
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Przygotowujemy ciasto na bajgle
Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Roztapiamy ją w rondelku wraz z serkiem twarogowym. Mieszamy aż do powstania gładkiej masy. Studzimy.
W misce mieszamy mielone migdały, proszek do pieczenia i siemię lniane. Do mozzarelli dodajemy roztrzepane jajko i suche składniki. Całość dobrze mieszamy. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodajemy więcej mielonych migdałów. Ciasto zagniatamy rękoma. Jeśli nadal się klei, dodajemy więcej migdałów.
KROK 2: Pieczemy bajgle
Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałeczek. Końce wałeczka łączymy i tak powstają bajgle. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bajgle smarujemy wodą, oprószamy sezamem i czarnuszką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 20 minut.
KROK 3: Przygotowujemy twarożek
Serek wiejski wraz ze śmietanką przekładamy do miseczki. Ogórki kiszone i pomidor kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekany szczypiorek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Bajgle przekrawamy na pół i podajemy z twarożkiem. Dekorujemy kiełkami.
Zobacz podobne
przepisy
Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
By nie popaść w śniadaniową rutynę, przygotuj bezglutenowe wrapy Darii! Są idealne na mocno warzywny i lekki początek dnia!

Kanapka z polędwicą i jajkiem
Coś znacznie więcej niż zwykła bułka z szynką! Wypróbuj przepis Karola na kanapkę z polędwicą i jajkiem w koszulce – sprawdzi się na imprezach, a kolację zamieni w małą ucztę!

3 sposoby na kanapki z precli
Precle z szynką, łososiem, a może pieczoną papryką? Spróbuj śniadania niczym z alpejskiego kurortu!

Bajgle z sałatką z kurczaka
Bajgle wcale nie muszą być nudne! Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak smakują bajgle z sałatką z kurczaka!

Komentarze (8)
553 dni temu
Mozzarella nie połączyła się z twarogiem. Jaki może być tego powód?
odpowiedz
553 dni temu
Anno, powodów może być kilka. Być może mozzarella nie była dość odsączona lub ogień pod garnkiem, w którym rozpuszczałaś sery, był zbyt duży. Jeśli zdecydujesz się wykonać bajgle ponownie, zachęcamy do odsączenia mozzarelli, zmniejszenia ognia i dodatkowo ciągłego mieszania. Wtedy wszystko powinno się udać :)
555 dni temu
Czy siemię lniane powinno być zmielone?
odpowiedz
555 dni temu
Izo, tak-wykorzystujemy zmielone siemię lniane.
1354 dni temu
Jakim składnikiem można zastąpić mielone migdały?
odpowiedz
1353 dni temu
Edyto, w tym przepisie nie rekomendujemy stosowania zamienników dla tego składnika. Receptura Kingi zakłada wykorzystanie mielonych migdałów ze względu na stosunkowo niską zawartość węglowodanów-jest to przepis bez mąki. Jeśli jednak ten aspekt jest dla Ciebie mniej istotny, możesz poeksperymentować z mąkami bezglutenowymi, nie gwarantujemy jednak, że efekt będzie identyczny. :) Spróbuj wykorzystać np. mieszankę mąki kukurydzianej, skrobi kukurydzianej i mąki gryczanej.
1375 dni temu
Niestety masa się nie łączy. Od mozarelli oddziela się płyn i w żaden sposób nie da się go połączyć w jednolitą masę. Po wystygnięciu masa ciągnie się jak guma do żucia i ciężko z niej cis uformować bo jest twarda.
odpowiedz
1375 dni temu
Moniko, obejrzyj film Kingi i porównaj otrzymane masy. Mozzarellę trzeba odcisnąć z nadmiaru wody. Kingi masa po przestudzeniu również się ciągnie. Trzeba pamiętać, że masę studzimy, ale nie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
zobacz wszystkie