
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
Do blendera wkładamy szpinak, czosnek, starty ser grana padano, orzechy włoskie. Całość miksujemy, dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji – powinno być gęste, ale dość wilgotne. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy ponownie do garnka. Dodajemy pesto ze szpinaku i całość mieszamy, aż sos oblepi makaron.
Jak podawać
Porcje makaronu nakładamy na talerz i dekorujemy listkami szpinaku.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Grillowana cukinia
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Pinsa verde
- Sos słodko-kwaśny
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Wrap z łososiem i warzywami
- Makaron z serem burrata
- Pizza z tortilli
- Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią
- Domowa pasta jajeczna
- Sos do pizzy
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
- Sałatka z ryżem i tuńczykiem
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
- Zupa krem z brokułów
- Babeczka z mikrofali na 3 sposoby
- Dorsz z piekarnika w czosnku i cytrynie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (15)
1393 dni temu
Dzień dobry, czy mogę dodać szpinak mrożony zamiast świeżego? Pozdrawiam Ewa
odpowiedz
1392 dni temu
Ewo, możesz wykorzystać mrożony szpinak. Pamiętaj jednak, by wcześniej bardzo dobrze go rozmrozić. Mrożony szpinak może zawierać nieco więcej wody, co może wpłynąć na konsystencję pesto, ale odpowiednio odsączony z niej przy rozmrażaniu powinien się sprawdzić.
2813 dni temu
REWELACJA! Kocham to pesto! Pokusiłam się nawet o zamianę makaronu na kaszę jaglaną - również super. Zawsze używam dobrej jakości oliwy - najlepsza jest z oliwek Kalamata (można też część oliwy zastąpić innym, łagodniejszym w smaku olejem), zawsze świeży szpinak i dobre orzechy i NIGDY nie wyszło mi gorzkie.
odpowiedz
4120 dni temu
ja zrobiłam z orzechami nerkowca zamiast włoskich, wyszło mega:)
odpowiedz
4169 dni temu
Muszę zgodzić się z przedmówcami, smak nieciekawy, dodałam mascarpone zeby załagodzić ten smak, radzę mniej dodać do makaronu wtedy smak jest łagodniejszy. Ja za drugim razem dodałam suszonych pomidorów, co również pomogło. Przepis szybki, po małych modyfikacjach będę po stosować.
odpowiedz
4204 dni temu
makaron się gotuje a pesto już gotowe wyszło pycha :)
odpowiedz
4205 dni temu
pychotka
odpowiedz
4228 dni temu
Kiepski przepis. Jest łatwy, wygląda łądnie ale nie smakuje.
odpowiedz
4235 dni temu
potrawa bardzo łatwa i smacza
odpowiedz
4235 dni temu
Super danie, uwielbiam makarony, został mi jeszcze zapas makaronu deluxe, też zrobię ze szpinakiem :)
odpowiedz
4235 dni temu
karola, gorycz potrawy mogła wynikać z trzech rzeczy - albo szpinak był przejrzały (wówczas staje się gorzki), albo zawiniły gorzkie orzechy włoskie albo gorzka była użyta przez Ciebie oliwa z oliwek. Świeży szpinak i orzechy oraz dobrej jakości oliwa z oliwek nie powinny nadać daniu goryczy.
odpowiedz
4238 dni temu
Rewelacja i do tego czas przygotowania bardzo krótki. Jak najbardziej polecam spróbować
odpowiedz
4238 dni temu
Ten przepis jest tragiczny...! uwielbiam szpinak pod kazda postacia ale ten jest taki gorzki ze nie da sie tego zjesc....
odpowiedz
4239 dni temu
też spróbuję , łatwy szybki przepis
odpowiedz
4243 dni temu
Fajny i prosty przepis,dobrze że w Lidlu jes świeży szpinak więcj jutro robię na obiad.
odpowiedz
zobacz wszystkie