
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Łopatkę kroimy na niewielkie kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawę do gulaszu, sos sojowy oraz sok z limonki. Całość mieszamy razem, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy zamarynowane mięso i smażymy, aż mięso nabierze złocistego koloru. Do mięsa dodajemy mąkę, mieszamy, a gdy mąka oblepi mięso, dodajemy rodzynki. Mięso podlewamy 200 ml wody i zdrapujemy z dna patelni to, co do niej przywarło. Patelnię przykrywamy i od czasu do czasu mieszając, smażymy mięso na niewielkim ogniu, aż stanie się miękkie.
Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz paprykę. Ponownie przykrywamy i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby podlewamy większą ilością wody. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto na pierogi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Krokiety z mięsem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makowiec japoński
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Spaghetti carbonara
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Jajka na miękko
- Sałatka gyros
- Zupa grzybowa z makaronem
- Guacamole
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (23)
3168 dni temu
Czy łopatkę można zastąpić wołowiną? Czy zmienia to sposób przygotowania mięsa?
Odpowiedz
2777 dni temu
Zmienia. Wykorzystując mięso wołowe w trakcie smażenia musisz śpiewać "Małgośkę" Maryli Rodowicz w innym przypadku mięso będzie twarde
3188 dni temu
Po prostu pyszne! (bez rodzynek, ponieważ nie lubię mięs na słodko)
Odpowiedz
3361 dni temu
Zamiast rodzynek dodała suszone śliwki, efekt cudowny :)
Odpowiedz
3361 dni temu
Brzmi fantastycznie!
3401 dni temu
Bardzo dobry przepis Smak dla mnie fantastyczny Lekko słodki Raz robione wg przepisu drugi raz samo mięsko i kopytka Obie wersje pyszne.
Odpowiedz
3496 dni temu
Gulasz faktycznie wyszedł smaczny :) Na przyszłość jednak zrezygnuję z ziemniaków, ponieważ - w moim przypadku - bardzo długo trwało, zanim stały się miękkie, a zwiększenie ognia bardzo szybko mogłoby spowodować ich przypalenie. Mam nadzieję, że kopytka będą dobrze smakowały oblane tym właśnie gulaszem. Generalnie, polecam wszystkim ten przepis :)
Odpowiedz
3513 dni temu
Bardzo często robię ten gulasz, jest pyszny. Można też pominąć cukier i rodzynki, wtedy gulasz jest ostrzejszy w smaku. A na niedzielny obiad zamiast kawałki ziemniaki w gulaszu, robię kluski śląskie:)
Odpowiedz
3582 dni temu
Super wyszło przepyszne! 👌
Odpowiedz
3635 dni temu
Bardzo pyszne danie :). Dziękuję za inspirację :).
Odpowiedz
3825 dni temu
Baśka, cieszymy się, że przepis przypadł Tobie do gustu :)
Odpowiedz
3826 dni temu
Ja nie dodaję cukru, robię już trzeci raz i uwielbiam :)
Odpowiedz
3827 dni temu
Dziś zrobiłam :) Bardzo smaczny gulasz, aczkolwiek trochę za słodki mi wyszedł. Dlatego trzeba uważać dodawaniem rodzynek i cukru, żeby nie przesadzić ;D
Odpowiedz
3831 dni temu
Wyszło bardzo smaczne. Ja również limonkę zastąpiłam cytryną. Polecam!
Odpowiedz
3859 dni temu
Przepis odrobinę zmieniłam. Nie udało mi się kupić limonki - dodałam 1/2 cytryny. Nie upolowałam też przyprawy do gulaszu i zamiast niej przyprawiłam gulasz przyprawą Barbecue. Wyszło obłędnie dobre... Kolejny sprawdzony przepis. Dziękuję!
Odpowiedz
3868 dni temu
Bardzo cieszymy się, że Wam smakowało. Zapraszamy do próbowania również innych przepisów! :)
Odpowiedz
3868 dni temu
pyszne!polecam ten przepis
Odpowiedz
3879 dni temu
bardzo smaczny, fajnie czuć limonkę
Odpowiedz
3913 dni temu
Bardzo smaczny gulasz. Nie żałować limonki i uważać po dodaniu ziemniaków - ryzyko przypalenia.
Odpowiedz
4110 dni temu
Drogi gościu, tych przypraw używamy do smaku pod koniec gotowania.
Odpowiedz
4111 dni temu
a kiedy dodajemy cukier, sól oraz pieprz?
Odpowiedz
4155 dni temu
Gulasz bardzo smaczny,jak dla mnie idealny,sok z limonki świetnie podkreśla smak.Muszę przyznac że jest idealny,podałam go z kaszą.
Odpowiedz
4181 dni temu
Pyszne danie, mięso jest soczyste i wyjątkowo miękkie. Ziemniaki dodane na koniec gotowania idealnie współgrają z całością. Nie pasowała mi jedynie papryka, może dlatego, że nie przepadam za nią, niezależnie od tego jakie to danie:)
Odpowiedz
zobacz wszystkie