zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę o drobnych oczkach
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • folię aluminiową

KROK 1: Przygotowujemy masę ziemniaczaną

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajemy zagotowane, ciepłe mleko. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Mieszamy.

Dodajemy kaszę gryczaną i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą.

KROK 2: Przesmażamy boczek

Boczek przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli (ok. 3-4 minut).

Boczek z cebulą przekładamy na talerz, lekko studzimy i dodajemy do masy ziemniaczanej. Mieszamy.

KROK 3: Pieczemy babkę

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Masę ziemniaczaną mieszamy, przekładamy do naczynia i rozprowadzamy na całej powierzchni. Babkę pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

20 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150°C, a naczynie przykrywamy folią aluminiową.

KROK 4: Podajemy babkę

Porcję babki przekładamy na talerz. Podajemy z kleksem śmietany i drobno posiekanym szczypiorkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    33 dni temu
    Na Śląsku Cieszyńskim to danie nazywało się "Żebroczka" - strawa dla ubogich, gdy już nic oprócz ziemniaków w domu nie było. Nikomu nie przyszłoby do głowy robić to na Wielkanoc:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    33 dni temu
    Co region, to obyczaj :)
  • Gość Gość
    63 dni temu
    100 gr kaszy odważone przed ugotowaniem czy po?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    63 dni temu
    Po ugotowaniu :)
  • Gość Gość
    151 dni temu
    Szkoda że nie podano aby odlać wodę z ziemniaków po starciu, bo babka nie wyszła mimo 1h pieczenia...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    149 dni temu
    Sekretem są ziemniaki - muszą być mączyste o małej zawartości wody. Wówczas po starciu będą miały ładną, gęstą konsystencję.
  • Gość Gość
    65 dni temu
    Każdy mądry wie że trzeba odlać
  • Jacek Jacek
    156 dni temu
    Babcia robiła prostszą wersję ale zawsze ze śmietaną i rzeczywiście odsmażona jest jeszcze lepsza. To mój smak z dzieciństwa. Zaintrygowała mnie wersja z kaszą gryczaną, muszę spróbować.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    210 dni temu
    Dobry przepis Panie Karolu, smaczna babka ziemniaczana i tania. Dziękuję

    odpowiedz

  • Gość Gość
    210 dni temu
    Lubię gotować, cenię Pana przepisy;są oryginalne często sięgają wiejskich tradycji PYCHOTA Pozdrawiam Ewa Stopczyk-Tucker z Tarnowa
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    210 dni temu
    Dziękujemy za dobre słowa :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram