Łopatka z suszonymi pomidorami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Umyty i osuszony kawałek łopatki kroimy wzdłuż, rozwijając roladę (w taki sposób, by powstał płaski płat mięsa, który będziemy zwijać). Wnętrze oprószamy pieprzem.

Pomidory odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię, razem z drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy szpinak i całość dusimy pod przykryciem, aż szpinak zmięknie. Otrzymany farsz rozkładamy równomiernie na wewnętrznej stronie rolady. Dodajemy pokruszony ser feta i zawijamy ciasno w roladę.

Roladę owijamy w plasterki szynki parmeńskiej w taki sposób, by lekko na siebie nachodziły. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wkładamy roladę i lekko podsmażamy ze wszystkich stron, aż plastry szynki się ze sobą skleją. Następnie przekładamy roladę do naczynia żaroodpornego posmarowanego pozostałym olejem. Dookoła układamy szalotki pokrojone w ćwiartki, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, po tym czasie podlewamy mięso mniej więcej 1 szklanką wody i pieczemy przez kolejne 45 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie zbieramy sos z dna naczynia i polewamy nim wierzch rolady.

Po upieczeniu odstawiamy mięso na mniej więcej 15 minut. Po upływie tego czasu kroimy na plastry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1411 dni temu
    Myślę że przygotuję taką łopatkę na święta,bardzo kuszący przepis.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram