Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
KROK 1: MARYNUJEMY DORSZA, GOTUJEMY GRZYBY I GROCH
Dorsza marynujemy w jednym posiekanym ząbku czosnku i nacieramy połową majeranku z odrobiną oleju, odstawiamy na pół godziny. Suszone grzyby moczymy w letniej wodzie przez pół godziny, po czym gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Groch moczymy i gotujemy do miękkości. Grzyby odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki. Wywar z grzybów zachowujemy.
KROK 2: GOTUJEMY WARZYWA
Drugi ząbek czosnku kroimy w plastry. Seler kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm). Pokrojony seler z czosnkiem w plastrach smażymy delikatnie na maśle z olejem na wolnym ogniu, tak by warzywa nie złapały koloru. Wywar z grzybów dodajemy do warzyw, podlewamy zakwasem kapuścianym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, resztę suszonego majeranku i gotujemy do miękkości.
KROK 3: DOPRAWIAMY ZUPĘ
Por (tylko białe części) kroimy w kostkę o wymiarach 1cm x 1cm. Ugotowane grzyby, groch i por dodajemy do wywaru. Do miseczki z kwaśną śmietaną dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, hartujemy i rozprowadzamy śmietanę w zupie. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
KROK 4: PIECZEMY DORSZA
Dorsza pieczemy w piecu ok. 5-8 minut w temperaturze 180°C (termoobieg). Upieczoną rybę łamiemy na małe kawałeczki i zalewamy zupą.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupę grzybową można przygotować na tysiąc sposobów! Zobacz, jak ją przygotowuje ppłk Krzysztof Przepiórka!
Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
Gęsta zupa o intensywnym aromacie, wzbogacona ziołami i pestkami dyni. Ciekawy pomysł na tradycyjne polskie danie.
Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!
Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
Niepowtarzalny smak swojskich borowików doskonale komponuje się z podsmażanymi grzankami. Musisz tego spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z borowików
- Sałatka z grillowanych owoców
- Omlet z makaronem
- Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
- Boeuf Strogonow i brownie z ciecierzycy
- Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
- Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Zupa jarzynowa z brukselką
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
- Czekoladowe babeczki z kubka
- PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Grzybowa potrawka z wegangurtem
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Placek brzoskwiniowy z orzechami
- Warstwowa panna cotta
- Deser cassata alla siciliana
- Indyk ze szparagami
- Seromakowiec
- Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym
- Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem
- Chłodnik z botwiny
- Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
- Talarki pumpernikla z burakami
- Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
- Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
- Hamburgery orzechowe w chlebie
- DESER SZAMPAŃSKI
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2074 dni temu
Reklamujecie przepis z głów karpia a podajecie przepisy z grzybów coś z wami nie tak!!!!
odpowiedz
2748 dni temu
Zdecydowanie mniej kwasu powinno być i ten groch mi nie pasuje.
odpowiedz
2809 dni temu
Bardzo smaczna zupka...jednak zmniejszyła bym kolejnym razem ilość zakwasu kapuścianego :-) polecam wypróbować!
odpowiedz