
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot kuchenny z końcówką (hak)
- czystą ściereczkę
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- pędzelek do smarowania
- piekarnik z funkcją grzania góra-dół rozgrzany do temperatury 200°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie składniki zaczynu zmiksuj za pomocą robota kuchennego i odstaw na 10 minut.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Mąkę pszenną, oliwę, sól oraz zaczyn przekładamy do misy robota i wyrabiamy przez 10 minut za pomocą haka. Ciasto musi być jednolite i gładkie.
KROK 2: ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
KROK 3: FORMUJEMY BAJGLE
Ciasto ponownie wyrabiamy przez ok. minutę po wyjęciu z misy. Formujemy bajgle: odrywamy od całości kawałek ciasta i formujemy z niego kulkę o wielkości mandarynki. W środek wciskamy palec, aby powstała duża, charakterystyczna dla bajgla dziurka.
KROK 4: SMARUJEMY BAJGLE I ODSTAWIAMY DO PONOWNEGO WYROŚNIĘCIA
Bajgle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mleko mieszamy z syropem klonowym w niewielkiej miseczce. Smarujemy bajgle i posypujemy jasnym oraz ciemnym sezamem. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
KROK 5: PIECZEMY BAJGLE
Bajgle pieczemy ok. 20 minut w piekarniku z funkcją grzania góra-dół rozgrzanym do temperatury 200°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
Chińskie pierożki przygotowane na parze kryją w sobie bogactwo azjatyckich smaków! Ich wegańską wersję z jackfruitem (owocem chlebowca) przygotujecie dzięki przepisowi Kingi.


Wegański falafel burger z portobello
Całkiem nowa odsłona wegańskich burgerów z grilla! Przygotuj bułki z kapeluszy pieczarek portobello i zamknij między nimi pyszne kotleciki falafel oraz moc świeżych warzyw. Mniam!

Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej

Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem
Pizza z grilla smakuje najlepiej: ma dymny aromat i zawsze pięknie się wypiecze! Warto poświęcić trochę czasu na wyrobienie własnego ciasta. Cała reszta jest już ekspresowa. A karczochy i szpinak to połączenie składników, do którego będziecie wracać!

Komentarze (5)
523 dni temu
Czy można je zamrozić i podgrzać przed podaniem?
odpowiedz
556 dni temu
Czy świeże drożdże można zastąpić tymi instant?
odpowiedz
556 dni temu
Tak, możesz zastąpić świeże drożdże drożdżami suszonymi. Na 25 g drożdży świeżych powinno przypadać ok. 7 g suszonych drożdży, więc wystarczy, że ilość podaną w przepisie zastąpisz jednym standardowym opakowaniem drożdży instant. Warto pamiętać, że po takiej zamianie nie musisz już przygotowywać zaczynu. Powodzenia w pieczeniu!
792 dni temu
Czy jest opcja zastąpienia mąki pszennej jakąś inną?
odpowiedz
790 dni temu
W przepisie wegańskim mąka zawierająca gluten jest najbezpieczniejszym wyborem (gwarantuje, że ciasto będzie bardziej zwarte i łatwiej będzie z nim pracować). Jeśli chcesz użyć innej glutenowej mąki niż pszenna, rekomendujemy owsianą lub orkiszową. Jeśli zależy Ci na w pełni bezglutenowej recepturze, możesz spróbować z połączeniem mąki ryżowej, migdałowej i jaglanej.
zobacz wszystkie