Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender
Krok 1: Smażymy cebule
Cebule kroimy w cienkie piórka. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażone cebule przekładamy do dużego garnka. Dodajemy ziemniaka, odrobinę czosnku pokrojonego w plastry, szczyptę tymianku i trochę cukru. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę dusimy, mieszając. Dodajemy ostrą paprykę i majeranek. Ponownie mieszamy.
Krok 2: Pieczemy grzanki
Chleb żytni rwiemy na kawałki i układamy na blasze. Polewamy olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 3-4 minuty.
Krok 3: Doprawiamy zupę
Cebule zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Dolewamy bulion. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Gotujemy do miękkości warzyw przez około 20-25 minut. Zdejmujemy z palnika. Całość blendujemy. Dodajemy zimne masło i ponownie miksujemy. Dodajemy serek topiony i jeszcze chwilę blendujemy zupę. Doprawiamy do smaku. Zupę delikatnie podgrzewamy (nie zagotowujemy). Listki pietruszki siekamy i posypujemy nimi grzanki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do miseczek, dekorujemy grzankami i posiekaną pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
Idealny sposób na ochłodę w najgorętsze dni – pyszny chłodnik z truskawek i arbuza, przełamany słonym smakiem sera feta.
Zupa szpinakowa z fetą
Pyszne danie dla fanów szpinaku – kremowa zupa o pięknej soczystej barwie, doprawiona serem feta oraz szczypiorkiem.
Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
Zupa w prawdziwie greckim stylu! Świetna alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki, a zarazem doskonały pomysł na obiad.
Zupa z marchwi i batatów z kozim serem
Aromatyczna kremowa zupa z marchwi, batatów, podana z kozim serem owiniętym w boczek. Wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Rolady z łopatki z ziołami
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Zupa z cukinii z kurkami
- Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
- Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
- Gofry wytrawne z warzywami
- Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
- Makaron z sosem blue cheese
- Pieczone warzywa z sosem jogurtowym
- Zupa jarzynowa z brukselką
- Fondue serowe
- Krem z białych szparagów i pora
- DESER SZAMPAŃSKI
- Serek wiejski z owocami i masłem orzechowym
- Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
- Fasola z makrelą
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Brownie z chałwą
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Wykwintne roladki rybne
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Pesto z papryki
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Babeczki leśny mech
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Mielony serek twarogowy z tortillą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (37)
649 dni temu
Przepyszna, ale polecam dac połowe ilości serka ;))
odpowiedz
1448 dni temu
Można dać jakieś inne wino takie ,żeby nie zepsuło smaku? I czy można dać mniej bulionu? Z góry dziękuje. :)
odpowiedz
1448 dni temu
Supervisor, zdecydowanie warto zostać przy białym winie: wytrawnym, ewentualnie półwytrawnym. Słodkie i półsłodkie wina nie sprawdzą się w tym przepisie. Jeśli chodzi o ilość bulionu, oczywiście możesz dodać go mniej jeśli chcesz uzyskać nieco gęstszą zupę :)
1450 dni temu
Czy musi być serek topiony? Można zastąpić zwykłym w kawałku??
odpowiedz
1450 dni temu
Ser żółty dodany do zupy da zupełnie inny efekt. Nie polecamy takiej zamiany. Jeśli nie chcesz korzystać z serka topionego, spróbuj z mascarpone, serem kozim lub kremowym serkiem kanapkowym, który nadaje się do zup i sosów.
1691 dni temu
Świetny przepis! Bardzo aromatyczna i intensywna w smaku a dodatek serka sprawia że jest przyjemnie kremowa. Osobiście dałam go tylko trochę mniej, bo 180 gram i wyszłam pyszna. Napewno zrobię ją jeszcze nie raz. Polecam!
odpowiedz
2008 dni temu
Chętnie spróbuję zrobić, ale proszę o doprecyzowanie: jaki serek topiony? Taki typu Hochland w trójkątach? Czy w Lidlu dostanę odpowiedni? Jeżeli tak, to jak się u Was nazywa?
odpowiedz
2008 dni temu
Serek topiony Bluedino klasyczny z Lidla będzie do tego przepisu doskonały :)
2073 dni temu
Proporcje? ...
odpowiedz
2073 dni temu
W czym konkretnie potrzebujesz pomocy? :)
2126 dni temu
Bardzo dobra i pożywna zupa. Pozdrawiam
odpowiedz
2126 dni temu
Cieszymy się, że nasz przepis przypadł Ci do gustu! Pozdrawiamy :)
2177 dni temu
GENIALNA ! :D Mnima mniam mniam :) !!
odpowiedz
2203 dni temu
Pyszne, polecam serdecznie, smakowała całej rodzinie ❤️😘😁
odpowiedz
2493 dni temu
Dodać cześć bulionu? Co to znaczy cześć bulionu i po cojest na początku napisane 1.5l bulionu?
odpowiedz
2493 dni temu
Przepraszamy za pomyłkę - dolewamy cały bulion :)
2563 dni temu
Pyszności :)robię po raz drugi bo takie smaczne:)Dziękuje i wszystkim Smacznego:)
odpowiedz
2622 dni temu
Ciekawa wariacja na temat zupy cebulowej. Moim faworytem jest jednak cebulowa zapiekana z gruyerem. Ale i zupa - smaczna. Dodałem połowę porcji sera topionego. Grzanki z chleba razowego - dobry pomysł.
odpowiedz
2661 dni temu
Obrzydliwszej w smaku zupy w życiu nie jadłem. Połączenie cebuli, wina i serka topionego porażka na maksa. Zupa zaraz po ugotowaniu znalazła swoje miejsce w toalecie. Totalnie nie moje smaki.
odpowiedz
2643 dni temu
Może niedokładnie odparowałeś wino? Albo coś niedokładnie zblendowałeś? Robiąc za pierwszym razem, czułam lekkie niedopasowanie smaków ale z każdym kolejnym razem wychodzi mi coraz lepiej i jest przepyszna :) I najlepsza jak odstoi parę godzin:)
733 dni temu
Robiłam dzisiaj i nie jest dobra, smaku cebuli w ogóle nie czuć, serki zabiły cały smak.. nie przypadł ki ten przepis do gustu
2714 dni temu
zupa przepyszna Polecam
odpowiedz
2725 dni temu
Bardzo dobra zupa. W swojej wersji pominęłam wino i zmniejszyłam ilość serka do 150 g. Polecam.
odpowiedz
2755 dni temu
Najlepsza zupa cebulowa na świecie. Pyszna!!!!!
odpowiedz
2793 dni temu
Ciekawa zupka. Na pewno ma coś w sobie. Zrobiłem według przepisu i wydaje mi się że za bardzo serowa wyszła. Tzn cebulke było czuć ale jakbym dal 100g serka jak dla mnie by było idelnie. Poza tym można tutaj poszaleć z innymi przyprawami ;) Generalnie zupa ekstra ;) Na pewno jeszcze nie raz zagosci na naszym stole.
odpowiedz
2799 dni temu
A czy ser topiony można zastąpić np. kozim takim kanapkowym? Czy może jeszcze jakimś innym byle nie z mleka krowiego? - alergia na mleko krowie niestety. Proszę coś podpowiedzieć, który byłby najlepszą smakową alternatywą dla tego topionego :)
odpowiedz
2799 dni temu
Możesz spróbować z serem kozim. Daj koniecznie znać, jak smakowało! :)
2800 dni temu
Można bez tego wytrawnego wina ? :D
odpowiedz
2800 dni temu
Można! :)
2840 dni temu
Najlepsza zupa cebulowa jaką jadłam.... dziś gotuję po raz drugi:)
odpowiedz
2842 dni temu
Zupa wygląda apetycznie. Czym można zastąpić wino? Opcja dla dzieci.
odpowiedz
2842 dni temu
Wino można pominąć.
2845 dni temu
Smaczna zupa (przystawka), ale 45 minut czas przygotowania? To żart chyba. Samo obsmażanie cebuli (2) partiami żeby się mocno zrumieniła to jakieś 15 minut. Odparowanie wina to kolejne dobre 15 minut. Następnie gotowanie 20-25 minut z rosołem. Blendowanie niech będzie 5 minut. Nie wspomnę o obieraniu i krojeniu cebuli, powiedzmy około 10 minut. Na filmie to w ogóle wygląda mega hiper szybko. P.S. Trochę mało cebulowa. Najmocniej przebija się smak wina.
odpowiedz
2831 dni temu
Zgadzam się. Bardzo mocno czuć wino i słodycz od cebul i cukru. Może coś źle zrobiłem, ale mi nie smakowała.
2845 dni temu
Bardzo dobra
odpowiedz
2845 dni temu
I bardzo proszę o zrobienie kremu z dyni na śmietance
2845 dni temu
Zobaczymy, co się da zrobić w tym temacie :)
zobacz wszystkie