Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mięso ryby mielemy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajka, posiekany szczypiorek, mąkę oraz przyprawę do ryby. Całość mieszamy razem do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z dwóch stron, aż nabiorą złocistobrązowego koloru.
Śmietanę łączymy z koperkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kotleciki rybne serwujemy ze śmietanowym dipem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Kotleciki z łososia
Sposób na oryginalny obiad z rybą w roli głównej: filet z łososia w formie pysznych małych kotlecików o delikatnym smaku.
Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki
Kusząca nie tylko smakiem, ale również zapachem i barwą, sycąca zupa łącząca pyszne pomidory z aromatem pietruszki.
Makaron z kremowym kurczakiem
Podsmaż kurczaka, dodaj odrobinę śmietany, koperek i połącz całość ze swoim ulubionym makaronem. Pyszny obiad gotowy!
Gulasz wieprzowy z łopatki
Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.
Kotlety rybne ze szczypiorkiem
Dzięki dobremu i prostemu przepisowi na kotlety rybne urozmaicisz menu obiadowe o smaczne danie. Kotleciki z ryby wielu przypadną do gustu, a ich przyrządzenie jest szybkie i łatwe. Potrzebujesz tylko fileta z ryby, przypraw, jajek oraz bułki tartej. Zmiel filet – proponujemy filet z dorsza, ale pyszne kotlety rybne zrobisz również z łososia albo tuńczyka. Do mielenia użyj maszynki do mielenia mięsa, ale jeśli jej nie masz, filet możesz drobno posiekać nożem. Wtedy kotleciki rybne będą bardziej soczyste.
Dodana do zmielonego mięsa z dorsza lub innej ryby przyprawa składa się między innymi z soli (dlatego do mielonych kotletów rybnych już jej nie dodawaj), czosnku, cebuli, gorczycy, imbiru i tymianku. Mieszanka tych ziół i warzyw podkreśla i wzbogaca smak kotletów z dorsza. Po zmieszaniu mięsa z przyprawą, mąką oraz jajkiem uformuj kotlety rybne mielone. Mogą wyglądać jak typowe kotlety z mięsa mielonego, ale jeśli zależy Ci, by obiad był atrakcyjny dla najmłodszych, uformuj kotleciki rybne dla dzieci w bardziej niecodziennych kształtach.
To świetne rozwiązanie, kiedy dziecku nie do końca odpowiada smak dorsza albo nie do końca ma ochotę na coś, czego nie zna. Kotleciki z dorsza mają delikatny smak, który raczej przypadnie dzieciom do gustu, ale nadanie im atrakcyjniejszej formy wizualnej, zwiększy szansę na zainteresowanie nowym daniem. Przepis na rybne kotlety pozostaje ten sam. Zamiast jednak formować z mięsa kuliste kotlety, użyj foremek, i odciśnij w mięsie dowolny kształt – może małej rybki? Możesz ozdobić kotleciki z dorsza kleksami śmietany.
Proponowany przepis na kotlety rybne jest łatwy, a danie pełne makroskładników. Kotlety mielone z ryby to świetny pomysł na urozmaicenie diety o składniki odżywcze, takie jak białko czy tłuszcze. Aby kotlet z ryby zachował jak najwięcej wartości odżywczych, zamiast smażyć na patelni, upiecz je w piekarniku.
Kotlety rybne możesz przyrządzić również z całych ryb. Najlepiej wybrać do tego celu dużą rybę. Pamiętaj, aby oczyścić ją z ości. Całość skrop sokiem z cytryny mięso ryby i pozostaw na noc w lodówce. Niewielkie ości znikną, a ryba, dzięki sokowi cytrynowemu, straci swój charakterystyczny, nie do końca przyjemny zapach. Do kotletów z całych ryb możesz użyć też całkiem małych gatunków, np. małych leszczy. Zmiel je dwukrotnie w maszynce i gotowe! Ich ości są na tyle małe i delikatne, że ich zjedzenie jest bezpieczne.
Przepis na soczyste kotlety rybne
Najbardziej soczyste kotlety z dorsza wyjdą, jeśli mięso ryby posiekasz. Wtedy zachowa ono swoją strukturę. Najważniejszy w siekaniu ryby jest ostry, szeroki nóż. Siekanie mięsa nożem to bardzo częsta praktyka podczas przygotowywania tatara. Ta technika sprawdzi się także w przepisie na kotleciki rybne.
Kotlety mielone z dorsza będą dobrze komponować się ze śmietaną i szczypiorkiem. Śmietana doda daniu kremowości i nieco kwaśnego smaku, a szczypiorek urozmaici mielone z dorsza pikantną nutą. Kotlety rybne mielone ze szczypiorkiem i śmietaną to danie doskonale zrównoważone – delikatne mięso dorsza w połączeniu z tymi dodatkami sprawi, że kotlety mielone z ryb na stałe zagoszczą w Twojej kuchni.
Rybne kotlety to niejedyne danie, które przyrządzisz z mielonej lub siekanej ryby. Spróbuj zrobić także placki rybne. O ile kotlety mielone z ryb przygotowuje się tak samo jak najpopularniejsze kotlety mielone z wieprzowiny, tak placki rybne smaży się podobnie do racuchów. 400 gramów zmielonej ryby zmieszaj z pokrojoną w kostkę cebulą oraz natką pietruszki. Do masy dodaj jajko, 3 łyżki mąki, pół szklanki mleka albo 3 łyżki jogurtu i połącz dokładnie wszystkie składniki. Łyżkę przygotowanej masy nakładaj na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z każdej strony na złoty kolor.
Klopsy, pulpety, krokiety – inne dania z mięsa ryby
Kotlety rybne szczególnie z ryb, których mięso jest białe, mają delikatny smak, któremu warto dodać głębi. Przyprawa do ryb częściowo podkreśli jej smak, ale jeszcze bardziej uatrakcyjnisz danie, przyrządzając sos do kotletów rybnych. Najczęściej polecanym sosem do ryb jest sos śmietanowo-koperkowy. Kotlety rybne świetnie smakują również w towarzystwie sosu pomidorowego.
Kotlet rybny możesz przyrządzić na wiele sposobów. Kotlety rybne mielone to tylko jedna z propozycji, do której możesz użyć mielonego mięsa z ryb. Z dorsza przygotujesz nie tylko kotlet, ale także pulpety rybne w sosie śmietanowym. Mięso z fileta dorsza lub innej ryby, przygotuj tak samo jak do kotletów mielonych rybnych. Potem uformuj z nich małe klopsiki i podsmaż je na patelni. W tym czasie przygotuj sos: do 200 mililitrów śmietanki dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i zalej nią podsmażone na patelni klopsy z dorsza. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Z mielonego rybiego mięsa możesz też przyrządzić krokiety rybne. Usmaż naleśniki (ze szklanki mąki, trzech jajek, szklanki gazowanej wody i szklanki mleka powinno Ci wyjść ich. ok. 16), a następnie nałóż na nie farsz z 200 gramów mielonej ryby, 100 mililitrów śmietany oraz zarumienionej cebulki. Złóż z nich krokiety, zamocz w jajku oraz bułce tartej i usmaż na patelni. Świetnie smakuje w towarzystwie barszczu.
Mieloną rybę warto też wprowadzić do diety dziecka. O ile smażone filety rybne mogą im nie do końca zasmakować ze względu na intensywny aromat, tak placuszki rybne i pulpeciki rybne dla dzieci mogą okazać się świetnym wyborem. Mają delikatny smak i łagodny zapach. Dziecko nie połknie ości, bo mięso jest dokładnie zmielone i oczyszczone.
Tradycyjne kotlety rybne – jak je przygotować, by były smaczne?
Kotlety z ryby często goszczą na naszych stołach. Zazwyczaj sprawdza się do nich mięso z fileta. Kupując w Lidlu świeżą, całą rybę, możesz zrobić kotlety mielone z ryby z ościami. Prosty przepis na takie kotlety rybne jest podobny do przepisu na kotlet z fileta. Najlepiej użyj wówczas dużych ryb, z których łatwo wyciągniesz kręgosłup i większe ości. Wstępnie oczyszczone mięso pokrop sokiem z cytryny. Zmiękczy on pozostawione w mięsie ości. Dalej postępuj tak jak z filetem.
Ty również pamiętasz tradycyjne kotlety rybne serwowane w domu w każdy piątek? Kotlety rybne z mintaja w formie kwadratowych kostek kojarzą się ze smażoną w głębokim tłuszczu panierką. Istnieją jednak lepsze opcje na włączenie do diety ryb. Przygotuj na przykład pulpety rybne, które są wprawdzie smażone, ale na patelni trzymasz je znacznie krócej, a mięso przechodzi obróbkę termiczną podczas duszenia go w sosie.
Kotlety rybne z piekarnika – smaczna opcja dla dzieci
Jeśli masz w zamrażarce ryby, możesz ich użyć do kotletów mielonych z ryby mrożonej. Przyrządzisz z nich także pyszne klopsy rybne. Pamiętaj, że ryba musi być dokładnie rozmrożona, a dodatkowo odciśnięta z nadmiaru wody. Inaczej smażone na patelni kotlety wypuszczą nadmiar wody podczas przygotowywania, a mięso będzie pozbawione smaku i wodniste. Jeśli zależy Ci, aby kotlety rybne były puszyste, nie możesz pominąć tego kroku.
Najlepsze kotleciki rybne to te z piekarnika albo przygotowywane na parze. Te ostatnie smakować inaczej jak kotlety rybne pieczone lub smażone. Chrupiąca, złocista panierka powstająca w czasie pieczenia lub smażenia to zdecydowany atut kotletów rybnych. Kotleciki rybne z piekarnika to smaczna opcja dla dzieci. Panierka powstaje między innymi dzięki bułce tartej oraz jajku, które dodatkowo spaja całą masę. Dlatego kotlety rybne z jajkiem to popularny i praktyczna technika przygotowania tego dania.
Wskazówki Kuchni Lidla
- Aby kotlety były jak najbardziej soczyste, zamiast bułki tartej użyj czerstwej bułki wcześniej zanurzonej w mleku
- Kotlety rybne będą świetnie smakować z ziemniakami w różnej formie – duszonymi, purée lub frytkami
- Do kotletów rybnych podaj klasyczną surówkę z marchewki i kapusty.
Czym przyprawić kotlety rybne? Postaw na przyprawy i cebulę!
Mielone z ryb możesz przyprawić gotową przyprawą do ryb. Znajdują się z niej warzywa i zioła, które podkreślą smak potrawy. Jeśli nie masz gotowej mieszanki i nie wiesz, czym przyprawić kotlety rybne, dodaj do nich sól, pieprz, a także pietruszkę i cebulę. Takich samych przypraw możesz użyć też, przygotowując klopsy z ryby.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
- Grillowane kebabczety wołowe
- Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
- Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
- Klops z jajkiem
- Schab w sosie paprykowym
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Cevapcici z ryżem w pomidorach
- Szaszłyki bałkańskie
- Zupa szpinakowa z fetą
- Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu
- Lasagne w papryce
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Kotleciki z soczewicy
- Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Nalewka z głogu
- Ciastka pisanki
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Hummus grzybowy
- Wieniec wielkanocny
- Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem
- Kokosowy pudding ryżowy z mango
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
2263 dni temu
Przepisy są super - smaczne i dobrze się prezentują na stole........
odpowiedz
2928 dni temu
fajne przepisy
odpowiedz
2948 dni temu
Pychotka! Kotleciki na dobre zagościły w moim menu, gdyż bardzo smakują moim dzieciom. Ja jednak do calej masy dodaję jeszcze pieprzu i bułki tartej. No i ten sosik obowiazkowo musi być. Super pasuje! Polecam!
odpowiedz
2959 dni temu
po co t;e mąki to pewnie jakiś błąd to chyba nie jest dobry przepis jak i cały Lidl
odpowiedz
3058 dni temu
U mnie trochę gumowe wyszły. To może przez mąkę? Być może lepiej zastąpić ją bułką tartą?
odpowiedz
3058 dni temu
Czasem przyczyną może być też jakość ryby i jej struktura. Można odrobinę ograniczyć ilość mąki, albo jak wspomniałaś - zastąpić ją bułką tartą.
3564 dni temu
bardzo smaczne
odpowiedz
3620 dni temu
Mięciutkie i smaczne. Polecam na Wigilię :-D
odpowiedz
2960 dni temu
Kotlety rybne na Wigilię? :) Szczyt absurdu ! Dobrze,ze nie paluszki ;)
2960 dni temu
Drogi Gościu, całe szczęście w gotowaniu nie ma żadnych granic :)
3842 dni temu
Dziękujemy Asiu!
odpowiedz
3843 dni temu
Przepis rewelacja, kotleciki pyszne !;)
odpowiedz
zobacz wszystkie