zobacz film Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sos

2 ząbki czosnku bardzo drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Do nagrzanego garnka wlewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy pieprz, wlewamy pomidory pelati i je delikatnie rozdrabniamy. Następnie dodajemy niewielką ilość wody. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy szczyptę cukru. Ścieramy skórkę z 1/3 cytryny i dodajemy masło do sosu. Gdy masło się rozpuści, miksujemy całość blenderem, dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu oraz odrobinę skórki z cytryny.

Do sosu dodajemy ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki tuńczyka (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji). Oliwki kroimy na pół w poprzek. Sos mieszamy trzepaczką, wrzucamy oliwki do sosu (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji).

Makaron

Do garnka z wodą dodajemy troszeczkę soli i gotujemy w nim makaron wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy makaron, powinien być ugotowany al dente. Makaron przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

1 ząbek czosnku kroimy w plasterki. Małe pomidorki przesypujemy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, pieprz, odrobinę oliwy i czosnek. Wszystko razem mieszamy.
Pomidorki układamy na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 4-6 minut.

Część mozzarelli kroimy w kostkę, część rwiemy palcami na nieco większe kawałki, następnie polewamy je małą ilością oliwy z oliwek. Natkę pietruszki siekamy i odrobinę dodajemy do mozzarelli.

Rozgrzewamy małą patelnię, przekładamy na nią porcję sosu, dodajemy kilka listków natki pietruszki. Do sosu na patelni dodajemy porcję makaronu i dokładnie mieszamy.

Jak podawać

Przekładamy na talerz i dekorujemy kawałkami tuńczyka, oliwkami, upieczonymi pomidorami koktajlowymi i mozzarellą oraz natką pietruszki. Danie dekorujemy oliwą z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (50)

Avatar
  • Gość Gość
    1454 dni temu
    A piekarnik nagrzewamy... Żeby było cieplej w kuchni...?;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1452 dni temu
    Można, ale lepiej nie ;) Dziękujemy za komentarz. Coś się przyplątało z innego przepisu, ale już to odplątaliśmy! :)
  • Kasia Kasia
    1776 dni temu
    Pychotka Uwielbiamy z mężem

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2046 dni temu
    Najlepszy makaron na świecie 😊

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2045 dni temu
    ❤️
  • HARLEYMAN HARLEYMAN
    2469 dni temu
    Bardzo dobre i syte ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2727 dni temu
    Bardzo dobry przepis. Polecam.

    odpowiedz

  • Natalia K. Natalia K.
    2853 dni temu
    Zrobiłam i wyszło mega!! Polecam serdecznie. Masło dodane do sosu to był strzal w 10, nie mówiąc juz o pomidorkach w miodzie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2995 dni temu
    pyszne, a najlepsze pomidorki :) Ryba

    odpowiedz

  • annie annie
    3191 dni temu
    Wyszło wyśmienite! Jednakże nie zgodzę się, że przygotowanie to 30 minut, miałam z tym daniem zdecydowanie więcej pracy... W każdym razie było warto.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3303 dni temu
    Danie super! Smaczne, aksamitne i szybkie. Zjadlam z przyjemnoscia. Danie zaserwowalam tez mojemu 15 miesiecznemu synkowi i zajadal sie az milo patrzec. Polecam :)

    odpowiedz

  • Krzys-mis Krzys-mis
    3392 dni temu
    Jo zech to zrobił bardzo dobre

    odpowiedz

  • Artur Sikorski Artur Sikorski
    3410 dni temu
    bombowe

    odpowiedz

  • Zidżi Zidżi
    3417 dni temu
    Pyszne:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3515 dni temu
    To danie wraca do mnie co jakiś czas, uwielbiamy je. Podaję gościom i do tej pory każdy pyta o przepis, bo koniecznie chce jeszcze!

    odpowiedz

  • kate kate
    3576 dni temu
    danie oceniam na 4. smaczne ale bez szału.

    odpowiedz

  • Magika Magika
    3753 dni temu
    Przepyszne...chociaż zamieniłam oliwki zielone na czarne ;)

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3875 dni temu
    Przepyszne! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3951 dni temu
    penne palce lizać ;) polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3951 dni temu
    Muszę przyznać, że wyszło bardzo dobre. Nie dodawaliśmy jednak wody do gotowania (za to gotowane było pod przykryciem) i daliśmy połowę proponpwanego masła. 70 gramów to jednak za dużo.

    odpowiedz

  • Luna Luna
    3955 dni temu
    Danie super. Robię je od grudnia, mniej więcej co drugi tydzień. Zrezygnowałam z oliwek, a zamiast skórki z cytryny dodaję skórkę z pomarańczy, która bardziej mi odpowiada. Pozdrawiam i polecam ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3972 dni temu
    Drogi gościu, z dekoracji oliwą można oczywiście zrezygnować. Warto jednak pamiętać, że tłuszcze są przewodnikiem smaku i ten dodatek oliwy wspaniale podkreśla smak całego dania :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3974 dni temu
    Ale ta oliwa jeszcze na wierzch to mnie odstrasza co do zjedzenia dania.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4018 dni temu
    Genialne danie! Bardzo przyjemnie się Pana słucha, aż chce się gotować;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4068 dni temu
    PRZEPYSZNE co jakiś czas wracam do tego dania

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4097 dni temu
    Już któryś raz robię bo danie jest bardzo proste a jakie smaczne nawet zabawa z pieczeniem pomidorków koktajlowych ma sens bo są przepyszne. Polecam nawet osobom, które nie lubią tuńczyka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4102 dni temu
    Nie rozumiem tylu komentarzy tak zachwyconych potrawa....ja osobiscie ocenilabym ja na 4

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4124 dni temu
    Wyśmienite danie! Robiłam je już kilkakrotnie,na stałe zagościło na naszym stole. Robiłam je nawet bez makaronu z dużą ilością tuńczyka. Pomidorki-pierwszorzędne,świetnie pasują ze swoją słodyczą do ostrawego sosu. Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4139 dni temu
    Beata żle coś zrobiłaś, bo u nas to danie wyszło mistrzowsko

    odpowiedz

  • Beata Beata
    4143 dni temu
    Zabrałam się z zapałem do przygotowania, ale niestety danie mnie zawiodło :( Sam sos dla mnie niezbyt smaczny (jakby zbyt kwaskowy), po dodaniu na końcu mozzarelli, tuńczyka, pietruszki i oliwki danie jest smaczniejsze, ale i tak spodziewałam się czegoś bardziej spektakularnego.

    odpowiedz

  • joanna joanna
    4149 dni temu
    bardzo pyszne danie naprawdę polecam a kuchnia pana Okrasy wyśmienita :))))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4165 dni temu
    Pyszne i efektowne danie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4172 dni temu
    Naprawdę pyszne, idealna kompozycja smaków. Mój mąż był pod wrażeniem :)

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    4182 dni temu
    Jedno z moich ulubionych dań! Połączenie makaronu, mozzarelli i tuńczyka wyśmienite!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4233 dni temu
    przepis świetny, a makaron przepyszny :)

    odpowiedz

  • Łukasz 81 Łukasz 81
    4240 dni temu
    Pyszne, naprawdę polecam a i przygotowanie bardzo proste!!! Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4243 dni temu
    Ciekawe połączenie słodkiego i ostrego. Na pewno zrobię jeszcze raz

    odpowiedz

  • aki aki
    4246 dni temu
    uwielbiam to danie, robiłam już kilka razy i zawsze wszystkim smakuje

    odpowiedz

  • Oliwia Oliwia
    4248 dni temu
    Połączenie tych wszystkich smaków było bardzo dobrym pomysłem.Polecamw wszystkim te wyśmienite danie.

    odpowiedz

  • Katarzyna Katarzyna
    4282 dni temu
    Pod niewyszukaną nazwą kryje się bogata w ciekawe smaki potrawa. Bardzo pozytywne zaskoczenie. Połączenie ciepłych miodowo-czosnkowych akcentów z mozzarellą jako dodatków bardzo na plus. Robiłam już 2-krotnie. Jedyna modyfikacja jaką sugeruję, to dodanie 1/3 papryczki, mam wrażenie że taka ilość daje wystarczającą ostrość i lepiej się tu sprawdza. Pozdrawiam i smacznego!

    odpowiedz

  • muggia muggia
    4293 dni temu
    Super jedzonko , niby proste ,ale trick z pomidorkami glazurowanymi - SUPER!!!! Moja druga połowa była oczarowana sposobem podanie ... Powrót zimy więc następna będzie chyba zupka krem z marchwi Pascala Naprawdę szacun dla obu Panów- sporo można się nauczyć po obejrzeniu video - wkręca mnie to coraz bardziej - he he !!!

    odpowiedz

  • Asia Asia
    4296 dni temu
    Pyszne danie!!!! Na razie moje ulubione z lidlowej kuchni. Ale sukces tkwi w szczegółach, robiłam wszystko dokładnie wg przepisu, to ważne z tymi pomidorkami, bo to połowa efektu!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4296 dni temu
    Rewelacja , polecam wszystkim. Smakuje dzieciom i dorosłym . Inwazja smaków.

    odpowiedz

  • Aniia Aniia
    4302 dni temu
    Ten przepis średnio przypadł mi do gustu, nie wiem coś mi tu nie smakowało Nie było złe ale chyba nie moje smaki Bedę próbować dalej z innymi przepisami ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4311 dni temu
    Zrobiłam wczoraj i wyszło świetne. Smakowało wszystkim domownikom. Wrażenie zrobił na nich dodatkowo sposób podania :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4320 dni temu
    jedno z ulubionych dań ! nie wiem co z nim jest takiego ale mogę jeść je codziennie :) również, osoba która nie przepada za tuńczykiem zjadła potrawę ze smakiem. Tak jak jeden z gości , również nie miksowałam sosu, ale i tak jest pyszny:)

    odpowiedz

  • Muerte Muerte
    4321 dni temu
    Rewelacyjne danie, uwielbiam makarony tak więc długo się nie zastanawiałem czy to zrobić. Robiłem już 2x. Zdecydowanie dać pół kostki masła, czuć lepiej "delikatność" i na pewno nie dawać dwóch papryczek. Spróbowałem z dwoma i po prostu za ostre. I też nie miksowałem, za dużo zabawy, a wolę kawałki pomidorków widzieć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4325 dni temu
    Wyszło smaczne ale bardzo pikantne.... chociaż dałam tylko pół papryczki....?

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    4328 dni temu
    WOW proste składniki a taki efekt - nie chciało mi się bawić z pomidorkami więc je pominęłam a wyszło tak smaczne że nawet mąż który nie cierpi tuńczyka zjadł i pochwalił. Bardzo dobre i szybkie danie, ja tylko uprzedzona innym przepisem masła dałam małą kosteczkę ok 1/4 tego co jest podane w przepisie ach i nie miksowałam sosu - taki z kawałkami pomidorów miał więcej uroku ;) Poczęstowana Koleżanka też bardzo chwaliła to danie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4329 dni temu
    Wszystko bylo by w porzadku gdyby rowniez w przepisach byla podawana temperatura oraz czas dla piekarnikow b/term.Duze ulatwienie dla poczatkujacych:-).Pozdrawiam.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Makaron z tuńczykiem w pół godziny – przepis na szybkie i smaczne danie

Specjalnie dla Ciebie Karol Okrasa opracował zaskakująco prosty makaron z tuńczykiem. To pełne smaku danie inspirowane uwielbianą na całym świecie kuchnią włoską może okazać się pysznym obiadem lub sytą kolacją. Zapewniamy, że bogactwo smaków skryte w tej potrawie uwiedzie nie tylko miłośników kulinariów prosto ze słonecznej Italii.

Czego możesz się spodziewać, przygotowując makaron z tuńczykiem z puszki? To potrawa o intensywnym, a zarazem perfekcyjnie zrównoważonym smaku. Ważną rolę odgrywa w niej oczywiście delikatnie słony tuńczyk z nutą słodyczy. Ryba ta jest miękka, ale zarazem ma mięsistą konsystencję, dlatego fantastycznie wypada w połączeniu z makaronem oraz rozmaitymi sosami. Penne z tuńczykiem zawiera także kremową mozzarellę, która przyjemnie otula makaron oraz pozostałe składniki. Smakowicie ciągnie się po roztopieniu! Całość dopełniają zielone oliwki o słonym i kwasowym posmaku. Za walory zapachowe (i oczywiście smakowe) odpowiada dodatek czosnku oraz świeżej natki pietruszki. W przepisie na makaron z tuńczykiem musiały znaleźć się również pikantne akcenty, za które w tym wypadku odpowiada papryczka jalapeno. Z kolei dodatek cytryny równoważy smak kompozycji. O czym jeszcze musisz pamiętać? Oczywiście o odrobinie masła. Wpływa ono na smak, konsystencję oraz aromat dań – czyni sosy bardziej kremowymi i jedwabistymi. Dodatkowo pełni rolę łącznika smaków. Skusił Cię ten opis? Zatem nie czekaj, sprawdź, o czym musisz pamiętać, korzystając z przepisu na tuńczyka z makaronem według Karola!

Tuńczyk z makaronem penne o wyjątkowym smaku i kształcie

Bazą naszej potrawy jest oczywiście makaron. Radzimy Ci postawić na penne, w Polsce znane jako rurki. Mają one charakterystyczny kształt ze ściętymi rogami oraz pustym środkiem. Dzięki temu doskonale nadają do podawania z rozmaitymi sosami, które smakowicie wypełniają ich wnętrze. Ale makaron penne z tuńczykiem to tylko jedna z możliwości wartych rozważenia! Inne propozycje? Dobrze sprawdzi się choćby popularny makaron fusilli, czyli świderki. On również świetnie zbiera sos! Kochasz długie makarony, a może tylko taki masz pod ręką? Spokojnie, szerokie wstążki pappardelle bądź tagliatelle zdadzą egzamin. Zapewniamy, że tuńczyk z makaronem robi wrażenie w wielu odsłonach. Ponadto zadbaj o właściwy sposób gotowania makaronu. Naszym zdaniem najlepiej smakuje al dente, czyli lekko twardy. Ugotujesz go jak zwykle w osolonej wodzie – penne z reguły wymaga około 8-12 minut. Najlepiej po prostu spróbować makaronu w czasie gotowania, aby określić stopień twardości w danej chwili.

To ważne, aby korzystać tylko z wysokiej jakości tuńczyka, gdyż jego wyrazisty smak dominuje w potrawie. Dobrze go odcedź, aby uniknąć nadmiaru wody w sosie, a także nie podgrzewaj go zbyt długo. To ryba, która nie potrzebuje długiej obróbki cieplnej i nadaje się spożycia właściwie od razu. Postaraj się nie przesadzić, a nie straci swojego charakterystycznego smaku. Jak wiesz, nasz przepis na makaron z tuńczykiem zakłada także dodatek pikantnej papryczki jalapeno uznawanej za umiarkowanie ostrą. Skala Scoville'a, która mierzy ostrość papryk chili, waha się od 2500 do 8000 jednostek dla jalapeno, co czyni ją łagodniejszą w porównaniu do niektórych odmian. No właśnie – jeśli nie masz pod ręką jalapeno lub masz ochotę na inną papryczkę, nie obawiaj się i dokonaj zmiany! Najoczywistszy wybór to łatwo dostępna papryka chili. Pamiętaj jednak, że jest ona pikantniejsza niż jalapeno, więc zachowaj umiar w jej stosowaniu.

Trudno wyobrazić sobie prosty makaron z tuńczykiem bez dodatku oliwek. To ważny składnik kuchni śródziemnomorskiej! My proponujemy Ci sięgnąć po zieloną odmianę. Zbiera się ją wcześniej niż czarne oliwki, dlatego ma delikatniejszy smak i jest bardziej chrupiąca. Wyróżnia ją orzechowy lub ziołowy posmak, a także lekka kwasowość. Za to czarne oliwki pochodzą z późniejszych zbiorów. Cechuje je intensywniejszy smak, bywają też nieco ziemiste lub nawet gorzkie, w zależności od odmiany oraz regionu, w którym są uprawiane. Ich smak w dużym stopniu zależy od miejsca, z którego pochodzą. Jeśli właśnie czarne oliwki smakują Ci najbardziej, dodaj je do naszego makaronu! Nie zaburzą smaku kompozycji Karola Okrasy. Na liście składników w podanym przepisie znalazł się też biały pieprz - gdyby jednak zabrakło go w Twoim zbiorze przypraw, możesz wymienić go na wariant czarny. Przy czym weź pod uwagę, że biały pieprz jest nieco łagodniejszy, dlatego lepiej wpisuje się w charakter dania. Oczywiście wymiana go na czarny nie zmieni drastycznie smaku potrawy, lecz nieco wzmocni jego poziom ostrości.

Jak zrobić prosty makaron z tuńczykiem? Praktyczne wskazówki

  • Zachowaj uważność podczas pieczenia pomidorków. Łatwo o ich przypalenie, dlatego przynajmniej raz zajrzyj do piekarnika, aby sprawdzić ich stan. Nie żałuj też oliwy, która zabezpieczy je przed przypaleniem.
  • Uwaga – podczas krojenia jalapeno lub innej ostrej papryki, warto mieć na dłoniach rękawiczki. Unikniesz dzięki temu podrażnienia skóry sok z papryczki. Zawiera on kapsaicynę, odpowiedzialną za ostry smak papryki i potencjalne podrażnienia. Gdy nie używasz rękawiczek, dokładnie umyj ręce po skończeniu pracy. Podczas krojenia unikaj również zbliżania dłoni do twarzy, a w szczególności oczu.
  • Nie tolerujesz ostrych akcentów w posiłkach? W takim wypadku możesz całkowicie zrezygnować z papryki, ewentualnie sięgnąć po inną, łagodną w smaku odmianę – zieloną, żółtą czy czerwoną. Dzięki temu makaron z tuńczykiem, cebulą, czosnkiem i tuńczykiem stanie się łagodniejszy.
  • Pod koniec gotowania, tuż przed podaniem, możesz udekorować danie świeżą natką pietruszki, startym parmezanem lub odrobiną oliwy z oliwek. Podawaj makaron z tuńczykiem na gorąco i ciesz się jego zróżnicowanym smakiem!
  • Pamiętaj, że przepis na makaron z tuńczykiem możesz dostosować do własnych preferencji. Eksperymentuj z różnymi składnikami i przyprawami, aby znaleźć idealne tło dla makaronu oraz tuńczyka. Ale zachęcamy do wypróbowania w pierwszej kolejności opisywanej propozycji w oryginalnej odsłonie.        

Makaron z tuńczykiem okazuje się dość kaloryczny, co zawdzięcza oczywiście samemu penne oraz oliwie z oliwek. Nasz przepis zakłada przygotowanie 4 porcji – wartość energetyczna na całe danie wynosi 2962 kalorii, a 1 porcja ma 740,5 kalorii. Przy czym dajemy słowo, że po zjedzeniu talerza penne, długo nie zgłodniejesz!

Wiesz, jak zrobić makaron z tuńczykiem według przepisu Karola Okrasy! Koniecznie więc wypróbuj go we własnej kuchni. Zwłaszcza że jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie 30 minut, a przepis zalicza się do kategorii łatwych. Polecamy Ci również zapoznanie się z innymi pomysłami na znakomite pomysły Kuchni Lidla. Co proponujemy? Z pewnością zachwyci Cię fit makaron a’la carbonara, marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią czy pasta z awokado i wędzonego łososia. Jeśli kochasz włoskie smaki, a przynajmniej takie inspirowane Italią, to coś dla Ciebie!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!