Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 1 minutę. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Cebulę siekamy, podsmażamy na gorącej oliwie z oliwek przez 1 minutę aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory, dusimy przez 3 minuty. Dolewamy bulion warzywny. Dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz i 2 łyżeczki brązowego cukru i zagotowujemy. Gotujemy przez 10 minut pod przykryciem.

Koper włoski oczyszczamy, liście kopru odkładamy na bok. Twarde łodygi usuwamy, głąby kroimy w cienkie paski. Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 10-15 minut, aż będą miękkie.

Tosty z masłem lekko podpiekamy, a następnie ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Liście tymianku obrywamy i siekamy wraz z odłożonymi na bok liśćmi kopru. Ser feta kruszymy na drobne kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami i doprawiamy pieprzem. Zupę doprawiamy i posypujemy przygotowanymi grzankami z fetą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1211 dni temu
    Pomidorowa w takiej wersji gorąco polecam !!! Wypróbowałam i smakuje calej rodzinie dla córeczki bez fety ale z makaronem i rownież pyszna ! Polecam robię drugi raz i już nie mogę doczekać się kiedy ją zjem 😊

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram