
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- folię aluminiową
Przygotuj wcześniej
- Ugotuj kaszę gryczaną w lekko osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
KROK 1: Przygotowujemy masę ziemniaczaną
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajemy zagotowane, ciepłe mleko. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Mieszamy.
Dodajemy kaszę gryczaną i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą.
KROK 2: Przesmażamy boczek
Boczek przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli (ok. 3-4 minut).
Boczek z cebulą przekładamy na talerz, lekko studzimy i dodajemy do masy ziemniaczanej. Mieszamy.
KROK 3: Pieczemy babkę
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Masę ziemniaczaną mieszamy, przekładamy do naczynia i rozprowadzamy na całej powierzchni. Babkę pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
20 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150°C, a naczynie przykrywamy folią aluminiową.
KROK 4: Podajemy babkę
Porcję babki przekładamy na talerz. Podajemy z kleksem śmietany i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Zapiekanka ziemniaczana
- Pancakes z borówkami
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Krem z dyni
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Sernik na zimno w słoiku
- Zupa pho z wołowiną
- Guacamole
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Chłodnik z botwiny
- Ryż smażony z warzywami
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (30)
123 dni temu
na jakich oczkach trzemy ziemniaki na takich cienkich czy takich specjalnych jak na placki ziemniaczane?
odpowiedz
120 dni temu
Zdecydowanie polecamy drobne oczka tarki.
1219 dni temu
Gryczana - jęczmienna - gryczana... Domyslam sie ze chodzi o gryczaną, ale moze jednak to komus namieszac.
odpowiedz
1219 dni temu
Aga, bardzo dziękujemy za czujność, faktycznie chodzi o kaszę gryczaną. Już wszystko poprawione ;)
1536 dni temu
Fajnie, jakby autorzy podawali rozmiar naczyń - form do pieczenia. Łatwiej byłoby dostosować proporcje do posiadanego rozmiaru formy.
odpowiedz
1317 dni temu
na oko widzę do jakiej formy zmieści się przygotowane ciasto ziemniaczane. Może powinnaś szukać przepisu po rozmiarze naczynia, które posiadasz.
1597 dni temu
Witam, jak rozpoznać te maczyste ziemniaki? A jeśli chodzi o późniejsze odsmażane to w kawałkach na patelni na oliwce czy w piekarniku? Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz.
odpowiedz
1597 dni temu
Ziemniaki jadalne dzielimy na 3 typy: A, B i C. Mączyste to typ C :) Dodatkowo dzielimy je na kilka odmian np.: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i Gustaw. W Lidlu ziemniaki mączyste są oznaczone nazwą, więc bez trudu je znajdziesz ;) Odsmażać można je zarówno na patelni, jak i w piekarniku.
1611 dni temu
a jajka?
odpowiedz
1611 dni temu
Justyno, ten przepis Karola nie przewiduje wykorzystywania jajek.
1856 dni temu
Czy taką babkę po upieczeniu można podzielić na porcje i zamrozić? Jak ja później odmrażać?
odpowiedz
1855 dni temu
Niestety niektórych produktów nie powinno się zamrażać, gdyż po wyciągnięciu z zamrażalnika nie nadają się do spożycia-tracą smak, a konsystencja staje się zbyt wodnista bądź krucha. Ta zasada tyczy się do m.in. potraw z dodatkiem makaronów, ryżu czy ziemniaków. Po rozmrożeniu babka ziemniaczana może stać się zbyt miękka i mało apetyczna. Ps. Ta babka jest tak dobra, że z pewnością zniknie krótko po upieczeniu😊
1954 dni temu
Dzień dobry, Zamierzam jutro (w piątek) zabrać się za tą babkę, bo nie chcę robić wszystkiego jednego dnia. Czy babka nadal będzie się nadawała do zjedzenia w niedzielę? :) Pozdrawiam
odpowiedz
1954 dni temu
Jak najbardziej, babka na tym nie ucierpi. To idealny wybór, jeśli szukamy dań do przygotowywania z wyprzedzeniem. Pamiętaj tylko, by po upieczeniu całkowicie wystudzić babkę w temperaturze pokojowej, a następnie umieścić ją w lodówce. Odgrzana będzie równie smaczna. Ciekawym sposobem jest również przesmażanie kawałków babki przed podaniem.
1953 dni temu
nawet przez parędni będzie się nadawała. Jest pyszna. Smacznego
2023 dni temu
Olej do przesmażenia boczku i cebuli? Chyba wystarczyłaby patelnia, przecież z boczku wytopi się akurat tyle tłuszczu, że starczy do przesmażenia cebuli.
odpowiedz
2023 dni temu
Marto, cebulę i boczek dodajemy w tym przepisie do masy ziemniaczanej. Olej użyty do podsmażenia tych składników sprawi, ze babka po upieczeniu będzie bardziej wilgotna.
2046 dni temu
Dzień dobry, Czym można zamienić kaszę gryczaną - jęczmienną, ryżem? Dziękuję i pozdrawiam :)
odpowiedz
2046 dni temu
Iwonko, zarówno kasza jęczmienna jak i ryż sprawdzą się w tym daniu :)
2129 dni temu
Na Śląsku Cieszyńskim to danie nazywało się "Żebroczka" - strawa dla ubogich, gdy już nic oprócz ziemniaków w domu nie było. Nikomu nie przyszłoby do głowy robić to na Wielkanoc:)
odpowiedz
2128 dni temu
Co region, to obyczaj :)
2159 dni temu
100 gr kaszy odważone przed ugotowaniem czy po?
odpowiedz
2159 dni temu
Po ugotowaniu :)
2246 dni temu
Szkoda że nie podano aby odlać wodę z ziemniaków po starciu, bo babka nie wyszła mimo 1h pieczenia...
odpowiedz
2245 dni temu
Sekretem są ziemniaki - muszą być mączyste o małej zawartości wody. Wówczas po starciu będą miały ładną, gęstą konsystencję.
2160 dni temu
Każdy mądry wie że trzeba odlać
2251 dni temu
Babcia robiła prostszą wersję ale zawsze ze śmietaną i rzeczywiście odsmażona jest jeszcze lepsza. To mój smak z dzieciństwa. Zaintrygowała mnie wersja z kaszą gryczaną, muszę spróbować.
odpowiedz
2305 dni temu
Dobry przepis Panie Karolu, smaczna babka ziemniaczana i tania. Dziękuję
odpowiedz
2305 dni temu
Lubię gotować, cenię Pana przepisy;są oryginalne często sięgają wiejskich tradycji PYCHOTA Pozdrawiam Ewa Stopczyk-Tucker z Tarnowa
2305 dni temu
Dziękujemy za dobre słowa :)
zobacz wszystkie