
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- folię aluminiową
KROK 1: Przygotowujemy masę ziemniaczaną
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajemy zagotowane, ciepłe mleko. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Mieszamy.
Dodajemy kaszę gryczaną i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą.
KROK 2: Przesmażamy boczek
Boczek przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli (ok. 3-4 minut).
Boczek z cebulą przekładamy na talerz, lekko studzimy i dodajemy do masy ziemniaczanej. Mieszamy.
KROK 3: Pieczemy babkę
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Masę ziemniaczaną mieszamy, przekładamy do naczynia i rozprowadzamy na całej powierzchni. Babkę pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
20 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150°C, a naczynie przykrywamy folią aluminiową.
KROK 4: Podajemy babkę
Porcję babki przekładamy na talerz. Podajemy z kleksem śmietany i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
Przepisów na placki ziemniaczane jest wiele. Zobacz, jak przygotowuje je mistrz kuchni – Karol Okrasa!

Śródziemnomorska babka ziemniaczana
Do babki ziemniaczanej możesz dodać praktycznie wszystko. Spróbuj naszego przepisu na babkę ziemniaczaną z oliwkami i pomidorami.

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.

Komentarze (20)
192 dni temu
Czy taką babkę po upieczeniu można podzielić na porcje i zamrozić? Jak ja później odmrażać?
odpowiedz
192 dni temu
Niestety niektórych produktów nie powinno się zamrażać, gdyż po wyciągnięciu z zamrażalnika nie nadają się do spożycia-tracą smak, a konsystencja staje się zbyt wodnista bądź krucha. Ta zasada tyczy się do m.in. potraw z dodatkiem makaronów, ryżu czy ziemniaków. Po rozmrożeniu babka ziemniaczana może stać się zbyt miękka i mało apetyczna. Ps. Ta babka jest tak dobra, że z pewnością zniknie krótko po upieczeniu😊
291 dni temu
Dzień dobry, Zamierzam jutro (w piątek) zabrać się za tą babkę, bo nie chcę robić wszystkiego jednego dnia. Czy babka nadal będzie się nadawała do zjedzenia w niedzielę? :) Pozdrawiam
odpowiedz
291 dni temu
Jak najbardziej, babka na tym nie ucierpi. To idealny wybór, jeśli szukamy dań do przygotowywania z wyprzedzeniem. Pamiętaj tylko, by po upieczeniu całkowicie wystudzić babkę w temperaturze pokojowej, a następnie umieścić ją w lodówce. Odgrzana będzie równie smaczna. Ciekawym sposobem jest również przesmażanie kawałków babki przed podaniem.
290 dni temu
nawet przez parędni będzie się nadawała. Jest pyszna. Smacznego
360 dni temu
Olej do przesmażenia boczku i cebuli? Chyba wystarczyłaby patelnia, przecież z boczku wytopi się akurat tyle tłuszczu, że starczy do przesmażenia cebuli.
odpowiedz
360 dni temu
Marto, cebulę i boczek dodajemy w tym przepisie do masy ziemniaczanej. Olej użyty do podsmażenia tych składników sprawi, ze babka po upieczeniu będzie bardziej wilgotna.
383 dni temu
Dzień dobry, Czym można zamienić kaszę gryczaną - jęczmienną, ryżem? Dziękuję i pozdrawiam :)
odpowiedz
382 dni temu
Iwonko, zarówno kasza jęczmienna jak i ryż sprawdzą się w tym daniu :)
465 dni temu
Na Śląsku Cieszyńskim to danie nazywało się "Żebroczka" - strawa dla ubogich, gdy już nic oprócz ziemniaków w domu nie było. Nikomu nie przyszłoby do głowy robić to na Wielkanoc:)
odpowiedz
465 dni temu
Co region, to obyczaj :)
495 dni temu
100 gr kaszy odważone przed ugotowaniem czy po?
odpowiedz
495 dni temu
Po ugotowaniu :)
583 dni temu
Szkoda że nie podano aby odlać wodę z ziemniaków po starciu, bo babka nie wyszła mimo 1h pieczenia...
odpowiedz
581 dni temu
Sekretem są ziemniaki - muszą być mączyste o małej zawartości wody. Wówczas po starciu będą miały ładną, gęstą konsystencję.
497 dni temu
Każdy mądry wie że trzeba odlać
587 dni temu
Babcia robiła prostszą wersję ale zawsze ze śmietaną i rzeczywiście odsmażona jest jeszcze lepsza. To mój smak z dzieciństwa. Zaintrygowała mnie wersja z kaszą gryczaną, muszę spróbować.
odpowiedz
642 dni temu
Dobry przepis Panie Karolu, smaczna babka ziemniaczana i tania. Dziękuję
odpowiedz
642 dni temu
Lubię gotować, cenię Pana przepisy;są oryginalne często sięgają wiejskich tradycji PYCHOTA Pozdrawiam Ewa Stopczyk-Tucker z Tarnowa
642 dni temu
Dziękujemy za dobre słowa :)
zobacz wszystkie