Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
Do blendera wkładamy szpinak, czosnek, starty ser grana padano, orzechy włoskie. Całość miksujemy, dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji – powinno być gęste, ale dość wilgotne. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy ponownie do garnka. Dodajemy pesto ze szpinaku i całość mieszamy, aż sos oblepi makaron.
Jak podawać
Porcje makaronu nakładamy na talerz i dekorujemy listkami szpinaku.
Zobacz podobne
przepisy
Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.
Łosoś w sosie cytrynowym
Łosoś i cytryna to jedno ze sztandarowych połączeń smakowych. Świeży rozmaryn nada daniu zaskakującego aromatu.
Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
Jeśli preferujesz kuchnię bez mięsa, to sałatka z kaszy jaglanej, pestek granatu i rukoli przypadnie Ci do gustu.
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Kutia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Błyskawiczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
1135 dni temu
Dzień dobry, czy mogę dodać szpinak mrożony zamiast świeżego? Pozdrawiam Ewa
odpowiedz
1135 dni temu
Ewo, możesz wykorzystać mrożony szpinak. Pamiętaj jednak, by wcześniej bardzo dobrze go rozmrozić. Mrożony szpinak może zawierać nieco więcej wody, co może wpłynąć na konsystencję pesto, ale odpowiednio odsączony z niej przy rozmrażaniu powinien się sprawdzić.
2555 dni temu
REWELACJA! Kocham to pesto! Pokusiłam się nawet o zamianę makaronu na kaszę jaglaną - również super. Zawsze używam dobrej jakości oliwy - najlepsza jest z oliwek Kalamata (można też część oliwy zastąpić innym, łagodniejszym w smaku olejem), zawsze świeży szpinak i dobre orzechy i NIGDY nie wyszło mi gorzkie.
odpowiedz
3862 dni temu
ja zrobiłam z orzechami nerkowca zamiast włoskich, wyszło mega:)
odpowiedz
3912 dni temu
Muszę zgodzić się z przedmówcami, smak nieciekawy, dodałam mascarpone zeby załagodzić ten smak, radzę mniej dodać do makaronu wtedy smak jest łagodniejszy. Ja za drugim razem dodałam suszonych pomidorów, co również pomogło. Przepis szybki, po małych modyfikacjach będę po stosować.
odpowiedz
3946 dni temu
makaron się gotuje a pesto już gotowe wyszło pycha :)
odpowiedz
3947 dni temu
pychotka
odpowiedz
3970 dni temu
Kiepski przepis. Jest łatwy, wygląda łądnie ale nie smakuje.
odpowiedz
3977 dni temu
potrawa bardzo łatwa i smacza
odpowiedz
3978 dni temu
Super danie, uwielbiam makarony, został mi jeszcze zapas makaronu deluxe, też zrobię ze szpinakiem :)
odpowiedz
3978 dni temu
karola, gorycz potrawy mogła wynikać z trzech rzeczy - albo szpinak był przejrzały (wówczas staje się gorzki), albo zawiniły gorzkie orzechy włoskie albo gorzka była użyta przez Ciebie oliwa z oliwek. Świeży szpinak i orzechy oraz dobrej jakości oliwa z oliwek nie powinny nadać daniu goryczy.
odpowiedz
3980 dni temu
Rewelacja i do tego czas przygotowania bardzo krótki. Jak najbardziej polecam spróbować
odpowiedz
3980 dni temu
Ten przepis jest tragiczny...! uwielbiam szpinak pod kazda postacia ale ten jest taki gorzki ze nie da sie tego zjesc....
odpowiedz
3981 dni temu
też spróbuję , łatwy szybki przepis
odpowiedz
3985 dni temu
Fajny i prosty przepis,dobrze że w Lidlu jes świeży szpinak więcj jutro robię na obiad.
odpowiedz
zobacz wszystkie