Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1: Gotujemy wywar

Wszystkie składniki wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu około 4 godzin. Jeśli woda zbyt mocno odparuje — uzupełniamy ją.

KROK 2: Układamy składniki ramenu

Kapustę pak choi kroimy na grube paski i blanszujemy chwilę w wywarze. Wyciągamy z wywaru i odkładamy na bok. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso wyciągamy z wywaru i rwiemy na mniejsze kawałki. Boczniaki również rwiemy na kawałki i podsmażamy na patelni z odrobina dobrze rozgrzanego oleju. Siekamy szczypiorek, chili i białą część pora. Przygotowujemy miseczki. Układamy w nich kolejno: makaron, mięso, boczniaki, szczypiorek, chili, por i imbir. Dodajemy porwane na kawałki wodorosty. Kiełki mieszamy z olejem sezamowym i układamy na wierzchu. Wywar doprawiamy sosem sojowym i rybnym. Rozlewamy do miseczek.

KROK 3: Podajemy ramen

Grzybowy ramen podajemy z limonką pokrojoną na cząstki. Grzyby z wywaru można wykorzystać do przygotowania sałatki lub wkroić do zupy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    33 dni temu
    Ile sosu sojowego i rybnego należy dodać do wywaru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    33 dni temu
    Do wywaru dodajemy 50 ml sosu sojowego. Gotowy ramen przyprawiamy jednak raz jeszcze, pod koniec gotowania: ponownie sosem sojowym oraz sosem rybnym. Tutaj wszystko zależy od tego, jaką intensywność smaku ramenu preferujesz. Około 80 ml sosu sojowego powinno nadać zupie pożądany smak, natomiast sos rybny jest wyjątkowo aromatycznym i esencjonalnym dodatkiem i jeśli używasz go pierwszy raz, proponujemy zacząć od 1 łyżki :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram