Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- moździerz
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Pieprz rozdrobnij w moździerzu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY PIERŚ KURCZAKA
Wędzoną pierś kurczaka kroimy w dość drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy 2 łyżki oliwy i krótko podsmażamy na niej kurczaka.
KROK 2: PODSMAŻAMY CUKINIĘ
Cukinię kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy ją do podsmażonego kurczaka. Całość smażymy jeszcze kilka minut. Ok. 2 łyżki podsmażonych składników odkładamy na później, aby ozdobić gotowe danie.
KROK 3: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy ok. 2 minuty krócej, niż wskazuje instrukcja na opakowaniu, aby był al dente. Po ugotowaniu odlewamy ok. 0,33 szklanki wody – będzie potrzebna do przygotowania sosu.
KROK 4: ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z SEREM
Sery ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce dokładnie mieszamy żółtka z czarnym pieprzem i serami.
KROK 5: ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM
Do podsmażonego kurczaka i cukinii dodajemy makaron, połowę zostawionej wody z jego gotowania i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żółtka z serem i drobno posiekaną pietruszkę i ponownie mieszamy. W razie potrzeby dolewamy więcej wody po gotowaniu makaronu, aby sos miał odpowiednią konsystencję.
KROK 6: PODAJEMY MAKARON
Makaron nakładamy na talerze, ozdabiamy z wierzchu odłożonym wcześniej podsmażonym kurczakiem z cukinią, a także odrobiną startego pecorino romano.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka gyros
- Pistacjowy sernik baskijski
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Uszka z grzybami
- Jajka na miękko
- Krokiety z mięsem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Świąteczne pierniczki
- Sernik pistacjowy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Nuggetsy z kurczaka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierniki
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
457 dni temu
Super przepis na carbonare w wersji fit.
Odpowiedz