Zupa krem z dyni z kurkumą i salsą pomidorową

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • tarkę o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Pomidory i paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy paprykę oraz chili i siekamy je, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6. Rozdrobnione warzywa zgarniamy ze ścianek naczynia i dodajemy do nich pozostałe składniki. Całość miksujemy, ponownie wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 5. Gotową salsę przekładamy do miski.

KROK 2: ROZDRABNIAMY SZALOTKI I CZOSNEK

Szalotki przekrawamy na pół i przekładamy wraz z czosnkiem do pojemnika miksującego. Składniki rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Rozdrobnione cebule i czosnek zgarniamy ze ścianek naczynia.

KROK 3: PODSMAŻAMY ROZDROBNIONE SKŁADNIKI

Do rozdrobnionych składników wlewamy oliwę i dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Całość podsmażamy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując program przypiekanie / czas 4 minuty / temp. 120°C / obroty 1.

KROK 4: GOTUJEMY ZUPĘ

Dynię kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm a bulion podgrzewamy, aby był ciepły. Tak przygotowane składniki, wraz z soczewicą, dodajemy do pojemnika miksującego. Zupę gotujemy bez miarki w pokrywie, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 15 minut / temp. 100°C / obroty 1.

WSKAZÓWKA! Na tym etapie do zupy możemy dodać gniazda nasienne pomidorów, które usunęliśmy podczas przygotowywania salsy.

KROK 5: MIKSUJEMY ZUPĘ

Do ugotowanej zupy dodajemy mleczko kokosowe, sos sojowy, kurkumę i curry i ponownie gotujemy, nadal bez miarki, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 15 minut / temp. 100°C / obroty 1. Po tym czasie upewniamy się, że dynia i soczewica są miękkie, i całość miksujemy na krem, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 10. Gotową zupę krem doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

KROK 6: PODAJEMY ZUPĘ KREM

Zupę przelewamy do misek i ozdabiamy świeżą salsą oraz mleczkiem kokosowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Zupa czosnkowa

Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.

Zupa czosnkowa

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Krem z borowików z chrupiącymi grzankami

Niepowtarzalny smak swojskich borowików doskonale komponuje się z podsmażanymi grzankami. Musisz tego spróbować!

Krem z borowików z chrupiącymi grzankami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:25 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki

Kusząca nie tylko smakiem, ale również zapachem i barwą, sycąca zupa łącząca pyszne pomidory z aromatem pietruszki.

Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Zupa serowo-cebulowa

Zioła, białe wino i serek topiony to sposób Karola na doskonałą zupę cebulową!

Zupa serowo-cebulowa
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!