
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
- naczynie żaroodporne
- patelnię grillową
Krok 1: Przygotowujemy sos
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy mięso mielone z udek kurczaka, lekko je przy tym rozrywając. Doprawiamy pieprzem, solą i kilkoma gałązkami tymianku. Podsmażamy. Dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy. Do pomidorów dolewamy 200 ml wody i całość dodajemy do mięsa. Doprawiamy gałką muszkatołową. Dodajemy masło, a po chwili jeszcze odrobinę cukru. Dusimy ok. 30 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje.
Krok 2: Grillujemy warzywa
Cukinię i bakłażana kroimy w plastry. W dużej misce mieszamy warzywa z solą, pieprzem i oliwą. Dodajemy posiekany tymianek. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron. Odkładamy na talerz.
Gdy sos zgęstnieje, dodajemy jeszcze odrobinę gałki muszkatołowej, suszonego majeranku i kaszę mannę. Mieszamy i czekamy, aż sos się jeszcze bardziej zagęści.
Krok 3: Układamy warstwy lasagne
Formę smarujemy masłem. Układamy warstwami cukinię, ser, naleśnik, mięso, bakłażan, ser, naleśnik, mięso. Wykańczamy naleśnikiem, cukinią i obficie posypujemy serem. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Mini burgery
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Makowiec japoński
- Sernik pistacjowy
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Domek z piernika
- Jajka na miękko
- Pierniki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba z piekarnika
- Kutia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)