Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Gotujemy wywar
Wszystkie składniki wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu około 4 godzin. Jeśli woda zbyt mocno odparuje — uzupełniamy ją.
KROK 2: Układamy składniki ramenu
Kapustę pak choi kroimy na grube paski i blanszujemy chwilę w wywarze. Wyciągamy z wywaru i odkładamy na bok. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso wyciągamy z wywaru i rwiemy na mniejsze kawałki. Boczniaki również rwiemy na kawałki i podsmażamy na patelni z odrobina dobrze rozgrzanego oleju. Siekamy szczypiorek, chili i białą część pora. Przygotowujemy miseczki. Układamy w nich kolejno: makaron, mięso, boczniaki, szczypiorek, chili, por i imbir. Dodajemy porwane na kawałki wodorosty. Kiełki mieszamy z olejem sezamowym i układamy na wierzchu. Wywar doprawiamy sosem sojowym i rybnym. Rozlewamy do miseczek.
KROK 3: Podajemy ramen
Grzybowy ramen podajemy z limonką pokrojoną na cząstki. Grzyby z wywaru można wykorzystać do przygotowania sałatki lub wkroić do zupy.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
Kruche mięso i kremowy sos grzybowy to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.
Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
Jak smakują grzyby z dorszem? Wypróbuj przepis Karola na zupę z podgrzybków i przekonaj się sam!
Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
Aromatyczny bulion z goździkami, anyżem i cynamonem. Do tego kaczka z chrupiącą skórką. To ramen według Karola Okrasy!
Roladki z szynki w sosie grzybowym
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Błyskawiczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Przekąski sylwestrowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1604 dni temu
Ile sosu sojowego i rybnego należy dodać do wywaru?
odpowiedz
1603 dni temu
Do wywaru dodajemy 50 ml sosu sojowego. Gotowy ramen przyprawiamy jednak raz jeszcze, pod koniec gotowania: ponownie sosem sojowym oraz sosem rybnym. Tutaj wszystko zależy od tego, jaką intensywność smaku ramenu preferujesz. Około 80 ml sosu sojowego powinno nadać zupie pożądany smak, natomiast sos rybny jest wyjątkowo aromatycznym i esencjonalnym dodatkiem i jeśli używasz go pierwszy raz, proponujemy zacząć od 1 łyżki :)
564 dni temu
dużo