Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekana cebulę i podsmażamy do zezłocenia. Następnie na patelnię wrzucamy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekaną pietruszkę. Mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy cukier, bazylię, ostrą paprykę, sól oraz pieprz, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

W dużym garnku zagotowujemy 200 ml wody. Warzywa z patelni przekładamy do garnka, dodajemy przyprawę warzywną i gotujemy aż warzywa zmiękną.

Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitego kremu. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy dodać więcej wody.

Zmiksowaną zupę przelewamy ponownie do garnka i podgrzewamy (nie zagotowujemy).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (43)

Avatar
  • magda magda
    725 dni temu
    Zupka mega. Dodałam do niej jedną pieczoną paprykę, która dała jej fajny słodkawy posmak. polecam

    odpowiedz

  • Marta Marta
    780 dni temu
    Przyznam się, że miałam jedynie 3 duże ząbki czosnku. I tak wyszła przepyszna. Serdecznie polecam ten przepis!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    892 dni temu
    Kubki smakowe oszalały :)

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1130 dni temu
    Niesamowity smak :-) Polecam!!!!

    odpowiedz

  • Łucja Łucja
    1156 dni temu
    Pyszna, ale ja nie dodaję śmietany przed miksowaniem, a na sam koniec. I koniecznie wysokiej jakości śmietanę 18%. Ostatnio dodawałam Bieluch, ale jej chyba w Lidlu nie ma :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1185 dni temu
    Pyszna ja dodałam jeszcze marchew

    odpowiedz

  • krzemionka70 krzemionka70
    1340 dni temu
    pyszna zupka mimo że zrobiłam z pomidorów z puszki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    25 dni temu
    Ja robię tylko z pomidorów z puszki i zawsze jest super :)
  • Lady L Lady L
    1344 dni temu
    Przepyszna zupka! Razem z marchewką zmiksowałam warzywa z bulionu. Na dwukrotnej ilości składników. Wiórki świetnie się komponują z resztą. Pozdrawiam osobę, przygotowującą przepis!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1359 dni temu
    Moni, możesz dodać śmietanę 18%.

    odpowiedz

  • Moni Moni
    1359 dni temu
    Powiedzcie mi proszę jaka będzie różnica w kremie jeśli zamiast śmietany 30% dodałabym 18 % ?

    odpowiedz

  • the handy guide the handy guide
    1369 dni temu
    Krem z pomidorów uwielbiam! Jest pyszny, aromatyczny i rozgrzewający, co w okresie przed wiosennym jest super ważne! Zapraszam do siebie;) www.thehandyguide.com

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1391 dni temu
    Szczepanie, dziękujemy za czujność, w przepis wkradł się błąd. Zmieniliśmy łyżki na łyżeczki. Jednak przyprawiając każde danie trzeba pamiętać o tym, by dostosować ilość przypraw do swojego smaku. Pozdrawiamy :)

    odpowiedz

  • Szczepan Szczepan
    1391 dni temu
    zdecydowanie coś nie tak z ilością przyprawy warzywnej.. dałem zapobiegawczo 1 łyżkę a i tak przesolona sprawa...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1422 dni temu
    Myszko, możesz dokonać zamiany składników, jednak pamiętaj, że zupa będzie miała zupełnie inny smak. Koniecznie wypróbuj ten przepis latem, kiedy pomidory ą najsmaczniejsze :)

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    1422 dni temu
    Sezon pomidorów nie najlepszy czy można wobec tego wziąć pomidory z puszki lub passatę pomidorową? Jeśli tak to który ze składników i w jakiej ilości.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1425 dni temu
    Pyszna polecam każdemu ewentualnie można dodać mniej ostrej przyprawy

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1440 dni temu
    zupka ogólnie dobra, ale strasznie ostra, gardło wypala.

    odpowiedz

  • Grazia1001 Grazia1001
    1440 dni temu
    Pyszna,zrobilam.

    odpowiedz

  • Pula Pula
    1447 dni temu
    Co zrobić aby zupa stała się bardziej syta (żeby wykorzystać ją jako jednodaniowy obiad)? Może kawałki usmażonego kurczaka?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1461 dni temu
    oszczędnie z papryką, bo gardziel wypala

    odpowiedz

  • April April
    1464 dni temu
    Pyszna zupa. Jeden z lepszych przepisów z kuchni lidla. Tylko uważajcie z tą ostrą papryką, bo zupką naprawdę rozgrzewająca :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1510 dni temu
    dzisiaj jadłem, Agnieszka mi ugotowała, bardzo dobra,

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1551 dni temu
    Ale pyszna, rewelacja...!:)

    odpowiedz

  • Praxi Praxi
    1570 dni temu
    Zupka przepyszna!!! Dodalam pomidory z puszki (bez wody) i zamiast wody z przyprawą dodałam rosół. Następnym razem dam mniej śmietany żeby zupka wyszła lżejsza. Kolejny fajny przepis z Waszej strony! Dzięki:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1576 dni temu
    BigJo jogurt grecki również powinien się tu dobrze sprawdzić.

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    1576 dni temu
    Czy zamiast śmietany mogę dodać jogurt grecki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1578 dni temu
    Drogi Gościu, możesz dodać śmietanę 18%.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1578 dni temu
    czy można użyć śmietany 18%?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1580 dni temu
    Malwino, cieszymy się, że smak przypadł do gustu najmłodszemu!

    odpowiedz

  • Malwina Malwina
    1583 dni temu
    Ja zrobiłam zupkę na dużym garze, nie na 200 ml wody i dodatkowo dodałam 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego a do wody wrzuciłam 2 kostki bulionu cielęcego i marchewkę. Zamiast kostek polecam świeże warzywka na bulion.

    odpowiedz

  • Malwina Malwina
    1583 dni temu
    Pyszna zupka, dziecko aż dwa talerze zjadło, polecam :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1590 dni temu
    Drogi Gościu, w składnikach podana jest śmietana 30%, czyli inaczej mówiąc śmietanka. Jest to dokładnie ten sam produkt.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1590 dni temu
    Śmietana czy śmietanka?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1618 dni temu
    Pyszna zupka, lekka i idealna na lato. Zimą bardziej jako przystawka/pierwsze danie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1671 dni temu
    Anfanger, chodzi o jedną szklankę wody. Do zupy dodajemy także 200 ml śmietany, całość jednak uzupełniają ugotowane warzywa. W ten sposób uzyskujemy gęstą, kremową zupę. Jeśli jednak w trakcie gotowania uznasz, że wody jest za mało, możesz dodać jej nieco więcej.

    odpowiedz

  • Anfänger Anfänger
    1671 dni temu
    czy w akapicie o gotowaniu wody naprawdę chodzi o 200ml, czyli szklankę, czy też może gdzieś uciekło jedno zero? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1677 dni temu
    pycha!

    odpowiedz

  • snowball snowball
    1680 dni temu
    Zupa ok. dodała jeszcze przecier pomidorowy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1684 dni temu
    Dziękujemy za uwagę - już dodaliśmy brakujący fragment o cebuli. Cebulę podsmażamy razem z czosnkiem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1684 dni temu
    No super. Ale nie napisane kiedy dodajemy cebulę.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1692 dni temu
    Mistan, zachęcamy do zapoznania się z innymi przepisami na zupy-kremy.

    odpowiedz

  • GośćMISTAN GośćMISTAN
    1692 dni temu
    uwielbiam takie zupy lekkie i zdrowe

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram