Makaron z pesto ze szpinaku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy makaron i gotujemy al dente.

Do blendera wkładamy szpinak, czosnek, starty ser grana padano, orzechy włoskie. Całość miksujemy, dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji – powinno być gęste, ale dość wilgotne. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy ponownie do garnka. Dodajemy pesto ze szpinaku i całość mieszamy, aż sos oblepi makaron.

Jak podawać

Porcje makaronu nakładamy na talerz i dekorujemy listkami szpinaku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    1077 dni temu
    Dzień dobry, czy mogę dodać szpinak mrożony zamiast świeżego? Pozdrawiam Ewa

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1076 dni temu
    Ewo, możesz wykorzystać mrożony szpinak. Pamiętaj jednak, by wcześniej bardzo dobrze go rozmrozić. Mrożony szpinak może zawierać nieco więcej wody, co może wpłynąć na konsystencję pesto, ale odpowiednio odsączony z niej przy rozmrażaniu powinien się sprawdzić.
  • conn conn
    2497 dni temu
    REWELACJA! Kocham to pesto! Pokusiłam się nawet o zamianę makaronu na kaszę jaglaną - również super. Zawsze używam dobrej jakości oliwy - najlepsza jest z oliwek Kalamata (można też część oliwy zastąpić innym, łagodniejszym w smaku olejem), zawsze świeży szpinak i dobre orzechy i NIGDY nie wyszło mi gorzkie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3803 dni temu
    ja zrobiłam z orzechami nerkowca zamiast włoskich, wyszło mega:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3853 dni temu
    Muszę zgodzić się z przedmówcami, smak nieciekawy, dodałam mascarpone zeby załagodzić ten smak, radzę mniej dodać do makaronu wtedy smak jest łagodniejszy. Ja za drugim razem dodałam suszonych pomidorów, co również pomogło. Przepis szybki, po małych modyfikacjach będę po stosować.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3887 dni temu
    makaron się gotuje a pesto już gotowe wyszło pycha :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3888 dni temu
    pychotka

    odpowiedz

  • Iza Iza
    3911 dni temu
    Kiepski przepis. Jest łatwy, wygląda łądnie ale nie smakuje.

    odpowiedz

  • kinga kinga
    3919 dni temu
    potrawa bardzo łatwa i smacza

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3919 dni temu
    Super danie, uwielbiam makarony, został mi jeszcze zapas makaronu deluxe, też zrobię ze szpinakiem :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3919 dni temu
    karola, gorycz potrawy mogła wynikać z trzech rzeczy - albo szpinak był przejrzały (wówczas staje się gorzki), albo zawiniły gorzkie orzechy włoskie albo gorzka była użyta przez Ciebie oliwa z oliwek. Świeży szpinak i orzechy oraz dobrej jakości oliwa z oliwek nie powinny nadać daniu goryczy.

    odpowiedz

  • zuchu zuchu
    3921 dni temu
    Rewelacja i do tego czas przygotowania bardzo krótki. Jak najbardziej polecam spróbować

    odpowiedz

  • karola karola
    3921 dni temu
    Ten przepis jest tragiczny...! uwielbiam szpinak pod kazda postacia ale ten jest taki gorzki ze nie da sie tego zjesc....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3922 dni temu
    też spróbuję , łatwy szybki przepis

    odpowiedz

  • Zuzia Zuzia
    3926 dni temu
    Fajny i prosty przepis,dobrze że w Lidlu jes świeży szpinak więcj jutro robię na obiad.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!