zobacz film Boczniaki po azjatycku

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: Przygotowujemy marynatę

Składniki marynaty mieszamy w misce.

KROK 2: Przygotowujemy makaron

Makaron chow mein przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.

KROK 3: Marynujemy boczniaki

Boczniaki kroimy w paski wzdłuż blaszek i wrzucamy do marynaty na minimum 10 minut. Im dłużej się marynują, tym lepiej.

KROK 4: Smażymy warzywa

Marchewkę kroimy w julienne. Fasolkę przekrawamy w połowie. Chili kroimy w cienkie plasterki. Na mocno rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy boczniaki i przesmażamy je około 3 minut. Dodajemy marchewkę, fasolkę i chili. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy orzechy nerkowca. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy makaron, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy całe danie. Dodajemy listki pietruszki lub kolendry. Skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy z cząstkami limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Kasia Kasia
    1397 dni temu
    Przepyszne danie, zrobiłam już kilka razy! Fasolkę polecam zamienić na groszek cukrowy (szybciej się gotuje) lub pominąć. Pomijam sos ostrygowy aby danie stało się wegańskie, a pozostałych składników marynaty dodaje 2-3 razy więcej, lubię intensywne smaki w azjatyckiej kuchni 🔥 bardzo bardzo polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1373 dni temu
    O, dzięki za info. Chciałem dziś kupić fasolkę ale była tak marna że odstąpiłem. O groszku nie pomyślałem :)
  • Mamile Mamile
    1442 dni temu
    Fasolka po podanym czasie smażenia zbyt twarda. Trzeba poddusić lub wcześniej zblanszować. Na koniec dodałem nieazjatyckiego masła - bez tego zbyt sucha.

    odpowiedz

  • WERA WERA
    1533 dni temu
    Dziękuję za przepis! Potrawę przygotowuje się błyskawicznie i równie szybko znika. Zamiast zielonej fasolki użyłam żółtej, którą polecam wcześniej jednak krótko ugotować przed wrzuceniem na patelnię, aby nie była zbyt twarda. Boczniaki w pierwszej kolejności dałam do obsmażenia bez marynaty. Dolałam ją później, dzięki czemu po wrzuceniu makaronu potrawa nie była sucha. Polecam ten sposób, całość wychodzi idealnie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1756 dni temu
    Strasznie skomplikowane te potrawy azjatyckie, kto by to robił, strata czasu. Na szczęście jest kuchnia śródziemnomorska, prosta i szybka i smaczna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1741 dni temu
    Za to smaki niepowtarzalne! :)
  • Gośćanna Gośćanna
    1790 dni temu
    Zrobilam....nawet smaczne . Musialam jednak na koncu smazenia polac oliwa bo bylo potrawa za sucha .Pozdrawiam

    odpowiedz

  • koziolekk koziolekk
    1789 dni temu
    Potwierdzam, całkiem smaczne, mam tylko wrażenie, że samego makaronu trochę za dużo.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!