensywnie mieszamy trzepaczką aż do uzyskania gładkiego, niezbyt gęstego sosu. Doprawiamy solą, białym pieprzem, bazylią i łyżką drobno pokrojonych, suszonych pomidorów. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Krok 3
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Na dno wylewamy odrobinę sosu beszamelowego. Nakładamy płaty makaronu, porcję beszamelu oraz farsz mięsny. Czynność powtarzamy do całkowitego wypełnienia naczynia. W zależności od wielkości naczynia powstaną 3-4 warstwy. Ostatnią warstwę makaronu polewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy startym serem grana padano. Lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy minimum 45 minut. Upieczone lasagne kroimy na prostokątne porcje i podajemy udekorowane listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!

Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
Spróbuj przygotować lasagne w nowej odsłonie - z wykorzystaniem mozzareli i aromatycznych suszonych pomidorów.

Spaghetti bolognese
Pyszne spaghetti według przepisu prawdziwego Włocha - Stefano Terrazzino!

Komentarze (11)
480 dni temu
Dawno tu juz chyba nikt nie zaglądał, bo zamiast filmiku odnosnie lasagne wyswietla sie founde 5 serów :)
odpowiedz
480 dni temu
chris, zgadza się, wiemy o problemie i pracujemy nad jego rozwiązaniem. W tej chwili przy niektórych filmach mogą zdarzać się takie niespodzianki, ale zapewniamy, że niebawem wszystko wróci do normy :) Dziękujemy za czujność!
616 dni temu
ale szypko
odpowiedz
616 dni temu
ale szypko
odpowiedz
1547 dni temu
Wait, 2h to szybko? :D
odpowiedz
2050 dni temu
Lasagne wyśmienite, nawet bez baszamelu wychodzą świetnie o ile mamy odpowiednią ilosc sosu pomidorowego.
odpowiedz
2331 dni temu
Extra, palce lizać. Zrobiłem pierwszy raz, ale zapisałem sobie w ulubionych :). Poza tym świetnie poprowadzona instrukcja. Dzięki, akurat dla faceta, który nie ustaje w trudzie nauczenia sie smacznie gotować i czerpie z tego przyjemność. Wszystko fajnie, co ważne krótko ale rzeczowo. Gratulacje
odpowiedz
2330 dni temu
Lokis64, liczymy, że będziesz do nas wracał po kolejne przepisy i kulinarne wskazówki! :)
2344 dni temu
Fajne;-) pomysł dobry i smaczny
odpowiedz
2387 dni temu
Karol, jak to dwie godziny??? Samo przygotowanie lasagne do pieczenia zabrało nam dwie godziny, a jeśli doliczyć czas zmywania wszystkich garnków i in. to trzy godziny w sumie jak nic! Ale dobra, lasagne jest pyszna, tylko ustaliliśmy, że będziemy ją robić raz w roku, na Święto Niepodległości ;)
odpowiedz
2386 dni temu
Rajscy, świetna nowa tradycja :) Pozdrawiamy!
zobacz wszystkie