Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • trzepaczkę
  • drewnianą łyżkę
  • naczynie żaroodporne
  • rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg)

Sos boloński

Cebulę obieramy i kroimy w drobne kosteczki. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy wcześniej pokrojoną cebulę do momentu, aż się zeszkli. Cały czas mieszamy. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone, smażymy, cały czas mieszając widelcem. Do garnka dodajemy najpierw sok z pomidorów pelati. Pozostałe w puszcze pomidory delikatnie rozgniatamy widelcem i również wrzucamy do garnka, następnie wrzucamy liść laurowy, łyżkę ziół prowansalskich i pieprz.
Całość często mieszamy drewnianą łyżką, rozdrabniając pomidory. Podgrzewamy przez mniej więcej 5 minut. Sos boloński zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą.

Sos beszamelowy

W czystym garnku podgrzewamy 250 ml mleka. W kolejnym garnku roztapiamy 30 g masła. Do roztopionego masła dodajemy 50 g mąki pszennej. Całość podgrzewamy przez mniej więcej 2 minuty, cały czas mieszając. Do masła i mąki dodajemy gorące mleko. Za pomocą trzepaczki mieszamy całość (w sosie nie może być grudek). Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszamy. Jeśli sos beszamelowy jest zbyt gęsty, dodajemy do niego jeszcze odrobinę mleka.

Lasagne

Suszone pomidory kroimy w paski, mozzarellę na plasterki.

Sos boloński, lasagne, sos beszamelowy dzielimy na 3 równe części, natomiast suszone pomidory i ser mozzarella na 2 części.

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą warstwę sosu bolońskiego, 3 płaty lasagne, następnie za pomocą szpatułki wykładamy warstwę sosu beszamelowego, część suszonych pomidorów, warstwę mozzarelli, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne, sos beszamelowy i suszone pomidory, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne i sos beszamelowy. Na samej górze układamy plasterki mozzarelli.
Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C, na środkową kratkę, na mniej więcej 25 minut (sprawdzamy po 20 minutach).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (116)

Avatar
  • Gość Gość
    1328 dni temu
    Dobry przepis, polecam jedynie zmienić proporcje mąki -mleka w sosie beszamelowym, inaczej wychodzi bardzo gęsty i ciężko go nałożyć na płaty makaronu. Ja bym proponował 0,5l mleka, trochę ponad 30g mąki i 50g masła

    odpowiedz

  • siemasiema123 siemasiema123
    1395 dni temu
    Bardzo dobry przepis, wszystkim domownikom smakował, pozdrawiam:)

    odpowiedz

  • karolk karolk
    1444 dni temu
    Przepis rzeczywiście przepyszny. Zrobiłem ze zwykłym serem w plastrach i wyszło pyszne.

    odpowiedz

  • kasiamacha kasiamacha
    1601 dni temu
    Jak tylko udostepniliscie przepis w sklepie, ile to już lat, nie pamiętam, często ją robię. Jest dość łatwa a do tego nieziemsko pyszna. Oczywiście z czasem wprowadziłam do przepisu trochę mini zmian np. zamiast puszek pelati, daje butelkę pulpy pomidorowej, oczywiście z Lidla.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    1694 dni temu
    Pyszna :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1727 dni temu
    Ile kcal może mieć jedna porcja? Bardzo prosiłabym o odpowiedź, nie musi być dokładna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1727 dni temu
    Póki co nie mierzymy i nie podajemy kaloryczności naszych dań. Ilość kalorii publikowaliśmy przy nielicznych przepisach, których opracowanie przebiegało w ścisłej współpracy z dietetykiem. Dziękujemy jednak za Twoje pytanie-dostajemy ich ostatnio coraz więcej i być może rozważymy wprowadzenie sekcji z kalorycznością w przyszłości.
  • Ewelina Ewelina
    2272 dni temu
    Do lasagne dużo lepiej pasuje wołowina niż wieprzowina 🙂 a żeby się nie rozwalała warto zrobić więcej warstw makaronu - przekładając dawać tyle sosu żeby pokrył makaron, i na to następną warstwę. Więcej makaronu wchłonie więcej wody z sosów i lasagne będzie bardziej zwarta...

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    2542 dni temu
    Przepis fajny, robie w wersji wegetarianskiej, zamiast miesa smażony baklazan. Tylko czemu drogi lidlu nie sprzedajecie u siebie galki muszkatalowej? :(

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    2555 dni temu
    Dobra wychodzi o ile nie doda sie za duzo mleka do beszamelu bo sie bedzie rozpadac. Lidlu czemu nie sprzedajecie u siebie galki muszkatalowej :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2706 dni temu
    Co mam zrobić, jeżeli sos zawsze wychodzi mi za rzadki a lasagna sią rozpada...? Niezależnie czy używam pomidorów pelati czy passaty Z góry dziękuję za pomoc

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2706 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli podczas podsmażania mięsa puści ono wodę, wtedy należy smażyć mięso tak długo, aż cała woda odparuje. Jeśli sos po przewidzianym w przepisie czasie gotowania nadal jest za rzadki - gotuj go dłużej, aż woda odparuje. Jeśli i to nie pomaga, możesz spróbować zagęścić sos koncentratem pomidorowym. Lasagne po upieczeniu musi odpocząć kilka minut, nie można kroić jej gorącej - jeśli przestygnie nie powinna się już rozpadać.
  • Gość Gość
    2584 dni temu
    polecam dłużej sos trzymać na ogniu, konsystencja powinna być jak dżem.
  • Gość Gość
    2767 dni temu
    Czy mogę użyć zwykłej blachy jak do ciasta? Czy powinnam ją wyłożyć papierem do pieczenia? Z góry dziękuję za pomoc

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2767 dni temu
    Natłuść dobrze blachę :)
  • Gość Gość
    2766 dni temu
    Nie przejdzie blachą? :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2766 dni temu
    To wszystko zależy od tego, jakiej jakości masz blachę. Jeśli boisz się, że danie przejdzie jej smakiem - zabezpiecz ją :)
  • Gosia Gosia
    2756 dni temu
    Możesz użyć zwykłej blachy, tylko rozłóż płaty ,makaronu tak, żeby pokrywały całą powierzchnię blaszki. Ja nigdy nie daję papieru, i nie ma problemu z nakładaniem, ale nie zapomnij o cienkiej warstwie sosu mięsnego na spodzie blaszki, bo ci się makaron przyklei i będzie twardy.
  • Kucharka Nati Kucharka Nati
    2776 dni temu
    Bardzo pyszny i łatwy przepis bardzo polecam!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2783 dni temu
    W naczyniu pieczemy z przykryciem czy bez?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2783 dni temu
    Bez przykrycia :)
  • linka linka
    2814 dni temu
    Sosy obłędnie pyszne - tylko beszamel dość gęsty - pomimo rozcieńczenia. Czy to wina mąki - uzyłam pszenną 650, bo nie doczytałam przepisu :(? Ciekawa tylko jestem czy faktycznie surowy makaron zda egzamin - niestety do tej pory wszystkie lasagne wychodziły mi twardawe :/ Próbujemy dziś z makaronem Barilla - dam znać jak wyszło!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2814 dni temu
    Linka, sos beszamelowy należy gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając. Jeśli wyszedł Ci zbyt gęsty, to znaczy to, że był gotowany zbyt długo. Następnym razem, po prostu skróć czas gotowania :)
  • linka linka
    2812 dni temu
    Faktycznie chyba "przegotowałam" :) Następnym razem poprawię, a następny będzie na pewno - bo lasagnia palce lizać! Choć przyznam szczerze, że jednak lekko sparzyłam makaron przed pieczeniem - jednak ze względu na gęsty sos bałam się, że surowy niezbyt zmieknie...
  • annie annie
    2815 dni temu
    Smakuje obłędnie, tylko jest jedno "ale" w moim przypadku: co zrobić, żeby danie lepiej prezentowało się na talerzu? Mam tutaj na myśli konsystencję, moja lasagne nieco się rozwala...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2815 dni temu
    Annie, możesz spróbować potrzymać lasagne odrobinę dłużej w piekarniku, aby bardziej się przypiekła. Przygotowanie gęstszego sosu bolońskiego lub beszamelowego, tudzież pozostawienie lasagne po pieczeniu na kilka minut poza piekarnikiem zanim ją pokroisz, również może okazać się pomocne. Jeśli lasagne będzie miała bardziej zwartą konsystencję, na pewno wyłożysz jej ładny kawałek na talerz.
  • linka linka
    2812 dni temu
    U mnie zaraz po pieczeniu się "rozwalała", ale po kilku godzinach odstania była idealna, a jeszcze lepsza na dzień następny!
  • annie annie
    2803 dni temu
    Dziękuję za przydatne uwagi :) Postawię na to, by sosy były bardziej gęste.
  • Gość Gość
    2891 dni temu
    Pytanie: czy makaron wcześniej podgotować czy w naczyniu żaroodpornym ląduje surowa lasagna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2891 dni temu
    Używamy surowego makaronu :)
  • Gość Gość
    2872 dni temu
    surowa ;)
  • Gość Gość
    2838 dni temu
    ląduje surowa lasagna ,ona wchłonie sosos z miesa i pomidorów pozdrawiam
  • Gosia Biedrzycka Gosia Biedrzycka
    2836 dni temu
    Surowa
  • Gość Gość
    2815 dni temu
    Surowa, oczywiście ;)
  • Gość Gość
    3186 dni temu
    Wspaniała i smaczna, a do tego tak prosta w przygotowaniu. Sos beszamelowy faktycznie gęsty, ale zrobiony w garnku teflonowym nie przywiera i wychodzi bardzo zwarty. Zgodnie z zaleceniami przed nałożeniem dodałam do niego 2 łyżki mleka, w celu rozcieńczenia. Bezproblemowo rozsmarowywał się na makaronie, zaś po upieczeniu całość była wręcz idealna. Jako mała modyfikacja, na górnej warstwie obok mozzarelli znalazła się feta i gouda. Palce lizać !!! Obowiązkowo raz w tygodniu do zrobienia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3186 dni temu
    Posypanie lasagne fetą to doskonały pomysł! Aż zgłodnieliśmy... :)
  • Gość Gość
    3190 dni temu
    najlepsza jaką można zrobić! zawsze wychodzi doskonale, łatwa w przygotowaniu! suszone pomidory dodają doskonałego smaku, lekko kwaskowego. jeśli lasagne, to tylko tą. :) uwielbiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3189 dni temu
    Zachęcamy do przygotowania również innych pysznych dań z kuchni włoskiej! https://kuchnialidla.pl/przepisy/kuchnia-wloska
  • patitom patitom
    3192 dni temu
    Najlepsza lazania jaką kiedykolwiek jedliśmy ! Zawsze stresuje mnie robienie sosu beszamelowego ale tym razem wyszło. Aromatyczna i pyszna !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3265 dni temu
    super i zawsze wychodzi :)

    odpowiedz

  • MW MW
    3402 dni temu
    Pyszne!! Robiłam już kilkukrotnie :)

    odpowiedz


  • 3403 dni temu
    Pyszne!

    odpowiedz

  • Kuronekochan Kuronekochan
    3450 dni temu
    Jak zawsze niebo w gębie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3457 dni temu
    Drogi Gościu, jak najbardziej może być to danie na dwa dni :)

    odpowiedz

  • gość gość
    3457 dni temu
    i to może być danie na 2 dni? pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3490 dni temu
    Bardzo dobra. Polecam ten przepis. Ja osobiście użyłam mniej mąki do beszamelu, bo dla mnie według przepisu za gęsty wychodzi. Dodalam również do miesa pieczarek które zalegały mi w lodówce i lasagne wyszła wyśmienita.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3502 dni temu
    wspaniała!!!

    odpowiedz

  • madzia madzia
    3531 dni temu
    Bardzo dobre danie a Pascal swietnie tlumsczy na filmikach.

    odpowiedz

  • agatta agatta
    3555 dni temu
    Ten przepis jest genialny tak jak wszystkie, które próbowałam z tej strony. Dzięki!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3565 dni temu
    Kasiu, sos beszamelowy ma to do siebie, że jest gęsty :) Rzeczywiście, nieco trudno go rozprowadzić, jednak taki jego urok :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3566 dni temu
    Lasagne robię dziś któryś raz z rzędu. Zawsze wychodzi pysznie :) Sos beszamelowy jednak powinien być bardziej ciekły, bo ciężko go rozprowadzić. Nie sądziłam, że lasagne to takie proste danie :):)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3312 dni temu
    Oczywiście, że ten jest za gęsty.
  • Gość Gość
    3573 dni temu
    Proporcje na sos beszamelowy są zdecydowanie błędne, za mało mleka i masła, w efekcie powstaje zbita masa, a nie sos. Po dodaniu duuużo większej ilości mleka ilość sosu jest wystarczająca na zrobienie lasagne. Mozarelli rzeczywiście mogłoby być więcej, ale niekoniecznie. U mnie w dużym naczyniu z podanych proporcji wyszły dwie warstwy.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3627 dni temu
    Najlepsza lasagne jak jadlem. Jedyna uwaga to to, zeby kupic i uzyc wiecej mozarrelli, a po drugie, sos beszamelowy nalezy zrobic mniej gesty i rowniez w wiekszej ilosci bo szybko schodzi. Oprocz tego reszta rewelacyjna i w przyrzadzaniu i w smaku.

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    3641 dni temu
    Smak nie zły, jednak konsystencja stanowczo za wodnista. Pomidorów suszonych praktycznie nie było czuć.

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    3698 dni temu
    Mniam, mniam. Troszkę konsystencja była "luźna" ale w smaku pycha. Zrobiłam z mięsem z indyka. Sos beszamelowy wyszedł bardzo gęsty więc dodałam mleka. Piekłam o 5 minut dłużej, na końcu zapiekając od góry.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3810 dni temu
    Drogi gościu, nie ma takiej potrzeby. Makaron obficie polany sosem zmięknie podczas pieczenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3810 dni temu
    dlaczego makaronu lasagne nie gotujemy wczesniej??

    odpowiedz

  • Pichciarz Pichciarz
    3923 dni temu
    Bardzo dobra Lasagne, rodzina mlaskała z zadowolenia. Tyle, że dałem więcej mleka, bo za gęsty wyszedł beszamel.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3931 dni temu
    Zawsze kupowałam gotową lasagne, jednak postanowiłam spróbować sama przygotować wyszła WYŚMIENITA. Dzieci prosiły o dokładkę!!!

    odpowiedz

  • Edi Edi
    3961 dni temu
    Jestem przed zrobieniem lasagne z tego przepisu ale co do makaronu to powiem ze tego z Lidla akurat się nie obgotowuje (chyba że wejdą na rynek jakieś nowe)...zresztą, na każdym opakowaniu z różnych firm jest opisany sposób użycia

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3967 dni temu
    mega syte !!!! pycha :) !

    odpowiedz

  • antytalent w gotowaniu antytalent w gotowaniu
    4121 dni temu
    Rewelacyjnie pyszne danie i bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam, szczerze!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4152 dni temu
    bardzo dobry przepis, wszystkim bardzo smakuje,robiłam juz parę razy.POLECAM

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4183 dni temu
    Zrobiłem koleżance,w listopadzie ub r nie do końca beszamel wyszedł mi, w lutym tego roku zrobiłem dla tej koleżanki raz jeszcze, mówiła, że wyszło idealnie:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4209 dni temu
    Lazania pyszna, ale uwaga Pascala, że surowa mąka jest niezdrowa dla brzuch jak najbardziej prawdziwa. Wymieszałem na szybciocha masło z mąką i nie podsmażyłem - teraz boli mnie trochę brzuch :) (bynajmniej nie od przeżarcia :P ).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4209 dni temu
    Pierwsza wyszła przepyszna ;) Druga właśnie się zapieka w piekarniku i mam nadzieję, że wyjdzie rónie smaczna Polecam tak cyz inaczej :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4209 dni temu
    Po prostu pyszne i nawet mi wychodzi oczym świadczą wyrazy uznania gości.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4212 dni temu
    Robiłam tak jak w przepisie i wyszło przepysznie! Beszamel wyszedł bardzo gęsty, ale makaron po upieczeniu był miękki (sos boloński był dość rzadki, więc on załatwił sprawę:) Polecam gorąco! Naprawdę pyszne danie :)

    odpowiedz

  • Głodny Głodny
    4213 dni temu
    Wszędzie widziałem i słyszałem, że robiąc sos beszamelowy dodaje sie zimne mleko zgodnie z zasadą do ciepłego dodawaj zimne a do zimnego ciepłe. Tak podaja inni znani kucharze. Tutaj Pascal dodaje gorące mleko tylko po to aby póxniej dolać zimnego z kartonu. Gdzie tu konsekwencja? Ponad to ten sos ma byc płynny jak powiedział sam Pascal a tymczasem widac wyraźnie, ze wyszła pasta beszamelowa a nie sos. Nie zaryzykowałbym przy takim wykonaniu uzyc surowych płatów makaronu.

    odpowiedz

  • Edith Edith
    4213 dni temu
    Najlepsza lasagne jaką w życiu jadłam! Pycha!!!

    odpowiedz

  • Sowa Sowa
    4225 dni temu
    Moja pierwsza lasagne. :) Palce lizać. :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4231 dni temu
    Robię po raz drugi lasagne pana Pascala. Jest pyszna, płaty są miękkie bo nasiąkają obydwoma sosami. Pyszna, prosta i polecam.

    odpowiedz

  • kucharz kucharz
    4234 dni temu
    Wszystko fajnie ale sos boloński robi się na bazie pietruszki, marchewki,selera naciowego które pieczemy bez dodatku tłuszczu ciaglę pracujać drewniana lyzką, mieso mielone doprawiamy sola i pieprzem-dużo soli , dodajemy kieliszek wina do mięsa i rumienimy mieso az do momentu az sie bardzo przyrumieni , dodajemy wody , odparowujemy i tak z 3 x po 15-20min dodajemy soli , dodajemy warzywa , pomidory ,czosnek i 30-40min pyka na ogniu . Sos bolonski troche przypomina rosol gdyż tez sie go bardzo dlugo robi a w 30min to mozna zrobic cos smacznego ale co nie bedzie dzielem kulinarnym . gotowe platy jak Pan Pascal zrobil w 20-25 min w piekarniku przy takiej temp. beda twarde.

    odpowiedz

  • Aisza Aisza
    4239 dni temu
    Bardzo dobry i przepis. Polecam

    odpowiedz

  • Castlia Castlia
    4241 dni temu
    Rewelacja!!! Smakowala i mezowi i rodzicom i dziecku. Bardzo dziekuje za przepis. Plus dla Pascala :)))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4252 dni temu
    uwielbiam! Tak pyszne, że aż brak słów... Nigdy nie jedłam lepszej... dziękuję za przepis

    odpowiedz

  • Gusia Gusia
    4252 dni temu
    Nie spodziewałam się, że to danie będzie aż tak pyszne; naprawdę - rewelacja. Proste a tak dobre.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4261 dni temu
    pycha robiłam juz 2 razy

    odpowiedz

  • Okrasa Okrasa
    4265 dni temu
    Oj Pascal Pascal Moje Dania są lepsze !!! !!!

    odpowiedz

  • Kasica13 Kasica13
    4270 dni temu
    Wyśmienita!!! Robiłam już z 4 razy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4271 dni temu
    czy makaron trzeba gotować?

    odpowiedz

  • Magda Magda
    4271 dni temu
    Polecam. Nie należę do talentów kulinarnych, ale wszystko się udało i nam smakowało!!!

    odpowiedz

  • stokrotexxx1988 stokrotexxx1988
    4319 dni temu
    Pierwszy raz w życiu robiłam lasagne i wyszła REWELACYJNA :) podejrzewam, że ta potrawa będzie dość często gościć na moim stole :) MNIAM !

    odpowiedz

  • luki luki
    4344 dni temu
    SUPER , robilem ja juz kilka razy tak nam smakowala.... Super pomysl Lidla na przedstawianie w ten sposob... w koncu przepisy "mistrzów" na wyciagniecie reki- doslownie. i to w dobrej cenie.... Robilem i bede robil wiele dan przedstawianych przez Pascala i Karola... Dziekuje za dodanie smaku i koloru w mojej kuchni !!

    odpowiedz

  • Marlena Marlena
    4348 dni temu
    Przyznam szczerze, że robiłam lazanię po raz pierwszy i wyszła naprawdę smaczna! Podoba mi się ta kampania - bez wątpienia zachęca do gotowania;)

    odpowiedz

  • Syla Syla
    4360 dni temu
    Pyszna lasagne, lepszej nie jadlam:)

    odpowiedz

  • mikołaj Sajnóg mikołaj Sajnóg
    4365 dni temu
    perfekto,nigdy nie jadłem lepszego

    odpowiedz

  • uz uz
    4369 dni temu
    zrobilam, było łatwo, dość szybko, makaron miękki, pycha :)

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    4369 dni temu
    Witam, mam pytanie może trochę poza kulinarne, ale Pascal użył genialnej lasagnery, nie wiecie przypadkiem gdzie można taką dostać, a sama lasagne wyśmienita;) pozdrawiam

    odpowiedz

  • Asia Asia
    4370 dni temu
    Przepis super :) wyszlo idealnie - wygladalo jak na zdjeciu :) Smak swietny :) Na pewno bede korzystac z tego przepisu w przyszlosci :)

    odpowiedz

  • Elka Elka
    4370 dni temu
    super super smakowało nawet moim wybrednym dzieciom a myślałam że pomidory będą wybierać ale nic z tych rzeczy talerze wylizane będę robiła na pewno częściej

    odpowiedz

  • laczupakabra laczupakabra
    4370 dni temu
    wszyscy chwalą to i ja spróbuję, wygląda naprawdę smakowicie

    odpowiedz

  • mike rr mike rr
    4371 dni temu
    po raz kolejny pascal pojechal po bandzie, pozostawiajac daleko w tyle konurencje ;)

    odpowiedz

  • Sylwia Kosiarska Sylwia Kosiarska
    4371 dni temu
    pychota!!!!

    odpowiedz

  • Zuzka Zuzka
    4372 dni temu
    Pierwszy raz w życiu robiłam lasagne i była niesamowita, ale jak to ja trochę ulepszyłam sos-tzn pod smak mojego męża... na pewno powtórzę ten przepis bo jest rewelacyjny... w moim piekarniku piekła się prawie godzinę, ale warto było czekać na taki smak, zresztą większość przepisów Pascala zawsze do mnie trafia, pozdrawiam

    odpowiedz

  • agniecha agniecha
    4373 dni temu
    Przepyszna!! Zrobiłam dziś pierwszy raz w życiu lasagnie, wyszła pyszna, choć sos bolones troszkę za rzadki, na przyszłość będę wiedziała, że trzeba zrobić gęstszy. Poza tym REWELACJA !Polecam.

    odpowiedz

  • zojka87 zojka87
    4373 dni temu
    przed chwilą robiłam- rewelacja:) trochę rzadka ale potrzymałam ją trochę dłużej w piekarniku i jest super:)

    odpowiedz

  • Iza Iza
    4373 dni temu
    Trzymajcie kciuki, bo jutro zamierzam wypróbować przepis:) Wygląda smakowicie!

    odpowiedz

  • Jp2 Jp2
    4374 dni temu
    Disgusting. Stop playing with stereotypes about Italy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4374 dni temu
    Witaj Danuto! Wszystkiego najlepszego życzy KuchniaLidla – cieszymy się, że danie Pascala Tobie tak bardzo smakowało i polecamy spaghetti Karola – jest również przepyszne! Sto Lat.

    odpowiedz

  • Danuta Wsowicz Danuta Wsowicz
    4374 dni temu
    F a n t a s t y c z na !!!! To była moja pierwsza w życiu lasagne , którą zrobiłam na moje 64 urodziny. Dzięki za przepis, Pascal.

    odpowiedz

  • dekiel1102 dekiel1102
    4374 dni temu
    Jeszcze nie jadłem,ale mam składniki i na sobote (27.10.2012) i niedziele (28.10.2012) będe gotował. Jak będzie smakować dam dalsze komentarze.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4375 dni temu
    Płaty makaronu lasagne wyszły półsurowe. Nie dodawałam do tej pory suszonych pomidorów ani mozarelli, ale od dziś będę . :) Za płat -1

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    4375 dni temu
    Zapraszam do zapoznania się z moją niesponsorowaną recenzją tegoż przepisu :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/10/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-13.html

    odpowiedz

  • Mr. Pyra Mr. Pyra
    4375 dni temu
    do Pana Jasia: Panie Janie, jakbym chciał zrobić oryginalny sos boloński to nie szukałbym przepisu tutaj. Panowie Pascal i Okrasa przedstawiają tutaj swoje "tuningi" pewnych potraw, które są znakomite i wyjątkowo przyznaję, iż jestem ofiarą tego pojedynku i jest mi z tym dobrze. Czekam na kolejne przepisy i oby ta kampania nigdy się nie skończyła. Pzdr.

    odpowiedz

  • Mr. Pyra Mr. Pyra
    4375 dni temu
    jestem na etapie robienia sosu i już wiem, że to kolejny wypas od Pascala :)

    odpowiedz

  • Mewa Mewa
    4375 dni temu
    Bardzo sycące

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4375 dni temu
    Drogi Jasio, oczywiście masz rację, że sos boloński – ten oryginalny, tradycyjny, włoski – wymaga dużo czasu i cierpliwości. Wersja sosu podana przez Pascala to „wariacja na temat”. Określenie „boloński” zostało użyte bardziej na określenie rodzaju sosu (mięsny) z pomidorami, mięsa i czosnku. Niemniej jednak z wielkim szacunkiem odnosimy się do kulinarnych purystów i szanujemy bardzo to, że znasz i stosujesz prawdziwy przepis na ten sos. Dziękujemy za Twoją opinię! Pozdrawiamy KuchniaLidla.pl

    odpowiedz

  • basbut basbut
    4376 dni temu
    Przepyszna !!!! Lepszej lasagne w życiu nie jadłam! Sos jest rewelacja, makaronu nie trzeba wcześniej gotować bo dzięki temu że sos jest rzadki makaron pięknie doszedł a ten na górze się pięknie przypiekł, coś pysznego, ten sos na pewno trzeba dłużej gotować jeśli dodajesz go do spaghetti ale do tego dania kilka minut w zupełności wystarczy. p. Jaslo jakbym miała sos 3h gotować to obiad bym musiała zacząć szykować już po śniadaniu:)

    odpowiedz

  • chania chania
    4376 dni temu
    Bardzo lubię Wasze przepisy... ale nie z błędami :( Pomidory pelaTi jak już...

    odpowiedz

  • ajarz ajarz
    4376 dni temu
    Świetny przepis! Zamierzam wykorzystać przy najbliższej imprezce w domu.

    odpowiedz

  • Miki Miki
    4376 dni temu
    Kocham pana przepisy Karol Okrasa nie sięga panu da stóp!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4376 dni temu
    wydaje mi się, że makaron należałoby wcześniej podgotować chociaż odrobinę, nie wydaje mi się aby bez tego sam w piekarniku "doszedł"

    odpowiedz

  • Jasio Jasio
    4376 dni temu
    Nazywanie przez p.Pascala tego czegoś sosem bolońskim jest delikatnie mówiąc nie na miejscu. Gdzie bulion do tego sosu? Pomidory mają się same rozgotować a nie trzaskasz je Pan widelcem zeby było szybciej. Każdy Włoch Panu powie, że sam bulion ok 40 min a po dodaniu pomidorów jeszcze ze 3 godz...Gdzie marchew, seler naciowy? Gdzie czosnek? Zamiast suszonych prowansalskich sama bazylia. To nie sos na pizzę! Panie Paskal daj Pan spokój bo łeb rozbolał...Mówisz Pan że sos rzadki. A jaki ma być jak gotował go Pan 15 min i woda nie zdążyła odparować??? Wygląda wspaniale, ale to nie jest sos boloński. To tak jakby ktoś nasze oscypki nazwał gorgonzola.

    odpowiedz

  • jb jb
    4376 dni temu
    Wygląda smacznie :-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!