
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Łopatkę kroimy na niewielkie kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawę do gulaszu, sos sojowy oraz sok z limonki. Całość mieszamy razem, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy zamarynowane mięso i smażymy, aż mięso nabierze złocistego koloru. Do mięsa dodajemy mąkę, mieszamy, a gdy mąka oblepi mięso, dodajemy rodzynki. Mięso podlewamy 200 ml wody i zdrapujemy z dna patelni to, co do niej przywarło. Patelnię przykrywamy i od czasu do czasu mieszając, smażymy mięso na niewielkim ogniu, aż stanie się miękkie.
Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz paprykę. Ponownie przykrywamy i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby podlewamy większą ilością wody. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z kremowym kurczakiem
Podsmaż kurczaka, dodaj odrobinę śmietany, koperek i połącz całość ze swoim ulubionym makaronem. Pyszny obiad gotowy!

Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki
Kusząca nie tylko smakiem, ale również zapachem i barwą, sycąca zupa łącząca pyszne pomidory z aromatem pietruszki.

Kotlety rybne ze szczypiorkiem
Pyszne i delikatne kotleciki uformowane z mięsa mielonego z ryby. Najlepiej smakują z dipem śmietanowym i szczypiorkiem.


Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.

Zobacz przepisy
na lato
- Zapiekanka ziemniaczana
- Pancakes z borówkami
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Chili con carne
- Spaghetti à la carbonara
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Krem z dyni
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Guacamole
- Chłodnik z botwiny
- Boczniaki po azjatycku
- Sernik na zimno w słoiku
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Ryż smażony z warzywami
- Zupa pho z wołowiną
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Owsianka na mleku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (23)
3065 dni temu
Czy łopatkę można zastąpić wołowiną? Czy zmienia to sposób przygotowania mięsa?
odpowiedz
2674 dni temu
Zmienia. Wykorzystując mięso wołowe w trakcie smażenia musisz śpiewać "Małgośkę" Maryli Rodowicz w innym przypadku mięso będzie twarde
3085 dni temu
Po prostu pyszne! (bez rodzynek, ponieważ nie lubię mięs na słodko)
odpowiedz
3258 dni temu
Zamiast rodzynek dodała suszone śliwki, efekt cudowny :)
odpowiedz
3258 dni temu
Brzmi fantastycznie!
3298 dni temu
Bardzo dobry przepis Smak dla mnie fantastyczny Lekko słodki Raz robione wg przepisu drugi raz samo mięsko i kopytka Obie wersje pyszne.
odpowiedz
3393 dni temu
Gulasz faktycznie wyszedł smaczny :) Na przyszłość jednak zrezygnuję z ziemniaków, ponieważ - w moim przypadku - bardzo długo trwało, zanim stały się miękkie, a zwiększenie ognia bardzo szybko mogłoby spowodować ich przypalenie. Mam nadzieję, że kopytka będą dobrze smakowały oblane tym właśnie gulaszem. Generalnie, polecam wszystkim ten przepis :)
odpowiedz
3410 dni temu
Bardzo często robię ten gulasz, jest pyszny. Można też pominąć cukier i rodzynki, wtedy gulasz jest ostrzejszy w smaku. A na niedzielny obiad zamiast kawałki ziemniaki w gulaszu, robię kluski śląskie:)
odpowiedz
3479 dni temu
Super wyszło przepyszne! 👌
odpowiedz
3532 dni temu
Bardzo pyszne danie :). Dziękuję za inspirację :).
odpowiedz
3722 dni temu
Baśka, cieszymy się, że przepis przypadł Tobie do gustu :)
odpowiedz
3723 dni temu
Ja nie dodaję cukru, robię już trzeci raz i uwielbiam :)
odpowiedz
3724 dni temu
Dziś zrobiłam :) Bardzo smaczny gulasz, aczkolwiek trochę za słodki mi wyszedł. Dlatego trzeba uważać dodawaniem rodzynek i cukru, żeby nie przesadzić ;D
odpowiedz
3728 dni temu
Wyszło bardzo smaczne. Ja również limonkę zastąpiłam cytryną. Polecam!
odpowiedz
3756 dni temu
Przepis odrobinę zmieniłam. Nie udało mi się kupić limonki - dodałam 1/2 cytryny. Nie upolowałam też przyprawy do gulaszu i zamiast niej przyprawiłam gulasz przyprawą Barbecue. Wyszło obłędnie dobre... Kolejny sprawdzony przepis. Dziękuję!
odpowiedz
3765 dni temu
Bardzo cieszymy się, że Wam smakowało. Zapraszamy do próbowania również innych przepisów! :)
odpowiedz
3765 dni temu
pyszne!polecam ten przepis
odpowiedz
3776 dni temu
bardzo smaczny, fajnie czuć limonkę
odpowiedz
3810 dni temu
Bardzo smaczny gulasz. Nie żałować limonki i uważać po dodaniu ziemniaków - ryzyko przypalenia.
odpowiedz
4007 dni temu
Drogi gościu, tych przypraw używamy do smaku pod koniec gotowania.
odpowiedz
4008 dni temu
a kiedy dodajemy cukier, sól oraz pieprz?
odpowiedz
4052 dni temu
Gulasz bardzo smaczny,jak dla mnie idealny,sok z limonki świetnie podkreśla smak.Muszę przyznac że jest idealny,podałam go z kaszą.
odpowiedz
4078 dni temu
Pyszne danie, mięso jest soczyste i wyjątkowo miękkie. Ziemniaki dodane na koniec gotowania idealnie współgrają z całością. Nie pasowała mi jedynie papryka, może dlatego, że nie przepadam za nią, niezależnie od tego jakie to danie:)
odpowiedz
zobacz wszystkie