zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: Przygotowujemy ciasto na bajgle

Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Roztapiamy ją w rondelku wraz z serkiem twarogowym. Mieszamy aż do powstania gładkiej masy. Studzimy.

W misce mieszamy mielone migdały, proszek do pieczenia i siemię lniane. Do mozzarelli dodajemy roztrzepane jajko i suche składniki. Całość dobrze mieszamy. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodajemy więcej mielonych migdałów. Ciasto zagniatamy rękoma. Jeśli nadal się klei, dodajemy więcej migdałów.

KROK 2: Pieczemy bajgle

Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałeczek. Końce wałeczka łączymy i tak powstają bajgle. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bajgle smarujemy wodą, oprószamy sezamem i czarnuszką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 20 minut.

KROK 3: Przygotowujemy twarożek

Serek wiejski wraz ze śmietanką przekładamy do miseczki. Ogórki kiszone i pomidor kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekany szczypiorek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Bajgle przekrawamy na pół i podajemy z twarożkiem. Dekorujemy kiełkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Edyta Edyta
    73 dni temu
    Jakim składnikiem można zastąpić mielone migdały?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    72 dni temu
    Edyto, w tym przepisie nie rekomendujemy stosowania zamienników dla tego składnika. Receptura Kingi zakłada wykorzystanie mielonych migdałów ze względu na stosunkowo niską zawartość węglowodanów-jest to przepis bez mąki. Jeśli jednak ten aspekt jest dla Ciebie mniej istotny, możesz poeksperymentować z mąkami bezglutenowymi, nie gwarantujemy jednak, że efekt będzie identyczny. :) Spróbuj wykorzystać np. mieszankę mąki kukurydzianej, skrobi kukurydzianej i mąki gryczanej.
  • Monika J. Monika J.
    94 dni temu
    Niestety masa się nie łączy. Od mozarelli oddziela się płyn i w żaden sposób nie da się go połączyć w jednolitą masę. Po wystygnięciu masa ciągnie się jak guma do żucia i ciężko z niej cis uformować bo jest twarda.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    94 dni temu
    Moniko, obejrzyj film Kingi i porównaj otrzymane masy. Mozzarellę trzeba odcisnąć z nadmiaru wody. Kingi masa po przestudzeniu również się ciągnie. Trzeba pamiętać, że masę studzimy, ale nie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram