
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
W międzyczasie kurczaka kroimy na paseczki. Słodką paprykę mieszamy z przyprawą warzywną, solą i pieprzem. W tak przygotowanej mieszance obtaczamy kurczaka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy mięso, aż nabierze złocistego koloru. Do usmażonego kurczaka dodajemy śmietanę oraz koperek. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje (około 5 minut).
Ugotowany makaron odcedzamy i nakładamy na talerze, na wierzch nakładamy mięso z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz wieprzowy z łopatki
Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.

Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki
Kusząca nie tylko smakiem, ale również zapachem i barwą, sycąca zupa łącząca pyszne pomidory z aromatem pietruszki.

Kotlety rybne ze szczypiorkiem
Pyszne i delikatne kotleciki uformowane z mięsa mielonego z ryby. Najlepiej smakują z dipem śmietanowym i szczypiorkiem.


Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.


Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kotlet pożarski – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Mus truskawkowy
- Zasmażana młoda kapusta
- Sos kurkowy
- Gzik
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Deser z chia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (27)
461 dni temu
Czy ten przepis pasuje na swieta
odpowiedz
461 dni temu
Tak naprawdę na święta pasuje każdy przepis, na który masz w święta ochotę! :) Ten faktycznie nie jest tak tradycyjnym wyborem, jak chociażby babka ziemniaczana z boczkiem z przepisu Karola (https://kuchnialidla.pl/babka-ziemniaczana-z-boczkiem), jednak jeśli uważasz, że makaron z kurczakiem bardziej trafi w gust Twoich domowników, jak najbardziej go podaj.
1809 dni temu
Wspaniały przepis - co prawda ja go trochę odmieniłem. Zamarynowałem kurczaka w oliwie, czosnku i papryce. Zostawiłem na godzinę w lodowce. Potem delikatnie podsmażyłem i dusiłem w drobnej ilości śmietany. Wszystko podałem z makaronem z cukiniii i marchewki - 10/10. Można podać na klasycznym risotto - wyjdzie jeszcze pyszniejsze:)
odpowiedz
1808 dni temu
Cieszymy się, że smakowało:) Marynowanie mięsa to świetny patent, na pewno było pysznie!
2913 dni temu
Pierwsze danie Lidl'a, które mi nie smakowało :(
odpowiedz
3400 dni temu
Jeśli ktoś szuka urozmaicenia przepisu to można dodać czarne oliwki ( pokrojone w talarki ), pokrojone kapary też dadzą radę :)
odpowiedz
3015 dni temu
Rzeczywiście oliwki ciekawie uzupełniają to danie i świetnie się z nim komponują, dziękuję za dobrą radę :)
3440 dni temu
Dzięki za radę bo właśnie robię
odpowiedz
3449 dni temu
Odradzam smażenie najpierw kurczaka na złocisty kolor , a później gotowanie go 5 min w śmietanie, ponieważ wyjdzie strasznie twardy. Kurczaka lekko podsmażyć (z wierzchu) ale tak żeby w środku był surowy i w tym momencie wlać śmietanę i podgotować, kurczak w tym czasie dojdzie i będzie mięciutki - sprawdzone.
odpowiedz
3400 dni temu
Złocisty kolor można zrealizować poprzez dodanie masła, ale nie warto jak napisałeś/aś "przesmażyć" kurczaka.
3452 dni temu
Bardzo dobry przepis, jednak 600ml śmietany 30% to jak dla mnie zbyt tłusta pozycja. Co myślicie o zastąpieniu 400ml z w/w na śmietanę 12%?
odpowiedz
3451 dni temu
Tomku, możesz dać mniej śmietany, jednak nie rekomendujemy zamiany śmietanki 30% na 12% :)
3763 dni temu
Gościu, jeśli uważasz, że Twój sos jest nadal za rzadki, możesz zagęścić go niewielką ilością mąki.
odpowiedz
3453 dni temu
Na pewno chodzi o 600 g smietany?
3400 dni temu
600 ml to za dużo, zresztą nie jest to pierwszy przepis gdzie to się nie sprawdza, daje 200-300 maksymalnie,a i tak musiałem to gotować 10-15 minut zanim się zagęścił odpowiednio. Na koniec przed podaniem można jeszcze dodać trochę sera cheddar / żółtego.
3763 dni temu
Co zrobić jak nie chce mi zgęstnieć sos?
odpowiedz
3785 dni temu
uwielbiam ten przepis, łatwy, szybki i prosty, polecam !
odpowiedz
3810 dni temu
Proste, szybkie i pyszne danie. Trochę kalorii ma przez tą śmietankę 30%, ale polecam, bo dobre - szybko znika z talerza.
odpowiedz
3927 dni temu
Mnie również smakowało, można dodać więcej koperku, ponieważ nadaje bardzo fajnego aromatu.
odpowiedz
3989 dni temu
Smaczne danie i bardzo szybko się robi ;)))
odpowiedz
4041 dni temu
Pierwszy raz robiłam ten przepis w szkole z koleżankami na zajęciach kulinarnych.Smakowało wyśmienicie.Zrobiłam w domu po po paru minutach nic nie zostało tak posmakowało rodzeństwu i mamie.
odpowiedz
4050 dni temu
świetny przepis :) ja dodałam również starty ser żółty.. pycha ! :)
odpowiedz
4067 dni temu
Drogi gościu, niestety w tym przepisie jogurt się nie sprawdzi.
odpowiedz
4068 dni temu
czy śmietanę 30% można zastąpić jogurtem?jeśli tak to jakim
odpowiedz
4068 dni temu
Makaron z kurczakiem wyszedł pyszny, kupiłam jeszcze w Lidlu makaron Fusilli z serii Deluxe, pycha :)
odpowiedz
4079 dni temu
Dziękujemy za rekomendację!
odpowiedz
4079 dni temu
W zeszła niedzielę wypróbowałam ten przepis, polecam świetne lekkie danie.
odpowiedz
zobacz wszystkie