Wegańskie bajgle buraczane

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot kuchenny z końcówką (hak)
  • czystą ściereczkę
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • pędzelek do smarowania
  • piekarnik z funkcją grzania góra-dół rozgrzany do temperatury 200°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Wszystkie składniki zaczynu zmiksuj za pomocą robota kuchennego i odstaw na 10 minut.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: WYRABIAMY CIASTO

Mąkę pszenną, oliwę, sól oraz zaczyn przekładamy do misy robota i wyrabiamy przez 10 minut za pomocą haka. Ciasto musi być jednolite i gładkie.

KROK 2: ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

KROK 3: FORMUJEMY BAJGLE

Ciasto ponownie wyrabiamy przez ok. minutę po wyjęciu z misy. Formujemy bajgle: odrywamy od całości kawałek ciasta i formujemy z niego kulkę o wielkości mandarynki. W środek wciskamy palec, aby powstała duża, charakterystyczna dla bajgla dziurka.

KROK 4: SMARUJEMY BAJGLE I ODSTAWIAMY DO PONOWNEGO WYROŚNIĘCIA

Bajgle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mleko mieszamy z syropem klonowym w niewielkiej miseczce. Smarujemy bajgle i posypujemy jasnym oraz ciemnym sezamem. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

KROK 5: PIECZEMY BAJGLE

Bajgle pieczemy ok. 20 minut w piekarniku z funkcją grzania góra-dół rozgrzanym do temperatury 200°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    718 dni temu
    Czy można je zamrozić i podgrzać przed podaniem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    751 dni temu
    Czy świeże drożdże można zastąpić tymi instant?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    751 dni temu
    Tak, możesz zastąpić świeże drożdże drożdżami suszonymi. Na 25 g drożdży świeżych powinno przypadać ok. 7 g suszonych drożdży, więc wystarczy, że ilość podaną w przepisie zastąpisz jednym standardowym opakowaniem drożdży instant. Warto pamiętać, że po takiej zamianie nie musisz już przygotowywać zaczynu. Powodzenia w pieczeniu!
  • Gość Gość
    987 dni temu
    Czy jest opcja zastąpienia mąki pszennej jakąś inną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    985 dni temu
    W przepisie wegańskim mąka zawierająca gluten jest najbezpieczniejszym wyborem (gwarantuje, że ciasto będzie bardziej zwarte i łatwiej będzie z nim pracować). Jeśli chcesz użyć innej glutenowej mąki niż pszenna, rekomendujemy owsianą lub orkiszową. Jeśli zależy Ci na w pełni bezglutenowej recepturze, możesz spróbować z połączeniem mąki ryżowej, migdałowej i jaglanej.

Pieczona, aromatyczna bułeczka przypominająca swoim kształtem pierścionek, to wypiek o długiej i bogatej historii, który jest częstym wyborem śniadaniowym mieszkańców Europy Zachodniej i Środkowej. Bajgiel, bo o nim mowa, jest ogólnodostępnym produktem piekarskim, ale z łatwością da się go przyrządzić w domowym zaciszu, także w wersji wegańskiej. Odkryj z nami, jak się to robi!

Puszyste bajgle — przepis na udane śniadanie

Bajgle to rodzaj pieczywa, które doczekało się wiele wcieleń i przepisów. Najbardziej znana wersja, to ta pochodząca z Bawarii, chociaż znane są także proste bajgle w stylu amerykańskim oraz tradycyjne bajgle żydowskie. Zanim zdradzimy Ci techniki na to, jak zrobić bajgle w domu, warto żebyś dowiedział się nieco na temat ich historii. Znając ją, będzie Ci łatwiej pracować z ciastem i modyfikować przepisy w sensowny sposób.

Tradycyjny przepis na bajgla pochodzi z tradycji żydowskiej jeszcze z XVII wieku. Najwcześniejsze wzmianki o bajglach pojawiły się w źródłach ok. 1610 roku. Podobno pierwsze bajgle były wypiekane przez żydowskie gospodynie w Krakowie. Żydowskie bajgle charakteryzowały się gładką powierzchnią i miękkim, drożdżowym ciastem o lekko kwaskowatym smaku. Ten smak wywarł olbrzymie wrażenie na krakowiakach oraz kupcach, którzy gościli w tym mieście. Wieść o bajglach szybko się rozprzestrzeniła i dotarła także do Niemiec.

Bajgiel wypiekany w Niemczech (a dokładniej w Bawarii) różnił się od klasycznej, drożdżowej bułki. Czym? Bajgle przed pieczeniem gotowało się w wodzie z sodą oczyszczoną, aby uzyskać błyszczącą skórkę i słodszy smak (soda neutralizowała kwaskowaty posmak tak charakterystyczny dla tradycyjnych, żydowskich bajgli).

Przez kolejne wieki bajgle zdobywały szerokie uznanie wśród smakoszy na całym świecie, a Amerykanie praktycznie oszaleli na ich punkcie. W USA można spotkać niesamowitą ilość różnorodnych bajgli z ciasta pszennego, orkiszowego, kukurydzianego czy żytniego, chociaż to wersja pszenna jest najbardziej popularna.

W każdym przepisie na puszyste bajgle znajdziesz kilka podstawowych składników: wodę, mąkę, drożdże, cukier, sól oraz jajka. Drożdże to niezmiernie istotny składnik, dzięki któremu bajgle rosną i zyskują mięciutkie wnętrze. Z ich udziałem przyrządza się zaczyn, który w tradycyjnych przepisach nadaje bajglom sprężystą strukturę i lekko kwaskowatego smaku. Użycie do bajgli dobrego zaczynu poprawia także ich trwałość oraz świeżość.

Bajgle to pewien rodzaj comfort foodu i smakują dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło. Kluczem do udanego bajgla jest staranne jego przygotowanie oraz dobrej jakości składniki. Wybierz dobrej jakości mąkę typu 750 i swojskie jajka, a na pewno uda Ci się upiec pyszne bajgle!

Chcesz przyrządzić bajgle po mistrzowsku? Zrób je w wersji bawarskiej! Wrzuć ciasto na kilka minut do wrzątku z sodą oczyszczoną, a po kilku chwilach wyjmij i upiecz w piecu. W ten sposób uzyskasz pysznego, wytrawnego bajgla, idealnego na śniadanie. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak wypiekanego bajgla, postaraj się dłużej fermentować zaczyn i pozwolić bułeczkom powoli wyrastać w ciepłej temperaturze.

Klasyczny bajgiel to nie Twoja bajka? Jeśli udało Ci się stworzyć bezbłędnie pyszne bajgle klasyczne, możesz zaszaleć! Przepis na ten rodzaj pieczywa można dowolnie zmieniać i modyfikować, dodając do niego różne składniki. Bajgle można zrobić także w różnych kolorach i kształtach, a nawet w wersji bezglutenowej i wegańskiej!

Przepis na bajgle z buraków — wersja wegańska

Jak zrobić bajgle w wersji wegańskiej, które urozmaicą Twoje śniadania? Przygotowanie roślinnej wersji bajgli nie jest trudne, o ile ma się dobry przepis, np. ten od Kingi Paruzel. Domowe bajgle w klasycznej wersji przyrządza się podobnie, jak wersję buraczaną. Najpierw należy zacząć od przygotowania zaczynu, który jest sercem każdego przepisu na bajgle!

Do przyrządzenia zaczynu na wegańskie bajgle potrzebna Ci będzie mąka pszenna, drożdże, cukier i napój roślinny, a w wersji buraczanej, także ugotowane buraki. Jeśli nie masz ochoty na wersję buraczaną, możesz użyć także ugotowanej marchewki lub dyni.

Wszystkie składniki na zaczyn zblenduj i odstaw na bok w ciepłe miejsce, aby drożdże mogły zacząć pracować. Chcesz nieco przyspieszyć ich pracę? Użyj suchych drożdży i usuń z przepisu na bajgle cukier. Zblendowane dokładnie składniki możesz użyć do przygotowywania bajglowego ciasta dopiero wtedy, kiedy na powierzchni płynu pojawią się bąbelki. Tak przygotowany buraczany zaczyn jest gotowy i można użyć go do ciasta.

Ciasto na bajgle robi się jeszcze szybciej — mąkę, oliwę i sól wymieszaj z zaczynem, zagnieć i zostaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po tym czasie przejdź do formowania bajgli w charakterystyczny kształt. Uformowane bajgle ponownie odłóż do wyrośnięcia i posmaruj je syropem klonowym wymieszanym z syropem klonowym albo innym słodkim syropem (np. daktylowym), a potem upiecz. Jak upiec bajgle? Piecz bułeczki w 200 stopniach przez 20-25 minut. Prawda, że to proste? Życzymy smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!