zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę o drobnych oczkach
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • folię aluminiową

KROK 1: Przygotowujemy masę ziemniaczaną

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajemy zagotowane, ciepłe mleko. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Mieszamy.

Dodajemy kaszę gryczaną i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą.

KROK 2: Przesmażamy boczek

Boczek przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli (ok. 3-4 minut).

Boczek z cebulą przekładamy na talerz, lekko studzimy i dodajemy do masy ziemniaczanej. Mieszamy.

KROK 3: Pieczemy babkę

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Masę ziemniaczaną mieszamy, przekładamy do naczynia i rozprowadzamy na całej powierzchni. Babkę pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

20 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150°C, a naczynie przykrywamy folią aluminiową.

KROK 4: Podajemy babkę

Porcję babki przekładamy na talerz. Podajemy z kleksem śmietany i drobno posiekanym szczypiorkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Gość Gość
    97 dni temu
    Dzień dobry, Zamierzam jutro (w piątek) zabrać się za tą babkę, bo nie chcę robić wszystkiego jednego dnia. Czy babka nadal będzie się nadawała do zjedzenia w niedzielę? :) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    97 dni temu
    Jak najbardziej, babka na tym nie ucierpi. To idealny wybór, jeśli szukamy dań do przygotowywania z wyprzedzeniem. Pamiętaj tylko, by po upieczeniu całkowicie wystudzić babkę w temperaturze pokojowej, a następnie umieścić ją w lodówce. Odgrzana będzie równie smaczna. Ciekawym sposobem jest również przesmażanie kawałków babki przed podaniem.
  • Gość Gość
    96 dni temu
    nawet przez parędni będzie się nadawała. Jest pyszna. Smacznego
  • Marta Marta
    166 dni temu
    Olej do przesmażenia boczku i cebuli? Chyba wystarczyłaby patelnia, przecież z boczku wytopi się akurat tyle tłuszczu, że starczy do przesmażenia cebuli.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    166 dni temu
    Marto, cebulę i boczek dodajemy w tym przepisie do masy ziemniaczanej. Olej użyty do podsmażenia tych składników sprawi, ze babka po upieczeniu będzie bardziej wilgotna.
  • Iwonka Iwonka
    189 dni temu
    Dzień dobry, Czym można zamienić kaszę gryczaną - jęczmienną, ryżem? Dziękuję i pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    188 dni temu
    Iwonko, zarówno kasza jęczmienna jak i ryż sprawdzą się w tym daniu :)
  • Gość Gość
    271 dni temu
    Na Śląsku Cieszyńskim to danie nazywało się "Żebroczka" - strawa dla ubogich, gdy już nic oprócz ziemniaków w domu nie było. Nikomu nie przyszłoby do głowy robić to na Wielkanoc:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    271 dni temu
    Co region, to obyczaj :)
  • Gość Gość
    301 dni temu
    100 gr kaszy odważone przed ugotowaniem czy po?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    301 dni temu
    Po ugotowaniu :)
  • Gość Gość
    389 dni temu
    Szkoda że nie podano aby odlać wodę z ziemniaków po starciu, bo babka nie wyszła mimo 1h pieczenia...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    387 dni temu
    Sekretem są ziemniaki - muszą być mączyste o małej zawartości wody. Wówczas po starciu będą miały ładną, gęstą konsystencję.
  • Gość Gość
    303 dni temu
    Każdy mądry wie że trzeba odlać
  • Jacek Jacek
    393 dni temu
    Babcia robiła prostszą wersję ale zawsze ze śmietaną i rzeczywiście odsmażona jest jeszcze lepsza. To mój smak z dzieciństwa. Zaintrygowała mnie wersja z kaszą gryczaną, muszę spróbować.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    448 dni temu
    Dobry przepis Panie Karolu, smaczna babka ziemniaczana i tania. Dziękuję

    odpowiedz

  • Gość Gość
    448 dni temu
    Lubię gotować, cenię Pana przepisy;są oryginalne często sięgają wiejskich tradycji PYCHOTA Pozdrawiam Ewa Stopczyk-Tucker z Tarnowa
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    448 dni temu
    Dziękujemy za dobre słowa :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram