zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania
  • sitko o drobnych oczkach
  • tetrę lub ściereczkę materiałową

Przygotuj wcześniej:

Orzechy makadamia zalej zimną wodą i odstaw na 12 godzin. Możesz również zalać je wrzątkiem i odstawić na ok. 15 minut.

Krok 1: MIKSUJEMY SKŁADNIKI TWAROŻKU

Namoczone orzechy dokładnie odsączamy na sicie i łączymy w naczyniu robota z sokiem wyciśniętym z cytryny, śmietaną i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy tak, by uzyskać masę o niejednorodnej konsystencji (nie do końca zmieloną).

Krok 2: ODSĄCZAMY TWAROŻEK

Masę przekładamy do bawełnianej ściereczki lub tetry, ciasno zawijamy w kulkę i mocno odciskamy. Woreczek z twarożkiem umieszczamy na sitku i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1-2 godziny.

Krok 3: SCHŁADZAMY TWAROŻEK

Po tym czasie twaróg przekładamy do lodówki, by dobrze stężał (najlepiej na ok. 12 godzin).

Krok 4: PODAJEMY TWAROŻEK

Twarożek przekładamy do miseczki i oprószamy świeżymi, posiekanymi ziołami (np. koperkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki).  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram