Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Umyty i osuszony kawałek łopatki kroimy wzdłuż, rozwijając roladę (w taki sposób, by powstał płaski płat mięsa, który będziemy zwijać). Wnętrze oprószamy pieprzem.
Pomidory odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię, razem z drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy szpinak i całość dusimy pod przykryciem, aż szpinak zmięknie. Otrzymany farsz rozkładamy równomiernie na wewnętrznej stronie rolady. Dodajemy pokruszony ser feta i zawijamy ciasno w roladę.
Roladę owijamy w plasterki szynki parmeńskiej w taki sposób, by lekko na siebie nachodziły. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wkładamy roladę i lekko podsmażamy ze wszystkich stron, aż plastry szynki się ze sobą skleją. Następnie przekładamy roladę do naczynia żaroodpornego posmarowanego pozostałym olejem. Dookoła układamy szalotki pokrojone w ćwiartki, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, po tym czasie podlewamy mięso mniej więcej 1 szklanką wody i pieczemy przez kolejne 45 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie zbieramy sos z dna naczynia i polewamy nim wierzch rolady.
Po upieczeniu odstawiamy mięso na mniej więcej 15 minut. Po upływie tego czasu kroimy na plastry.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
 - Świąteczne pierniczki
 - Łazanki
 - Ciasto marchewkowe
 - Nuggetsy z kurczaka
 - Spaghetti carbonara
 - Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
 - Najlepsza sałatka z tortellini
 - Makówki śląskie
 - Bardzo puszysty sernik z wiaderka
 - Mini burgery
 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
 - Śledź w oleju
 - Domek z piernika
 - Zupa grzybowa z makaronem
 - Burek ze szpinakiem
 - Golonka pieczona po bawarsku
 - Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
 - Klasyczna sałatka grecka
 - Sernik pistacjowy
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (1)
4224 dni temu
Myślę że przygotuję taką łopatkę na święta,bardzo kuszący przepis.
Odpowiedz