zobacz film Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • urządzenie Monsieur Cuisine Connect
  • wałek
  • piętrowy kosz do parowania pierożków
  • wycinaki do ciasta o średnicy 10 cm
  • pergamin lub papier do pieczenia
  • tarkę o drobnych oczkach
  • pałeczki

Sposób przygotowania:

Krok 1: WYRABIAMY CIASTO

Wodę podgrzewamy w rondelku (nie zagotowujemy) – powinna uzyskać temperaturę ok. 90°C.

Mąkę pszenną umieszczamy w naczyniu robota. Dodajemy kurkumę. Zamykamy pokrywę naczynia i włączamy urządzenie ustawione na prędkość 4. Przez otwór w pokrywie powoli wlewamy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut. Bazę ciasta w naczyniu odstawiamy na ok. 20 minut, by przestygła.  

Do przestudzonej bazy ciasta dodajemy mąkę ziemniaczaną i olej, a następnie ponownie wyrabiamy ciasto ok. 10 minut z tą samą prędkością. Gotowe ciasto wyjmujemy z naczynia robota, formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na czas przygotowywania farszu.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Owoc chlebowca odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Dymkę pokrojoną w kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy posiekany owoc chlebowca. Mieszamy. Smażymy ok. 5 minut.

Doprawiamy wędzoną słodką papryką. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sos teriyaki, sos sojowy, sos sriracha i syrop klonowy. Dokładnie mieszamy i smażymy, aż płyn odparuje. Farsz powinien być mocno zredukowany, by nie rozwodnił ciasta. Gotowy farsz przekładamy do miseczki i odstawiamy do przestudzenia.

Krok 3: FORMUJEMY PIEROŻKI – 2 SPOSOBY

I SPOSÓB:

Ciasto rozwałkowujemy cienko na blacie lub desce. Za pomocą wycinaków o średnicy 10 cm wykrawamy porcje ciasta. Na każdy okrągły placek ciasta wykładamy łyżeczką porcję farszu. Farsz zamykamy w cieście, formując sakiewkę. Sakiewki mogą mieć różne kształty: możemy formować ciasto tak, by uzyskać dowolną liczbę rogów, które następnie delikatnie ściskamy, domykając farsz wewnątrz. Ciasto nie musi całkowicie oblepiać wypełnienia, ponieważ pierożki będą parowane w jednej pozycji – farszem ku górze.

II SPOSÓB:

W kuli ciasta robimy palcem dziurkę na wylot, a ciastu nadajemy dłońmi kształt bajgla, coraz bardziej zwiększając jego średnicę. Okrąg z ciasta rozdzielamy na 2 wałki. Z wałków odcinamy niewielkie porcje ciasta. Każdą porcję rozwałkowujemy cienko, obracając wałkowany placek wokół jego osi. Docelowo powinniśmy uzyskać cienki placek o średnicy ok. 10 cm.

Na każdy placek wykładamy łyżeczką porcję farszu. Farsz zamykamy w cieście, formując sakiewkę. Sakiewki mogą mieć różne kształty – możemy formować ciasto tak, by uzyskać dowolną liczbę rogów, które następnie delikatnie ściskamy, częściowo domykając farsz wewnątrz. Ciasto nie musi całkowicie oblepiać wypełnienia, ponieważ pierożki będą parowane w jednej pozycji – farszem ku górze.

Krok 4: PARUJEMY PIEROŻKI

Na patelni zagotowujemy wodę. Pierożki układamy na niewielkich, wyciętych wcześniej, kwadratowych arkuszach pergaminu lub papieru do pieczenia, następnie wkładamy je do piętrowego koszyka do parowania. Gdy woda na patelni się zagotuje, ustawiamy na niej koszyk z pierożkami. Pierożki parujemy ok. 4-5 minut.

WSKAZÓWKA! Jeśli nie mamy koszyka do parowania, możemy uparować pierożki na płaskim sitku umieszczonym w garnku. Możemy również umieścić małą miseczkę w dużym garnku, ustawić na niej talerz, a na talerzu ułożyć pierożki i parować je pod przykryciem.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS

W niewielkiej miseczce łączymy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, syrop klonowy, płatki chili, drobno posiekaną kolendrę i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy.

Krok 6: PODAJEMY PIEROŻKI

Uparowane pierożki podajemy z sosem i pałeczkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!