
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Białą część dymki oraz czosnek siekamy i smażymy na gorącej oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Posypujemy mąką i krótko podsmażamy. Zalewamy gorącym bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy mrożony szpinak i gotujemy pod przykryciem mniej więcej przez 10 minut do momentu, aż szpinak się rozmrozi, mieszając od czasu do czasu.
Szczypior dymki kroimy bardzo drobno. Fetę kruszymy i mieszamy ze szczypiorkiem.
Zupę doprawiamy śmietaną i lekko miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Podając, posypujemy zupę kawałkami fety zmieszanej ze szczypiorkiem i zmielonym czarnym pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z pesto ze szpinaku
Makaronowe świderki połączone z domowym, zielonym pesto to doskonały pomysł na sycący posiłek. Smakuje wybornie!

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.

Ekspresowy krem z groszku
Pomysł na błyskawiczną zupę dla zabieganych: kremowa kompozycja z zielonego groszku z dodatkiem pysznej mozzarelli!

Komentarze (27)
1491 dni temu
Śmietana jest kwaśna, śmietanka jest słodka.
odpowiedz
1994 dni temu
Kapitalny przepis, przede wszystkim prosty i to zdecydowanie jego największy atut; zupa wychodzi wyborna; polecam wszystkim :-)
odpowiedz
2224 dni temu
Moja nowa ulubiona zupa :3 Najśmieszniejsze jest to, że generalnie nie lubię ani fety ani szpinaku xD
odpowiedz
2436 dni temu
Właśnie zrobiłam tą zupę , ale 150% w proporcjach.. jestem rozczarowana. Zawsze lubiałam szpinak, a ta zupa jest mdła i wieje od niej sztucznością. Szczypiorek pali wnętrze brzucha. Nie wiem co jako jedna w tym domu studentka zrobię z całym garem zupy, której jeden łyk to dla mnie katorga :(
odpowiedz
2278 dni temu
Następnym rezem jako studentka zrób próbę : proporcje 50%... lub zaproś kolegów na darmową wyżerkę :-)
2437 dni temu
hej :-) uwielbiam szpinak ;-) mam pytanie, czy 'śmietana kremówka' to smietana zwykła, czy ta 30%?
odpowiedz
2437 dni temu
kremówka to śmietana 30% :)
2599 dni temu
Można zamiast śmietany dodać jogurtu? Aby przyoszczędzić odrobine kalorii ;)
odpowiedz
2598 dni temu
Alicjo, możesz :)
2775 dni temu
Naj pyszniejsza zupka na świecie :)
odpowiedz
2776 dni temu
A jesli mam swieży szpinak to ile go mam dodac?
odpowiedz
2776 dni temu
Monia, jeśli używasz świeżego szpinaku, możesz dodać około 100g więcej :)
2775 dni temu
dziekuje :)
2798 dni temu
Zupa wspaniała! Moje dziecko powiedziało, że trudno będzie ją przebić smakiem inną. :-)
odpowiedz
2798 dni temu
Cezary, cieszymy się, że zupa zasmakowała Tobie i Twoim bliskim :)
2809 dni temu
Posypujemy jeszcze w trakcie gotowania, czy juz na talerzu?
odpowiedz
2809 dni temu
Drogi Gościu, najlepiej na talerzu :)
2830 dni temu
Pycha <3
odpowiedz
2861 dni temu
Mój przepis jest podobny ale zawiera pewną nutę...a raczej tajemnicze składniki które z zupy zmieniają ją w krem bez mąki i innych tłustych produktów
odpowiedz
2867 dni temu
10/10
odpowiedz
2896 dni temu
ochyda
odpowiedz
2772 dni temu
Ohyda pisze się przez samo H
2907 dni temu
mmmmm pycha...
odpowiedz
2907 dni temu
mi nie smakowała ale każdy ma prawo do swojego zdania i każdy ma przecież inny gust. :D YOLO
odpowiedz
2932 dni temu
Pyszna. Nawet córka zjadła bez marudzenia :)
odpowiedz
2960 dni temu
Super zupa
odpowiedz
2961 dni temu
Super zupa polecam
odpowiedz
zobacz wszystkie