Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekana cebulę i podsmażamy do zezłocenia. Następnie na patelnię wrzucamy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekaną pietruszkę. Mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy cukier, bazylię, ostrą paprykę, sól oraz pieprz, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

W dużym garnku zagotowujemy 200 ml wody. Warzywa z patelni przekładamy do garnka, dodajemy przyprawę warzywną i gotujemy aż warzywa zmiękną.

Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitego kremu. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy dodać więcej wody.

Zmiksowaną zupę przelewamy ponownie do garnka i podgrzewamy (nie zagotowujemy).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (46)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • Gość Gość
    2139 dni temu
    Ta zupa jest wspaniała. Robiłam już 10 razy i zawsze znika w oka mgnieniu. Najlepsza zupa jaką jadłam.

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2137 dni temu
    Bardzo miło nam to słyszeć! :)
  • HARLEYMAN HARLEYMAN
    2378 dni temu
    Właśnie ją zrobiłem z tym, że dałem od razu 300 ml wody. Extra pikantna zupka.

    Odpowiedz

  • magda magda
    3195 dni temu
    Zupka mega. Dodałam do niej jedną pieczoną paprykę, która dała jej fajny słodkawy posmak. polecam

    Odpowiedz

  • Marta Marta
    3250 dni temu
    Przyznam się, że miałam jedynie 3 duże ząbki czosnku. I tak wyszła przepyszna. Serdecznie polecam ten przepis!

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3361 dni temu
    Kubki smakowe oszalały :)

    Odpowiedz

  • Monika Monika
    3599 dni temu
    Niesamowity smak :-) Polecam!!!!

    Odpowiedz

  • Łucja Łucja
    3626 dni temu
    Pyszna, ale ja nie dodaję śmietany przed miksowaniem, a na sam koniec. I koniecznie wysokiej jakości śmietanę 18%. Ostatnio dodawałam Bieluch, ale jej chyba w Lidlu nie ma :(

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3654 dni temu
    Pyszna ja dodałam jeszcze marchew

    Odpowiedz

  • krzemionka70 krzemionka70
    3810 dni temu
    pyszna zupka mimo że zrobiłam z pomidorów z puszki

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    2494 dni temu
    Ja robię tylko z pomidorów z puszki i zawsze jest super :)
  • Lady L Lady L
    3814 dni temu
    Przepyszna zupka! Razem z marchewką zmiksowałam warzywa z bulionu. Na dwukrotnej ilości składników. Wiórki świetnie się komponują z resztą. Pozdrawiam osobę, przygotowującą przepis!

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3828 dni temu
    Moni, możesz dodać śmietanę 18%.

    Odpowiedz

  • Moni Moni
    3828 dni temu
    Powiedzcie mi proszę jaka będzie różnica w kremie jeśli zamiast śmietany 30% dodałabym 18 % ?

    Odpowiedz

  • the handy guide the handy guide
    3838 dni temu
    Krem z pomidorów uwielbiam! Jest pyszny, aromatyczny i rozgrzewający, co w okresie przed wiosennym jest super ważne! Zapraszam do siebie;) www.thehandyguide.com

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3860 dni temu
    Szczepanie, dziękujemy za czujność, w przepis wkradł się błąd. Zmieniliśmy łyżki na łyżeczki. Jednak przyprawiając każde danie trzeba pamiętać o tym, by dostosować ilość przypraw do swojego smaku. Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz

  • Szczepan Szczepan
    3861 dni temu
    zdecydowanie coś nie tak z ilością przyprawy warzywnej.. dałem zapobiegawczo 1 łyżkę a i tak przesolona sprawa...

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3891 dni temu
    Myszko, możesz dokonać zamiany składników, jednak pamiętaj, że zupa będzie miała zupełnie inny smak. Koniecznie wypróbuj ten przepis latem, kiedy pomidory ą najsmaczniejsze :)

    Odpowiedz

  • Myszka Myszka
    3891 dni temu
    Sezon pomidorów nie najlepszy czy można wobec tego wziąć pomidory z puszki lub passatę pomidorową? Jeśli tak to który ze składników i w jakiej ilości.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3894 dni temu
    Pyszna polecam każdemu ewentualnie można dodać mniej ostrej przyprawy

    Odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3909 dni temu
    zupka ogólnie dobra, ale strasznie ostra, gardło wypala.

    Odpowiedz

  • Grazia1001 Grazia1001
    3910 dni temu
    Pyszna,zrobilam.

    Odpowiedz

  • Pula Pula
    3916 dni temu
    Co zrobić aby zupa stała się bardziej syta (żeby wykorzystać ją jako jednodaniowy obiad)? Może kawałki usmażonego kurczaka?

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3930 dni temu
    oszczędnie z papryką, bo gardziel wypala

    Odpowiedz

  • April April
    3934 dni temu
    Pyszna zupa. Jeden z lepszych przepisów z kuchni lidla. Tylko uważajcie z tą ostrą papryką, bo zupką naprawdę rozgrzewająca :)

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3980 dni temu
    dzisiaj jadłem, Agnieszka mi ugotowała, bardzo dobra,

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4021 dni temu
    Ale pyszna, rewelacja...!:)

    Odpowiedz

  • Praxi Praxi
    4040 dni temu
    Zupka przepyszna!!! Dodalam pomidory z puszki (bez wody) i zamiast wody z przyprawą dodałam rosół. Następnym razem dam mniej śmietany żeby zupka wyszła lżejsza. Kolejny fajny przepis z Waszej strony! Dzięki:)

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4045 dni temu
    BigJo jogurt grecki również powinien się tu dobrze sprawdzić.

    Odpowiedz

  • BigJo BigJo
    4046 dni temu
    Czy zamiast śmietany mogę dodać jogurt grecki?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4047 dni temu
    Drogi Gościu, możesz dodać śmietanę 18%.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4048 dni temu
    czy można użyć śmietany 18%?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4049 dni temu
    Malwino, cieszymy się, że smak przypadł do gustu najmłodszemu!

    Odpowiedz

  • Malwina Malwina
    4052 dni temu
    Ja zrobiłam zupkę na dużym garze, nie na 200 ml wody i dodatkowo dodałam 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego a do wody wrzuciłam 2 kostki bulionu cielęcego i marchewkę. Zamiast kostek polecam świeże warzywka na bulion.

    Odpowiedz

  • Malwina Malwina
    4052 dni temu
    Pyszna zupka, dziecko aż dwa talerze zjadło, polecam :-)

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4059 dni temu
    Drogi Gościu, w składnikach podana jest śmietana 30%, czyli inaczej mówiąc śmietanka. Jest to dokładnie ten sam produkt.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4059 dni temu
    Śmietana czy śmietanka?

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4087 dni temu
    Pyszna zupka, lekka i idealna na lato. Zimą bardziej jako przystawka/pierwsze danie.

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4140 dni temu
    Anfanger, chodzi o jedną szklankę wody. Do zupy dodajemy także 200 ml śmietany, całość jednak uzupełniają ugotowane warzywa. W ten sposób uzyskujemy gęstą, kremową zupę. Jeśli jednak w trakcie gotowania uznasz, że wody jest za mało, możesz dodać jej nieco więcej.

    Odpowiedz

  • Anfänger Anfänger
    4140 dni temu
    czy w akapicie o gotowaniu wody naprawdę chodzi o 200ml, czyli szklankę, czy też może gdzieś uciekło jedno zero? Pozdrawiam

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4147 dni temu
    pycha!

    Odpowiedz

  • snowball snowball
    4149 dni temu
    Zupa ok. dodała jeszcze przecier pomidorowy.

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4153 dni temu
    Dziękujemy za uwagę - już dodaliśmy brakujący fragment o cebuli. Cebulę podsmażamy razem z czosnkiem.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4154 dni temu
    No super. Ale nie napisane kiedy dodajemy cebulę.

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4161 dni temu
    Mistan, zachęcamy do zapoznania się z innymi przepisami na zupy-kremy.

    Odpowiedz

  • GośćMISTAN GośćMISTAN
    4161 dni temu
    uwielbiam takie zupy lekkie i zdrowe

    Odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl