
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
Do blendera wkładamy szpinak, czosnek, starty ser grana padano, orzechy włoskie. Całość miksujemy, dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji – powinno być gęste, ale dość wilgotne. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy ponownie do garnka. Dodajemy pesto ze szpinaku i całość mieszamy, aż sos oblepi makaron.
Jak podawać
Porcje makaronu nakładamy na talerz i dekorujemy listkami szpinaku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Boczek pieczony
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pieczona ryba po grecku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Mini burgery
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Śledź w oleju
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Łazanki
- Nuggetsy z kurczaka
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (15)
1444 dni temu
Dzień dobry, czy mogę dodać szpinak mrożony zamiast świeżego? Pozdrawiam Ewa
Odpowiedz
1443 dni temu
Ewo, możesz wykorzystać mrożony szpinak. Pamiętaj jednak, by wcześniej bardzo dobrze go rozmrozić. Mrożony szpinak może zawierać nieco więcej wody, co może wpłynąć na konsystencję pesto, ale odpowiednio odsączony z niej przy rozmrażaniu powinien się sprawdzić.
2864 dni temu
REWELACJA! Kocham to pesto! Pokusiłam się nawet o zamianę makaronu na kaszę jaglaną - również super. Zawsze używam dobrej jakości oliwy - najlepsza jest z oliwek Kalamata (można też część oliwy zastąpić innym, łagodniejszym w smaku olejem), zawsze świeży szpinak i dobre orzechy i NIGDY nie wyszło mi gorzkie.
Odpowiedz
4171 dni temu
ja zrobiłam z orzechami nerkowca zamiast włoskich, wyszło mega:)
Odpowiedz
4220 dni temu
Muszę zgodzić się z przedmówcami, smak nieciekawy, dodałam mascarpone zeby załagodzić ten smak, radzę mniej dodać do makaronu wtedy smak jest łagodniejszy. Ja za drugim razem dodałam suszonych pomidorów, co również pomogło. Przepis szybki, po małych modyfikacjach będę po stosować.
Odpowiedz
4255 dni temu
makaron się gotuje a pesto już gotowe wyszło pycha :)
Odpowiedz
4256 dni temu
pychotka
Odpowiedz
4279 dni temu
Kiepski przepis. Jest łatwy, wygląda łądnie ale nie smakuje.
Odpowiedz
4286 dni temu
potrawa bardzo łatwa i smacza
Odpowiedz
4286 dni temu
Super danie, uwielbiam makarony, został mi jeszcze zapas makaronu deluxe, też zrobię ze szpinakiem :)
Odpowiedz
4286 dni temu
karola, gorycz potrawy mogła wynikać z trzech rzeczy - albo szpinak był przejrzały (wówczas staje się gorzki), albo zawiniły gorzkie orzechy włoskie albo gorzka była użyta przez Ciebie oliwa z oliwek. Świeży szpinak i orzechy oraz dobrej jakości oliwa z oliwek nie powinny nadać daniu goryczy.
Odpowiedz
4289 dni temu
Rewelacja i do tego czas przygotowania bardzo krótki. Jak najbardziej polecam spróbować
Odpowiedz
4289 dni temu
Ten przepis jest tragiczny...! uwielbiam szpinak pod kazda postacia ale ten jest taki gorzki ze nie da sie tego zjesc....
Odpowiedz
4290 dni temu
też spróbuję , łatwy szybki przepis
Odpowiedz
4294 dni temu
Fajny i prosty przepis,dobrze że w Lidlu jes świeży szpinak więcj jutro robię na obiad.
Odpowiedz
zobacz wszystkie