Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
W garnku zagotowujemy wodę. Solimy i wsypujemy ryż. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Filety z łososia oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy łososia po 5 minut z każdej strony.
Skórkę z cytryny ścieramy i mieszamy z wyciśniętym z 1/2 cytryny sokiem. Dodajemy jogurt, posiekany ząbek czosnku, musztardę i całość miksujemy za pomocą blendera. Stopniowo dolewamy oliwę z oliwek, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy drobno posiekany rozmaryn i koperek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jak podawać
Ugotowany ryż nakładamy na talerze. Na wierzchu kładziemy filety z łososia. Całość polewamy przygotowanym sosem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka idealnie wpisze się w Twój jadłospis.
Brzoskwiniowo-bazyliowe smoothie
Jeśli bazylia wciąż kojarzy Ci się tylko z pomidorami, to pora na eksperyment w postaci brzoskwiniowego smoothie.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.
Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
Jeśli preferujesz kuchnię bez mięsa, to sałatka z kaszy jaglanej, pestek granatu i rukoli przypadnie Ci do gustu.
Łosoś w sosie cytrynowym
Aksamitny sos cytrynowy w połączeniu z delikatnym łososiem i aromatycznym ryżem to danie, które urzeka swoim orzeźwiającym, lekkim smakiem. Ryba w sosie cytrynowym na bazie jogurtu to niezwykłe połączenie, odmienne od klasycznych, kremowych i ciężkich sosów, z którymi serwuje się rybne potrawy. Sos cytrynowy do ryby naszego autorstwa jest mniej tłusty i łagodniejszy dla żołądka, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób na diecie lekkostrawnej.
Lekki sos cytrynowy do ryby z dodatkiem ziół, jogurtu, czosnku, oliwy i musztardy doskonale komponuje się z jej delikatnym smakiem, tworząc doskonałą harmonię smaków. Dowiedz się, w jaki sposób przygotować pyszny sos cytrynowy idealny do ryby, ale także innych składników.
Przepis na łososia w sosie cytrynowym
Nasz przepis na łososia w sosie cytrynowym na bazie jogurtu, musztardy i oliwy to niezwykle prosta i pyszna propozycja, kiedy chce się przyrządzić coś wykwintnego na szybko. Sos cytrynowy do ryżu i łososia naszego autorstwa nie jest czasochłonny i pasuje nie tylko do ryby, dlatego warto zapisać go sobie na później. Żeby uzyskać idealną konsystencję i smak sosu, należy zwrócić uwagę na jakość składników i równowagę smaków.
Dobry sos cytrynowy osiągniesz poprzez połączenie ze sobą świeżych składników w odpowiednich proporcjach, tak aby osiągnąć pomiędzy nimi harmonię. Cytryna wraz z musztardą mają intensywny smak i aromat, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością — inaczej zdominują smak całego sosu na bazie jogurtu.
Nasz przepis na sos cytrynowo-koperkowy można nieco zmodyfikować i stworzyć wersję z bardziej maślaną, śmietanową, a nawet na ciepło. Jeśli chcesz przygotować sos do łososia na ciepło, zamień jogurt na śmietankę do gotowania i dodaj do niego ubite jajko albo przygotuj szybki sos maślano-cytrynowy — gwarantujemy, że tak przygotowany łosoś z cytryną skradnie Twoje serce równie mocno, co tytułowa wersja.
Do najlepszego sosu należy podać najlepszą rybę — ale jak ją zrobić? Kluczem do uzyskania idealnego łososia jest dobór świeżej ryby, osuszenie jej przed smażeniem oraz smażenie skórką do góry (jeśli filet ją ma). Przygotowując smażonego łososia, unikaj przenikania oleju na mięso, bo wtedy ryba szybko przyklei się do patelni. Niezwykle istotny jest także czas smażenia — nie powinien przekraczać 4 minut na każdą ze stron. Tak smażony łosoś będzie miał delikatny różowy kolor w środku, a mięso będzie idealnie miękkie.
Nie przepadasz za smażonymi rybami? Równie dobrze możesz przygotować łososia pieczonego z cytryną w piekarniku. Nie zapomnij o tym, aby owinąć rybę folią, by nie wyschła podczas pieczenia. Możesz także pokusić się o natarcie jej sokiem z cytryny i ziołami, aby wzmocnić jej smak i nadać jej więcej charakteru.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placuszki z kurczaka i szynki
- Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
- Pieczona nadziewana papryka
- Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
- Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
- Uda gęsie w sosie porzeczkowym
- Spaghetti z łososiem
- Smażony makaron stir fry
- Ciasteczka cytrynowe
- Makaron po katalońsku z kiełbasą fuet
- Jogurt
- Ryż na mleku z rabarbarem
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami
- Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Nalewka z głogu
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Ciastka pisanki
- Ramen
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Wieniec wielkanocny
- Hummus grzybowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
1524 dni temu
Wierzę, że pyszne, tylko sama oliwa w sosie ok. 550 kcal. Plus sam łosoś tłusty i oliwa tłusta. Wedle smaku i możliwości, ja odpadam.
odpowiedz
2483 dni temu
Jak dodam suszony koperek i rozmaryn?
odpowiedz
3315 dni temu
sosik jest w 100 % idealny
odpowiedz
3364 dni temu
Dopisałbym taki aneksik "mieszamy z wyciśniętym z 1/2 małej cytryny sokiem" Trochę przecytrynowałem, ale wyśmienity sosik Będę go stosował do wielu innych dać
odpowiedz
3444 dni temu
Ten sos do łososia jest świetny, pasuje idealnie! Ja łososia wcześniej zamarynowałam w oliwie z odrobiną soku z cytryny i z rozmarynem, a sos przygotowałam wg tego przepisu. Jest pyszny!
odpowiedz
3719 dni temu
Drogi Gościu, w Ryneczku Lidla nie prezentujemy przepisów jedynie na warzywa i owoce. Sugerujemy je w przepisach w kompozycji z innymi składnikami. Tutaj akurat z łososiem.
odpowiedz
3719 dni temu
Od kiedy łosoś jest wegetariański?
odpowiedz
3884 dni temu
sos przepyszny, idealnie nadaje sie do łososia...na drugi raz zastanawiam sie czy troche nie urozmaicić i podsmażonego łososia zapiec w tym sosie lekko w piekarniku)
odpowiedz
3924 dni temu
Pyszne!
odpowiedz
3945 dni temu
Pyszny wyszedł. Zamiast ryżu warzywa na parze :D
odpowiedz
3955 dni temu
Rybka wyszła wyśmienita!!!! Polecam wszystkim. Ten sos cytrynowy doskonale przełamuje nieco mdławego łososia, zamiast ryżu zrobiłam kaszę jaglaną, całość palce lizać :)
odpowiedz
3959 dni temu
Wyszedł super!!
odpowiedz
3970 dni temu
Próbowałam juz kilka przepisów ,kuchni Lidla, na łososia, zawsze był pyszny, ten równiez wypróbuję :)
odpowiedz
zobacz wszystkie