Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania
- sitko o drobnych oczkach
- tetrę lub ściereczkę materiałową
Przygotuj wcześniej:
Orzechy makadamia zalej zimną wodą i odstaw na 12 godzin. Możesz również zalać je wrzątkiem i odstawić na ok. 15 minut.
Krok 1: MIKSUJEMY SKŁADNIKI TWAROŻKU
Namoczone orzechy dokładnie odsączamy na sicie i łączymy w naczyniu robota z sokiem wyciśniętym z cytryny, śmietaną i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy tak, by uzyskać masę o niejednorodnej konsystencji (nie do końca zmieloną).
Krok 2: ODSĄCZAMY TWAROŻEK
Masę przekładamy do bawełnianej ściereczki lub tetry, ciasno zawijamy w kulkę i mocno odciskamy. Woreczek z twarożkiem umieszczamy na sitku i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1-2 godziny.
Krok 3: SCHŁADZAMY TWAROŻEK
Po tym czasie twaróg przekładamy do lodówki, by dobrze stężał (najlepiej na ok. 12 godzin).
Krok 4: PODAJEMY TWAROŻEK
Twarożek przekładamy do miseczki i oprószamy świeżymi, posiekanymi ziołami (np. koperkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki).
Zobacz podobne
przepisy
Hash browns z jajkiem sadzonym i boczkiem
Pomysł na śniadanie w stylu amerykańskim? Sięgnij po przepis Kingi na hash browns z jajkiem sadzonym i smażonym boczkiem!
Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem
Bajgle fit bez grama mąki, a do tego pyszny twarożek z warzywami. Poznaj przepis Kingi Paruzel na lekkie śniadanie!
Pyry z gzikiem
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!
Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem
Racuchy z jabłkami to doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek! Z miodowym twarożkiem smakują wyśmienicie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bułeczki wielkanocne
- Spaghetti z królikiem
- Zakwas żytni
- Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem
- Sernik na zimno z mango
- Surówka z młodej kapusty
- Zupa fasolowa
- Domowe ogórki małosolne
- Jarski żurek łemkowski
- Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Serniczki na owsianym spodzie
- Chlebek proteinowy
- Buraczki z chili
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Chleb gryczany z miodem
- Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
- Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
- Rillettes z kaczki
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
- Kolorowe naleśniczki
- Rosół z gęsi z warzywami
- Kawowe lody z nektarynką
- Lekka sałatka z rodzynkami
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
- Warzywna kolorowa bułeczka śniadaniowa
- Ciasteczka bakaliowe
- Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
- Trifle kawowo-bananowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1327 dni temu
Przepisy lekkie i fit... 1,5 szklanki orzechów to jakieś 1500kcal!!!!! W łeb się puknijcie, jeszcze śmietana!? Lekki twarożek na kolacje, dziękuje
odpowiedz