
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 1 minutę. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Cebulę siekamy, podsmażamy na gorącej oliwie z oliwek przez 1 minutę aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory, dusimy przez 3 minuty. Dolewamy bulion warzywny. Dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz i 2 łyżeczki brązowego cukru i zagotowujemy. Gotujemy przez 10 minut pod przykryciem.
Koper włoski oczyszczamy, liście kopru odkładamy na bok. Twarde łodygi usuwamy, głąby kroimy w cienkie paski. Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 10-15 minut, aż będą miękkie.
Kromki chleba tostowego smarujemy masłem, lekko podpiekamy, a następnie ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Liście tymianku obrywamy i siekamy wraz z odłożonymi na bok liśćmi kopru. Ser feta kruszymy na drobne kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami i doprawiamy pieprzem. Zupę doprawiamy i posypujemy przygotowanymi grzankami z fetą.
Zobacz podobne
przepisy
Pastitsio (grecka zapiekanka z makaronem)
Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.

Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Lekka i prosta sałatka o ciekawym, głębokim smaku. Na jej przyrządzenie wystarczy jedynie dwadzieścia minut!

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
Mniej znana strona greckiej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne pulpeciki z soczystych pomidorów i mielonego mięsa.

Komentarze (1)
2828 dni temu
Pomidorowa w takiej wersji gorąco polecam !!! Wypróbowałam i smakuje calej rodzinie dla córeczki bez fety ale z makaronem i rownież pyszna ! Polecam robię drugi raz i już nie mogę doczekać się kiedy ją zjem 😊
odpowiedz