Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sos
2 ząbki czosnku bardzo drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Do nagrzanego garnka wlewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy pieprz, wlewamy pomidory pelati i je delikatnie rozdrabniamy. Następnie dodajemy niewielką ilość wody. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy szczyptę cukru. Ścieramy skórkę z 1/3 cytryny i dodajemy masło do sosu. Gdy masło się rozpuści, miksujemy całość blenderem, dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu oraz odrobinę skórki z cytryny.
Do sosu dodajemy ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki tuńczyka (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji). Oliwki kroimy na pół w poprzek. Sos mieszamy trzepaczką, wrzucamy oliwki do sosu (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji).
Makaron
Do garnka z wodą dodajemy troszeczkę soli i gotujemy w nim makaron wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy makaron, powinien być ugotowany al dente. Makaron przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
1 ząbek czosnku kroimy w plasterki. Małe pomidorki przesypujemy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, pieprz, odrobinę oliwy i czosnek. Wszystko razem mieszamy.
Pomidorki układamy na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 4-6 minut.
Część mozzarelli kroimy w kostkę, część rwiemy palcami na nieco większe kawałki, następnie polewamy je małą ilością oliwy z oliwek. Natkę pietruszki siekamy i odrobinę dodajemy do mozzarelli.
Rozgrzewamy małą patelnię, przekładamy na nią porcję sosu, dodajemy kilka listków natki pietruszki. Do sosu na patelni dodajemy porcję makaronu i dokładnie mieszamy.
Jak podawać
Przekładamy na talerz i dekorujemy kawałkami tuńczyka, oliwkami, upieczonymi pomidorami koktajlowymi i mozzarellą oraz natką pietruszki. Danie dekorujemy oliwą z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.
Marynowana mozzarella
Serowe kulki skąpane w zalewie z ziół, limonki i oliwy. Aromatyczny i wyrazisty dodatek do pieczywa lub sałatek.
Bruschetty z mozzarellą
Chrupiące grzanki z wiejskiego chleba z pysznymi dodatkami. Ta tradycyjna przystawka w stylu włoskim sprawdzi się na każdym stole.
Makaron z tuńczykiem w pół godziny – przepis na szybkie i smaczne danie
Specjalnie dla Ciebie Karol Okrasa opracował zaskakująco prosty makaron z tuńczykiem. To pełne smaku danie inspirowane uwielbianą na całym świecie kuchnią włoską może okazać się pysznym obiadem lub sytą kolacją. Zapewniamy, że bogactwo smaków skryte w tej potrawie uwiedzie nie tylko miłośników kulinariów prosto ze słonecznej Italii.
Czego możesz się spodziewać, przygotowując makaron z tuńczykiem z puszki? To potrawa o intensywnym, a zarazem perfekcyjnie zrównoważonym smaku. Ważną rolę odgrywa w niej oczywiście delikatnie słony tuńczyk z nutą słodyczy. Ryba ta jest miękka, ale zarazem ma mięsistą konsystencję, dlatego fantastycznie wypada w połączeniu z makaronem oraz rozmaitymi sosami. Penne z tuńczykiem zawiera także kremową mozzarellę, która przyjemnie otula makaron oraz pozostałe składniki. Smakowicie ciągnie się po roztopieniu! Całość dopełniają zielone oliwki o słonym i kwasowym posmaku. Za walory zapachowe (i oczywiście smakowe) odpowiada dodatek czosnku oraz świeżej natki pietruszki. W przepisie na makaron z tuńczykiem musiały znaleźć się również pikantne akcenty, za które w tym wypadku odpowiada papryczka jalapeno. Z kolei dodatek cytryny równoważy smak kompozycji. O czym jeszcze musisz pamiętać? Oczywiście o odrobinie masła. Wpływa ono na smak, konsystencję oraz aromat dań – czyni sosy bardziej kremowymi i jedwabistymi. Dodatkowo pełni rolę łącznika smaków. Skusił Cię ten opis? Zatem nie czekaj, sprawdź, o czym musisz pamiętać, korzystając z przepisu na tuńczyka z makaronem według Karola!
Tuńczyk z makaronem penne o wyjątkowym smaku i kształcie
Bazą naszej potrawy jest oczywiście makaron. Radzimy Ci postawić na penne, w Polsce znane jako rurki. Mają one charakterystyczny kształt ze ściętymi rogami oraz pustym środkiem. Dzięki temu doskonale nadają do podawania z rozmaitymi sosami, które smakowicie wypełniają ich wnętrze. Ale makaron penne z tuńczykiem to tylko jedna z możliwości wartych rozważenia! Inne propozycje? Dobrze sprawdzi się choćby popularny makaron fusilli, czyli świderki. On również świetnie zbiera sos! Kochasz długie makarony, a może tylko taki masz pod ręką? Spokojnie, szerokie wstążki pappardelle bądź tagliatelle zdadzą egzamin. Zapewniamy, że tuńczyk z makaronem robi wrażenie w wielu odsłonach. Ponadto zadbaj o właściwy sposób gotowania makaronu. Naszym zdaniem najlepiej smakuje al dente, czyli lekko twardy. Ugotujesz go jak zwykle w osolonej wodzie – penne z reguły wymaga około 8-12 minut. Najlepiej po prostu spróbować makaronu w czasie gotowania, aby określić stopień twardości w danej chwili.
To ważne, aby korzystać tylko z wysokiej jakości tuńczyka, gdyż jego wyrazisty smak dominuje w potrawie. Dobrze go odcedź, aby uniknąć nadmiaru wody w sosie, a także nie podgrzewaj go zbyt długo. To ryba, która nie potrzebuje długiej obróbki cieplnej i nadaje się spożycia właściwie od razu. Postaraj się nie przesadzić, a nie straci swojego charakterystycznego smaku. Jak wiesz, nasz przepis na makaron z tuńczykiem zakłada także dodatek pikantnej papryczki jalapeno uznawanej za umiarkowanie ostrą. Skala Scoville'a, która mierzy ostrość papryk chili, waha się od 2500 do 8000 jednostek dla jalapeno, co czyni ją łagodniejszą w porównaniu do niektórych odmian. No właśnie – jeśli nie masz pod ręką jalapeno lub masz ochotę na inną papryczkę, nie obawiaj się i dokonaj zmiany! Najoczywistszy wybór to łatwo dostępna papryka chili. Pamiętaj jednak, że jest ona pikantniejsza niż jalapeno, więc zachowaj umiar w jej stosowaniu.
Trudno wyobrazić sobie prosty makaron z tuńczykiem bez dodatku oliwek. To ważny składnik kuchni śródziemnomorskiej! My proponujemy Ci sięgnąć po zieloną odmianę. Zbiera się ją wcześniej niż czarne oliwki, dlatego ma delikatniejszy smak i jest bardziej chrupiąca. Wyróżnia ją orzechowy lub ziołowy posmak, a także lekka kwasowość. Za to czarne oliwki pochodzą z późniejszych zbiorów. Cechuje je intensywniejszy smak, bywają też nieco ziemiste lub nawet gorzkie, w zależności od odmiany oraz regionu, w którym są uprawiane. Ich smak w dużym stopniu zależy od miejsca, z którego pochodzą. Jeśli właśnie czarne oliwki smakują Ci najbardziej, dodaj je do naszego makaronu! Nie zaburzą smaku kompozycji Karola Okrasy. Na liście składników w podanym przepisie znalazł się też biały pieprz - gdyby jednak zabrakło go w Twoim zbiorze przypraw, możesz wymienić go na wariant czarny. Przy czym weź pod uwagę, że biały pieprz jest nieco łagodniejszy, dlatego lepiej wpisuje się w charakter dania. Oczywiście wymiana go na czarny nie zmieni drastycznie smaku potrawy, lecz nieco wzmocni jego poziom ostrości.
Jak zrobić prosty makaron z tuńczykiem? Praktyczne wskazówki
- Zachowaj uważność podczas pieczenia pomidorków. Łatwo o ich przypalenie, dlatego przynajmniej raz zajrzyj do piekarnika, aby sprawdzić ich stan. Nie żałuj też oliwy, która zabezpieczy je przed przypaleniem.
- Uwaga – podczas krojenia jalapeno lub innej ostrej papryki, warto mieć na dłoniach rękawiczki. Unikniesz dzięki temu podrażnienia skóry sok z papryczki. Zawiera on kapsaicynę, odpowiedzialną za ostry smak papryki i potencjalne podrażnienia. Gdy nie używasz rękawiczek, dokładnie umyj ręce po skończeniu pracy. Podczas krojenia unikaj również zbliżania dłoni do twarzy, a w szczególności oczu.
- Nie tolerujesz ostrych akcentów w posiłkach? W takim wypadku możesz całkowicie zrezygnować z papryki, ewentualnie sięgnąć po inną, łagodną w smaku odmianę – zieloną, żółtą czy czerwoną. Dzięki temu makaron z tuńczykiem, cebulą, czosnkiem i tuńczykiem stanie się łagodniejszy.
- Pod koniec gotowania, tuż przed podaniem, możesz udekorować danie świeżą natką pietruszki, startym parmezanem lub odrobiną oliwy z oliwek. Podawaj makaron z tuńczykiem na gorąco i ciesz się jego zróżnicowanym smakiem!
- Pamiętaj, że przepis na makaron z tuńczykiem możesz dostosować do własnych preferencji. Eksperymentuj z różnymi składnikami i przyprawami, aby znaleźć idealne tło dla makaronu oraz tuńczyka. Ale zachęcamy do wypróbowania w pierwszej kolejności opisywanej propozycji w oryginalnej odsłonie.
Makaron z tuńczykiem okazuje się dość kaloryczny, co zawdzięcza oczywiście samemu penne oraz oliwie z oliwek. Nasz przepis zakłada przygotowanie 4 porcji – wartość energetyczna na całe danie wynosi 2962 kalorii, a 1 porcja ma 740,5 kalorii. Przy czym dajemy słowo, że po zjedzeniu talerza penne, długo nie zgłodniejesz!
Wiesz, jak zrobić makaron z tuńczykiem według przepisu Karola Okrasy! Koniecznie więc wypróbuj go we własnej kuchni. Zwłaszcza że jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie 30 minut, a przepis zalicza się do kategorii łatwych. Polecamy Ci również zapoznanie się z innymi pomysłami na znakomite pomysły Kuchni Lidla. Co proponujemy? Z pewnością zachwyci Cię fit makaron a’la carbonara, marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią czy pasta z awokado i wędzonego łososia. Jeśli kochasz włoskie smaki, a przynajmniej takie inspirowane Italią, to coś dla Ciebie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
- Kotleciki z łososia
- Kanapki według Karola Okrasy
- Sałatka z czerwoną fasolą i awokado
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem
- Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
- Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
- Ogórki faszerowane rybą i ryżem
- Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
- Herbata myśliwska
- Wegańskie tofumisu
- Sernik japoński
- Steki z tofu
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Tort malinowy
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Ryż z mięsem mielonym i warzywami
- Spaghetti z wołowym ragu
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Hummus grzybowy
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Wieniec wielkanocny
- Ciastka pisanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (50)
1433 dni temu
A piekarnik nagrzewamy... Żeby było cieplej w kuchni...?;)
odpowiedz
1431 dni temu
Można, ale lepiej nie ;) Dziękujemy za komentarz. Coś się przyplątało z innego przepisu, ale już to odplątaliśmy! :)
1755 dni temu
Pychotka Uwielbiamy z mężem
odpowiedz
2025 dni temu
Najlepszy makaron na świecie 😊
odpowiedz
2025 dni temu
❤️
2449 dni temu
Bardzo dobre i syte ;)
odpowiedz
2707 dni temu
Bardzo dobry przepis. Polecam.
odpowiedz
2833 dni temu
Zrobiłam i wyszło mega!! Polecam serdecznie. Masło dodane do sosu to był strzal w 10, nie mówiąc juz o pomidorkach w miodzie.
odpowiedz
2975 dni temu
pyszne, a najlepsze pomidorki :) Ryba
odpowiedz
3171 dni temu
Wyszło wyśmienite! Jednakże nie zgodzę się, że przygotowanie to 30 minut, miałam z tym daniem zdecydowanie więcej pracy... W każdym razie było warto.
odpowiedz
3283 dni temu
Danie super! Smaczne, aksamitne i szybkie. Zjadlam z przyjemnoscia. Danie zaserwowalam tez mojemu 15 miesiecznemu synkowi i zajadal sie az milo patrzec. Polecam :)
odpowiedz
3371 dni temu
Jo zech to zrobił bardzo dobre
odpowiedz
3389 dni temu
bombowe
odpowiedz
3396 dni temu
Pyszne:)
odpowiedz
3495 dni temu
To danie wraca do mnie co jakiś czas, uwielbiamy je. Podaję gościom i do tej pory każdy pyta o przepis, bo koniecznie chce jeszcze!
odpowiedz
3555 dni temu
danie oceniam na 4. smaczne ale bez szału.
odpowiedz
3733 dni temu
Przepyszne...chociaż zamieniłam oliwki zielone na czarne ;)
odpowiedz
3854 dni temu
Przepyszne! :)
odpowiedz
3930 dni temu
penne palce lizać ;) polecam
odpowiedz
3931 dni temu
Muszę przyznać, że wyszło bardzo dobre. Nie dodawaliśmy jednak wody do gotowania (za to gotowane było pod przykryciem) i daliśmy połowę proponpwanego masła. 70 gramów to jednak za dużo.
odpowiedz
3935 dni temu
Danie super. Robię je od grudnia, mniej więcej co drugi tydzień. Zrezygnowałam z oliwek, a zamiast skórki z cytryny dodaję skórkę z pomarańczy, która bardziej mi odpowiada. Pozdrawiam i polecam ;)
odpowiedz
3951 dni temu
Drogi gościu, z dekoracji oliwą można oczywiście zrezygnować. Warto jednak pamiętać, że tłuszcze są przewodnikiem smaku i ten dodatek oliwy wspaniale podkreśla smak całego dania :)
odpowiedz
3953 dni temu
Ale ta oliwa jeszcze na wierzch to mnie odstrasza co do zjedzenia dania.
odpowiedz
3997 dni temu
Genialne danie! Bardzo przyjemnie się Pana słucha, aż chce się gotować;)
odpowiedz
4048 dni temu
PRZEPYSZNE co jakiś czas wracam do tego dania
odpowiedz
4077 dni temu
Już któryś raz robię bo danie jest bardzo proste a jakie smaczne nawet zabawa z pieczeniem pomidorków koktajlowych ma sens bo są przepyszne. Polecam nawet osobom, które nie lubią tuńczyka.
odpowiedz
4081 dni temu
Nie rozumiem tylu komentarzy tak zachwyconych potrawa....ja osobiscie ocenilabym ja na 4
odpowiedz
4103 dni temu
Wyśmienite danie! Robiłam je już kilkakrotnie,na stałe zagościło na naszym stole. Robiłam je nawet bez makaronu z dużą ilością tuńczyka. Pomidorki-pierwszorzędne,świetnie pasują ze swoją słodyczą do ostrawego sosu. Polecam!
odpowiedz
4119 dni temu
Beata żle coś zrobiłaś, bo u nas to danie wyszło mistrzowsko
odpowiedz
4122 dni temu
Zabrałam się z zapałem do przygotowania, ale niestety danie mnie zawiodło :( Sam sos dla mnie niezbyt smaczny (jakby zbyt kwaskowy), po dodaniu na końcu mozzarelli, tuńczyka, pietruszki i oliwki danie jest smaczniejsze, ale i tak spodziewałam się czegoś bardziej spektakularnego.
odpowiedz
4128 dni temu
bardzo pyszne danie naprawdę polecam a kuchnia pana Okrasy wyśmienita :))))
odpowiedz
4145 dni temu
Pyszne i efektowne danie!
odpowiedz
4151 dni temu
Naprawdę pyszne, idealna kompozycja smaków. Mój mąż był pod wrażeniem :)
odpowiedz
4162 dni temu
Jedno z moich ulubionych dań! Połączenie makaronu, mozzarelli i tuńczyka wyśmienite!!!
odpowiedz
4212 dni temu
przepis świetny, a makaron przepyszny :)
odpowiedz
4219 dni temu
Pyszne, naprawdę polecam a i przygotowanie bardzo proste!!! Pozdrawiam
odpowiedz
4222 dni temu
Ciekawe połączenie słodkiego i ostrego. Na pewno zrobię jeszcze raz
odpowiedz
4225 dni temu
uwielbiam to danie, robiłam już kilka razy i zawsze wszystkim smakuje
odpowiedz
4228 dni temu
Połączenie tych wszystkich smaków było bardzo dobrym pomysłem.Polecamw wszystkim te wyśmienite danie.
odpowiedz
4261 dni temu
Pod niewyszukaną nazwą kryje się bogata w ciekawe smaki potrawa. Bardzo pozytywne zaskoczenie. Połączenie ciepłych miodowo-czosnkowych akcentów z mozzarellą jako dodatków bardzo na plus. Robiłam już 2-krotnie. Jedyna modyfikacja jaką sugeruję, to dodanie 1/3 papryczki, mam wrażenie że taka ilość daje wystarczającą ostrość i lepiej się tu sprawdza. Pozdrawiam i smacznego!
odpowiedz
4272 dni temu
Super jedzonko , niby proste ,ale trick z pomidorkami glazurowanymi - SUPER!!!! Moja druga połowa była oczarowana sposobem podanie ... Powrót zimy więc następna będzie chyba zupka krem z marchwi Pascala Naprawdę szacun dla obu Panów- sporo można się nauczyć po obejrzeniu video - wkręca mnie to coraz bardziej - he he !!!
odpowiedz
4275 dni temu
Pyszne danie!!!! Na razie moje ulubione z lidlowej kuchni. Ale sukces tkwi w szczegółach, robiłam wszystko dokładnie wg przepisu, to ważne z tymi pomidorkami, bo to połowa efektu!
odpowiedz
4275 dni temu
Rewelacja , polecam wszystkim. Smakuje dzieciom i dorosłym . Inwazja smaków.
odpowiedz
4281 dni temu
Ten przepis średnio przypadł mi do gustu, nie wiem coś mi tu nie smakowało Nie było złe ale chyba nie moje smaki Bedę próbować dalej z innymi przepisami ;)
odpowiedz
4290 dni temu
Zrobiłam wczoraj i wyszło świetne. Smakowało wszystkim domownikom. Wrażenie zrobił na nich dodatkowo sposób podania :)
odpowiedz
4300 dni temu
jedno z ulubionych dań ! nie wiem co z nim jest takiego ale mogę jeść je codziennie :) również, osoba która nie przepada za tuńczykiem zjadła potrawę ze smakiem. Tak jak jeden z gości , również nie miksowałam sosu, ale i tak jest pyszny:)
odpowiedz
4301 dni temu
Rewelacyjne danie, uwielbiam makarony tak więc długo się nie zastanawiałem czy to zrobić. Robiłem już 2x. Zdecydowanie dać pół kostki masła, czuć lepiej "delikatność" i na pewno nie dawać dwóch papryczek. Spróbowałem z dwoma i po prostu za ostre. I też nie miksowałem, za dużo zabawy, a wolę kawałki pomidorków widzieć.
odpowiedz
4304 dni temu
Wyszło smaczne ale bardzo pikantne.... chociaż dałam tylko pół papryczki....?
odpowiedz
4307 dni temu
WOW proste składniki a taki efekt - nie chciało mi się bawić z pomidorkami więc je pominęłam a wyszło tak smaczne że nawet mąż który nie cierpi tuńczyka zjadł i pochwalił. Bardzo dobre i szybkie danie, ja tylko uprzedzona innym przepisem masła dałam małą kosteczkę ok 1/4 tego co jest podane w przepisie ach i nie miksowałam sosu - taki z kawałkami pomidorów miał więcej uroku ;) Poczęstowana Koleżanka też bardzo chwaliła to danie.
odpowiedz
4309 dni temu
Wszystko bylo by w porzadku gdyby rowniez w przepisach byla podawana temperatura oraz czas dla piekarnikow b/term.Duze ulatwienie dla poczatkujacych:-).Pozdrawiam.
odpowiedz
zobacz wszystkie