Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Przygotowujemy marynatę
Składniki marynaty mieszamy w misce.
KROK 2: Przygotowujemy makaron
Makaron chow mein przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.
KROK 3: Marynujemy boczniaki
Boczniaki kroimy w paski wzdłuż blaszek i wrzucamy do marynaty na minimum 10 minut. Im dłużej się marynują, tym lepiej.
KROK 4: Smażymy warzywa
Marchewkę kroimy w julienne. Fasolkę przekrawamy w połowie. Chili kroimy w cienkie plasterki. Na mocno rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy boczniaki i przesmażamy je około 3 minut. Dodajemy marchewkę, fasolkę i chili. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy orzechy nerkowca. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy makaron, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy całe danie. Dodajemy listki pietruszki lub kolendry. Skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy z cząstkami limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Bulion azjatycki z chow mein i krewetkami
Pyszna rozgrzewająca zupa, mająca swe korzenie w kuchni azjatyckiej – delikatny bulion wzbogacony smakiem krewetek.
Kurczak z brokułami i boczniakami z woka
Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.
Makaron w sosie sojowym
Makaron w sosie sojowym z dodatkiem chrupiących warzyw i kurczaka to azjatycka propozycja Karola!
Grzybowy ramen
Ramen o grzybowym aromacie z boczniakami, makaronem soba – azjatyckie smaki w wykonaniu Karola Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Kutia
- Domek z piernika
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Pierniki
- Ryba po japońsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Przekąski sylwestrowe
- Uszka z grzybami
- Wigilijny makowiec
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1397 dni temu
Przepyszne danie, zrobiłam już kilka razy! Fasolkę polecam zamienić na groszek cukrowy (szybciej się gotuje) lub pominąć. Pomijam sos ostrygowy aby danie stało się wegańskie, a pozostałych składników marynaty dodaje 2-3 razy więcej, lubię intensywne smaki w azjatyckiej kuchni 🔥 bardzo bardzo polecam!
odpowiedz
1373 dni temu
O, dzięki za info. Chciałem dziś kupić fasolkę ale była tak marna że odstąpiłem. O groszku nie pomyślałem :)
1442 dni temu
Fasolka po podanym czasie smażenia zbyt twarda. Trzeba poddusić lub wcześniej zblanszować. Na koniec dodałem nieazjatyckiego masła - bez tego zbyt sucha.
odpowiedz
1533 dni temu
Dziękuję za przepis! Potrawę przygotowuje się błyskawicznie i równie szybko znika. Zamiast zielonej fasolki użyłam żółtej, którą polecam wcześniej jednak krótko ugotować przed wrzuceniem na patelnię, aby nie była zbyt twarda. Boczniaki w pierwszej kolejności dałam do obsmażenia bez marynaty. Dolałam ją później, dzięki czemu po wrzuceniu makaronu potrawa nie była sucha. Polecam ten sposób, całość wychodzi idealnie!
odpowiedz
1756 dni temu
Strasznie skomplikowane te potrawy azjatyckie, kto by to robił, strata czasu. Na szczęście jest kuchnia śródziemnomorska, prosta i szybka i smaczna.
odpowiedz
1741 dni temu
Za to smaki niepowtarzalne! :)
1790 dni temu
Zrobilam....nawet smaczne . Musialam jednak na koncu smazenia polac oliwa bo bylo potrawa za sucha .Pozdrawiam
odpowiedz
1789 dni temu
Potwierdzam, całkiem smaczne, mam tylko wrażenie, że samego makaronu trochę za dużo.