
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Umyty i osuszony kawałek łopatki kroimy wzdłuż, rozwijając roladę (w taki sposób, by powstał płaski płat mięsa, który będziemy zwijać). Wnętrze oprószamy pieprzem.
Pomidory odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię, razem z drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy szpinak i całość dusimy pod przykryciem, aż szpinak zmięknie. Otrzymany farsz rozkładamy równomiernie na wewnętrznej stronie rolady. Dodajemy pokruszony ser feta i zawijamy ciasno w roladę.
Roladę owijamy w plasterki szynki parmeńskiej w taki sposób, by lekko na siebie nachodziły. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wkładamy roladę i lekko podsmażamy ze wszystkich stron, aż plastry szynki się ze sobą skleją. Następnie przekładamy roladę do naczynia żaroodpornego posmarowanego pozostałym olejem. Dookoła układamy szalotki pokrojone w ćwiartki, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, po tym czasie podlewamy mięso mniej więcej 1 szklanką wody i pieczemy przez kolejne 45 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie zbieramy sos z dna naczynia i polewamy nim wierzch rolady.
Po upieczeniu odstawiamy mięso na mniej więcej 15 minut. Po upływie tego czasu kroimy na plastry.
Zobacz podobne
przepisy
Bażant w limonkach
Smak w najlepszym stylu – mięso z bażanta w marynacie limonkowej, owinięte w cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej.

Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.

Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
Pomysł na szybki obiad: delikatne filety z piersi kurczaka zwinięte w apetyczne panierowane roladki z serem pleśniowym.

Zobacz przepisy
na lato
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Zwijane zrazy wołowe
- Kurczak pieczony w całości
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Grochówka wojskowa
- Gulasz węgierski
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Francuskie makaroniki
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
4098 dni temu
Myślę że przygotuję taką łopatkę na święta,bardzo kuszący przepis.
odpowiedz