Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Umyty i osuszony kawałek łopatki kroimy wzdłuż, rozwijając roladę (w taki sposób, by powstał płaski płat mięsa, który będziemy zwijać). Wnętrze oprószamy pieprzem.
Pomidory odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię, razem z drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy szpinak i całość dusimy pod przykryciem, aż szpinak zmięknie. Otrzymany farsz rozkładamy równomiernie na wewnętrznej stronie rolady. Dodajemy pokruszony ser feta i zawijamy ciasno w roladę.
Roladę owijamy w plasterki szynki parmeńskiej w taki sposób, by lekko na siebie nachodziły. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wkładamy roladę i lekko podsmażamy ze wszystkich stron, aż plastry szynki się ze sobą skleją. Następnie przekładamy roladę do naczynia żaroodpornego posmarowanego pozostałym olejem. Dookoła układamy szalotki pokrojone w ćwiartki, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, po tym czasie podlewamy mięso mniej więcej 1 szklanką wody i pieczemy przez kolejne 45 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie zbieramy sos z dna naczynia i polewamy nim wierzch rolady.
Po upieczeniu odstawiamy mięso na mniej więcej 15 minut. Po upływie tego czasu kroimy na plastry.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Świąteczne pierniczki
- Łazanki
- Ciasto marchewkowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Spaghetti carbonara
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makówki śląskie
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Mini burgery
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledź w oleju
- Domek z piernika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Burek ze szpinakiem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Sernik pistacjowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (1)
4226 dni temu
Myślę że przygotuję taką łopatkę na święta,bardzo kuszący przepis.
Odpowiedz