Babka ziemniaczana z boczkiem

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę o drobnych oczkach
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • folię aluminiową

Przygotuj wcześniej

  • Ugotuj kaszę gryczaną w lekko osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

KROK 1: Przygotowujemy masę ziemniaczaną

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajemy zagotowane, ciepłe mleko. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Mieszamy.

Dodajemy kaszę gryczaną i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą.

KROK 2: Przesmażamy boczek

Boczek przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli (ok. 3-4 minut).

Boczek z cebulą przekładamy na talerz, lekko studzimy i dodajemy do masy ziemniaczanej. Mieszamy.

KROK 3: Pieczemy babkę

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Masę ziemniaczaną mieszamy, przekładamy do naczynia i rozprowadzamy na całej powierzchni. Babkę pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

20 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150°C, a naczynie przykrywamy folią aluminiową.

KROK 4: Podajemy babkę

Porcję babki przekładamy na talerz. Podajemy z kleksem śmietany i drobno posiekanym szczypiorkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (30)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • Gość Gość
    236 dni temu
    na jakich oczkach trzemy ziemniaki na takich cienkich czy takich specjalnych jak na placki ziemniaczane?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    233 dni temu
    Zdecydowanie polecamy drobne oczka tarki.
  • Aga Aga
    1332 dni temu
    Gryczana - jęczmienna - gryczana... Domyslam sie ze chodzi o gryczaną, ale moze jednak to komus namieszac.

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1332 dni temu
    Aga, bardzo dziękujemy za czujność, faktycznie chodzi o kaszę gryczaną. Już wszystko poprawione ;)
  • AnnaJo AnnaJo
    1649 dni temu
    Fajnie, jakby autorzy podawali rozmiar naczyń - form do pieczenia. Łatwiej byłoby dostosować proporcje do posiadanego rozmiaru formy.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    1430 dni temu
    na oko widzę do jakiej formy zmieści się przygotowane ciasto ziemniaczane. Może powinnaś szukać przepisu po rozmiarze naczynia, które posiadasz.
  • Gość Gość
    1710 dni temu
    Witam, jak rozpoznać te maczyste ziemniaki? A jeśli chodzi o późniejsze odsmażane to w kawałkach na patelni na oliwce czy w piekarniku? Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz.

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1710 dni temu
    Ziemniaki jadalne dzielimy na 3 typy: A, B i C. Mączyste to typ C :) Dodatkowo dzielimy je na kilka odmian np.: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i Gustaw. W Lidlu ziemniaki mączyste są oznaczone nazwą, więc bez trudu je znajdziesz ;) Odsmażać można je zarówno na patelni, jak i w piekarniku.
  • Justyna Justyna
    1724 dni temu
    a jajka?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1724 dni temu
    Justyno, ten przepis Karola nie przewiduje wykorzystywania jajek.
  • Gość Gość
    1969 dni temu
    Czy taką babkę po upieczeniu można podzielić na porcje i zamrozić? Jak ja później odmrażać?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1969 dni temu
    Niestety niektórych produktów nie powinno się zamrażać, gdyż po wyciągnięciu z zamrażalnika nie nadają się do spożycia-tracą smak, a konsystencja staje się zbyt wodnista bądź krucha. Ta zasada tyczy się do m.in. potraw z dodatkiem makaronów, ryżu czy ziemniaków. Po rozmrożeniu babka ziemniaczana może stać się zbyt miękka i mało apetyczna. Ps. Ta babka jest tak dobra, że z pewnością zniknie krótko po upieczeniu😊
  • Gość Gość
    2067 dni temu
    Dzień dobry, Zamierzam jutro (w piątek) zabrać się za tą babkę, bo nie chcę robić wszystkiego jednego dnia. Czy babka nadal będzie się nadawała do zjedzenia w niedzielę? :) Pozdrawiam

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2067 dni temu
    Jak najbardziej, babka na tym nie ucierpi. To idealny wybór, jeśli szukamy dań do przygotowywania z wyprzedzeniem. Pamiętaj tylko, by po upieczeniu całkowicie wystudzić babkę w temperaturze pokojowej, a następnie umieścić ją w lodówce. Odgrzana będzie równie smaczna. Ciekawym sposobem jest również przesmażanie kawałków babki przed podaniem.
  • Gość Gość
    2066 dni temu
    nawet przez parędni będzie się nadawała. Jest pyszna. Smacznego
  • Marta Marta
    2136 dni temu
    Olej do przesmażenia boczku i cebuli? Chyba wystarczyłaby patelnia, przecież z boczku wytopi się akurat tyle tłuszczu, że starczy do przesmażenia cebuli.

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2136 dni temu
    Marto, cebulę i boczek dodajemy w tym przepisie do masy ziemniaczanej. Olej użyty do podsmażenia tych składników sprawi, ze babka po upieczeniu będzie bardziej wilgotna.
  • Iwonka Iwonka
    2159 dni temu
    Dzień dobry, Czym można zamienić kaszę gryczaną - jęczmienną, ryżem? Dziękuję i pozdrawiam :)

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2159 dni temu
    Iwonko, zarówno kasza jęczmienna jak i ryż sprawdzą się w tym daniu :)
  • Gość Gość
    2242 dni temu
    Na Śląsku Cieszyńskim to danie nazywało się "Żebroczka" - strawa dla ubogich, gdy już nic oprócz ziemniaków w domu nie było. Nikomu nie przyszłoby do głowy robić to na Wielkanoc:)

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2241 dni temu
    Co region, to obyczaj :)
  • Gość Gość
    2272 dni temu
    100 gr kaszy odważone przed ugotowaniem czy po?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2272 dni temu
    Po ugotowaniu :)
  • Gość Gość
    2359 dni temu
    Szkoda że nie podano aby odlać wodę z ziemniaków po starciu, bo babka nie wyszła mimo 1h pieczenia...

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2358 dni temu
    Sekretem są ziemniaki - muszą być mączyste o małej zawartości wody. Wówczas po starciu będą miały ładną, gęstą konsystencję.
  • Gość Gość
    2273 dni temu
    Każdy mądry wie że trzeba odlać
  • Jacek Jacek
    2364 dni temu
    Babcia robiła prostszą wersję ale zawsze ze śmietaną i rzeczywiście odsmażona jest jeszcze lepsza. To mój smak z dzieciństwa. Zaintrygowała mnie wersja z kaszą gryczaną, muszę spróbować.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    2418 dni temu
    Dobry przepis Panie Karolu, smaczna babka ziemniaczana i tania. Dziękuję

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    2418 dni temu
    Lubię gotować, cenię Pana przepisy;są oryginalne często sięgają wiejskich tradycji PYCHOTA Pozdrawiam Ewa Stopczyk-Tucker z Tarnowa
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2418 dni temu
    Dziękujemy za dobre słowa :)

zobacz wszystkie


Kto by pomyślał, że tak proste składniki jak ziemniaki, boczek i kasza gryczana mogą stworzyć danie, które od pokoleń gromadzi całe rodziny przy stole? Babka ziemniaczana z boczkiem to jeden z tych przepisów, które przechowywane są jak skarb w pamięci naszych babć. Karol Okrasa, mistrz polskiej kuchni, udowadnia, że warto do tej pamięci starszych pokoleń sięgać! Jak za chwilę zobaczysz, nie trzeba skomplikowanych technik, żeby przygotować coś naprawdę wyjątkowego - babka ziemniaczana jest tego przykładem.

To danie, które pachnie domem i dzieciństwem, ma w sobie coś magicznego. Może to aromat majeranku, który unosi się nad gorącą patelnią, a może złocisty boczek skwierczący w towarzystwie przeszklonych cebul? Może proste, kojarzące się z polską wsią produkty, które składają się na to danie? Trudno powiedzieć, ale jedno jest pewne – babka ziemniaczana to więcej niż tylko zapiekanka. To opowieść o tradycji, która nigdy nie wychodzi z mody.

Babka ziemniaczana z kaszą gryczaną – niespodziewany twist w klasycznym przepisie

Większość z nas kojarzy babkę ziemniaczaną z prostym składem: ziemniaki, jajka, pewnie też nieco mąki. Ale przepis Okrasy wprowadza coś nieoczekiwanego – kaszę gryczaną! To właśnie ona nadaje tej babce ziemniaczanej wyjątkową teksturę i głębię smaku.

Kasza gryczana, ugotowana wcześniej w osolonej wodzie, dodaje babce jędrności i sprawia, że każdy kęs ma w sobie coś więcej. Nie jest to tylko wypełniacz – to składnik, który łączy wszystko w harmonijną całość. Babka ziemniaczana z kaszą gryczaną to dowód na to, że tradycyjne przepisy można odświeżać bez utraty ich autentyczności.

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić babkę ziemniaczaną, która będzie się różniła od standardowych wersji? Właśnie ta kasza gryczana robi całą różnicę. Pochłania soki z ziemniaków i boczku, stając się naturalnym spoiwem całej masy. Dzięki temu babka ziemniaczana nie rozpada się podczas krojenia i ma idealną, zwartą konsystencję.

Babka ziemniaczana z boczkiem i cebulą – duet dodatków, który nigdy nie zawodzi

Boczek i cebula to para, która w polskiej kuchni sprawdza się od wieków. W babce ziemniaczanej z boczkiem odgrywa ona główną rolę. Karol Okrasa radzi, żeby nie śpieszyć się przy smażeniu – boczek powinien ładnie się zrumienić, a cebula powoli się zeszklić.

Majeranek, roztarty w dłoniach, uwalnia swój intensywny aromat już na patelni. To właśnie te kilka minut smażenia na wolnym ogniu sprawia, że babka ziemniaczana z boczkiem i cebulą będzie miała ten charakterystyczny, głęboki smak. Nie ma tu miejsca na pośpiech – każdy składnik musi mieć swój moment.

Wilgotna babka ziemniaczana to cel, do którego dążymy. Tłuszcz z boczku, w połączeniu z sokami z cebuli, tworzy naturalny sos, który przenika całą masę ziemniaczaną. To właśnie dlatego babka ziemniaczana według Okrasy nie jest sucha ani mdła – każdy kęs wypełniony jest smakiem.

Przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Jak się robi babkę ziemniaczaną, żeby wychodziła perfekcyjnie za każdym razem? Karol Okrasa pokazuje, że sukces tkwi i w podstawach, i w detalu. Przede wszystkim jeśli oczekujemy powtarzalnych efektów, powinniśmy zawsze sięgać po ziemniaki tej samej odmiany. Różne odmiany dają różne efekty - różnice mogą być subtelne, ale i bardzo wyraźne (np. między babką zrobioną z ziemniaków odmiany mączystej, a babką z ziemniaków odmiany wodnistej). Jeśli chodzi o ścieranie ziemniaków, robimy to na tarce o drobnych oczkach – to kluczowe dla właściwej tekstury. Zbyt grube tarcie sprawi, że masa będzie niejednorodna.

Gorące, zagotowane mleko dodawane stopniowo to kolejny sekret. W ten sposób ziemniaki się lekko zaparzają, co pozwala im zachować ładną, jasną barwę, czyli ogranicza proces utleniania, w wyniku którego tarte ziemniaki szybko ciemnieją. Przepis na babkę ziemniaczaną Okrasy przewiduje też dodanie odrobiny mąki, ale nie za dużo, żeby nie zrobić z babki ciasta, ale akurat tyle, żeby wszystko się spięło. Umiar w stosowaniu mąki to dobrze znana zasada - stosujemy ją także przy wyrabianiu ciasta na pierogi, kopytka czy robienia masy na placki ziemniaczane. Im mniej mąki, tym miększe, delikatniejsze kluski, placki i oczywiście nasza babka.

Puszysta babka ziemniaczana to efekt właściwego wymieszania składników. Nie ma tu miejsca na zbyt energiczne mieszanie, które mogłoby sprawić, że ziemniaki staną się kleiste. Delikatność i cierpliwość – to recepta na sukces.

Ile piec babkę ziemniaczaną? Sekrety perfekcyjnego wypieku

Kiedy już przygotujemy masę ziemniaczaną z dodatkami, nadchodzi moment prawdy. W jakiej temperaturze piec babkę ziemniaczaną? Karol Okrasa ma na to prostą odpowiedź – 180°C przez pierwszą część pieczenia, a następnie 150°C pod przykryciem. Ta dwuetapowa metoda to prawdziwy gamechanger!

Ile czasu piec babkę ziemniaczaną? Całość zajmuje około 45-60 minut, ale kluczem jest obserwowanie, jak babka się zachowuje w piekarniku. Przez pierwsze 25-40 minut pieczemy bez przykrycia, pozwalając powierzchni się zarumienić. Następnie przykrywamy folią aluminiową i zmniejszamy temperaturę. Dlaczego? Bo dzięki temu babka ziemniaczana będzie miała chrupiącą skórkę, a jednocześnie pozostanie wilgotna w środku.

Czas pieczenia babki ziemniaczanej może się nieznacznie różnić w zależności od grubości warstwy i typu naczynia. Szklane naczynie żaroodporne może wymagać o 5-10 minut dłuższego pieczenia niż metalowe. Ale nie martw się – babka sama Ci “powie”, kiedy jest gotowa! Wystarczy delikatnie wbić w środek drewniany patyczek – jeśli wychodzi suchy, to znak, że można ją wyciągać z piekarnika.

Z czym podawać babkę ziemniaczaną? Klasyczne dodatki, które podkreślają smak

Babka ziemniaczana ze śmietaną to absolutny klasyk. Karol Okrasa sugeruje śmietanę 12% i szczypiorek – to połączenie, które po prostu działa. Chłodna, lekko kwaśna śmietana pięknie kontrastuje z ciepłą, sytą babką.

Tradycyjna babka ziemniaczana najlepiej smakuje w towarzystwie prostych dodatków. Nie potrzebujemy skomplikowanych sosów czy egzotycznych przypraw. Czasem najlepsze jest to, co najprostsze – kleks śmietany, garstka zielonego szczypiorku i już mamy idealny posiłek.

Z czym jeszcze podawać babkę ziemniaczaną? Niektórzy lubią dodać kiszoną kapustę, inni sięgają po sos grzybowy. Ale prawda jest taka, że najlepsza babka ziemniaczana nie potrzebuje żadnych dodatków – jest doskonała sama w sobie.

Jeśli babka ziemniaczana z boczkiem przypadła Ci do gustu, koniecznie sprawdź inne przepisy z Kuchnia Lidla, które warto wypróbować. Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami to wegetariańska propozycja, która zachwyca swoją śródziemnomorską nutą. Śródziemnomorska babka ziemniaczana to kolejny dowód na to, że ziemniaki mogą być bazą dla bardzo różnych smaków. Dla miłośników bardziej tradycyjnych smaków polecamy babkę ziemniaczaną z kaszanką – również autorstwa Karola Okrasy – to prawdziwa uczta dla podniebienia! A jeśli masz ochotę na coś innego, ale nadal ziemniaczanego, polecamy placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką autorstwa Karola Okrasy. Cebula to ciekawa propozycja dla każdego, zarówno zwolenników placków w czystej postaci, jak i tych, którzy placki koniecznie posypują cukrem.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl