Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 1 minutę. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Cebulę siekamy, podsmażamy na gorącej oliwie z oliwek przez 1 minutę aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory, dusimy przez 3 minuty. Dolewamy bulion warzywny. Dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz i 2 łyżeczki brązowego cukru i zagotowujemy. Gotujemy przez 10 minut pod przykryciem.

Koper włoski oczyszczamy, liście kopru odkładamy na bok. Twarde łodygi usuwamy, głąby kroimy w cienkie paski. Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 10-15 minut, aż będą miękkie.

Kromki chleba tostowego smarujemy masłem, lekko podpiekamy, a następnie ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Liście tymianku obrywamy i siekamy wraz z odłożonymi na bok liśćmi kopru. Ser feta kruszymy na drobne kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami i doprawiamy pieprzem. Zupę doprawiamy i posypujemy przygotowanymi grzankami z fetą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    3400 dni temu
    Pomidorowa w takiej wersji gorąco polecam !!! Wypróbowałam i smakuje calej rodzinie dla córeczki bez fety ale z makaronem i rownież pyszna ! Polecam robię drugi raz i już nie mogę doczekać się kiedy ją zjem 😊

    odpowiedz


Jak przygotować włoską zupę z pomidorów i kopru włoskiego?

Przyrządzenie pysznej, aromatycznej zupy z pomidorów i kopru włoskiego jest niezwykle proste i zostało szczegółowo wyjaśnione w powyższym przepisie. Taką zupę można zrobić na wiele różnych sposobów, które łączą pewne wspólne cechy, które czynią tę zupę wyjątkową. Jakie dokładnie?

Kluczowa jest tu jakość składników, gdyż to w nich drzemie cały smak i aromat zupy. Wybierając pomidory, wybierz te soczyste i dojrzałe (np. nasze rodzime malinowe), które mają w sobie najwięcej smaku. Do zupy zawsze używaj świeżych składników wysokiej jakości, staraj się unikać mrożonych warzyw czy innych dodatków. Postaraj się także zadbać o autentyczną, grecką fetę, która doda zupie charakteru.

Gdy zgromadziłeś już wszystkie potrzebne składniki, możesz przejść do przyrządzania zupy. Dodawane warzywa warto podsmażyć przed dodaniem domowego bulionu, aby zupa nabrała głębokiego, esencjonalnego smaku. Taką zupę należy gotować na małym ogniu przez długi czas, aby wszystkie składniki powoli oddały swój smak i aromat.

Zupa pomidorowa po włosku

Marzy Ci się zupa pomidorowa po włosku? Z łatwością przygotujesz ją na bazie wyżej zamieszczonego przepisu. Włoska zupa z pomidorów znana pod nazwą „zuppa di pomodoro” powstaje ze świeżych pomidorów, cebuli, czosnku, oliwy oraz bazylii. Najpierw podsmaża się cebulę i czosnek, a potem dodaje pomidory, tworzą intensywny sos pomidorowy, do którego wlewa się bulion lub wodę.

Ta pyszna zupa pomidorowa po włosku często urozmaicona jest poprzez dodatki takie jak chleb, grzanki, starty parmezan lub pecorino. Taką zupę warto przygotowywać z najlepszej jakości składników włoskiego pochodzenia, aby oddać smak potraw z półwyspu Apenińskiego. Jeśli masz ochotę na eksperymenty, możesz dodać do niej ser feta lub nasz rodzimy wędzony twaróg i stworzyć wspaniałe, nieoczywiste połączenie smakowe.

Jakie dodatki do włoskiej zupy z pomidorów i kopru?

Dodatki do zupy pomidorowej w stylu włoski, greckim, polskim czy fusion mogą wzbogacić smak i teksturę całego dania. Kilka akapitów wyżej zdradziliśmy Cię recepturę, dzięki której powstaje pyszna zupa pomidorowa z grzankami i z fetą, ale równie dobrze możesz dopasować do swojej zupy swoje ulubione dodatki. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka dodatków, które świetnie pasują do zupy z pomidorów i kopru włoskiego z dodatkiem sera feta, jak i wersji saute bez kopru i fety.

Jednym z dodatków, jakimi możesz zmodyfikować smak swojej zupy, jest śmietana. Dodanie odrobiny śmietany do zupy pozwoli zrównoważyć kwasowość pomidorów, czyniąc zupę delikatniejszą. Jeśli przepadasz za bardziej treściwymi zupami, to mamy dla Ciebie rewelacyjną propozycję w postaci oliwek kalamata. Pokrojone, aromatyczne oliwki wprowadzą do zupy intensywnie słony smak, który będzie doskonale korespondował z kwasowymi pomidorami i ziołowym koprem. Nie przepadasz za oliwkami? Spróbuj podkręcić swoją zupę pomidorową kiszonymi kaparami i orzeszkami piniowymi. Ten smak z pewnością Cię zachwyci!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!