Makaron z kremowym kurczakiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron i gotujemy al dente.

W międzyczasie kurczaka kroimy na paseczki. Słodką paprykę mieszamy z przyprawą warzywną, solą i pieprzem. W tak przygotowanej mieszance obtaczamy kurczaka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy mięso, aż nabierze złocistego koloru. Do usmażonego kurczaka dodajemy śmietanę oraz koperek. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje (około 5 minut).

Ugotowany makaron odcedzamy i nakładamy na talerze, na wierzch nakładamy mięso z sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Karolcia Karolcia
    264 dni temu
    Czy ten przepis pasuje na swieta

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    264 dni temu
    Tak naprawdę na święta pasuje każdy przepis, na który masz w święta ochotę! :) Ten faktycznie nie jest tak tradycyjnym wyborem, jak chociażby babka ziemniaczana z boczkiem z przepisu Karola (https://kuchnialidla.pl/babka-ziemniaczana-z-boczkiem), jednak jeśli uważasz, że makaron z kurczakiem bardziej trafi w gust Twoich domowników, jak najbardziej go podaj.
  • Gość Gość
    1612 dni temu
    Wspaniały przepis - co prawda ja go trochę odmieniłem. Zamarynowałem kurczaka w oliwie, czosnku i papryce. Zostawiłem na godzinę w lodowce. Potem delikatnie podsmażyłem i dusiłem w drobnej ilości śmietany. Wszystko podałem z makaronem z cukiniii i marchewki - 10/10. Można podać na klasycznym risotto - wyjdzie jeszcze pyszniejsze:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1611 dni temu
    Cieszymy się, że smakowało:) Marynowanie mięsa to świetny patent, na pewno było pysznie!
  • Gość Gość
    2717 dni temu
    Pierwsze danie Lidl'a, które mi nie smakowało :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3203 dni temu
    Jeśli ktoś szuka urozmaicenia przepisu to można dodać czarne oliwki ( pokrojone w talarki ), pokrojone kapary też dadzą radę :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2818 dni temu
    Rzeczywiście oliwki ciekawie uzupełniają to danie i świetnie się z nim komponują, dziękuję za dobrą radę :)
  • Kucharz Kucharz
    3243 dni temu
    Dzięki za radę bo właśnie robię

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3252 dni temu
    Odradzam smażenie najpierw kurczaka na złocisty kolor , a później gotowanie go 5 min w śmietanie, ponieważ wyjdzie strasznie twardy. Kurczaka lekko podsmażyć (z wierzchu) ale tak żeby w środku był surowy i w tym momencie wlać śmietanę i podgotować, kurczak w tym czasie dojdzie i będzie mięciutki - sprawdzone.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3203 dni temu
    Złocisty kolor można zrealizować poprzez dodanie masła, ale nie warto jak napisałeś/aś "przesmażyć" kurczaka.
  • Tomek Tomek
    3255 dni temu
    Bardzo dobry przepis, jednak 600ml śmietany 30% to jak dla mnie zbyt tłusta pozycja. Co myślicie o zastąpieniu 400ml z w/w na śmietanę 12%?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3254 dni temu
    Tomku, możesz dać mniej śmietany, jednak nie rekomendujemy zamiany śmietanki 30% na 12% :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3566 dni temu
    Gościu, jeśli uważasz, że Twój sos jest nadal za rzadki, możesz zagęścić go niewielką ilością mąki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3256 dni temu
    Na pewno chodzi o 600 g smietany?
  • Gość Gość
    3203 dni temu
    600 ml to za dużo, zresztą nie jest to pierwszy przepis gdzie to się nie sprawdza, daje 200-300 maksymalnie,a i tak musiałem to gotować 10-15 minut zanim się zagęścił odpowiednio. Na koniec przed podaniem można jeszcze dodać trochę sera cheddar / żółtego.
  • Gość Gość
    3566 dni temu
    Co zrobić jak nie chce mi zgęstnieć sos?

    odpowiedz

  • nowy nowy
    3588 dni temu
    uwielbiam ten przepis, łatwy, szybki i prosty, polecam !

    odpowiedz

  • April April
    3613 dni temu
    Proste, szybkie i pyszne danie. Trochę kalorii ma przez tą śmietankę 30%, ale polecam, bo dobre - szybko znika z talerza.

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    3730 dni temu
    Mnie również smakowało, można dodać więcej koperku, ponieważ nadaje bardzo fajnego aromatu.

    odpowiedz

  • Pani_pyrka Pani_pyrka
    3792 dni temu
    Smaczne danie i bardzo szybko się robi ;)))

    odpowiedz

  • Diana Diana
    3844 dni temu
    Pierwszy raz robiłam ten przepis w szkole z koleżankami na zajęciach kulinarnych.Smakowało wyśmienicie.Zrobiłam w domu po po paru minutach nic nie zostało tak posmakowało rodzeństwu i mamie.

    odpowiedz

  • emm emm
    3853 dni temu
    świetny przepis :) ja dodałam również starty ser żółty.. pycha ! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3870 dni temu
    Drogi gościu, niestety w tym przepisie jogurt się nie sprawdzi.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3871 dni temu
    czy śmietanę 30% można zastąpić jogurtem?jeśli tak to jakim

    odpowiedz

  • Goga Goga
    3871 dni temu
    Makaron z kurczakiem wyszedł pyszny, kupiłam jeszcze w Lidlu makaron Fusilli z serii Deluxe, pycha :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3882 dni temu
    Dziękujemy za rekomendację!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3882 dni temu
    W zeszła niedzielę wypróbowałam ten przepis, polecam świetne lekkie danie.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!