Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

KROK 1: MARYNUJEMY DORSZA, GOTUJEMY GRZYBY I GROCH

Dorsza marynujemy w jednym posiekanym ząbku czosnku i nacieramy połową majeranku z odrobiną oleju, odstawiamy na pół godziny. Suszone grzyby moczymy w letniej wodzie przez pół godziny, po czym gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Groch moczymy i gotujemy do miękkości. Grzyby odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki. Wywar z grzybów zachowujemy.

KROK 2: GOTUJEMY WARZYWA

Drugi ząbek czosnku kroimy w plastry. Seler kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm). Pokrojony seler z czosnkiem w plastrach smażymy delikatnie na maśle z olejem na wolnym ogniu, tak by warzywa nie złapały koloru. Wywar z grzybów dodajemy do warzyw, podlewamy zakwasem kapuścianym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, resztę suszonego majeranku i gotujemy do miękkości.

KROK 3: DOPRAWIAMY ZUPĘ

Por (tylko białe części) kroimy w kostkę o wymiarach 1cm x 1cm. Ugotowane grzyby, groch i por dodajemy do wywaru. Do miseczki z kwaśną śmietaną dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, hartujemy i rozprowadzamy śmietanę w zupie. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.

KROK 4: PIECZEMY DORSZA

Dorsza pieczemy w piecu ok. 5-8 minut w temperaturze 180°C (termoobieg). Upieczoną rybę łamiemy na małe kawałeczki i zalewamy zupą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    579 dni temu
    Zdecydowanie mniej kwasu powinno być i ten groch mi nie pasuje.

    odpowiedz

  • Karola Karola
    640 dni temu
    Bardzo smaczna zupka...jednak zmniejszyła bym kolejnym razem ilość zakwasu kapuścianego :-) polecam wypróbować!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram