Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Przygotowujemy ciasto na bajgle
Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Roztapiamy ją w rondelku wraz z serkiem twarogowym. Mieszamy aż do powstania gładkiej masy. Studzimy.
W misce mieszamy mielone migdały, proszek do pieczenia i siemię lniane. Do mozzarelli dodajemy roztrzepane jajko i suche składniki. Całość dobrze mieszamy. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodajemy więcej mielonych migdałów. Ciasto zagniatamy rękoma. Jeśli nadal się klei, dodajemy więcej migdałów.
KROK 2: Pieczemy bajgle
Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałeczek. Końce wałeczka łączymy i tak powstają bajgle. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bajgle smarujemy wodą, oprószamy sezamem i czarnuszką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 20 minut.
KROK 3: Przygotowujemy twarożek
Serek wiejski wraz ze śmietanką przekładamy do miseczki. Ogórki kiszone i pomidor kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekany szczypiorek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Bajgle przekrawamy na pół i podajemy z twarożkiem. Dekorujemy kiełkami.
Zobacz podobne
przepisy
Nowojorskie bajgle z łososiem z równoległego uniwersum
Czy ktoś jeszcze nie słyszał o efekcie bajgla (ang. bagel effect)? Polega on na tym, że małe rzeczy mogą mieć olbrzymi wpływ na multiwersum. Dlatego zanim zmierzysz się ze złoczyńcami w grze na konsolę, przygotuj sobie tę prostą, ale pyszną kanapkę.
Bajgle z różowym serkiem, łososiem i awokado
Każdy dzień rozpoczęty takim śniadaniem musi być udany! Przygotuj (dla siebie lub bliskiej osoby) śniadaniowe bajgle z różowym serkiem i dodatkami. Będzie pożywnie i pysznie!
Wegańskie bajgle buraczane
Bajgle buraczane cudownie delikatne, puszyste i o pięknym kolorze. Każdemu wyjdą idealnie! Aby od razu się w nich zakochać, wystarczy spróbować!
Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym
Słodkie oblicze kuchni inspirowanej Ameryką w najlepszym wydaniu! Przygotuj domowe, czekoladowe bajgle z kremem na bazie serka, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła.
Bezglutenowe bajgle to nie tylko odpowiedź na potrzeby osób z nietolerancją glutenu. To również propozycja dla wszystkich osób, które chcą, aby ich posiłki były lekkie i zarazem sycące. Bajgle bez glutenu można przyrządzić z wielu składników — odkryj z nami jak zrobić to po mistrzowsku!
Bezglutenowe bajgle — przepis na pyszne śniadanie nie tylko dla alergików
Bajgle to aromatyczne bułeczki w kształcie pierścienia z charakterystyczną dziurką w środku, które tradycyjnie przyrządza się z pszennego ciasta drożdżowego. Klasyczna wersja tych bułeczek jest pyszna, jednakże dość zapychająca i niestrawna dla osób z nietolerancjami, dlatego wiele osób rezygnuje z ich przygotowywania. Całe szczęście istnieje wiele przepisów na bajgle, dzięki którym można cieszyć się smakiem bajgli niezależnie od preferowanej diety czy nietolerancji pokarmowych.
Bajgle śniadaniowe z przepisu Kingi Paruzel to tylko jeden z przykładów na to, jak wspaniałe mogą być przepisy bez użycia glutenu. Keto bajgle, fit bajgle i bajgle bez glutenu nie odbiegają smakiem od bajgli z tradycyjnych przepisów, ale są znacznie przyjaźniejsze dla naszych żołądków.
Bajgle na śniadanie w wersji bezglutenowej czy ketogenicznej są dobrą alternatywą nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu i innymi alergiami — wprowadzenie ich do codziennej diety polecamy każdemu, kto lubi od rana czuć się naładowany energią, bez nadmiernego uczucia ciężkości. A w dodatku przepisy na takie bajgle są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie łączą się z różnorodnymi składnikami. W kuchni istnieje niemal nieograniczona możliwość kreatywnych połączeń, a do bajgla naprawdę możesz dodać wszystko, na co masz ochotę — bajgiel smakuje równie pysznie w wersji na słono i słodko.
Bajgle na śniadanie bez glutenu
Marzą Ci się pożywne bajgle na śniadanie bez glutenu? Bajgle dla alergików można przygotować na wiele różnych sposobów. Z czego można zrobić bajgiel? Do bezglutenowych bajgli można użyć mąki kokosowej, gryczanej lub kukurydzianej albo skorzystać z triku Kingi i zmielić drobno migdały bądź inny rodzaj orzechów i dodać do nich roztopiony ser mozzarella, twaróg i jajko. Możesz także skorzystać z mieszanek mąk pozbawionych glutenu stworzonych z myślą o pieczywie — z nich bajgle robią się same!
Z czym można przygotować fit bajgle zawierające mało kcal? Ten rodzaj pieczywa genialnie smakuje z lekkim nabiałem (np. sałatką z twarożkiem wiejskim), chudą wędliną (np. z indyka), białą rybą, domowym hummusem lub pastą z zielonego groszku, świeżymi warzywami i jajkiem. Bajgle z jajkiem możesz przyrządzić w ciekawy sposób zarówno na ciepło, jak i zimno. Wystarczy, że do wypieczonej bułeczki dodasz odrobinę awokado i usmażone jajko, a w kilka chwil zyskasz syte i pożywne śniadanie dla całej rodziny.
Bajgiel śniadaniowy świetnie komponuje się także z kiszonkami, np. ogórkami czy rzodkiewkami. Przepis na kiszone rzodkiewki do śniadania nie jest skomplikowany, a ich dodatek nadaje zwykłym kanapkom niezwykłego smaku i aromatu. Własnoręcznie przygotowane rzodkiewki możesz dorzucić do keto serka wiejskiego z przepisu autorstwa Kingi. Efekt z pewnością Cię zaskoczy!
Przepadasz za śniadaniami na słodko? Musisz koniecznie spróbować połączyć bezglutenowego bajgla z masłem orzechowym i świeżymi malinami lub domowym dżemem. A jeśli śniadanie ma być lekkostrawne i mało kaloryczne, postaw na chudy twaróg z borówkami i cynamonem albo sałatkę owocową z odrobiną syropu daktylowego.
Przepis na bajgle bez glutenu
Jak zrobić bajgle? Domowe bajgle możesz przygotować w zasadzie z każdego rodzaju mąki bezglutenowej — kluczem jest dobry przepis na ciasto na bajgle. Do przepisu użyj wysokiej jakości produktów i swojskich jajek — ich smak będzie wyczuwalny w pieczywie, dlatego warto wybrać te najlepsze składniki.
Wszystkie produkty wybrane? Czas przejść do tego, jak zrobić i upiec bajgle. Niezwykle ważne jest dokładne wymieszanie składników, aby uniknąć grudek i ewentualnych zakalców. Niezależnie od tego, czy przyrządzasz wersję bezglutenową z mąki kukurydzianej, czy ketogenicznego bajgla z sera i zmielonych orzechów, staraj się przestrzegać proporcji zawartych w przepisie. To one gwarantują odpowiednią teksturę ciasta i jego wyrośnięcie w piecu. Nawet kilka gramów mniej potrafi zrobić różnicę!
Ciasto na bajgle powinno być elastyczne, ale niezbyt klejące. Przygotuj sobie więcej mąki, aby móc podsypywać masę, gdy okaże się zbyt luźna. Gdy ciasto jest gotowe, a bajgle zostały uformowane, odstaw je na bok by odpoczęły. To pozytywnie wpłynie na ich kształt oraz konsystencję ciasta. Bajgle wyrosły? Wsuń je do pieca ustawionego na odpowiednią dla przepisu temperaturę i poczekaj, aż bajgle staną się rumiane, a potem przekrój i zjedz ze smakiem. Życzymy Ci samych przyjemności!
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
922 dni temu
Mozzarella nie połączyła się z twarogiem. Jaki może być tego powód?
odpowiedz
922 dni temu
Anno, powodów może być kilka. Być może mozzarella nie była dość odsączona lub ogień pod garnkiem, w którym rozpuszczałaś sery, był zbyt duży. Jeśli zdecydujesz się wykonać bajgle ponownie, zachęcamy do odsączenia mozzarelli, zmniejszenia ognia i dodatkowo ciągłego mieszania. Wtedy wszystko powinno się udać :)
924 dni temu
Czy siemię lniane powinno być zmielone?
odpowiedz
924 dni temu
Izo, tak-wykorzystujemy zmielone siemię lniane.
1723 dni temu
Jakim składnikiem można zastąpić mielone migdały?
odpowiedz
1722 dni temu
Edyto, w tym przepisie nie rekomendujemy stosowania zamienników dla tego składnika. Receptura Kingi zakłada wykorzystanie mielonych migdałów ze względu na stosunkowo niską zawartość węglowodanów-jest to przepis bez mąki. Jeśli jednak ten aspekt jest dla Ciebie mniej istotny, możesz poeksperymentować z mąkami bezglutenowymi, nie gwarantujemy jednak, że efekt będzie identyczny. :) Spróbuj wykorzystać np. mieszankę mąki kukurydzianej, skrobi kukurydzianej i mąki gryczanej.
1744 dni temu
Niestety masa się nie łączy. Od mozarelli oddziela się płyn i w żaden sposób nie da się go połączyć w jednolitą masę. Po wystygnięciu masa ciągnie się jak guma do żucia i ciężko z niej cis uformować bo jest twarda.
odpowiedz
1744 dni temu
Moniko, obejrzyj film Kingi i porównaj otrzymane masy. Mozzarellę trzeba odcisnąć z nadmiaru wody. Kingi masa po przestudzeniu również się ciągnie. Trzeba pamiętać, że masę studzimy, ale nie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.