Zupa szpinakowa z fetą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Białą część dymki oraz czosnek siekamy i smażymy na gorącej oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Posypujemy mąką i krótko podsmażamy. Zalewamy gorącym bulionem i doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy mrożony szpinak i gotujemy pod przykryciem mniej więcej przez 10 minut do momentu, aż szpinak się rozmrozi, mieszając od czasu do czasu.

Szczypior dymki kroimy bardzo drobno. Fetę kruszymy i mieszamy ze szczypiorkiem.

Zupę doprawiamy śmietaną i lekko miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Podając, posypujemy zupę kawałkami fety zmieszanej ze szczypiorkiem i zmielonym czarnym pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Avatar
  • sir Ogień sir Ogień
    186 dni temu
    Kapitalny przepis, przede wszystkim prosty i to zdecydowanie jego największy atut; zupa wychodzi wyborna; polecam wszystkim :-)

    odpowiedz

  • Kek'd Kek'd
    415 dni temu
    Moja nowa ulubiona zupa :3 Najśmieszniejsze jest to, że generalnie nie lubię ani fety ani szpinaku xD

    odpowiedz

  • Aneczka Aneczka
    628 dni temu
    Właśnie zrobiłam tą zupę , ale 150% w proporcjach.. jestem rozczarowana. Zawsze lubiałam szpinak, a ta zupa jest mdła i wieje od niej sztucznością. Szczypiorek pali wnętrze brzucha. Nie wiem co jako jedna w tym domu studentka zrobię z całym garem zupy, której jeden łyk to dla mnie katorga :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    469 dni temu
    Następnym rezem jako studentka zrób próbę : proporcje 50%... lub zaproś kolegów na darmową wyżerkę :-)
  • Aneczka Aneczka
    628 dni temu
    hej :-) uwielbiam szpinak ;-) mam pytanie, czy 'śmietana kremówka' to smietana zwykła, czy ta 30%?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    628 dni temu
    kremówka to śmietana 30% :)
  • Alicja Alicja
    790 dni temu
    Można zamiast śmietany dodać jogurtu? Aby przyoszczędzić odrobine kalorii ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    790 dni temu
    Alicjo, możesz :)
  • Gość Gość
    967 dni temu
    Naj pyszniejsza zupka na świecie :)

    odpowiedz

  • Monia  :) Monia :)
    968 dni temu
    A jesli mam swieży szpinak to ile go mam dodac?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    968 dni temu
    Monia, jeśli używasz świeżego szpinaku, możesz dodać około 100g więcej :)
  • Gość Gość
    967 dni temu
    dziekuje :)
  • Cezary Piasecki Cezary Piasecki
    990 dni temu
    Zupa wspaniała! Moje dziecko powiedziało, że trudno będzie ją przebić smakiem inną. :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    989 dni temu
    Cezary, cieszymy się, że zupa zasmakowała Tobie i Twoim bliskim :)
  • Gość Gość
    1000 dni temu
    Posypujemy jeszcze w trakcie gotowania, czy juz na talerzu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1000 dni temu
    Drogi Gościu, najlepiej na talerzu :)
  • Zofia Sarnowska Zofia Sarnowska
    1021 dni temu
    Pycha <3

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    1052 dni temu
    Mój przepis jest podobny ale zawiera pewną nutę...a raczej tajemnicze składniki które z zupy zmieniają ją w krem bez mąki i innych tłustych produktów

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1058 dni temu
    10/10

    odpowiedz

  • krytyk krytyk
    1087 dni temu
    ochyda

    odpowiedz

  • Krytyk Ortograficzny Krytyk Ortograficzny
    963 dni temu
    Ohyda pisze się przez samo H
  • Pimpek Pimpek
    1099 dni temu
    mmmmm pycha...

    odpowiedz

  • Yolo Yolo
    1099 dni temu
    mi nie smakowała ale każdy ma prawo do swojego zdania i każdy ma przecież inny gust. :D YOLO

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1124 dni temu
    Pyszna. Nawet córka zjadła bez marudzenia :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1152 dni temu
    Super zupa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1152 dni temu
    Super zupa polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram