Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekana cebulę i podsmażamy do zezłocenia. Następnie na patelnię wrzucamy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekaną pietruszkę. Mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy cukier, bazylię, ostrą paprykę, sól oraz pieprz, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
W dużym garnku zagotowujemy 200 ml wody. Warzywa z patelni przekładamy do garnka, dodajemy przyprawę warzywną i gotujemy aż warzywa zmiękną.
Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitego kremu. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy dodać więcej wody.
Zmiksowaną zupę przelewamy ponownie do garnka i podgrzewamy (nie zagotowujemy).
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz wieprzowy z łopatki
Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.
Makaron z kremowym kurczakiem
Podsmaż kurczaka, dodaj odrobinę śmietany, koperek i połącz całość ze swoim ulubionym makaronem. Pyszny obiad gotowy!
Kotlety rybne ze szczypiorkiem
Pyszne i delikatne kotleciki uformowane z mięsa mielonego z ryby. Najlepiej smakują z dipem śmietanowym i szczypiorkiem.
Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
- Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
- Chłodnik z pomidorów i papryki
- Dżem nektarynkowy z wanilią
- Makaron z buraczanym pesto
- Sałatka z czerwoną fasolą i awokado
- Zupa krem z brokułów z paskami łososia
- Wieprzowina z kapustą po chińsku
- Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
- Sum w śmietanie
- Zupa jarzynowa z pastą ziołową
- Racuchy z jabłkami
- Kawa po kozacku
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Nalewka z głogu
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Ciastka pisanki
- Wieniec wielkanocny
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Hummus grzybowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (46)
1837 dni temu
Ta zupa jest wspaniała. Robiłam już 10 razy i zawsze znika w oka mgnieniu. Najlepsza zupa jaką jadłam.
odpowiedz
1836 dni temu
Bardzo miło nam to słyszeć! :)
2076 dni temu
Właśnie ją zrobiłem z tym, że dałem od razu 300 ml wody. Extra pikantna zupka.
odpowiedz
2893 dni temu
Zupka mega. Dodałam do niej jedną pieczoną paprykę, która dała jej fajny słodkawy posmak. polecam
odpowiedz
2948 dni temu
Przyznam się, że miałam jedynie 3 duże ząbki czosnku. I tak wyszła przepyszna. Serdecznie polecam ten przepis!
odpowiedz
3059 dni temu
Kubki smakowe oszalały :)
odpowiedz
3297 dni temu
Niesamowity smak :-) Polecam!!!!
odpowiedz
3324 dni temu
Pyszna, ale ja nie dodaję śmietany przed miksowaniem, a na sam koniec. I koniecznie wysokiej jakości śmietanę 18%. Ostatnio dodawałam Bieluch, ale jej chyba w Lidlu nie ma :(
odpowiedz
3353 dni temu
Pyszna ja dodałam jeszcze marchew
odpowiedz
3508 dni temu
pyszna zupka mimo że zrobiłam z pomidorów z puszki
odpowiedz
2193 dni temu
Ja robię tylko z pomidorów z puszki i zawsze jest super :)
3512 dni temu
Przepyszna zupka! Razem z marchewką zmiksowałam warzywa z bulionu. Na dwukrotnej ilości składników. Wiórki świetnie się komponują z resztą. Pozdrawiam osobę, przygotowującą przepis!
odpowiedz
3526 dni temu
Moni, możesz dodać śmietanę 18%.
odpowiedz
3526 dni temu
Powiedzcie mi proszę jaka będzie różnica w kremie jeśli zamiast śmietany 30% dodałabym 18 % ?
odpowiedz
3536 dni temu
Krem z pomidorów uwielbiam! Jest pyszny, aromatyczny i rozgrzewający, co w okresie przed wiosennym jest super ważne! Zapraszam do siebie;) www.thehandyguide.com
odpowiedz
3559 dni temu
Szczepanie, dziękujemy za czujność, w przepis wkradł się błąd. Zmieniliśmy łyżki na łyżeczki. Jednak przyprawiając każde danie trzeba pamiętać o tym, by dostosować ilość przypraw do swojego smaku. Pozdrawiamy :)
odpowiedz
3559 dni temu
zdecydowanie coś nie tak z ilością przyprawy warzywnej.. dałem zapobiegawczo 1 łyżkę a i tak przesolona sprawa...
odpowiedz
3589 dni temu
Myszko, możesz dokonać zamiany składników, jednak pamiętaj, że zupa będzie miała zupełnie inny smak. Koniecznie wypróbuj ten przepis latem, kiedy pomidory ą najsmaczniejsze :)
odpowiedz
3590 dni temu
Sezon pomidorów nie najlepszy czy można wobec tego wziąć pomidory z puszki lub passatę pomidorową? Jeśli tak to który ze składników i w jakiej ilości.
odpowiedz
3592 dni temu
Pyszna polecam każdemu ewentualnie można dodać mniej ostrej przyprawy
odpowiedz
3607 dni temu
zupka ogólnie dobra, ale strasznie ostra, gardło wypala.
odpowiedz
3608 dni temu
Pyszna,zrobilam.
odpowiedz
3614 dni temu
Co zrobić aby zupa stała się bardziej syta (żeby wykorzystać ją jako jednodaniowy obiad)? Może kawałki usmażonego kurczaka?
odpowiedz
3628 dni temu
oszczędnie z papryką, bo gardziel wypala
odpowiedz
3632 dni temu
Pyszna zupa. Jeden z lepszych przepisów z kuchni lidla. Tylko uważajcie z tą ostrą papryką, bo zupką naprawdę rozgrzewająca :)
odpowiedz
3678 dni temu
dzisiaj jadłem, Agnieszka mi ugotowała, bardzo dobra,
odpowiedz
3719 dni temu
Ale pyszna, rewelacja...!:)
odpowiedz
3738 dni temu
Zupka przepyszna!!! Dodalam pomidory z puszki (bez wody) i zamiast wody z przyprawą dodałam rosół. Następnym razem dam mniej śmietany żeby zupka wyszła lżejsza. Kolejny fajny przepis z Waszej strony! Dzięki:)
odpowiedz
3744 dni temu
BigJo jogurt grecki również powinien się tu dobrze sprawdzić.
odpowiedz
3744 dni temu
Czy zamiast śmietany mogę dodać jogurt grecki?
odpowiedz
3746 dni temu
Drogi Gościu, możesz dodać śmietanę 18%.
odpowiedz
3746 dni temu
czy można użyć śmietany 18%?
odpowiedz
3748 dni temu
Malwino, cieszymy się, że smak przypadł do gustu najmłodszemu!
odpowiedz
3750 dni temu
Ja zrobiłam zupkę na dużym garze, nie na 200 ml wody i dodatkowo dodałam 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego a do wody wrzuciłam 2 kostki bulionu cielęcego i marchewkę. Zamiast kostek polecam świeże warzywka na bulion.
odpowiedz
3750 dni temu
Pyszna zupka, dziecko aż dwa talerze zjadło, polecam :-)
odpowiedz
3758 dni temu
Drogi Gościu, w składnikach podana jest śmietana 30%, czyli inaczej mówiąc śmietanka. Jest to dokładnie ten sam produkt.
odpowiedz
3758 dni temu
Śmietana czy śmietanka?
odpowiedz
3785 dni temu
Pyszna zupka, lekka i idealna na lato. Zimą bardziej jako przystawka/pierwsze danie.
odpowiedz
3838 dni temu
Anfanger, chodzi o jedną szklankę wody. Do zupy dodajemy także 200 ml śmietany, całość jednak uzupełniają ugotowane warzywa. W ten sposób uzyskujemy gęstą, kremową zupę. Jeśli jednak w trakcie gotowania uznasz, że wody jest za mało, możesz dodać jej nieco więcej.
odpowiedz
3838 dni temu
czy w akapicie o gotowaniu wody naprawdę chodzi o 200ml, czyli szklankę, czy też może gdzieś uciekło jedno zero? Pozdrawiam
odpowiedz
3845 dni temu
pycha!
odpowiedz
3848 dni temu
Zupa ok. dodała jeszcze przecier pomidorowy.
odpowiedz
3851 dni temu
Dziękujemy za uwagę - już dodaliśmy brakujący fragment o cebuli. Cebulę podsmażamy razem z czosnkiem.
odpowiedz
3852 dni temu
No super. Ale nie napisane kiedy dodajemy cebulę.
odpowiedz
3859 dni temu
Mistan, zachęcamy do zapoznania się z innymi przepisami na zupy-kremy.
odpowiedz
3859 dni temu
uwielbiam takie zupy lekkie i zdrowe
odpowiedz
zobacz wszystkie