Gulasz wieprzowy z łopatki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Łopatkę kroimy na niewielkie kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawę do gulaszu, sos sojowy oraz sok z limonki. Całość mieszamy razem, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy zamarynowane mięso i smażymy, aż mięso nabierze złocistego koloru. Do mięsa dodajemy mąkę, mieszamy, a gdy mąka oblepi mięso, dodajemy rodzynki. Mięso podlewamy 200 ml wody i zdrapujemy z dna patelni to, co do niej przywarło. Patelnię przykrywamy i od czasu do czasu mieszając, smażymy mięso na niewielkim ogniu, aż stanie się miękkie.

Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz paprykę. Ponownie przykrywamy i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby podlewamy większą ilością wody. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • AniaS AniaS
    2865 dni temu
    Czy łopatkę można zastąpić wołowiną? Czy zmienia to sposób przygotowania mięsa?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2473 dni temu
    Zmienia. Wykorzystując mięso wołowe w trakcie smażenia musisz śpiewać "Małgośkę" Maryli Rodowicz w innym przypadku mięso będzie twarde
  • ChłopakCoGotowaćNieUmie ChłopakCoGotowaćNieUmie
    2884 dni temu
    Po prostu pyszne! (bez rodzynek, ponieważ nie lubię mięs na słodko)

    odpowiedz

  • Christina14 Christina14
    3058 dni temu
    Zamiast rodzynek dodała suszone śliwki, efekt cudowny :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3058 dni temu
    Brzmi fantastycznie!
  • a a
    3098 dni temu
    Bardzo dobry przepis Smak dla mnie fantastyczny Lekko słodki Raz robione wg przepisu drugi raz samo mięsko i kopytka Obie wersje pyszne.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3192 dni temu
    Gulasz faktycznie wyszedł smaczny :) Na przyszłość jednak zrezygnuję z ziemniaków, ponieważ - w moim przypadku - bardzo długo trwało, zanim stały się miękkie, a zwiększenie ognia bardzo szybko mogłoby spowodować ich przypalenie. Mam nadzieję, że kopytka będą dobrze smakowały oblane tym właśnie gulaszem. Generalnie, polecam wszystkim ten przepis :)

    odpowiedz

  • ~~Gosia~~ ~~Gosia~~
    3210 dni temu
    Bardzo często robię ten gulasz, jest pyszny. Można też pominąć cukier i rodzynki, wtedy gulasz jest ostrzejszy w smaku. A na niedzielny obiad zamiast kawałki ziemniaki w gulaszu, robię kluski śląskie:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3279 dni temu
    Super wyszło przepyszne! 👌

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3332 dni temu
    Bardzo pyszne danie :). Dziękuję za inspirację :).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3522 dni temu
    Baśka, cieszymy się, że przepis przypadł Tobie do gustu :)

    odpowiedz

  • Baśka Baśka
    3523 dni temu
    Ja nie dodaję cukru, robię już trzeci raz i uwielbiam :)

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    3524 dni temu
    Dziś zrobiłam :) Bardzo smaczny gulasz, aczkolwiek trochę za słodki mi wyszedł. Dlatego trzeba uważać dodawaniem rodzynek i cukru, żeby nie przesadzić ;D

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3528 dni temu
    Wyszło bardzo smaczne. Ja również limonkę zastąpiłam cytryną. Polecam!

    odpowiedz

  • okrutnyb okrutnyb
    3556 dni temu
    Przepis odrobinę zmieniłam. Nie udało mi się kupić limonki - dodałam 1/2 cytryny. Nie upolowałam też przyprawy do gulaszu i zamiast niej przyprawiłam gulasz przyprawą Barbecue. Wyszło obłędnie dobre... Kolejny sprawdzony przepis. Dziękuję!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3565 dni temu
    Bardzo cieszymy się, że Wam smakowało. Zapraszamy do próbowania również innych przepisów! :)

    odpowiedz

  • iwona iwona
    3565 dni temu
    pyszne!polecam ten przepis

    odpowiedz

  • kate kate
    3576 dni temu
    bardzo smaczny, fajnie czuć limonkę

    odpowiedz

  • Ala Ala
    3610 dni temu
    Bardzo smaczny gulasz. Nie żałować limonki i uważać po dodaniu ziemniaków - ryzyko przypalenia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3807 dni temu
    Drogi gościu, tych przypraw używamy do smaku pod koniec gotowania.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3807 dni temu
    a kiedy dodajemy cukier, sól oraz pieprz?

    odpowiedz

  • ANCIA ANCIA
    3851 dni temu
    Gulasz bardzo smaczny,jak dla mnie idealny,sok z limonki świetnie podkreśla smak.Muszę przyznac że jest idealny,podałam go z kaszą.

    odpowiedz

  • Dorcia Dorcia
    3878 dni temu
    Pyszne danie, mięso jest soczyste i wyjątkowo miękkie. Ziemniaki dodane na koniec gotowania idealnie współgrają z całością. Nie pasowała mi jedynie papryka, może dlatego, że nie przepadam za nią, niezależnie od tego jakie to danie:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!